Ντ. Μπακογιάννη: Ανεπίτρεπτη η παρέμβαση Σόιμπλε

Συνέντευξη σε δύο γερμανικές εφημερίδες παραχώρησε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη.

Μιλώντας στις «Frankfurter Rundschau» και «Berliner Zeitung», η κ. Μπακογιάννη τόνισε ότι «για την κυβέρνησή τους αποφασίζουν μόνο οι Έλληνες και κανείς άλλος στην Ευρώπη».

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας ζήτησε από τη Γερμανία να δείξει περισσότερο σεβασμό προς την Ελλάδα και τους Έλληνες, ξεκαθαρίζοντας ότι παρά την απουσία μεταρρυθμιστικού έργου από την κυβέρνηση Παπανδρέου «δεν μπορεί κανείς να κατηγορεί ως αναξιόπιστο έναν ολόκληρο λαό».

Ερωτηθείσα για τις δεσμεύσεις που ζητά η Γερμανία από τη χώρα μας, η κ. Μπακογιάννη σημειώνει ότι το Ελληνικό Κοινοβούλιο έχει εγκρίνει τα επώδυνα μέτρα που χρειάζονται. «Όταν μετά από όλα αυτά ο λαός ακούει ότι χρειάζεται μια άλλη κυβέρνηση, τότε καταλαβαίνετε ότι θα πούμε φτάνει! Για την κυβέρνησή τους αποφασίζουν μόνο οι Έλληνες και κανείς άλλος στην Ευρώπη», προσθέτει.

Ανεπίτρεπτη η παρέμβαση Σόιμπλε

Επίσης, η κ. Μπακογιάννη χαρακτηρίζει ανεπίτρεπτη την παρέμβαση του γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο χρόνο των εκλογών. «Ένας ξένος πολιτικός δεν επιτρέπεται να υπαγορεύει στο λαό και στα κόμματα μιας άλλης χώρας πότε θα γίνουν οι εκλογές. Εμείς είμαστε μια δημοκρατική χώρα, η οποία μόνη της θα αποφασίσει πότε θα διεξαχθούν οι εκλογές» τονίζει.

Παρότι αντιλαμβάνεται τις ανησυχίες των Γερμανών, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας αναφέρεται στην ανεργία, την ύφεση και τα σκληρά μέτρα λιτότητας που έχουν ληφθεί και επικρίνει την έλλειψη σεβασμού προς τον ελληνικό λαό.

«Δεν είναι δυνατόν σε μια τόσο δύσκολη περίοδο να αρνείστε το σεβασμό σε ένα ολόκληρο λαό», επισημαίνει.

Ανάγκη για μικρό σχέδιο Μάρσαλ

Σύμφωνα με την κ. Μπακογιάννη η Ελλάδα έχει δυναμικό και δυνατότητες στη ναυτιλία, τον τουρισμό, τη φαρμακοβιομηχανία και άλλους τομείς. Ωστόσο, χρειάζεται και ένα μικρό σχέδιο Μάρσαλ, παράλληλα με το πρόγραμμα διάσωσης, ώστε να ενισχυθεί η ανάπτυξη.

Επίσης, υπενθυμίζει ότι η χώρα μας έχει στενούς δεσμούς με τη Γερμανία, όπου και κατοικούν από τη δεκαετία του 1960 πολλοί μετανάστες.