Άνοιγμα της αγοράς προανήγγειλε ο Μητσοτάκης- «Έχουμε την ασφάλεια για χαλάρωση μέτρων»

Αισιόδοξος ο πρωθυπουργός για την πορεία της πανδημίας - «Η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει μειωθεί» 

Ο κ. Μητσοτάκης καταθέτοντας μια σειρά από στοιχεία, υποστήριξε ότι η χώρα σημειώνει καλή πορεία. «Θα ήθελα να τονίσω για ακόμα μια φορά ότι μπορούμε να διαφωνούμε σε επίπεδο πολιτικών προτάσεων, δεν γίνεται όμως να διαφωνούμε για τα δεδομένα, για την πραγματική εικόνα η οποία επικρατεί σήμερα στην χώρα μας και για το τι έχει συμβεί διαχρονικά αυτούς τους 10 μήνες από τις αρχές Μαρτίου του 2020, όταν πρωτοεμφανίστηκε στην χώρα μας το πρώτο κρούσμα κρούσμα COVID».

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός παρέθεσε τα στοιχεία του ECDC, εξηγώντας ότι η Ελλάδα δείχνει βελτίωση και καλή πορεία σε σχέση με τις περισσότερα χώρες. «Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ECDC, αυτή την εβδομάδα όλη η Ευρώπη είναι κόκκινη και μόνο η Ελλάδα και η Φινλανδία είναι κίτρινες. Το Νοέμβριο βρεθήκαμε αντιμέτωποι με το δεύτερο κύμα της πανδημίας, ένα κύμα το οποίο αποτυπώθηκε σε μία ταχύτατη αύξηση των νοσηλευόμενων συμπολιτών μας, αλλά και σε μία πολύ απότομη αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων. Σήμερα στη χώρα μας νοσηλεύονται 1.600 συμπολίτες με COVID από 4.500 στην αρχή του πρώτου κύματος», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός υποστήριξε πως στον πιο μακάβριο χάρτη στατιστικής, αυτής των συμπολιτών μας που έχουν χάσει τη ζωή τους στην χώρα μας με βάση και τα χθεσινά στοιχεία, αθροιστικά η χώρα μας βρίσκεται στην 21η θέση από το τέλος. «Είμαστε η πέμπτη λιγότερο κακή χώρα στο επίπεδο των θανάτων. Επειδή έχουμε ακούσει πολλά και για το επίπεδο των θανάτων στην χώρα μας ας έχουμε μία στην σ’ αυτή την αίθουσα να ξέρουμε ότι και σε αυτό το επίπεδο το έχουμε καταφέρει σχετικά καλύτερα από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Χθες ήμασταν η χώρα με τους λιγότερους θανάτους την ευρωπαΐκή ένωση και ευχόμαστε αυτή η τάση να παραμείνει» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Μάλιστα, όπως είπε, στην επιτυχία της αντιμετώπισης συνέβαλαν τόσο οι υγειονομικοί της χώρας, όσο και οι πολίτες που τήρησαν τα μέτρα. «Αυτή επιτυχημένη αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας οφείλεται στις εκπληκτικές προσπάθειες των νοσηλευτών και των εργαζομένων στο σύστημα υγείας, οι οποίοι κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου υπερέβαλαν τους εαυτούς τους και αντιμετώπισαν μια κρίση πρωτοφανή με επαγγελματισμό με αφοσίωση και με ανθρωπιά».

Αναφερόμενος στις αποφάσεις της κυβέρνησης για την περίοδο των γιορτών είπε: «Αυτή η αποκλιμάκωση στην πορεία της επιδημίας οφείλεται και στο γεγονός ότι κατά τη διάρκεια των προ των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς με πολύ λίγες εξαιρέσεις η ελληνική κοινωνία έδειξε πειθαρχία και συμμορφώθηκε με τις υποδείξεις των ειδικών. Αν είχε συμβεί κάτι δραματικό τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αυτό θα είχε ήδη φανεί στα επιδημιολογικά δεδομένα. Ξεπεράσαμε το σκόπελο των εορτών χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες».

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, μπορούμε να συζητούμε πλέον για περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων, προαναγγέλοντας εμμέσως άνοιγμα της αγοράς.

Αναφερόμενος στο στάδιο που βρίσκεται σήμερα η χώρα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι είχε αυξηθεί ο αριθμός των τεστ και υπάρχει μεγαλύτερη δυνατότητα εντοπισμού κύκλου κρουσμάτων. «Έχουμε μεγαλύτερη δυνατότητα να εντοπίζουμε γρήγορα τοπικές επιδημίες και επειδή τώρα απόλυτος αριθμός των κρουσμάτων έχει πέσει σε σχέση με το μέγιστο των Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου, δίνουμε πάλι τη δυνατότητα στην πολιτική προστασία να μπορεί ακόμα πιο στοχευμένα να κάνει τις ιχνηλασίες και να περιορίζει τους κύκλους των κρουσμάτων», εξήγησε.

