ΣΥΡΙΖΑ: Ανασχηματισμός «ρουσφέτι» για Σαμαρά και στο βάθος… κάλπες
Ταυτόχρονα, στην Κουμουνδούρου εκτιμούν πως οι πρωθυπουργικές κινήσεις είναι αποτέλεσμα της «ομηρείας» στην οποία βρίσκεται λόγω της πανδημίας, αλλά κυρίως, λόγω του Αντώνη Σαμαρά.
Από την πρώτη στιγμή της ανακοίνωσης του ανασχηματισμού, στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολίαζαν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης «απέτυχε» για ακόμα μία φορά, δεύτερη μέσα σε διάστημα λίγων μηνών, να προχωρήσει σε ουσιαστικές αλλαγές, όντας «εγκλωβισμένος στις αποτυχίες του, τις εσωκομματικές του ισορροπίες και τα συμφέροντα».
Με αυτό τον τρόπο ερμηνεύουν την αθρόα εισροή βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας στο κυβερνητικό σχήμα, υποστηρίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο προσπαθεί να κατευνάσει τις εσωκομματικές «γκρίνιες» για την αξιοποίηση κεντρώων προσώπων, που έχουν σαφή αναφορά στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Για την ακρίβεια, στέκονται στην ανάθεση χαρτοφυλακίου σε στελέχη που θεωρούνται κομμάτι της «σαμαρικής» πτέρυγας, αλλά και στην αναβάθμιση του Μάκη Βορίδη που ανέλαβε το υπουργείο Εσωτερικών -στον οποίο έκαναν και εκτενέστατη αναφορά- , αλλά και στο γεγονός πως «επιβραβεύτηκαν» άλλοι υπουργοί που ανήκουν σε αυτό το μπλοκ παρά τις «απίστευτες αστοχίες» τους κατά τη διάρκεια της θητείας τους, χαρακτηρίζοντας όλα τα παραπάνω «ρουσφέτι» προς τον Αντώνη Σαμαρά.
Παράλληλα, για να υποστηρίξουν την επιχειρηματολογία τους, αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός, προκειμένουν να καλύψει την δική του ανεπάρκεια στη διαχείριση της πανδημίας, δεν έκανε καμία απολύτως διορθωτική κίνηση σε περιπτώσεις όπως της Νίκης Κεραμέως, του Χάρη Θεοχάρη, του Χρήστου Σταϊκούρα και της Λίνας Μενδώνη, που σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ φέρουν τεράστιες ευθύνες για το «χάος» που επικρατεί στη χώρα. Επίσης, θεωρούν ότι τοποθέτησε τον «ακραία νεοφιλελεύθερο» Κωστή Χατζηδάκη στο υπουργείο Εργασίας, για να ολοκληρώσει το «ξεπούλημα της επικουρικής ασφάλισης και την περαιτέρω διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων και κεκτημένων», ικανοποιώντας τα «συμφέροντα» εκείνα που ζητούν αυτές τις αλλαγές.
Στην Κουμουνδούρου, πάντως, εντόπισαν ένα ακόμα στοιχείο το οποίο τους οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα είναι ένας σχεδιασμός εκλογικής αναμέτρησης. Όπως παρατήρησαν, σχεδόν όλα τα στελέχη που εισήλθαν στην κυβέρνηση εκλέγονται σε περιφέρειες που είτε η Νέα Δημοκρατία της έχασε στις πρόσφατες εκλογές, είτε τις κέρδισε με διαφορά 3-4 μονάδων, με στόχο να προβληθούν εκεί οι «νέοι» του υπουργικού Συμβουλίου. Αυτό ισχύει στις περιπτώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιου Λιβανού (Αιτωλοακαρνανία), της υφυπουργού Παιδείας Ζέττας Μακρή (Μαγνησία), του υφυπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Κώτσηρα (από τον Δυτικό Τομέα Αττικής), του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννη Οικονόμου (Φθιώτιδα), του υφυπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Κώστα Κατσαφάδου (Α΄ Πειραιώς), του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργου Στύλιου (Άρτα), του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Αμυρά (Ιωάννινα), της υφυπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφίας Βούλτεψη (Νότιος Τομέας Αττικής), αλλά και της αναβάθμιση του Κώστα Σκρέκα (Νομός Τρικάλων) σε υπουργό Ενέργειας.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.