ΣΥΡΙΖΑ: Στηρίζει τις διερευνητικές, ψηφίζει 12 μίλια και ζητά καθαρές κουβέντες από Μητσοτάκη
Στην απόφαση να υπερψηφίσει την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο στα 12 μίλια και να στηρίξει την επανέναρξη του διαλόγου με την Τουρκία έχει προχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να χαράξει ξεκάθαρη στρατηγική στα ελληνοτουρκικά και να αποσαφηνίσει το περιεχόμενο των συνομιλιών με τους γείτονες.
Από την πρώτη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Αλέξης Τσίπρας έχει τονίσει επανειλημμένα ότι το κόμμα του θα κρατάει πάντα συνεπή πατριωτική και υπεύθυνη θέση στα εθνικά θέματα, κρατώντας τα μακριά από την μικροπολιτική αντιπαράθεση.
Έτσι, η απόφαση να υπερψηφίσει την αύξηση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο στα 12 μίλια, είναι απλά η φυσική συνέχεια της γραμμής που έχει χαράξει ο πρώην πρωθυπουργός. Άλλωστε, στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι αυτή η κυβερνητική πρωτοβουλία αποτελεί δικό τους «πολιτικό παιδί», αφού η δική της κυβέρνηση είχε προετοιμάσει το έδαφος για την κίνηση στο Ιόνιο και είχε προτείνει και επέκταση για την Κρήτη – το οποίο ο Νίκος Δένδιας άφησε ανοιχτό για το μέλλον. Υπενθυμίζουν, μάλιστα, ότι η πρόταση τους για την Κρήτη είχε χαρακτηριστεί «εθνικιστική» δια στόματος του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και «εύκολος λεονταρισμός» δια στόματος Γιώργου Γεραπετρίτη, «καλωσορίζοντας», όπως αναφέρουν, την κυβέρνηση στις δικές τους θέσεις.
Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει και την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, χωρίς ωστόσο να δίνει «λευκή επιταγή» στην κυβέρνηση, αφού διακρίνει «έλλειμα στρατηγικής» και σημαντικές αποκλίσεις ανάμεσα σε τοποθετήσεις του πρωθυπουργού και του υπουργείου Εξωτερικών. Μπορεί ο Νίκος Δένδιας, νωρίτερα, στη Βουλή να υποστήριξε ότι δεν υπάρχει διαφορετική γραμμή ανάμεσα στον ίδιο και το Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο δεν φάνηκε να πείθει τον Γιώργο Κατρούγκαλο. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών χρησιμοποίησε ως παράδειγμα ότι «το υπουργείο Εξωτερικών παγίως τοποθετήθηκε απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα μιλώντας για παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων “εντός της υφαλοκρηπίδας μας”, ενώ ο πρωθυπουργός σε άρθρο του στις τρεις αλλοδαπές εφημερίδες στις 9.9.2020 μιλούσε για έρευνες σε “μη οριοθετημένη περιοχή”».
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιμένει πως το πιο κρίσιμο σκέλος ενόψει των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, είναι το περιεχόμενο τους. Όπως αναφέρουν, με επανειλημμένες δηλώσεις του ο Νίκος Δένδιας, περιορίζει -και ορθά- το αντικείμενο της συζήτησης στις «θαλάσσιες οικονομικές ζώνες», δηλαδή αποκλειστικά στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ. Ο πρωθυπουργός, συμπληρώνουν, επανειλημμένα αναφέρεται στις «θαλάσσιες ζώνες» συνολικά, ορισμό που περιλαμβάνει όχι μόνον ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα αλλά και τα χωρικά ύδατα, την αιγιαλίτιδα ζώνη.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ζητούν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ξεκαθαρίσει τι ακριβώς έχει συζητηθεί ως τώρα με την Τουρκία, τονίζοντας ότι τα εθνικά θέματα δεν μπορούν να τα διαπραγματεύεται εν κρυπτώ, όπως για παράδειγμα συνέβη με την λεγόμενη «συμφωνία του Βερολίνου», για την οποία λένε ότι «είμαστε στο σκοτάδι για το τι συμφωνήθηκε εκεί», καθώς δεν έχει θέσει τα πρακτικά αυτά στη δημοσιότητα, ούτε καν έχει ενημερώσει τα κόμματα ακριβώς για το περιεχόμενό τους.
Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν μονόδρομο τον διάλογο για την επίλυση της διαφοράς με την Τουρκία και για αυτό στηρίζουν τις διερευνητικές επαφές, σημειώνοντας, όμως, ότι θα πρέπει να γίνουν «στο φως, χωρίς εκβιασμούς και χωρίς απειλή χρήση βίας». Επίσης, αναφέρουν ότι η διαδικασία αυτή ξεκινά «υπονομευμένη», γιατί όπως σημειώνουν, «ο κ. Μητσοτάκης απέτυχε – και πρόκειται περί προσωπικής αποτυχίας- να εξασφαλίσει κυρώσεις σε διαδοχικά ευρωπαϊκά συμβούλια».
Στην παρούσα φάση, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένει από την κυβέρνηση να προσδιορίσει ποια είναι η τακτική της για μία «έντιμη συμφωνία». Όπως υπογράμμισε ο Γ.Κατρούγκαλος «όσο καταστροφική θα ήταν η προσχώρηση στην τουρκική ατζέντα, στην διεύρυνση δηλαδή του αντικειμένου της διαπραγμάτευσης σε θέματα κυριαρχίας πέραν από τις θαλάσσιες οικονομικές ζώνες, άλλο τόσο αντιπαραγωγική θα είναι μία στάση ότι πάμε εκεί για να ακούσουμε απλώς τι θα πει η Τουρκία, ή ακόμη χειρότερα, προεξοφλούμε το ναυάγιο και φροντίζουμε από τώρα να μην εισπράξουμε εμείς το blame game».
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Κρούσματα σήμερα: Στη δίνη του κορονοϊού η Αττική με 256 μολύνσεις - Οι «κόκκινες» περιοχές