Σχολιάζοντας την κατάσταση στο εθνικό σύστημα υγείας, περιέγραψε τη συνέβαινε στο παρελθόν και που βρισκόμαστε σήμερα. «Παραλάβαμε 557 κρεβάτια. Κάθε χειμώνα όταν είχαμε την εποχική γρίπη, είχαμε αναμονές στα κρεβάτια που πολλές φορές έφταναν και τις 30 ημέρες, σύμφωνα και με καταγγελίες για να υγειονομικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων. Σήμερα έχουμε 1295 ΜΕΘ και θα προστεθούν κι άλλες. Σήμερα έχουμε 424 κενά κρεβάτια ΜΕΘ στο εθνικό σύστημα υγείας. Έχουμε την ασφάλεια να μπορούμε να συζητήσουμε μία περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών και μία επαναφορά στην κανονικότητα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής».

Κατά τον πρωθυπουργό έχει επιτευχθεί ο βασικός στόχος και η χαλάρωση των μέτρων θα συζητηθεί μόνο από τη στιγμή που θα έχει μειωθεί σημαντικά η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. «Έχει ιδιαίτερη σημασία ο δείκτης θετικότητας που βρίσκεται κάτω του 3% και βαίνει μειούμενος. Κάνουμε όσο το δυνατόν περισσότερες τυχαίες δειγματοληψίες, όπως ζητούν οι λοιμωξιολογοι. Θέλουμε να κάνουμε 12.000 τέτοια τεστ την ημέρα. Ζητώ από την αντιπολίτευση να ενθαρρύνει τους συμπολίτες μας να γραφτούν στην πλατφόρμα για δωρεά τεστ για να έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερα δεδομένα με την απαραίτητη γεωγραφική διασπορά».

Για την οικονομία

Μπαίνοντας στο πεδίο της οικονομίας ο πρωθυπουργός απαρίθμησε τα μέτρα ενίσχυσης πολιτών και επιχειρήσεων που έχει λάβει η κυβέρνηση, που είχαν σαν αποτέλεσμα να μην επηρεαστεί το ισοζύγιο της εργασίας.

«Σε αυτό το ασταθές 2020 δεν είδαμε ευτυχώς καμία επιβάρυνση στο συνολικό ισοζύγιο της απασχόλησης και αυτό το δελτίο του υπουργείου εργασίας, το οποίο δίνει συνολικά τα στοιχεία για την απασχόληση το 2020 είναι καλύτερη απόδειξη ότι οι πολιτικοί αυτής της κυβέρνησης, η οποία έδωσε πάνω και πέρα από οποιαδήποτε άλλη πολιτική προτεραιότητα στην προστασία των θέσεων απασχόλησης, είναι μια πολιτική η οποία μέχρι σήμερα αποδίδει».

Για οδηγίες ειδικών

Σχετικά με το καυτό θέμα των αποφάσεων της επιτροπής λοιμοξιολόγων και το αν η κυβέρνηση ακολουθεί τις οδηγίες ο πρωθυπουργός ήταν κατηγορηματικός.

«Σε κάθε περίπτωση ακολουθούμε τις υποδείξεις των ειδικών της επιστημονικής επιτροπής κατά γράμμα. Μία φορά μόνο πήραμε πιο αυστηρά μέτρα από αυτά που μας εισηγήθηκαν, και αυτό αφορά το δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου. Μπορεί να σχολιάστηκε ότι κάποια στιγμή απευθύνθηκα στο Σωτήρη Τσιόδρα με το μικρό του όνομα, αλλά ποτέ δεν ακούστηκε ότι τον αγνόησα ή δεν αναζήτησα την συμβουλή του» είπε και συμπλήρωσε: «Η επιστημονική επιτροπή αποτελείται από περισσότερες από 30 ειδικούς συγκεκριμένων τομέων. Όλοι έχουν τις απόψεις τους, περισσότεροι αρθρώνουν δημόσιο λόγο, είναι άνθρωποι οποίοι δεσμεύονται από τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών που γίνονται εντός της επιτροπής. Η τελική εισήγηση της επιτροπής αποτυπώνει τις πλειοψηφίες που διαμορφώνονται εντός επιτροπής. Το λέω αυτό για να σταματήσει έστω και τώρα αυτή η παραφιλολογία η οποία προσβάλλει πιστεύω συνολικά το επιστημονικό μας δυναμικό. Ουδέποτε υπήρξε σύγκρουση της πολιτικής ηγεσίας και των επιστημόνων γκόμενους σε άλλες χώρες έχουνε δει αντίστοιχα παραδείγματα».

Για τους εμβολιασμούς και το σχέδιο Ελευθερία

Απαντώντας στις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για τον σχεδιασμό και τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο ζήτημα των εμβολιασμών, ο κ. Μητσοτάκης, ανέλυσε την κατάσταση και εξήγησε ότι η χώρα βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο, έχοντας εξασφαλίσει το διπλάσιο από τον απαιτούμενο αριθμό εμβολίων.

«Η χώρα μας μέσω της αναλογικής προαγοράς μέσω της ευρωπαϊκής ένωσης έχει σήμερα εξασφαλίσει ποσότητες για 15.300.000 εμβολιασμούς. Σπεύδω να προλάβω τοποθετήσεις των αρχηγών των υπολοίπων κομμάτων, αν είστε διατεθειμένοι να ασκήσετε κριτική για το ζήτημα αυτό, θα πρέπει πρώτα να απαντήσετε αν καλώς ενταχθήκαμε στο ευρωπαϊκό πλαίσιο κι αν καλώς εξαντλήσαμε μέχρι αυτό το σημείο την δυνατότητα μας να αγοράσουμε το διπλάσιο αριθμό εμβολίων, απ’ ότι δυνητικά θα χρειαστούμε ως χώρα. Θα έπρεπε να έχουμε διαπραγματευτεί διμερώς με άλλες χώρες, όταν αυτό απαγορεύεται ρητά από τη συμφωνία που έχουμε υπογράψει με την ΕΕ; Κάναμε ακριβώς το ίδιο, ότι έκαναν οι υπόλοιπες υρωπαϊκές χώρες. Αν μπορεί να ασκηθεί κάποια κριτική στην ευρωπαΐκή ένωση, σε ένα βαθμό ενδεχομένως δικαιολογημένη, γιατί ίσως δεν ενέκρινε με την ίδια ταχύτητα που ανέκριναν οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία, ας αναλογιστεί κανείς και την άλλη όψη του νομίσματος. Τι θα είχε συμβεί εάν η ΕΕ δεν έκανε αυτή την επιλογή. Οι μικρότερες χώρες θα ήταν σε καλύτερη είσαι χειρότερη μοίρα αν κάθε χώρα διαπραγματευόταν ξεχωριστά με τις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρίες τις ποσότητες που επιθυμούσε; Ήταν ένα έμπρακτο παράδειγμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Δεν έγιναν διακρίσεις ανάμεσα σε χώρες του βορρά και του νότου, πλούσιες ή φτωχές, αλλά τα εμβόλια δόθηκαν ανάλογα με τον πληθυσμό και λαμβάνονται με την ίδια σειρά».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε την αξία του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού για τον τουρισμό της χώρας. «Αυτό το πιστοποιητικό εμβολιασμού πρέπει να αποκτήσει ένα ευρωπαϊκό χαρακτήρα ώστε να μπορούμε ευρωπαϊκές χώρες να μοιραζόμαστε αυτή την πληροφορία χωρίς διακρίσεις με τον ίδιο τρόπο. Είναι σημαντικό ενόψει του τουρισμού για την χώρα μας».

Μπαίνοντας στο ζήτημα των εμβολίων επιτέθηκε στον κ. Τσίπρα για το αίτημα δημιουργίας πατέντας προκειμένου τα εμβόλια να παρασκευάζονται στην Ελλάδα. «Αίολο το επιχείρημα του κ. Τσίπρα γιατί δεν παίρνουμε πάτεντες να παράγονται εδώ τα εμβόλια. Πάλι καλά που δε μας ζητήσατε να κρατικοποιήσουν με την Pfizer και την Astra Zeneca με ένα νόμο και ένα άρθρο!» είπε ο πρωθυπουργός και ενημέρωσε ότι εντός του επόμενου μήνα θα δημιουργηθούν τέσσερα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα στην χώρα μας. «Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021 θα φτάσουν στη χώρα μας 4.600.000 δόσεις εμβολίων. Είναι εφικτό μέχρι τέλη Μαρτίου να εμβολιάσουμε περίπου 2.000.000 συμπολίτες μας και αυτός είναι ο στόχος μας».

Μεταξύ των μέτρων που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης είναι η αύξηση του προστίμου για τους παραβάτες μέτρων κατά του COVID ήταν αύξηση του προστίμου από τα 300 στα 500 ευρώ, ενώ για τα μέτρα στήριξης ανακοίνωσε ότι θα καλυφθεί το 80% του ενοικίου των επιχειρήσεων ότι έχουν κλείσει και για τον Φεβρουάριο, αλλά και την επέκταση καταβολής επιδομάτων ανεργίας για δυο ακόμη μήνες.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ ΣΤΟ LIVE BLOG ΤΟΥ NEWSBOMB.GR ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ LIVE ΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.