Τσίπρας σε Μητσοτάκη: «Η ήττα σας μπορεί να εξελιχθεί στη μεγαλύτερη εθνική ήττα της γενιάς μας»

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για όλα τα ανοιχτά μέτωπα εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του επί του προϋπολογισμού, καταλογίζοντας της απόλυτη αποτυχία σε όλο το φάσμα των ζητημάτων που κλήθηκε να διαχειριστεί.
INTIME

«Αν μια λέξη χαρακτηρίζει το προϋπολογισμό που παρουσιάζετε και τη διαχείριση που κάνετε σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν το τόπο και τους πολίτες, αλλά και τη κυβέρνησή σας συνολικά, η λέξη είναι : Αποτυχία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, συμπληρώνοντας πως «Αποτύχατε στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Αποτύχατε στη στήριξη της οικονομίας, των εργαζομένων, των μικρομεσαίων, της κοινωνίας. Αποτύχατε στη διαχείριση των εθνικών μας θεμάτων. Αποτύχατε ακόμα και στη χρηστή διαχείριση των δημόσιων οικονομικών σε μια στιγμή αγωνίας για όλους τους πολίτες. Και όχι μόνο αποτύχατε. Αλλά έχετε χάσει εντελώς τον έλεγχο, σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα, συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε εκτενή αναφορά στα ελληνοτουρκικά και στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, υποστηρίζοντας πως «όχι απλά περάσατε κάτω από τον πήχη αλλά δεν πλησιάσατε καν στον πήχη. Ανέμελος και στην Ελλάδα με τη πανδημία και στην Ευρώπη με τη Τουρκία και τα εθνικά μας θέματα», ξεκαθαρίζοντας ότι η άρνηση να ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις αμυντικές δαπάνες, είναι κίνηση για να μην δώσει «λευκή επιταγή, χωρίς συνεννόηση, χωρίς σχέδιο και στρατηγική».

«Δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχτούμε συζήτηση για γκρίζες ζώνες στην κυριαρχία των νησιών μας. Δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχτούμε συζήτηση για αποστρατιωτικοποιημένα νησιά. Δεν πρόκειται ποτέ να δεχτούμε εγγυήσεις ή παραμονή κατοχικού στρατού, στην Κύπρο», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στις προκλήσεις που ενδεχομένως θα κληθεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση το 2021.

Κατηγόρησε για ολιγωρία τον Κυριάκο Μητσοτάκη, υποστηρίζοντας πως «Όταν, όμως, εγώ, εδώ, πριν ένα ακριβώς χρόνο, σας ζητούσα να βάλετε το θέμα των κυρώσεων στο τραπέζι, μετά την υπογραφή του παράνομου Τουρκολιβυκού συμφώνου, σφυρίζατε αδιάφορα και οι υπουργοί σας έλεγαν ότι δεν είναι στρατηγική προτεραιότητα. Το θέσατε 7 μήνες μετά». Έθεσε το ερώτημα για τα «όπλα» που χρησιμοποίησε στην προσπάθεια να αναλάβει η ΕΕ τις ευθύνες της, προειδοποιώντας ότι η «προχθεσινή διπλωματική ήττα μπορεί να εξελιχθεί στη μεγαλύτερη εθνική ήττα της γενιάς μας, αν συνεχίσετε έτσι».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο ζήτημα της πανδημίας, κάνοντας λόγο για «πρωτοφανή τραγωδία», κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. «Αντί να θωρακίσετε το ΕΣΥ, αντί να δώσετε δυνατότητα για δωρεάν τεστ σε όλο τον πληθυσμό, αντί να πολλαπλασιάστε τα δρομολόγια στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς; Δεν είναι αλήθεια ότι ανοίξατε το τουρισμό δίχως σχέδιο; Δεν είναι αλήθεια ότι αγνοήσατε τις προτάσεις της επιστημονικής κοινότητας, ακόμη και την επιστολή εννέα κορυφαίων επιστημόνων, μεταξύ των οποίων και του κου Δερμιτζάκη που παραιτήθηκε από τη Προεδρία του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας;», είπε ο πρώην πρωθυπουργός, που πέταξε το «μπαλάκι» στον Κ.Μητσοτάκη για την περίφημη βόλτα στην Πάρνηθα, κατηγορώντας τον για ανευθυνότητα και «έλλειψη αντίληψης της πραγματικότητας».

Στα της οικονομίας, επιτέθηκε στην κυβέρνηση για τις λάθος προβλέψεις ως προς το μέγεθος της ύφεσης, λέγοντας ότι τελικά «είχαμε τη μεγαλύτερη ύφεση σε όλη την Ευρώπη στο τρίτο τρίμηνο» και μία από τις μεγαλύτερες γενικά, ύψους 10.5%, ενώ το οικονομικό επιτελείο, ευρισκόμενο «εκτός τόπου και χρόνου», προέβλεπε μόλις 4%, μιλώντας για «καταστροφή εφάμιλλη της περιόδου 2010-2014 όταν η Ελλάδα έχασε το ¼ του ΑΕΠ της, 60 δις».

Υποστήριξε ότι η χώρα μας είναι 17η στην ευρωπαϊκή κατάταξη ως προς τα μέτρα στήριξης εν μέσω πανδημίας, 19η σε ό,τι αφορά τα μέτρα ρευστότητας και σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ ήταν στη προτελευταία θέση σε δαπάνες για την υγεία μέσα στην πανδημία, κάνοντας, επίσης, σύγκριση με τα μέτρα στήριξης των εργαζόμενων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έλαβαν άλλες χώρες της Ευρώπης.

