Και ο Παπουτσής υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

Τα τέσσερα γεγονότα που έκαναν τον υπουργό να λάβει την τελική απόφασή του, οι ζυμώσεις με τέσσερα κορυφαία στελέχη και οι επαφές με τους διαγραμμένους

Και ο Παπουτσής υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
5'

Του Χ.Κ. Λαζαρόπουλου

Αντίπαλο δέος στον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο θέτει εαυτόν ο κ. Χρήστος Παπουτσής, ως εναλλακτική υποψηφιότητα για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Αυτό είναι το νεώτερο στοιχείο το οποίο προστίθεται στην εντεινόμενη εσωστρέφεια που ταλανίζει το κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Από προχθές βρίσκονται σε εξέλιξη μια σειρά από ζυμώσεις επαφές και δράσεις που δείχνουν ότι οι μνηστήρες της πολιτικής παρακαταθήκης του Ανδρέα παίρνουν θέση για μια αναμέτρηση από την οποία θα κριθεί ο χαρακτήρας της κεντροαριστεράς και ο νέος πολιτικός χάρτης στη χώρα μας.

Μετά την αποκάλυψη που έγινε προχθές στο “Newsbomb.gr” - ότι ο κ. Παπανδρέου διολίσθησε στην απαίτηση να δρομολογήσει διαδικασίες – εξπρές για την αποχώρησή του με το φόβο περαιτέρω παραιτήσεων και συρρικνώσεως της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ σε δύναμη 119 βουλευτών - σημειώθηκαν τέσσερα γεγονότα που οδήγησαν τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστο Παπουτσή στην τελική απόφασή του, να κατέλθει υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος.

Τα γεγονότα

Τα γεγονότα ήταν τα ακόλουθα:

1. Λίγες ώρες πριν από την παρουσίαση του πολιτικού πλαισίου δράσεων για το ΠΑΣΟΚ της «επόμενης ημέρας» από τον κ. Ανδρέα Λοβέρδο, πρόσωπα του περιβάλλοντος Παπανδρέου διέρρευσαν ότι υπήρξε συμφωνία αρχής για τη διεξαγωγή εσωκομματικών εκλογών και ανάδειξη νέου προέδρου στις 18 Μαρτίου.

2. Κάνοντας τις σχετικές ανακοινώσεις το μεσημέρι, ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος ξέφυγε από τα συμφωνημένα και ζήτησε από τον κ. Γιώργο Παπανδρέου να παραιτηθεί τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή ήταν η απάντηση στην επιμονή του παραιτηθέντος πρωθυπουργού να αναδειχθεί νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από το σύνολο της βάσης, δηλαδή τα μέλη και τους φίλους του κόμματος. Οι κύριοι Ανδρέας Λοβέρδος και Ευάγγελος Βενιζέλος έχουν προτείνει τη διεξαγωγή εκλογών από σώμα συγκεκριμένων εκλεκτόρων ώστε να αποφευχθούν πιθανές «παραφωνίες».

3. Παρότι στην παρουσίαση του κ. Λοβέρδου παρόντες ήταν ο κ. Βενιζέλος, ο κ. Κώστας Σκανδαλίδης κι άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, καταγράφηκαν απουσίες που προκάλεσαν ψιθύρους. Δεν πήγαν στην αίθουσα του ΕΒΕΑ η κ. Άννα Διαμαντοπούλου, ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο κ. Δημήτρης Ρέππας και στελέχη από τις αποκαλούμενες φιλοκοινωνικές τάσεις του ΠΑΣΟΚ και την Αριστερή Πρωτοβουλία.

4. Οι επισημάνσεις της κ. Λούκας Κατσέλη από την κατάμεστη αίθουσα της ΕΣΗΕΑ όπου ανέλυσε γιατί δεν ψήφισε το Μνημόνιο επιβεβαίωσε ότι η διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ θα προκαλέσει φυγόκεντρες δυνάμεις στο Κίνημα.

Σαν συνέπεια όλων αυτών των γεγονότων ήρθε η πληροφορία ότι τελικώς ο κ. Γιώργος Παπανδρέου δέχεται να αποχωρήσει ταχύτερα και συμφωνεί με τη σύγκληση Εθνικής Συνδιάσκεψης στις 3 και 4 Μαρτίου.

Όλα αυτά τα οδήγησαν τον κ. Χρήστο Παπουτσή να διατυπώσει αρχικώς μια πολιτική άποψη παρέμβασης, με την οποία εξέφρασε αντιρρήσεις και πήρε σαφείς αποστάσεις από τις θέσεις των κυρίων Λοβέρδου και Βενιζέλου. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι το θέμα της διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ δεν αποτελεί ζήτημα διευθετήσεων κορυφής.

Ο κ. Παπουτσής υποστηρίζει ότι πρέπει να επιστρέψουν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος και οι 22 βουλευτές που διεγράφησαν επειδή δεν ψήφισαν το Νέο Μνημόνιο ενώ υποστήριξε ότι αρνείται κάθε νίξη περί «ακρωτηριασμένου ΠΑΣΟΚ», απαντώντας στη σχετική αναφορά του κ. Βενιζέλου.

Οι συνάξεις στο σπίτι

Όλα αυτά δεν έγιναν ξαφνικά. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ζυμώνεται εδώ και καιρό ώστε να βολιδοσκοπήσει διαθέσεις και προθέσεις. Κι αυτό δεν είναι μυστικό. Πολλές φορές οι συνάξεις και τα δείπνα στο σπίτι του κ. Παπουτσή στο Χολαργό αποτελούν είδηση για τους περιοίκους λόγω των αυξημένων μέτρων ασφαλείας που λαμβάνονται.

Στις πολιτικές συνάξεις που κάνει ο κ. Παπουτσής έχει συμμετάσχει και ο γραμματέας κ. Μιχάλης Καρχιμάκης. Επίσης έχουν γίνει επαφές υψηλού επιπέδου με την κ. Λούκα Κατσέλη, την κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, τον κ. Χάρη Καστανίδη κι άλλους 15 περίπου βουλευτές «πρώτης γραμμής». Ο υπουργός έχει δει όλους όσοι έχουν διαγραφεί είτε επειδή καταψήφισαν τη νέα δανειακή σύμβαση, είτε απουσίαζαν από την ψηφοφορία.

Η λεπτομέρεια

Σ’ αυτό το σημείο θα πρέπει να επισημάνουμε μια λεπτομέρεια: όσοι διεγράφησαν από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, παραμένουν στο κόμμα. Επομένως μπορούν να παίξουν ρόλο και να επηρεάσουν τους εκλέκτορες από τη βάση του Κινήματος, κάτι το οποίο δεν θα μπορούσε να συμβεί σε ένα «σώμα εκλεκτόρων». Καλό;

Και κάτι ακόμα καλύτερο: Φημολογείται ότι αύριο θα γίνει σύσκεψη διαγραφέντων βουλευτών με τη συμμετοχή των κ.κ. Κατσέλη, Καστανίδη και Ξενογιαννακοπούλου. Εφ’ όσον θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο και από τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, θεωρείται βέβαιη η υποψηφιότητα του κ. Παπουτσή, απομένει να δούμε πώς θα κλιμακωθεί ο εμφύλιος εσωστρέφειας στο Κίνημα.

Σίγουρα πάντως, ο κ. Γιώργος Παπανδρέου αισθάνεται πιο απομονωμένος από ποτέ, όσα κι αν προσπαθεί να διαρρεύσει προς τον Τύπο ή όσο κι αν θεωρεί πως μπορεί να ξαναπαίξει σοβαρό πολιτικό ρόλο…

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή