Κατρούγκαλος στο Newsbomb.gr: Ούτε βήμα πίσω η Ελλάδα - Επιμονή στην άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων

«Στηρίζουμε ανεπιφύλακτα τις διερευνητικές, καθώς θεωρούμε ότι μόνο με τον διάλογο μπορούμε να φτάσουμε σε μια έντιμη διευθέτηση της διαφοράς», αναφέρει μεταξύ άλλων ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος

Κατρούγκαλος στο Newsbomb.gr: Ούτε βήμα πίσω η Ελλάδα - Επιμονή στην άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων
7'

Την άποψη ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να διακατέχεται από φοβικά σύνδρομα απέναντι στις τουρκικές απειλές και να επιμείνει στην σταδιακή άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, καταθέτει στο Newsbomb.gr ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και νυν τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση για «κενό στρατηγικής» στην εξωτερική πολιτική – που μπορεί να οδηγήσει σε «ανεξέλεγκτη κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο». Παράλληλα, υποστήριξε πως ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τις διερευνητικές επαφές, με ξεκάθαρες, όμως, κόκκινες γραμμές.

Επίσης, απορρίπτει τη θεωρεία του «ώριμου φρούτου», υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας «δεν θα πέσει από μόνη της» και ότι θα πρέπει «να την ανατρέψει ένα ρωμαλέο κοινωνικό κίνημα, με ρίζες στο συνδικαλισμό και στην τοπική αυτοδιοίκηση». Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι σε πολιτικό επίπεδο, στην «προοδευτική διακυβέρνηση» μπορούν να συμμετέχουν όλα τα κόμματα της ευρύτερης κεντροαριστεράς.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Γιώργου Κατρούγκαλου στο Newsbomb.gr:

Η έναρξη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία βρίσκουν το κόμμα σας ιδιαίτερα ανήσυχο, παρότι στηρίζετε την διαδικασία διαλόγου. Τι σας κάνει τόσο επιφυλακτικούς;

Μα το προφανές κενό στρατηγικής και η κακοφωνία και πολυφωνία στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, η οποία γίνεται αντιληπτή και από την άλλη πλευρά. Φοβάμαι ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει άλλη στρατηγική από το «βλέποντας και κάνοντας». Πηγαίνοντας όμως σε μια διαπραγμάτευση (ή ακόμη και στον προθάλαμο μιας διαπραγμάτευσης, όπως είναι οι διερευνητικές), χωρίς πυξίδα και χωρίς στόχους, κινδυνεύει είτε να οδηγήσει τη χώρα σε έναν εκβιασμένο διάλογο με την πλάτη στον τοίχο, με αποτέλεσμα να συρθούμε, υπό την πίεση τρίτων, σε απαράδεκτες υποχωρήσεις, είτε σε ένα προδιαγεγραμμένο ναυάγιο, η επαύριο του οποίου κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγήσει σε ανεξέλεγκτη κλιμάκωση της έντασης σε Αιγαίο και στηνΑνατολική Μεσόγειο.

Εμείς στηρίζουμε ανεπιφύλακτα τις διερευνητικές, καθώς θεωρούμε ότι μόνο με τον διάλογο μπορούμε να φτάσουμε σε μια έντιμη διευθέτηση της διαφοράς για υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ, με διμερή συμφωνία ή παραπομπή στη Χάγη. Διερευνητικές που πρέπει να συνεχίσουν από εκεί που διακόπηκαν το 2016 με ευθύνη της Τουρκίας, χωρίς κηδεμόνες και χωρίς εκβιασμούς, με ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές: καμία συζήτηση για δήθεν «γκρίζες ζώνες» ή «αποστρατιωτικοποιημένα νησιά».

Είχατε επιμείνει πολύ στην πολιτική των κυρώσεων. Φαίνεται, όμως, ότι η τακτική που ακολούθησε η Ευρωπαϊκή Ένωση ώθησε την Τουρκία στο δρόμο του διαλόγου. Ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Μαρτίου επιμένετε ότι η Ελλάδα πρέπει να διεκδικήσει κυρώσεις κατά της Τουρκίας;

Οι κυρώσεις ήταν αναγκαίες για να εξασφαλίσουν την παραμονή της Άγκυρας στο τραπέζι, με όρους σεβασμού του διεθνούς δικαίου, χωρίς εκβιασμούς και απειλή χρήσης βίας. Συνεπώς, η επανεκκίνηση των διερευνητικών πραγματοποιείται εκτός οποιουδήποτε ευρωτουρκικού πλαισίου που θα έστελνε σαφές μήνυμα στην Άγκυρα ότι η επιστροφή σε επιθετικές ενέργειες θα έχει κόστος. Η κυβέρνηση δεν φρόντισε καν να μην συμπέσει η έναρξη των διερευνητικών με το προγραμματισμένο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ, επιτρέποντας έτσι στην άλλη πλευρά να εμφανιστεί ψευδεπίγραφα ως πρωταθλήτρια του διαλόγου και να αποφύγει τις συνέπειες όχι μόνο για την επιθετικότητά της προς την Ελλάδα αλλά και ως προς τις ήδη αποφασισμένες κυρώσεις για την Κύπρο. Από εδώ και πέρα, βεβαίως, η χώρα πρέπει να εστιάσει την προσοχή της στην ουσιαστική πρόοδο των διερευνητικών. Όσο καταστροφική θα ήταν η αποδοχή των τουρκικών θέσεων για επέκταση του διαλόγου σε θέματα κυριαρχίας ή η αποχώρηση από το τραπέζι, άλλο τόσο θα ήταν και η υιοθέτηση της τακτικής της «μη-λύσης» και της επικοινωνιακής προσπάθειας διαχείρισης ενός προδιαγεγραμμένου ναυαγίου. Φυσικά, εάν η Τουρκία επανέλθει σε επιθετικές ενέργειες. Οι κυρώσεις θα τεθούν και πάλι στην πρώτη γραμμή της ημερήσιας διάταξης.

Η Τουρκία υπενθύμισε τις τελευταίες μέρες ότι ισχύει το casus belli σε περίπτωση που η Ελλάδα προβεί σε επέκταση των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο. Κάποιοι ισχυρίζονται πως η δική σας πρόταση για επέκταση και ανατολικά της Κρήτης, είναι πιθανό να οδηγήσει, δηλαδή, σε πόλεμο. Πώς απαντάτε σε αυτό;

Ακόμη και η Τουρκία δεν έχει επεκτείνει το αντίθετο προς το διεθνές δίκαιο δόγμα του casus belli στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν πρέπει να διακατεχόμαστε, λοιπόν, από φοβικά σύνδρομα. Η πρόταση αυτή του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ έχει, άλλωστε, -στα λόγια, όχι στην πράξη- υιοθετηθεί και από τον Υπουργό Εξωτερικών, ήδη από τον Αύγουστο. Πρόσφατα την θεώρησε ορθή και την υποστήριξε και ο καθηγητής Ροζάκης, που κανείς δεν τον έχει κατηγορήσει για εθνικιστή και ο οποίος έχει πλήρη γνώση όχι μόνον του διεθνούς δικαίου, αλλά και των πολιτικών συνθηκών. Δεν αποτελεί συνεπώς «εθνικισμό», όπως ακούστηκε από κυβερνητικά χείλη, και σε καμία περίπτωση ανεύθυνο τυχοδιωκτισμό. Τα κυριαρχικά δικαιώματα υπάρχουν για να ασκούνται.

Αν και σε γενικές γραμμές έχετε αποφύγει την ταύτιση σας με τις τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, πρόσφατα πληροφορηθήκαμε ότι παρακολουθήσατε την συνεδρίαση μίας εξ αυτών. Πιστεύετε ότι βοηθάει το κόμμα η ύπαρξη τους ή προκαλούν πρόβλημα στη λειτουργία του;

Δεν απουσιάζω, είμαι παρών στις εσωκομματικές εξελίξεις, γιατί θεωρώ κρίσιμο διακύβευμα το άνοιγμα και το μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να γίνει γνήσια λαϊκό κόμμα και εκφραστής της μείζονος δημοκρατικής παράταξης, μέχρι τις παρυφές της συντηρητικής. Απλώς δεν πιστεύω ότι χρειαζόμαστε «κόμματα μέσα στο κόμμα». Η ύπαρξη τάσεων είναι καταστατικά κατοχυρωμένη στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν πρέπει να οδηγεί σε ομφαλοσκόπηση και εσωστρέφεια, όταν η κοινωνία περιμένει από εμάς απαντήσεις στα μεγάλα προβλήματα των καιρών. Η συμμετοχή μου στα εσωκομματικά αποσκοπεί στην ενίσχυση των προτάσεων του Αλέξη Τσίπρα, για την ευόδωση του ανοίγματος μας στην κοινωνία.

Πως μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να ανατρέψει το αρνητικό δημοσκοπικό περιβάλλον και να αποτελέσει ξανά διεκδικητή της εξουσίας;

Τις δημοσκοπήσεις πρέπει να τις παρακολουθούμε, αλλά ακόμη και όταν είναι επιστημονικές (κάτι που δεν ισχύει πάντα) αποτελούν στην καλύτερη περίπτωση μια φωτογραφία της πολιτικής στιγμής. Αυτό ισχύει πάντα και πολύ περισσότερο σε καιρούς πανδημίας, όταν υπάρχει η τάση της «συσπείρωσης γύρω από τη σημαία», που συχνά θολώνει τις πολιτικές διαχωριστικές γραμμές. Η διπλή όμως αποτυχία διαχείρισης της διπλής υγειονομικής και οικονομικής κρίσης ήδη αποτυπώνεται στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των σφυγμομετρήσεων. Σε καμία περίπτωση όμως ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική συμμαχία δεν πιστεύει στην θεωρία του ώριμου φρούτου. Η Νέα Δημοκρατία δεν θα πέσει από μόνη της. Θα πρέπει να την ανατρέψει ένα ρωμαλέο κοινωνικό κίνημα, με ρίζες στο συνδικαλισμό και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Κακά τα ψέμματα, σε κανένα από τους δύο αυτούς χώρους, πυλώνες της δημοκρατίας, η κατάσταση δεν είναι ιδανική. Γραφειοκρατικοποιημένες ηγεσίες, ξεκομμένες από τον κόσμο, αδυνατούν να εκφράσουν το μήνυμα των καιρών. Και αποτελεί επιπλέον αντικειμενική δυσκολία η κατάσταση της πανδημίας στην ανατροπή της κατάστασης αυτής. Οι δυσκολίες όμως αυτές καθιστούν ακόμη σημαντικότερες τις ευθύνες μας για την χάραξη ρεαλιστικών εναλλακτικών, για την προώθηση μιας προοδευτικής διακυβέρνησης, σε συνεργασία με τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις.

Μιλήσατε για την «προοδευτική διακυβέρνηση». Από ποιες δυνάμεις θα μπορούσε να γίνει πράξη;

Η στρατηγική μας τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη αποσκοπεί στην ευρύτερη δυνατή πολιτική συμπαράταξη όσων δυνάμεων αντιτίθενται στον νεοφιλελευθερισμό. Απευθυνόμαστε προφανώς στις δυνάμεις της πληθυντικής αριστεράς, αλλά και σε αυτές της οικολογίας, τους σοσιαλδημοκράτες και τους δημοκράτες του κέντρου. Πρόκειται για την μεγάλη πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία. Σε κομματικό επίπεδο το ΚΙΝΑΛ, εφόσον δεν ακούσει τις σειρήνες που επιμένουν ότι πρέπει να συνεργαστεί ξανά με τη ΝΔ, η Μέρα25, ακόμη και το ΚΚΕ θα μπορούσαν, αν το επιλέξουν, να είναι τμήμα της πλειοψηφίας αυτής.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή