Βουλή: Άγρια αντιπαράθεση για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής
«Φωτιά» στα βουλευτικά έδρανα έβαλε η τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Μιλτιαδη Βαρβιτσιώτη κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στην Βουλή
«Δεχθήκαμε προσβολές από την τουρκική πλευρά. Αν κάνουμε τον απολογισμό και δούμε τον τρόπο που αντιμετωπίσαμε αυτές τις κρίσεις, δεν είναι ένας απολογισμός που φέρνει την Ελλάδα σε δυσχερέστερη θέση. Καταφέραμε να αναπτύξουμε ισχυρότερες σχέσεις με κάποιες χώρες και να τις εμβαθύνουμε όπως με την Αμερική και τη Γαλλία» ,είπε μεταξύ άλλων ο κ. Βαρβιτσιώτης, υποστηρίζοντας ότι οι διπλωματικοί χειρισμοί της Ελλάδας ήταν στην σωστή κατεύθυνση καιτο ότι η Ευρώπη απέδειξε ότι είναι θέμα ευρωτουρκικό και όχι ελληνοτουρκικό.
Άμεση ήταν η αντίδραση του Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας: «Έγινε η Σύνοδος Κορυφής. Βάλατε τον πήχη εκεί που τον βάλατε και περάσατε πολύ από κάτω, πάρα πολύ από κάτω. Είχαμε τρεις Συνοδούς Κορυφής που μας λέγατε ότι θα υπάρχουν κυρώσεις. Τώρα ξανά κυρώσεις μετατίθενται.Μάθαμε ότι δεσμευτήκατε για μία διάσκεψη Μεσογειακή. Με ποιες εγγυήσεις θα γίνει αυτό; Μία συμβουλή. Μην είστε δεδομένοι και προβλέψιμοι. Ξαναπιάστε το νήμα μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής. Δεν είχαμε καμιά αναφορά από τη Σύνοδο Κορυφής για το θέμα των τουρκικών ενεργειών στο Αιγαίο».
Την απορία για το πως τα στελέχη της κυβέρνησης διέδιδαν πριν Σύνοδο Κορυφής τα περί κυρώσεων στην Τουρκία από την στιγμή που η σύνοδος είχε βασικό θέμα την οικονομία, εξέφρασε ο Ανδρέας Λοβερδος.
«Το 2019 συζητούσαμε το θέμα της Τουρκίας, που τότε ήταν απλώς προκλητική, με τον Φίλιππο Πετσάλνικο, που δεν είναι πια μαζί μας, και λέγαμε ότι είναι δύσκολο να επιβληθούν. Ζήσαμε της κυρώσεις στην Λιβύη τις οποίες αγνόησε η Τουρκία. Το υπουργείο εξωτερικών μας ενημέρωνε για το πως πηγαίνουν οι διαπραγματεύσεις και δεν περίμενα κάτι περισσότερο. Το θέμα είναι το κόμμα σας και σας το λέω και για τα στελέχη σας, πήγαιναν στα μέσα ενημέρωσης και μόνοι τους έβγαιναν ως διεθνολόγοι που κατέληγαν πάντα ότι «η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα, θα, θα». Τίποτα από αυτά τα «θα». Να σας πω ποιο λάθος κάνετε και που το κάνετε. Να μην καταλαβαίνετε ότι η Σύνοδος Κορυφής είχε πρωτεύον θέμα την οικονομία και όχι την Τουρκία. Πως γίνεται να διοχετεύονται ειδήσεις για τον αυστηρό λόγο του πρωθυπουργού και πρωθυπουργός από την Ελλάδα να μας λέει ότι είναι προτιμότερο οι απειλές από τις ίδιες τις κυρώσεις!» είπε ο κ. Λοβερδος.
Την άσκηση βέτο όπως του Ορμπάν ζήτησε ο Κλέων Γρηγοριάδης από το Μερα25, υποστηρίζοντας ότι «αυτού του είδους ΕΕ έναν τρόπο έχει να συγκινηθεί, να ακούσει και να δράσει. Το απέδειξε κύριος Όρμπαν χθες ασκώντας το βέτο που αρνείται η κυβέρνηση σας, όπως και προηγούμενες κυβερνήσεις, να ασκήσουν βέτο στον προϋπολογισμό της ΕΕ».
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών απαντώντας στις επικρίσεις, είπε σχετικά με την πρόταση Γρηγοριάδη: «Δεν ξέρω κανέναν άλλο παρά μόνο της τον εμπνευστή της διαπραγμάτευσης του πρώτου εξαμήνου του 2015, ο οποίος θα πυροβολούσε τα πόδια του την ώρα που αιμορραγεί οικονομικά από μία τόσο βαθιά υγειονομική κρίση. Θα ήμασταν και θιγμένοι και ριγμένοι. Η Ευρώπη είχε βρει τον τρόπο να προχωρήσουμε στην κατάρτιση του προϋπολογισμού μόνο για τα κράτη μέλη τα οποία συμφωνούσαν».
Απευθυνόμενος στον Πανό Σκουρλέτη, απάντησε ότι οι επιτυχίες της χώρας στο διπλωματικό πεδίο έχουν καταγράφει μετά τις συμφωνίες με την Αίγυπτο, τα Αραβικά Εμιράτα την Σαουδική Αραβία. Σχετικά με το θέμα των κυρώσεων σχολίασε: «Οι κυρώσεις είναι το μέσο με μέσα από το οποίο θέλεις να ασκήσεις την πίεση στην Τουρκία για ένα πράγμα. Να σταματήσει την προκλητική συμπεριφορά. Για πρώτη φορά γράφεται και περιγράφεται στα συμπεράσματα του χθεσινού συμβουλίου, για να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, για να συζητήσει με την Ελλάδα με βάση το σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Αυτό περιγράφεται στις χθεσινές αποφάσεις».
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Αποκλειστικό - Κωνσταντίνος Αγγελίδης: Δικαιώθηκε για το τροχαίο - Το εξαψήφιο ποσό της αποζημίωσης