«Η αποτυχία σας όμως, πολύ φοβάμαι δεν είναι επιβλαβής μόνο για το σήμερα. Είναι ωρολογιακή βόμβα για το αύριο του τόπου. Το χρέος φέτος θα αγγίξει το 210% του ΑΕΠ», μιλώντας για «εμμονικές υφεσιακές πολιτικές» εκ μέρους της κυβέρνησης. «Ο κίνδυνος χρεοκοπίας θα έρθει ξανά, αν κάποια στιγμή η ΕΚΤ σταματήσει να αγοράζει κρατικά ομόλογα και αρχίσει και πάλι να ακριβαίνει ο δανεισμός. Και τότε οι αγορές, όσο και να τις καλοπιάνετε με ακραία νεοφιλελεύθερα μέτρα, θα αρχίσουν πάλι να κοιτάνε τον λόγο χρέος προς ΑΕΠ», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα, ζήτησε τη λήψη άμεσων μέτρων συγκράτησης της ύφεσης, τονίζοντας πως είναι η κατάλληλη στιγμή, καθώς «Έχετε μαξιλάρι ασφαλείας 37 δις. Έχετε ρυθμισμένο χρέος. Έχετε πρωτόγνωρη ρευστότητα και φτηνό δανεισμό. Έχετε αναστολή συμφώνου σταθερότητας και καμία δέσμευση για πλεονάσματα».

Επιτέθηκε, παράλληλα, στην κυβέρνηση για τον τρόπο στήριξης της πραγματικής οικονομίας, κάνοντας λόγω για «δράμα των εργαζόμενων», υποστηρίζοντας ότι οι πολίτες της Ελλάδας έχουν τη δεύτερη μεγαλύτερη απώλεια εισοδήματος σε ολόκληρη την Ευρώπη. «Ο κόσμος της αγοράς υπολογίζει ότι κάθε χρόνο το 30% του τζίρου τους έρχεται τις μέρες των Χριστουγέννων. Και αυτό φέτος δε θα έρθει. Ήταν η τελευταία τους ελπίδα να σώσουν κάπως την κατάσταση. Εκτός αν θεωρείτε ότι η φοβερή πατέντα του click away μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Τους περιμένετε βέβαια στη γωνία τους εμπόρους και τους μικρομεσαίους το 2021. Όχι με φρέσκο χρήμα, όχι με στήριξη, ούτε με κούρεμα χρεών, αλλά με το νέο πτωχευτικό νόμο, για να τους πάρετε και ό,τι θα τους έχει μείνει», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός.

Ο Αλ.Τσίπρας έκανε εκτενή αναφορά και στην άρνηση των τραπεζών να χρηματοδοτήσει τις επιχειρήσεις, αναφέροντας πως «ενώ η αγορά καταρρέει και η ύφεση πιάνει ταβάνι, οι τράπεζες δεν αλλάζουν τα κριτήρια και τους όρους δανειοδότησης των επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Και η κυβέρνηση απλά παρακολουθεί. Δεν αξιοποιεί ούτε τα προγράμματα της Αναπτυξιακής Τράπεζας, όπως κάνουν σχεδόν σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη».

Χαρακτήρισε «εικονικό και προκλητικό» τον προϋπολογισμό, διότι προβλέπει 572 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα για τη Δημόσια Υγεία, κάνοντας λόγο για «εμμονή και ιδεοληψία» εκ μέρους του Μεγάρου Μαξίμου στις συνέπειες της πανδημίας για συγκεκριμένες ομάδες, ενώ τον επέκρινε και για τα 3,5 δις περισσότερα σε φόρους που προβλέπει, . «Φέρνετε ένα προϋπολογισμό που δεν απαντά στις αγωνίες μιας μεγάλης πλειοψηφίας που σήμερα είναι σιωπηρή», δήλωσε με έμφαση ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι ο πρωθυπουργός «πρόδωσε» τη μεσαία τάξη.

Παράλληλα, ζήτησε την παροχή δώρου σε όλους τους εργαζόμενους στις πληττόμενες επιχειρήσεις, την παροχή Εισοδήματος Έκτακτης Ανάγκης σε όσους έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία για όσο διαρκεί η κρίση, μέτρα επιδότησης της εργασίας και όχι της αναστολής της, τη μετατροπή σε μη επιστρεπτέα την επιστρεπτέα ενίσχυση των επιχειρήσεων, γενναία ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους για τα χρέη που δημιουργήθηκαν στη πανδημία, με κούρεμα όχι μόνο τόκων και προσαυξήσεων αλλά και σημαντικού μέρους της βασικής οφειλής, επιδότηση του 40% των ενοικίων και μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 6%, κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο των αγροτών και τέλος, το πάγωμα στις διακοπές ρεύματος, νερού, φυσικού αερίου, τηλεφωνίας και ίντερνετ.

Τέλος, απαξίωσε πλήρως το λεγόμενο «Σχέδιο Πισσαρίδη», προβάλλοντάς την πρόταση εξουσίας του ΣΥΡΙΖΑ, που προβλέπει ενίσχυση των δαπανών για την Υγεία και «δημιουργεί ένα νέο παραγωγικό μοντέλο βασισμένο στην καινοτομία, τις νέες τεχνολογίες, το νέο δυναμικό που υπάρχει σήμερα στην παραγωγή και αυτό που θα έρθει».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Επιβεβαίωση Newsbomb.gr: Έτσι θα κάνουμε γιορτές - Τι ισχύει για ρεβεγιόν και εκκλησίες (ΦΕΚ)