«ΕΧΟΥΜΕ 80.000 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΙΣΕΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΛΟΥΚΕΤΟ»
Σε αχαρτογράφητα νερά η εστίαση - Πότε αναμένεται η επαναλειτουργία - Γιατί αγωνιούν οι εστιάτορες
Οι επαγγελματίες της εστίασης βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς τα προβλήματα μέρα μέρα συσσωρεύονται, αφού οι υποχρεώσεις «τρέχουν» και χιλιάδες επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με το «λουκέτο».
Και ενώ τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου σχεδιάζεται το άνοιγμα του λιανεμπορίου, η εστίαση θα πρέπει να περιμένει αρκετό διάστημα ακόμα για να επανέλθουν στην κανονικότητα. Όσες οι επιχειρήσεις έχουν delivery και take away καλύπτουν κάποιες από τις υποχρεώσεις τους, ωστόσο ο τζίρος τους είναι μειωμένος σε σχέση με την περίοδο που λειτουργούσαν κανονικά.
Και η ανασφάλεια για τους εστιάτορες εντείνεται, με δεδομένο ότι στο καλύτερο σενάριο η εστίαση θα ανοίξει το Φεβρουάριο, ενώ οι φόβοι για ένα τρίτο κύμα κορονοϊού, πάει ακόμα πιο πίσω την επιστροφή στην κανονικότητα.
Και φυσικά όποτε αποφασιστεί να επανεκκινήσει η εστίαση, αυτό θα αφορά μόνο τις καφετέριες και τα εστιατόρια. Για τα μπαρ και τα κέντρα νυχτερινής διασκέδασης δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη και μόνο όταν θα έχει εμβολιαστεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού, θα αποφασιστούν.
Για την τραγική κατάσταση που βιώνει ο κλάδος της εστίασης o πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς μιλώντας στο Νewsbomb.gr επεσήμανε: «Έχουμε 80.000 επιχειρήσεις εστίασης και οι μισές απειλούνται με λουκέτο». Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περιοχή Γκάζι, όπου έχουν κλείσει δέκα καταστήματα εστίασης σε ένα τετράγωνο, σε μία περιοχή που έσφυζε από ζωή και κινητικότητα λόγω των μαγαζιών της.
Παρόμοια εικόνα εμφανίζεται και στο Κολωνάκι, όπου πάνω από 80 μαγαζιά ένδυσης, υπόδησης, εστίασης να βάζουν λουκέτο.
Και συνέχισε: «Η εστίαση παραμένει κλειστή χωρίς προοπτική ανοίγματος και χωρίς κανένα μέτρο στήριξης του κλάδου. Χρειάζεται ειδικό πρόγραμμα στήριξης. Αν δεν γίνει αυτό χιλιάδες επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα επιβίωσης».
Σημειώνεται ότι στην εστίαση απασχολούνται 330.000 άτομα, ενώ έμμεσα, αφορά ένα εκατομμύριο κόσμο.
Πάντως ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος της εστίασης, μόνο σε εξωτερικούς χώρους, σε τρεις εβδομάδες, εξηγώντας ότι «ένας από τους λόγους που λέμε ότι είναι καλό να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες, είναι γιατί η διοχέτευση της δραστηριότητας των ανθρώπων είναι καλύτερο να γίνει συντεταγμένα και ελεγχόμενα, όπως το να πάει κάποιος να ψωνίσει σε ένα μαγαζί με ραντεβού, σε αντίθεση με το να βγει να πάει να δει τον φίλο του στο σπίτι».
Η δυσμενής κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον κλάδο της εστίασης θα τεθεί επί τάπητος στη συνάντηση που θα έχουν φορείς του κλάδου με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.