Μητσοτάκης: Μείωση ενοικίου για τις κλειστές πληττόμενες επιχειρήσεις κατά 80%
Η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, αναφορικά με την συζήτηση επί του προϋπολογισμού του 2021.
Με τον πρωθυπουργό, «έκλεισαν» οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών, στην ομιλία για τον προϋπολογισμό στη Βουλή.
Μείωση ενοικίου για τις κλειστές πληττόμενες επιχειρήσεις κατά 80% εξήγγειλε ο πρωθυπουργός για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουαρίου.
«Επειδή έχω μία ευθύνη να αφουγκράζομαι την αγωνία της αγοράς και επειδή γνωρίζω ότι πολλοί επιχειρηματίες και εστιάτορες και μαγαζάτορες είχαν επενδύσει πολλά σε αυτή την χριστουγεννιάτικη περίοδο και σε συνεννόηση με το οικονομικό επιτελείο θα ήθελα σήμερα να ανακοινώσω ένα ακόμα μέτρο προστασίας και ανακούφισης. Για όλες τις πληττόμενες από τους περιορισμούς επιχειρήσεις που θα μείνουν κλειστές με εντολή του κράτους από το λιανεμπόριο μέχρι και την εστίαση μειώνεται το ενοίκιο για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο κατά 80%» είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Λίγο νωριτερα, αναφέρθηκε και στο click away, το όποιο χαρακτήρισε επιτυχημένο μέτρο, ζητώντας από την αντιπολίτευση εναλλακτική πρόταση, εφόσον δεν την καλύπτει.
«Λοιδορείτε με μεγάλη ευκολία το click away. Πρέπει να διευκολύνουμε το λιανέμποριο να σώσει όσο μεγαλύτερο μέρος του τζίρου του μπορεί. Ποια είναι η εναλλακτική πείτε μου; Να ανοίξουν τα καταστήματα; Αυτό θέλετε; Δεν έχω ακούσει από σας που κατακεραυνώσατε την κυβέρνηση εάν υπάρχει κάποια άλλη εναλλακτική. Και ακούω και εγώ με ενδιαφέρουν αυτή την επιχειρηματολογία, ότι η παράδοση εκτός, ευνοεί μόνο τους μεγάλους. Θα απαντήσω με δύο επιχειρήματα. Υπάρχουν ήδη αρκετοί μεγάλοι που δεν είναι διατεθειμένοι να μπουν σ’ αυτή τη διαδικασία. Δεύτερον το ηλεκτρονικό εμπόριο είναι κάτι που ήρθε για να μείνει. Είναι μία ευκαιρία και για τις μικρές και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να εκσυγχρονίσουν τις υποδομές ηλεκτρονικού εμπορίου και υπάρχουν Διαθέσιμα για να το κάνουν. Διότι επιχειρήσεις που δεν θα το κάνουν, ασχέτως πανδημίας, σας διαβεβαιώ ότι την επόμενη μέρα θα βρεθούν σε μία εξαιρετικά δύσκολη θέση»
«Το εμβόλιο ως σύνορο ανάμεσα στον επίλογο της πανδημίας και στον πρόλογο της νέας εποχής»
Σε ισχύ θα βρίσκονται τα μέτρα στήριξης και το α’ τρίμηνο του 2021, όπως εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που κατά την ομιλία του στην Βουλή για τον προϋπολογισμό, έθεσε το εμβόλιο ως σύνορο ανάμεσα στον επίλογο της πανδημίας και στον πρόλογο της νέας εποχής.
Ως εθνικό στόχο έθεσε και κεντρική πολιτική επιλογή της Νέας Δημοκρατίας, έθεσε την σταδιακή μείωση των ανισοτήτων. «Στο α’ τρίμηνο -ελπίζουμε να σταματήσουμε εκεί- θα συνεχιστούν τα μέτρα στήριξης τα οποία η κυβέρνηση έλαβε για νοικοκυριά και επιχειρήσεις το 2020. Σε όλη τη διάρκεια του 2021 εκτείνονται οι αλλαγές που θα φέρουν τη χώρα σε τροχιά ανάκαμψης» ανέφερε.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι οι επιλογές της κυβέρνησης για το 2021 ενισχύουν τα μέτρα κατά της πανδημίας με επιπλέον 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ επεκτείνουν φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις για να τονωθεί η απασχόληση και οι επενδύσεις.
