Lockdown: «Κληρώνει» για νέα «λουκέτα» μετά τη Δυτική Αττική και την Κοζάνη

Lockdown: Στο «κόκκινο» διατηρείται ο κυβερνητικός συναγερμός για τουλάχιστον δέκα περιοχές στην Eπικράτεια, όπου ακόμη δεν καταγράφεται η αναμενόμενη αποκλιμάκωση του επιδημιολογικού φορτίου εξαιτίας του κορονοϊού.
IN TIME

Στις αναλύσεις των στοιχείων που πραγματοποιούνται με ιδιαίτερα πυκνή περιοδικότητα, λαμβάνονται υπ’ όψιν τα διαφορετικά χαρακτηριστικά καθεμίας, όμως ο κοινός παράγοντας κινδύνου παντού είναι η κινητικότητα και είναι ξεκάθαρο ότι επιβάλλεται οριζόντια λύση σκληρών παρεμβάσεων σε τοπικό επίπεδο.

Και ενώ η κατάσταση στην Κοζάνη, αλλά και στη Δυτική Αττική, θεωρείται κρίσιμη, στις πρώτες θέσεις του βάθρου της ανησυχίας βρίσκονται, με βάση τον μέσο όρο των κρουσμάτων των τελευταίων επτά ημερών αλλά και τον αριθμό των διαγνώσεων ανά 100.000 κατοίκων, αρκετά τμήματα της χώρας, τόσο στη Βόρεια Ελλάδα, όπως η Πέλλα, η Πιερία, η Ροδόπη, το Κιλκίς, η Ξάνθη, όσο και η Λάρισα, η Μαγνησία και φυσικά ενότητες εντός της Περιφέρειας Αττικής.

Στην κυβέρνηση διαμηνύουν ότι θα συνεχίσουν να παρεμβαίνουν έγκαιρα, όπου απαιτείται, ώστε να αποτραπεί οποιαδήποτε υποτροπή στη διασπορά της πανδημίας. Άλλωστε, εξακολουθούν να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι ειδικοί για την κατάσταση σε συγκεκριμένα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας.

Ταυτόχρονα, εντείνονται και οι προβλέψεις που γίνονται αναφορικά με μια επερχόμενη έξαρση τον Ιανουάριο, προβλέψεις που ανεβάζουν το επίπεδο κινδύνου για το προσεχές διάστημα, στο οποίο η προφύλαξη και η θωράκιση θα είναι δυο οι παράλληλες διαδικασίες.

Παρά την εμφάνιση για το εγγύς μέλλον μίας αχτίδας ελπίδας λόγω του εμβολίου, βασικό ζητούμενο την τρέχουσα περίοδο είναι να εφαρμοστεί απαρέγκλιτα το «δόγμα» για περιορισμένες κοινωνικές επαφές και πιστής τήρησης των μέτρων προστασίας.

Άλλωστε όπως έχει επισημανθεί από κυβερνητικά χείλη, μία πανδημία δεν αντιμετωπίζεται με τα εμβόλια αλλά με τον εμβολιασμό -και μάλιστα σε μεγάλη κλίμακα. Επιπλέον παρότι η ανάπτυξη ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων συνιστά μία τεράστια επιτυχία της επιστήμης, η αντίστοιχη σε επάρκεια διαδεδομένης αντίστασης στον κορoνοϊό και στη νόσο Covid-19 εκτιμάται ότι απαιτεί τον εμβολιασμό περί του 70% του πληθυσμού.

Στην εξίσωση του εμβολιασμού είναι σαφές ότι προκύπτει η ανάγκη προσαρμογών, με δεδομένη την αναγκαστική υστέρηση στις ποσότητες δόσεων του εμβολίου που τελικώς θα ληφθούν στην πρώτη φάση.

Όμως το μεγάλο στοίχημα είναι στις προσεχείς 42 ημέρες να δημιουργηθεί μια ευρεία υγειονομική ζώνη ασφαλείας, που θα επιτρέψει την αδιατάρακτη ολοκλήρωση του πρώτου κύματος μαζικών εμβολιασμών στη χώρα μας.

