Μητσοτάκης: Οι υγειονομικοί να δίνουν πρώτοι το παράδειγμα του εμβολιασμού
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος που υποστήριξε και προσέτρεξε για άλλη μια φορά τη δημιουργία μόνιμων ΜΕΘ στη χώρα
Έκανε λόγο μια σύγχρονη υποδειγματική μονάδα με 30 κλίνες ως ένα μικρό μόνο μέρος της μεγάλης συνολικής δωρεάς που κάνει το ίδρυμα ώστε να επιτευχθεί ο στόχος η χώρα να βρεθεί στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, εντός ενός έτους.
«Τον στόχο θα τον πετύχουμε και είναι πολύ σημαντικό όχι μονο για τον πόλεμο ενάντια στην πανδημία, αλλά και για την επόμενη ημέρα. Παρουσιάζεται μια ευκαιρία για να κάνουμε όσα δεν έγιναν εδώ και πολλά χρόνια. Να ενισχύσουμε το ΕΣΥ σε υποδομές και ανθρώπους, να ανταμείψουμε και να εκπαιδεύσουμε καλύτερα το προσωπικό» είπε ο κ. Μητσοτάκης και σημείωσε πως «δέσμευσή μας είναι κάθε Ελληνίδα και κάθε Ελληνας να αισθάνονται ασφαλείς».
Ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στους υγειονομικούς τους ζήτησε να δίνουν πρώτοι το παράδειγμα του εμβολιασμού.
«Γνωρίζουμε πια, υπεράνω οποιασδήποτε αμφιβολίας, ότι τα εμβόλια τα οποία εγκρίνονται είναι ασφαλή πάνω απ’ όλα αλλά είναι και αποτελεσματικά. Αποτελεσματικά ως προς τη δραστική μείωση της πιθανότητας να ασθενήσει κανείς, αλλά και αποτελεσματικά ως προς τη βαρύτητα ή μάλλον την ηπιότητα της νόσου στην απευκταία περίπτωση που κάποιος ο οποίος έχει εμβολιαστεί τελικά αρρωστήσει. Και είναι πολύ σημαντικό εσείς πάνω απ’ όλα να δίνετε το σωστό παράδειγμα» είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Η Πολιτεία δεν μπορεί σε αυτήν την περίπτωση να δράσει κατασταλτικά ούτε και θα ήταν σωστό, αλλά θέλω να επικαλεστώ την κοινή λογική ανθρώπων οι οποίοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή ταγμένοι στην υπηρεσία, να προστατεύουν το πιο πολύτιμο αγαθό το οποίο διαθέτουμε και είναι η ανθρώπινη υγεία» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
«Τώρα που έχουμε περισσότερα δεδομένα παρακαλώ αυτούς οι οποίοι δεν είχαν εμβολιαστεί στο παρελθόν, να το ξανασκεφτούν πολύ σοβαρά. Και ζητώ και από εσάς -που στην πλειοψηφία σας έχετε εμβολιαστεί- να μιλήσετε στους συναδέλφους σας και να εξηγήσετε γιατί αυτή είναι η σωστή επιλογή για να προστατεύσουν τους εαυτούς σας αλλά και τους ανθρώπους που περιθάλπουν σε καθημερινή βάση».
«Όπως είδατε ο κορωνοϊός, δεν κάνει διακρίσεις, χτυπάει όλους ανεξαίρετα και όπως είδατε όλοι προσέφυγαν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
H δήλώση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ως εξής:
«Εκ μέρους όλων των Ελληνίδων, όλων των Ελλήνων, αλλά και εκ μέρους των εργαζόμενων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, γιατρών, νοσηλευτών, υποστηρικτικό προσωπικό, θέλω να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και στον Πρόεδρό του τον Ανδρέα Δρακόπουλο.
Για ακόμα μια φορά, όταν η Ελληνική Πολιτεία χρειάστηκε στήριξη, το Ίδρυμα προσέτρεξε και υποστήριξε την κατασκευή μόνιμων κρεβατιών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας σε πολλά ελληνικά νοσοκομεία.