«Από τον περασμένο Μάρτιο η πολιτεία διέθεσε 23, 9 δισεκατομμύρια ευρώ σε διαφορετικές δράσεις προστασίας του εισοδήματος και της επιχειρηματικότητας και τα οποία διοχετεύτηκαν στις τρεις κεντρικές προτεραιότητες που εξαρχής έθεσε η κυβέρνηση. Στην θωράκιση του εθνικού συστήματος υγείας, στην φροντίδα εργαζομένων και ανέργων αλλά και στην διαφύλαξη της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων. Στο πρώτο μέτωπο οι έκτακτες δαπάνες για την υγεία αυξήθηκαν κατά 25% σε σχέση με το σύνολο του προϋπολογισμού υγείας για το 2019, 780 εκατομμύρια κυρίες και κύριοι του Συριζα και 400 εσείς το 2019», είπε ο πρωθυπουργός.
Μάλιστα, αναφέρθηκε στο «καυτό» ζήτημα των ΜΕΘ και του υγειονομικού προσωπικού, λέγοντας: «Τα νοσοκομεία μας για τα οποία τόσες φορές έχουμε μιλήσει έχουν πλέον περισσότερους από 7000 νέους γιατρούς και νοσηλευτές, έχουν σύγχρονο εξοπλισμό και υλικά και η κλίνες εντατικής θεραπείας... Παραλάβαμε 557, σήμερα είναι 1000 τρακόσια 22 και συνεχώς αυξάνονται.
Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε μάλιστα το κράτος ως το εθνικό εργοδότη που στήριξε τους εργαζόμενους κατά την περίοδο της πανδημίας αναφέροντας συγκεκριμένα μέτρα για ανέργους, συνταξιούχους και εργαζόμενους. «Το κράτος ανέλαβε τις αμοιβές όσων βρέθηκαν σε αναστολή εργασίας και οδηγήθηκαν σε μερική απασχόληση έγινε στην ουσία ο καθολικός εργοδότης. Επαγγελματίες και επιστήμονες ενισχύθηκαν, τα ενοίκια επιδοτούνται, οι φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές έχουν παραταθεί».
Η Τουρκία είναι αυτή που αντιλαμβάνεται ότι η πίεση σταδιακά αυξάνει
Το ζήτημα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας δεν θα μπορούσε να λείπει από την ομιλία του πρωθυπουργού, ο οποίος έκανε λόγο για σημαντική πρόοδο στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής, καθώς διευρύνθηκε η λίστα των κυρώσεων προς άτομα και οντότητες όταν αυτές παρανομούν και «εξουσιοδοτείται για πρώτη φορά ο ύπατος εκπρόσωπος και η ευρωπαΐκή επιτροπή να αξιολογήσουν συνολικά τις σχέσεις ευρωπαϊκής ένωσης και Τουρκίας και να προτείνουν στο ευρωπαϊκό συμβούλιο το αργότερο μέχρι το Μάρτιο, μέτρα μέσα στα οποία μπορούν να συμπεριλαμβάνονται και κυρώσεις και η επαναξιολόγηση της ευρωπαϊκής ένωσης εάν εκτιμηθεί ότι θίγονται συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης».
Χαρακτηρίζοντας σκληρές τις εκφράσεις περί «Βατερλω» και «φιάσκου» που αποδόθηκαν από την αντιπολίτευση για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Στα ευρωπαϊκά όργανα δεν επικρατούν ποτέ οι εθνικές επιλογές με τρόπο απόλυτο, όσο σωστές κι αν είναι αυτές. Αλλά η κοινή συνισταμένη των προτεραιοτήτων όλων των κρατών μελών. Γι’ αυτό ακριβώς και η ευρωπαΐκή πολιτική διαμορφώνεται με αργούς ρυθμούς, κινείται σαν ένα βαρύ υπερωκεάνιο, και όταν καταλήξει σε μία πορεία κι αυτή πάλι δεν πρόκειται να την αλλάξει εύκολα» είπε ο πρωθυπουργός.