Πρόκειται για μια άσκηση που δεν έχει προηγούμενο, από πλευράς έκτασης και πολυπλοκότητας, με τις προετοιμασίες να συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς.

Έχουν ήδη εξασφαλιστεί οι χώροι σωστής αποθήκευσης και οι όροι ασφαλούς μεταφοράς του εμβολίου στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα, τα οποία έχουν οργανωθεί σε κάθε γωνιά της χώρας.

Κομβικής σημασίας για την επιτυχία του εθνικού εγχειρήματος είναι η ενημερωτική καμπάνια, προκειμένου να πειστούν και οι πλέον επιφυλακτικοί για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Γι’ αυτόν το λόγο άλλωστε ο πρωθυπουργός, οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων και συνολικά η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία είναι στην πρώτη γραμμή των εμβολιασμών, ώστε να δείξουν την εμπιστοσύνη τους στην επιστήμη και να δώσουν το καλό παράδειγμα.

Σε αυτή την προσπάθεια θα συμβάλουν γιατροί, νοσηλευτές, Ένοπλες Δυνάμεις, Πολιτική Προστασία, Αστυνομία. Για το συντονισμό του όλου εγχειρήματος θα λειτουργεί εφεξής στο Επιχειρησιακό Κέντρο της Πολιτικής Προστασίας μία μεγάλη μεικτή ομάδα από τα υπουργεία Υγείας, Ψηφιακής Πολιτικής και Προστασίας του Πολίτη, η οποία θα αναλάβει το περίπλοκο αλλά και εξαιρετικά σημαντικό αυτό εγχείρημα.

Το βάρος της καθημερινής επικοινωνίας για το κρίσιμο στάδιο των εμβολιασμών θα σηκώσουν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Κάθε χώρα της ΕΕ λαμβάνει τα εμβόλια που της αναλογούν αναλογικά με τον πληθυσμό της και δεν θα υπάρχει καμία απολύτως διαφοροποίηση, μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κάθε παρτίδα θα παραδίδεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες την ίδια μέρα ώστε κάθε μία να ακολουθήσει το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού που σχεδιάζει.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, η έγκριση του πρώτου εμβολίου, της Pfizer/BioNtech, αναμένεται στις 22 Δεκεμβρίου και οι πρώτες παρτίδες θα παραδοθούν στη χώρα μας στις 26 Δεκεμβρίου. Από την επόμενη, 27 Δεκεμβρίου, θα είναι δυνατό να γίνουν οι πρώτοι εμβολιασμοί σε νοσοκομεία αναφοράς.

Ακολουθώντας τις εισηγήσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, θα δοθεί προτεραιότητα στους εργαζόμενους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, οι οποίοι σήκωσαν τόσο μεγάλο βάρος τους τελευταίους μήνες, καθώς και οι φιλοξενούμενοι σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων.

Θα ακολουθήσουν οι περίπου 2,4 εκατομμύρια συμπολίτες μας άνω των 65 ετών, δηλαδή η ηλικιακή ομάδα από την οποία έχει προέλθει το 85% των θυμάτων του κορoνοϊού και το 60% των διασωληνωμένων. Δεδομένου ότι οι ηλικιωμένοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν σοβαρά συμπτώματα που απαιτούν νοσηλεία, ο εμβολιασμός τους θα περιορίσει την πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν θα είναι μία νοσηλεύτρια και ένας ηλικιωμένος πολίτης.

Σε κάθε περίπτωση, το πυκνό σε δράσεις ημερολόγιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας δεν αποκλείεται να περιλαμβάνει και ένα ορόσημο για αλλαγές ή προσθήκες στο Υπουργικό Συμβούλιο, προκειμένου να δοθεί η απαραίτητη ώθηση στην προώθηση των κυβερνητικών πολιτικών σε μια νέα χρονιά γεμάτη από προκλήσεις.

Πηγή: Cnn.gr

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Η «μάχη» με τον κορονοϊό θα δοθεί στα οικογενειακά τραπέζια – Οι προειδοποιήσεις για τα ρεβεγιόν