Αυτό που βλέπετε σήμερα εδώ στο ΚΑΤ, μια υποδειγματική, υπερσύγχρονη μονάδα με 30 κρεβάτια, είναι ένα μικρό μέρος μόνο της συνολικής δωρεάς που κάνει το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, έτσι ώστε να επιτευχθεί ο στόχος τον οποίον είχαμε εξαρχής θέσει και ο οποίος αποτελούσε προσωπική μου δέσμευση. Εντός ενός έτους η χώρα να βρεθεί στο μέσο ευρωπαϊκό όρο σε σχέση με τα κρεβάτια Εντατικής Θεραπείας ως ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού.
Αυτόν τον στόχο θα τον πετύχουμε. Και είναι πολύ σημαντικό να τον πετύχουμε, όχι μόνο για να αντιμετωπίσουμε σήμερα αυτήν την πανδημία, που όπως σωστά είπε ο Ανδρέας είναι ένας πόλεμος αυτός στον οποίο βρισκόμαστε, είναι πολύ σημαντικό και για την επόμενη μέρα. Είπαμε εξαρχής ότι η πανδημία αποτελεί μία πρώτης τάξης ευκαιρία να κάνουμε όσα δεν είχαμε κάνει εδώ και πολλά χρόνια. Δεν εξαιρώ κανέναν από αυτήν την αυτοκριτική.
Να ενισχύσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, να το μετατρέψουμε σε ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας, να το ενισχύσουμε σε υποδομές, να το ενισχύσουμε σε ανθρώπους. Να προσλάβουμε παραπάνω προσωπικό, να ανταμείψουμε καλύτερα το υφιστάμενο προσωπικό, να εκπαιδεύσουμε καλύτερα το υφιστάμενο προσωπικό, έτσι ώστε η κάθε Ελληνίδα και ο κάθε Έλληνας να αισθάνονται ασφαλείς όταν πρόκειται για την υγεία τους.
Όπως είδατε ο κορονοϊός δεν κάνει διακρίσεις μεταξύ επωνύμων, ανώνυμων μεταξύ πλουσίων μεταξύ φτωχών, χτυπάει όλους ανεξαίρετα και όλοι προσέτρεξαν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας για να αντιμετωπίσουν τα πιο βαριά περιστατικά και το Εθνικό Σύστημα Υγείας, παρά την πίεση, ανταπεξήλθε.
Θέλω και τώρα, ακόμα μια φορά, να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους εργαζόμενους. Θέλω να θυμίσω ότι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, εκτός από την υποστήριξη σε υποδομές, έχει κάνει και μία κίνηση οικονομικής ενίσχυσης όσων βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης του κορονοϊού και θέλω να ξέρετε ότι, όταν με το καλό τελειώσει αυτή η περιπέτεια, η ελληνική Πολιτεία θα είναι συνεπής και θα ανταμείψει αυτούς οι οποίοι εργάστηκαν, υπερέβαλαν εαυτόν και μας έβγαλαν όλους, ως χώρα, ασπροπρόσωπους.
Θέλω, επίσης, να επαναλάβω κλείνοντας πόσο σημαντικό είναι εσείς οι υγειονομικοί, οι γιατροί, οι νοσηλευτές, υποστηρικτικό προσωπικό να δίνετε πρώτοι το παράδειγμα του εμβολιασμού. Γνωρίζουμε πια, υπεράνω οποιασδήποτε αμφιβολίας, ότι τα εμβόλια τα οποία εγκρίνονται είναι ασφαλή πάνω απ’ όλα αλλά είναι και αποτελεσματικά. Αποτελεσματικά ως προς τη δραστική μείωση της πιθανότητας να ασθενήσει κανείς, αλλά και αποτελεσματικά ως προς τη βαρύτητα ή μάλλον την ηπιότητα της νόσου στην απευκταία περίπτωση που κάποιος ο οποίος έχει εμβολιαστεί τελικά αρρωστήσει. Και είναι πολύ σημαντικό εσείς πάνω απ’ όλα να δίνετε το σωστό παράδειγμα.
