Σύνοδος Κορυφής: Συμφωνία για κυρώσεις στην Τουρκία
Σύνοδος Κορυφής - Όλες οι ειδήσεις: Σε συμφωνία κατέληξαν, λίγο πριν τις 02:00 τα ξημερώματα της Παρασκευής (ώρα Ελλάδος) οι ηγέτες των 27 κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, πάνω στο κείμενο του τρίτου προσχεδίου απόφασης για τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία και τη δραστηριότητα της Άγκυρας το τελευταίο διάστημα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Το τρίτο αυτό προσχέδιο, που κατέστη τελικώς απόφαση, χρησιμοποιεί ελαφρώς πιο σκληρή γλώσσα κατά της Τουρκίας σε ζητήματα που αφορούν τη μετανάστευση και το Κυπριακό.
Σύμφωνα με το politico, ένα σημείο που ικανοποιεί και ένα ελληνικό αίτημα αναφέρει πως η ΕΕ «καλεί την Τουρκία για την υπεύθυνη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και παράλληλα την καλεί να εντείνει τις προσπάθειές της για την καταπολέμηση των μεταναστευτικών δικτύων μεταναστών».
Στο νέο προσχέδιο γίνεται αναφορά και στην Κύπρο:
«Tο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υποστηρίζει την ταχεία επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, και παραμένει πλήρως δεσμευμένο για μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος» και «αναμένει το ίδιο και από την πλευρά της Τουρκίας.»
Σχετικά με τις κυρώσεις, η γλώσσα για παραμένει σχεδόν η ίδια, με ορισμένες τροποποιήσεις, όπως το ότι θα πρέπει ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για τις Εξωτερικές Υποθέσεις Ζοζέπ Μπορέλ να παρουσιάσει μία έκθεση σχετικά με την κατάσταση «στην περιοχή» και όχι μόνο «στην Ανατολική Μεσόγειο» για να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα έως το Μάρτιο.
Η έκθεσή του Μπορέλ θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει «τη λειτουργία της Τελωνειακής Ένωσης» μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας - ένα σημείο που θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι εξισορροπεί τη σκληρότερη γλώσσα προς την Άγκυρα για τη μετανάστευση και την Κύπρο.
Η Ολλανδή κεντροαριστερή ευρωβουλευτής Κάτι Πίρι, που είναι αντιπρόεδρος της ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δεν φάνηκε πολύ ικανοποιημένη με τα συμπεράσματα των 27 ηγετών για την Τουρκία. «Εφτά παράγραφοι στο κείμενο συμπερασμάτων για την Τουρκία και ούτε μία απλή αναφορά για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου» στη χώρα αυτή, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τι αναφέρει το κείμενο
Οι ηγέτες των 27 κρατών μελών της ΕΕ κατέληξαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής (ώρα Ελλάδος) σήμερα σε συμφωνία για το κείμενο συμπερασμάτων σε ό,τι αφορά στην Τουρκία και την Ανατολική Μεσόγειο.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέληξε στην απόφαση να προχωρήσει σε επιπλέον καταχωρήσεις, με βάση την απόφαση της 11ης Νοεμβρίου 2019, που αφορούν περιοριστικά μέτρα για τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με το κείμενο των συμπερασμάτων.
Παράλληλα, «καλεί τον Ύπατο Εκπρόσωπο και την (Ευρωπαϊκή) Επιτροπή να καταθέσουν έκθεση αναφορικά με την πολιτική, οικονομική και εμπορική σχέση της ΕΕ και της Τουρκίας και αναφορικά με μέσα και επιλογές για το πώς θα προχωρήσει, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης του πεδίου εφαρμογής της παραπάνω απόφασης για να μελετηθεί το αργότερο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου του 2021», ενώ παράλληλα «καταδικάζει τα μονομερή βήματα της Τουρκίας στα Βαρώσια και καλεί να υπάρξει πλήρης σεβασμός των Αποφάσεων 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».
Ζητεί ακόμη από τον Ύπατο Εκπρόσωπο να προχωρήσει ως προς την πρόταση για την πολυμερή Διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο.
Παράλληλα, «η ΕΕ θα επιδιώξει να συνεργαστεί, σε ζητήματα σχετικά με την Τουρκία και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, με τις ΗΠΑ».
Πάντα σύμφωνα με το κείμενο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, «οι τουρκικές μονομερείς και προκλητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο συνεχίζονται, συμπεριλαμβανομένης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταγράφει την αποχώρηση του πλοίου Oruc Reis και επιμένει στη συνέχιση της αποκλιμάκωσης για την επανέναρξη και στην ομαλή συνέχιση των απευθείας διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας».
