Οι αποφάσεις του Eurogroup

Προσωρινή διάσωση της Ελλάδας από τη χρεοκοπία αποφασίστηκε στην ολονύχτια συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, κατά την οποία οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ενέκριναν τη χρηματοδότηση της Ελλάδας με δάνειο 130 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Οι αποφάσεις του Eurogroup
5'

«Ιστορικής σημασίας για την ελληνική οικονομία» χαρακτήρισε την απόφαση ο Πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας.

Το δεύτερο πακέτο διάσωσης που αποφασίστηκε μετά από 12ωρες διαπραγματεύσεις περιλαμβάνει τη χορήγηση δανείου 130 δισεκατομμυρίων ευρώ και το κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 53,5%, όπως ανακοίνωσαν σε κοινή συνέντευξη τύπου οι Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Όλι Ρεν και Κριστίν Λαγκάρντ.

Προβλέπει επίσης τη δημιουργία ειδικού λογαριασμού, μέσω νομοθετικής ρύθμισης, όπου θα αποταμιεύεται απευθείας το ελληνικό χρέος.

Ο κ. Παπαδήμος απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι «η Βουλή θα πρέπει να λειτουργεί μέχρι την ολοκλήρωση της δανειακής σύμβασης».

«Πίσω από τη σημερινή απόφαση κρύβονται οι θυσίες και οι προσπάθειες ολόκληρου του ελληνικού λαού», ανέφερε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. Και πρόσθεσε: «Έχουμε λίγες ημέρες για να κάνουμε πολλά πράγματα».

Ανακοινώθηκε επίσης η θέσπιση μόνιμου Γενικού Γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών θεμάτων.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επιβεβαίωσε επισήμως την επίτευξη συμφωνίας για ένα «άνευ προηγουμένου» σχέδιο στήριξης της Ελλάδας που έχει ως στόχο να εγγυηθεί την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη.

Δήλωσε επίσης αισιόδοξος για τις πιθανότητες ενίσχυσης των κεφαλαίων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Η επιτήρηση της Ελλάδας από τους πιστωτές της θα ενισχυθεί σε αντάλλαγμα της υιοθέτησης του προγράμματος στήριξης που θα επιτρέψει στη χώρα να αποφύγει την χρεοκοπία, δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.

«Το σχέδιο στήριξης της Ελλάδας βασίζεται σε έναν αυστηρό όρο: προβλέπει την ενίσχυση της επιτήρησης της Ελλάδας και την επιβολή διαρκούς παρουσίας της αποστολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί τόπου» με στόχο την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα ώστε να εκσυγχρονίσει την λειτουργία του Κράτους, δήλωσε ο Όλι Ρεν.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα αποφασίσει για το επίπεδο της συμμετοχής του στο νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας τη δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου, κατά τη διάρκεια της επόμενης συνεδρίασης του συμβουλίου διοίκησης, δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

«Θα προτείνω να συζητηθεί το θέμα στο συμβούλιο διοίκησης του ΔΝΤ κατά τη διάρκεια της δεύτερης εβδομάδας του Μαρτίου», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ προσθέτοντας ότι η βοήθεια του Ταμείου «θα εξαρτηθεί από τις ενέργειες που η
Ελλάδα δεσμεύθηκε να κάνει μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου» στον τομέα των περικοπών δημοσίων δαπανών.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ δεν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν τις τελευταίες ημέρες στον διεθνή Τύπο, σύμφωνα με τις οποίες η συμβολή του Ταμείου θα περιορισθεί στο ποσόν των 13 δισεκατομμυρίων ευρώ, ούτε δεσμεύθηκε για συμμετοχή κατά τον ένα τρίτο του ποσού, στο ύψος δηλαδή στο οποίο ανήλθε η συμβολή του ΔΝΤ στο πρώτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας.

«Το συμβούλιο διοίκησης θα προσδιορίσει το ακριβές ύψος της συμβολής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ. Επίσης, η κ. Λαγκάρντ σημείωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα αρχίσει η διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι εξέφρασε την ικανοποίησή του στους δημοσιογράφους κάνοντας λόγο «για μία πολύ καλή συμφωνία». «Χαιρετίζω τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για την αποκατάσταση της ανάπτυξης και της σταθερότητας», είπε.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι έκανε λόγο για ένα «καλό αποτέλεσμα για την Ελλάδα, τις αγορές και την ευρωζώνη».

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Φρανσουά Μπαρουέν χαιρέτισε ως «ανέλπιστη» τη συμφωνία για το σχέδιο στήριξης της Ελλάδας.

«Είναι μία πολύ καλή συμφωνία, διότι επιτρέπει την ισότιμη κατανομή του βάρους ανάμεσα στην ευρωπαϊκή και την ελληνική πλευρά, ανάμεσα στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα», δήλωσε ο Φρανσουά Μπαρουέν.

«Θεωρώ ότι κανένας υπουργός Οικονομικών που προσήλθε τη Δευτέρα στις 15.30 (στις διαπραγματεύσεις) μπορούσε να φαντασθεί ότι θα κατορθώναμε να περάσουμε από το 129% στο 120,5% του ΑΕΠ (ελληνικού χρέους) το 2020», είπε.

Απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο η Ελλάδα να τεθεί υπό επιτροπεία με αυτή τη συμφωνία, αν και η επιτήρηση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων θα ενισχυθεί.

«Η επιτροπεία είναι μία λέξη που δεν ανήκει στο λεξιλόγιό μας. Ένας έλεγχος, μία επιτήρηση, μία συνοδεία, συμβουλές, η συνέχιση της παροχής τεχνογνωσίας από την τρόικα, ναι, αλλά επιτροπεία, σε καμία περίπτωση», είπε.

Το σχέδιο στήριξης θα επιτρέψει τη διαμόρφωση του ελληνικού δημοσίου χρέους το 2020 στο 120,5% του ΑΕΠ δηλαδή σε επίπεδο που βρίσκεται κοντά στο 120% που απαιτούσαν ορισμένοι από τους δανειστές, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος των ολονύκτιων διαπραγματεύσεων, το ευρώ ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου μέσα σε δέκα λεπτά από 1,3185 σε 1,3266.

Στη συνέχεια έχασε μικρό μέρος των κερδών του και σταθεροποιήθηκε στο 1,3247 στο Χρηματιστήριο του Τόκιο.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή