Σκληρά παζάρια στη Ν.Δ. για την επιστροφή των «21»

Ξεκαθαρίζει το τοπίο σχετικά με την προοπτική επανένταξης των 21 βουλευτών της Ν.Δ. που διαγράφηκαν μετά την άρνησή τους να ψηφίσουν το νέο Μνημόνιο.

Παρά τις αρχικές εισηγήσεις για «σκληρή γραμμή» απέναντί τους ή για να εξεταστεί η κάθε περίπτωση ξεχωριστά, φαίνεται ότι επικράτησε η ιδέα μιας διαλλακτικής αντιμετώπισης των διαγραφέντων που συνδέεται ωστόσο, με πολύ σκληρούς όρους από την πλευρά της Συγγρού.

Ουσιαστικά τα πράγματα θα έχουν ξεκαθαρίσει εντός των επόμενων 15 ημερών και θα ξέρουμε αν, πόσοι και ποιοι βουλευτές θα επανενταχθούν στη Νέα Δημοκρατία.

Οι όροι που τίθενται και θα πρέπει να τηρηθούν απαρέγκλιτα είναι οι εξής δύο:

- Η αποφυγή δηλώσεων ή πράξεων που θα διευρύνουν το χάσμα.

- Η ψήφιση των δύο εφαρμοστικών νόμων που θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή τις επόμενες μέρες.

Και αν για την τήρηση του πρώτου όρου δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα και μεγάλες δυσκολίες, τα πράγματα είναι εξαιρετικά πολύπλοκα και σύνθετα για τον δεύτερο όρο που τίθεται.

Οι εφαρμοστικοί νόμοι, τους οποίους καλούνται να ψηφίσουν οι βουλευτές της Ν.Δ., περιλαμβάνουν τις περικοπές στις συντάξεις, την αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στη φαρμακευτική δαπάνη και μία σειρά από νέες μειώσεις δαπανών. Ουσιαστικά, οι 21 βουλευτές που θα ψηφίσουν τους εφαρμοστικούς νόμους θα εμφανιστούν ανακόλουθοι, αφού πριν από μία εβδομάδα καταψήφισαν το Νέο Μνημόνιο.

Η ηγεσία της Ν.Δ. φέρεται αποφασισμένη να επιμείνει μέχρι τέλους σε αυτό, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι βουλευτές (από τους 21) να βρίσκονται μπροστά σε ένα μεγάλο δίλημμα. Από τη μία πλευρά διακινδυνεύουν την πολιτική τους αξιοπιστία και συνέπεια και από την άλλη την πολιτική τους επιβίωση.

Αντιδρούν οι βουλευτές

Ισχυρή πίεση ασκούν και οι βουλευτές που ψήφισαν το Νέο Μνημόνιο, αναλαμβάνοντας προσωπικό πολιτικό κόστος και δεν μπορούν να αποδεχθούν την άνευ όρων επιστροφή των διαγραμμένων στο κόμμα και στους εκλογικούς συνδυασμούς. Αν συμβεί αυτό, τότε οι τελευταίοι θα προβάλλουν το γεγονός ότι καταψήφισαν το Μνημόνιο και θα έχουν πλεονέκτημα στη μάχη του σταυρού.

«Δεν μπορούμε εμείς να φαινόμαστε ανάλγητοι ή προδότες και άλλοι να παρουσιάζονται ως πατριώτες και κοινωνικά ευαίσθητοι» επισημαίνει βουλευτής της ΝΔ που ψήφισε τελικά το Νέο Μνημόνιο, παρά τις αντιρρήσεις που είχε, μπροστά στην απειλή χρεοκοπίας.

Όλα αυτά τα γνωρίζει η Συγγρού, γι' αυτό και έθεσε τον συγκεκριμένο όρο. Όσοι από τους διαγραφέντες προσχωρήσουν στη γραμμή της υπευθυνότητας, ψηφίζοντας τους εφαρμοστικούς νόμους, θα είναι υποψήφιοι με τους συνδυασμούς της Ν.Δ. στις προσεχείς εκλογές.

Τα ηγετικά κλιμάκια της Νέας Δημοκρατίας ποντάρουν στο γεγονός ότι οι 21 βουλευτές που διεγράφησαν είναι ετερόκλητοι και δύσκολα θα τολμήσουν τη δημιουργία ενός ενιαίου μετώπου που θα μπορούσε να μετασχηματιστεί και σε αντιμνημονιακό κόμμα που θα συμμετείχε στις εκλογές «ψαρεύοντας» δυσαρεστημένους.

Συσχετισμοί

Ήδη, κάποιοι από αυτούς κάνουν δεύτερες σκέψεις και ρίχνουν γέφυρες προς τη Συγγρού τονίζοντας με έμφαση ότι σπίτι τους παραμένει η Νέα Δημοκρατία, όπως ο κ. Κεφαλογιάννης.

Πιο δύσκολες θεωρούνται οι περιπτώσεις των κκ. Μαρκόπουλου και Ζώη που έχουν προχωρήσει και σε δημόσιες τοποθετήσεις, επενδύοντας με πολιτικά και ιδεολογικά χαρακτηριστικά το «όχι» που είπαν την προηγούμενη Κυριακή στη Βουλή. Ο κ. Μαρκόπουλος έχει προχωρήσει μάλιστα σε ακόμα πιο σκληρές δηλώσεις, φωτογραφίζοντας συγκεκριμένα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ., ως υπεύθυνους για τις διαγραφές.

Σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση είναι και οι δύο διαγραμμένοι βουλευτές που εκλέγονται στα Δωδεκάνησα (η κ. Ιατρίδη) και στη Λέσβο (ο κ. Γαληνός).

Και αυτό γιατί μπροστά τους ενδέχεται να βρουν ένα ακόμα μεγαλύτερο δίλημμα στο μέλλον που σχετίζεται με την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου. Αν ψηφίσουν τώρα τους εφαρμοστικούς νόμους, με αντάλλαγμα την επιστροφή τους στη Ν.Δ., μπορεί να κληθούν να ψηφίσουν και την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, κάτι που αποτελεί casus belli για τους κατοίκους του Αιγαίου.

Φυσικά υπάρχουν οι διαβεβαιώσεις και οι δεσμεύσεις της ΝΔ για το συγκεκριμένο ζήτημα (ο βουλευτής Χίου κ. Μουσουρούλης έχει αναλάβει και πρωτοβουλίες σε Ευρωπαϊκό επίπεδο) όμως κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα.

Κύκλοι της Ν.Δ. εμφανίζονται βέβαιοι ότι υπάρχουν 6-8 βουλευτές που έχουν μετανιώσει για την επιλογή τους, μπροστά στον κίνδυνο να βρεθούν εκτός συνδυασμών του κόμματος και εκτός Βουλής, και θα υπερψηφίσουν τους εφαρμοστικούς νόμους στέλνοντας μήνυμα στη Συγγρού.

Οι ίδιοι κύκλοι θεωρούν ότι έχουν πλέον κοπεί οριστικά οι γέφυρες με τον Πάνο Καμμένο που ακολουθεί το δικό του αυτόνομο δρόμο παίρνοντας διαρκώς αποστάσεις από τη Νέα Δημοκρατία και τον Αντώνη Σαμαρά.