Μάλιστα, επεσήμανε ότι η πίεση προς την Τουρκία σταδιακά αυξάνεται, επισημαίνοντας ότι «χθες οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την εφαρμογή σημαντικών και στοχευμένων κυρώσεων κατά της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας. Ως μέλος του ΝΑΤΟ στηρίζουμε την απόφαση αυτή και είμαι σίγουρος ότι δεν διέφυγε της προσοχής του κυρίου Ερντογάν ότι οι Τούρκοι είναι σήμερα όλο και πιο απομονωμένοι».
Για το ζήτημα των κυρώσεων και την φράση του ότι «δεν είναι αυτοσκοπός», ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι να αποκαταστήσει ένα δίαυλο επικοινωνίας με την Τουρκία. «Οι κυρώσεις ή ακόμα καλύτερα η απειλή κυρώσεων είναι αυτή η οποία μπορεί να οδηγήσει στην Τουρκία με τα δικά της βήματα σε μία αλλαγή συμπεριφοράς. Επιμένω ακριβώς σε αυτή τη θέση, είναι η θέση η οποία εξαρχής υπερασπίστηκα, έχω αναπτύξει επανειλημμένως στην εθνική αντιπροσωπεία και σας έχω ενημερώσει κατ’ ιδίαν και μπορεί να αποδώσει».
Κλείνοντας το θέμα των σχέσεων με την Τουρκία, υπογράμμισε: «Η Τουρκία είναι αυτή που αντιλαμβάνεται ότι η πίεση σταδιακά αυξάνει. Εμείς είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε για το ένα ζήτημα το οποίο αποτελεί το αντικείμενο των διερευνητικών επαφών και γιατί όχι αν δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε, να συμφωνήσουμε στο πως θα καταλήξουμε σε διεθνές δικαιοδοτικό όργανο, στην Χάγη δηλαδή, προκειμένου να λυθεί αυτή εκκρεμότητα που πήγαινε πίσω δύο λαούς 40 χρόνια».
«Ελευθερία» το σχέδιο εμβολιασμού της κυβέρνησης
Κλείνοντας την τοποθέτηση του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο σχέδιο εμβολιασμού της κυβέρνησης, το οποίο θα ονομαστεί «Ελευθερία».
«Ξεκινάει εθνική εκστρατεία για τον εμβολιασμό. Την επιχείρηση αυτή την ονομάσουμε «Ελευθερια». Ελευθερία να ζούμε και να δημιουργούμε υγιείς, απελευθερωμένοι από την ομηρία και τους καταναγκασμούς της πανδημίας, ελευθερία να επιστρέψουμε και να διεκδικήσουμε ευημερία, ελευθερία να γιορτάσουμε το 2021 τα 200 χρόνια της ελευθερίας μας. Κάνω ένα κάλεσμα. Τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς το κρατάτε σήμερα στα χέρια σας. Αλλά για το εμβόλιο αύριο είναι στο χέρι σας να το κάνουμε όλοι» είπε ο πρωθυπουργός.
Μάλιστα, όπως εξήγησε, ο Ευρωπαϊκός οργανισμός ίσως δώσει την έγκρισή για το πρώτο εμβόλιο μια εβδομάδα νωρίτερα από το αναμενόμενο. Ωστόσο, τόνισε ότι «η απειλή του Covid θα καραδοκεί μέχρι να εμβολιαστεί το 60% του ελληνικού πληθυσμού και εφόσον στα εμβόλια υπάρχουν δύο κύκλοι άμυνας. Γι’ αυτό και η προσήλωση στα μέτρα προστασίας πρέπει να συνεχιστεί. Θα φοράμε μάσκα κάνοντας το εμβόλιο θα φοράμε μάσκα και μετά το εμβόλιο».
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Επιβεβαίωση Newsbomb.gr: Έτσι θα κάνουμε γιορτές - Τι ισχύει για ρεβεγιόν και εκκλησίες (ΦΕΚ)