Τονίζεται ταυτόχρονα ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει το στρατηγικό ενδιαφέρον της ΕΕ για την ανάπτυξη συνεργασίας και αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Τουρκία. Η προσφορά θετικής ατζέντας ΕΕ-Τουρκίας παραμένει στο τραπέζι, με προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα δείξει ετοιμότητα να προωθήσει γνήσια συνεργασία με την Ένωση και τα κράτη μέλη και να επιλύσει διαφορές μέσα από τον διάλογο και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».
Αυτή η «ατζέντα θα μπορούσε να εκταθεί στα πεδία της οικονομίας, του εμπορίου, επαφές ατόμων, υψηλού επιπέδου διάλογο και συνεχή συνεργασία στα θέματα της μετανάστευσης». Ταυτόχρονα, «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει τη σημασία που έχει να διατηρηθούν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας. Η ΕΕ είναι επίσης έτοιμη να συνεχίσει να χορηγεί οικονομική βοήθεια στους Σύρους πρόσφυγες και τις κοινότητες που φιλοξενούνται στην Τουρκία» και «η συνεργασία» με την κυβέρνηση στην Άγκυρα «για την υπεύθυνη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών προς τα κράτη-μέλη» και «τη μάχη εναντίον των δικτύων διακινητών μεταναστών».
Οι χώρες που είναι υπέρ των κυρώσεων στην Τουρκία
Η Ελλάδα πέρα από την Κύπρο και την ισχυρή «σύμμαχο» Γαλλία φαίνεται πως είχε συσπειρώσει ένα τόξο «συμμάχων» μεταξύ των οποίων την Αυστρία, το Λουξεμβούργο, την Σλοβενία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, την Ιρλανδία και την Δανία.
Από την άλλη πλευρά «φωτιά» φαίνεται πως έβαζε στη Σύνοδο Κορυφής, η Γερμανία με την οποία συσπειρώνονται Ιταλία, Ισπανία, Μάλτα, Πολωνία και Ουγγαρία και οι οποίες επιθυμούσαν να δοθεί «παράταση» ή ακόμα και άφεση στην Άγκυρα.
Η Αθήνα παρά τις πιέσεις που ασκεί φαίνεται ότι πέφτουν πάνω στο «όχι» της Μέρκελ, δεν ήταν καθόλου ικανοποιημένη για το αρχικό κείμενο συμπερασμάτων, αλλά και γενικότερα για τη στάση αρκετών κρατών.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς την ΕΕ, θέτοντας ζήτημα αξιοπιστίας της Ένωσης και πως πρέπει να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα, αναφορικά με το ζήτημα της Τουρκίας.
Μητσοτάκης: H E.E. βουλιάζει στα «εάν» και τα «αλλά» στο θέμα της Τουρκίας
«Είναι τουλάχιστον παράδοξο τη στιγμή που οι Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζονται να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, η Ευρώπη να εξακολουθεί να βουλιάζει σε "εάν και αλλά"», φέρεται να είχε πει νωρίτερα την Παρασκευή ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στο δείπνο των ηγετών της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής.
Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είναι έτοιμες να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία για την απόκτηση των ρωσικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400, σύμφωνα με όσα δήλωσαν την Πέμπτη στο Reuters τέσσερις πηγές, συμπεριλαμβανομένων δύο Αμερικανών αξιωματούχων, με γνώση του θέματος.
Η πολυαναμενόμενη κίνηση, η οποία είναι πιθανό να εξοργίσει την Άγκυρα και να περιπλέξει σοβαρά τις σχέσεις με την επερχόμενη κυβέρνηση του εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν, ενδέχεται να ανακοινωθεί από μέρα σε μέρα, ανέφεραν οι πηγές. Οι κυρώσεις θα στοχεύσουν την Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας της τουρκικής Προεδρίας της Δημοκρατίας και τον πρόεδρό της Ισμαήλ Ντεμίρ, σημείωσαν οι πηγές.
«Οι κυρώσεις δεν θα έχουν αποτέλεσμα αλλά θα είναι αντιπαραγωγικές»
Αμερικανικές κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας για την αγορά των ρωσικών πυραυλικών αμυντικών συστημάτων S-400 θα γυρίσουν μπούμερανγκ και θα βλάψουν τους δεσμούς μεταξύ των δύο νατοϊκών συμμάχων, δήλωσε την Πέμπτη ένας ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος. «Οι κυρώσεις δεν θα έχουν αποτέλεσμα αλλά θα είναι αντιπαραγωγικές. Θα βλάψουν τις σχέσεις», δήλωσε ο αξιωματούχος. «Η Τουρκία τάσσεται υπέρ της επίλυσης αυτών των προβλημάτων με τη διπλωματία και τις διαπραγματεύσεις. Δεν θα δεχτούμε μονομερείς επιβολές», είπε.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Λοιμωξιολόγοι: Να ανοίξουν αυτά τα καταστήματα στις 14 Δεκεμβρίου - Στον Μητσοτάκη η τελική απόφαση