Η Πολιτεία δεν μπορεί σε αυτήν την περίπτωση να δράσει κατασταλτικά ούτε και θα ήταν σωστό, αλλά θέλω να επικαλεστώ την κοινή λογική ανθρώπων οι οποίοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή ταγμένοι στην υπηρεσία, να προστατεύουν το πιο πολύτιμο αγαθό το οποίο διαθέτουμε και είναι η ανθρώπινη υγεία.
Τώρα που έχουμε περισσότερα δεδομένα παρακαλώ αυτούς οι οποίοι δεν είχαν εμβολιαστεί στο παρελθόν, να το ξανασκεφτούν πολύ σοβαρά. Και ζητώ και από εσάς -που στην πλειοψηφία σας έχετε εμβολιαστεί- να μιλήσετε στους συναδέλφους σας και να εξηγήσετε γιατί αυτή είναι η σωστή επιλογή για να προστατεύσουν τους εαυτούς σας αλλά και τους ανθρώπους που περιθάλπουν σε καθημερινή βάση.
Τελειώνοντας, θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ και στη διοίκηση του νοσοκομείου, δεν είναι εύκολο ξέρετε να ολοκληρώνονται τέτοια έργα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Το είδαμε και στο «Σωτηρία», το είδαμε και στο «Ιπποκράτειο» στη Θεσσαλονίκη, το βλέπουμε εδώ στο ΚΑΤ σε λίγους μήνες να λειτουργεί μία μονάδα σε αυτό το επίπεδο εξοπλισμού στελέχωσης, χρειάζεται πάρα πολύ μεγάλη δουλειά και θα συνεχίσουμε να την κάνουμε μέχρι που να παραδοθεί πλήρως αυτή η μονάδα. Και όταν με το καλό περάσει ο COVID και το ΚΑΤ επιστρέψει σε αυτό που είναι -το κορυφαίο νοσοκομείο διαχείρισης τραύματος και βαριών ορθοπεδικών περιστατικών- η μονάδα αυτή θα αξιοποιηθεί και πάλι και θα τεθεί στη διάθεση όλων των Ελλήνων πολιτών. Ελπίζω, για να κάνω και κλείνοντας μία σύνδεση με μία παρουσίαση την οποία κάναμε χθες, με πολύ λιγότερα τροχαία ατυχήματα ώστε να μη χρειάζεται να περιθάλπτονται αδίκως, ασκόπως κυρίως νέα παιδιά τα οποία τραυματίζονται πολύ βαριά στο δρόμο.
Και πάλι ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ, Ανδρέα, σε εσένα, σε όλα τα στελέχη του Ιδρύματος, προσδοκούμε σε μία πολύ ισχυρή συνεργασία καθώς δρομολογούνται πάρα πολύ σημαντικές δωρεές. Αναφέρω ενδεικτικά τα μεγάλα νοσοκομεία, το Παιδιατρικό Νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη, το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής, το Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης, αλλά και τα καινούργια αεροσκάφη και ελικόπτερα τα οποία ετοιμαζόμαστε να παραλάβουμε εντός του έτους τα οποία θα δώσουν στο ΕΚΑΒ τη δυνατότητα να κάνουν διακομιδές χωρίς να επιβαρύνεται η Πολεμική Αεροπορία με ταχύτητα και με ασφάλεια κάτι τόσο σημαντικό για μία χώρα με τα ιδιαίτερα νησιώτικα χαρακτηριστικά της Ελλάδας.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ και πάλι στο Ίδρυμα, ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους εργαζόμενους που θα βρουν σε αυτόν το χώρο την ποιότητα ως προς τα μηχανήματα, ως προς τον εξοπλισμό, ως προς τους χώρους ξεκούρασης, ως προς τα αποδυτήρια που τους, που σας αξίζει, πραγματικά».
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Lockdown: Το «κοκτέιλ» μέτρων που εξετάζουν οι λοιμωξιολόγοι - Μεγάλη ανησυχία για τα κρούσματα