Ευ.Βενιζέλος: «Με την συμφωνία αποφύγαμε ένα εφιαλτικό σενάριο»
Ο υπουργός Οικονομικών ξεκίνησε την συνέντευξη του τονίζοντας πως με την νέα συμφωνία αποφεύχθηκε για την Ελλάδα ένα εφιαλτικό σενάριο.
«Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη που δίνει στην χώρα μια νέα ευκαιρία» δήλωσε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε δε πως απαιτείται δουλειά, δουλειά, δουλειά.
"Τι θα συνέβαινε σήμερα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, στα εισοδήματα και τις περιουσίες των Ελλήνων πολιτών, τι προοπτικές θα υπήρχαν σήμερα για τους μισθούς, τις συντάξεις, τα εισοδήματα, τις περιουσίες, τις θέσεις απασχόλησης και τι επίπτωση θα υπήρχε στο νόμισμα μας, το ευρώ. Τι επίπτωση θα υπήρχε διεθνώς;"
"Πρόσφατα είδε το φως της δημοσιότητας μία έκθεση του IIF για τις επιπτώσεις μιας ατυχούς εξέλιξης...που αποτιμούσε με επιεική τρόπο τις επιπτώσεις σε επίπεδα ανώτερα του ενός τρισεκατομμυρίου ευρώ και παρουσίαζε τις επιπτώσεις όχι μόνο στην χρηματοοικονομική σφαίρα, αλλά και στην σφαίρα της πραγματικής οικονομίας".
"Αυτό το εφιαλτικό σενάριο αποφεύχθηκε" τόνσιε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Για το μηχανισμό παρακολούθησης ο Βενιζέλος δήλωσε πως σέβεται την θεσμική ισοτιμία της Ελλάδας.
"Έχουμε επίσης μηχανισμούς παρακολούθησης και στήριξης του προγράμματος αυτού που σέβονται απολύτως την θεσμική ισοτιμία και αξιοπρέπεια της χώρας".
"Οι ιδέες που είχαν παρουσιαστεί για το σύστημα παρακολούθησης, για το δεσμευμένο λογαριασμό που επρόκειτο να τηρείται εκτός Ελλάδος και να έχει μεγάλα αποθεματικά, τα οποία θα ανέτρεπαν κάθε δημοσιονομική πρόβλεψη και κάθε δυνατότητα δημοσιονομικής διαχείρισης, αυτές οι ιδέες δεν πραγματοποιήθηκαν".
Αφαιρέσαμε από τις πλάτες του ελληνικού λαού 107 δισ. ευρώ διαχρονικού βάρους, ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, μετά από δύσκολες προσπάθειες και έχουμε την έγκριση του νέου προγράμματος στήριξης των 130 δισ. ευρώ. Επιπλέον έχουμε τη δέσμευση των εταίρων πως θα μας στηρίξουν και μετά το πρόγραμμα και μέχρι η Ελλάδα να βγει στις αγορές.
"Από πλευράς όγκου οικονομικού και επιπτώσεων πολιτικών και οικονομικών και κοινωνικών είναι ίσως η σημαντικότερη (διαπραγμάτευση) της μεταπολεμικής εποχής".
"Έχουμε την σαφή, ρητή και επίσημη δέσμευση των εταίρων μας πως θα μας στηρίξουν και μετά το πρόγραμμα, και μετά δηλαδή την 1η Ιανουαρίου του 2015, έως ότου η Ελλάδα καταστεί εφικτό να επανέλθει στις αγορές".
"Πρόκειται... για μια σαφή πολιτική απόφαση πως η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μέλος της ευρωζώνης ό,τι και να συμβεί."
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών η ετήσια εξοικονόμηση για την χώρα μας είναι 3 δισ. ευρώ από τη συμφωνία που πάρθηκε στο Eurogroup και τόνισε «αναρωτιέμαι τι θα συνέβαινε σήμερα στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη, εάν δεν είχαμε καταλήξει σε μία νέα δανειακή σύμβαση για την Ελλάδα».
Επίσης τόνισε ότι θα κατατεθεί σήμερα κατεπείγον σχέδιο νόμου για PSI και προαπαιτούμενες ενέργειες και ότι όλα αυτά θα έχουν ψηφιστεί μέχρι και 29 Φεβρουαρίου.
"Θα κατατεθεί σήμερα ένα κατεπείγον νομοσχέδιο για το νομικό πλαίσιο του PSI και ένα κατεπείγον νομοσχέδιο με τις βασικές προαπαιτούμενες ενέργειες που είναι σχετικές με τον προϋπολογισμό, με την δημοσιονομική πολιτική και με άλλα θέματα...που έχουν εγκριθεί από την Βουλή την προηγούμενη Κυριακή".
"Όλα αυτά πρέπει να' χουν ψηφιστεί μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου, γιατί 1η και 2 Μαρτίου έχουμε τη σύνοδο κορυφής και πρέπει στο περιθώριό της, αν όχι στην ημερήσια διάταξη της συνόδου, να μπορεί να γίνει μια θετική παρουσίαση των εξελίξεων στην Ελλάδα. Αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία για την αξιοπιστία μας και για την αντίδραση της διεθνούς οικονομικής κοινότητας".
«Αυτά που έγιναν στις Βρυξέλλες αποτελούν τη βάση ενός σχεδίου ανασυγκρότησης της χώρας» πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος.