ΔΕΚΟ: Τεστ αντοχής για την κυβέρνηση

Οι αναδιαρθρώσεις των ΔΕΚΟ είναι το νέο τεστ αντοχής για την κυβέρνηση, καθώς πριν ακόμη αρχίσουν τα δύσκολα η συνοχή της

Οι αναδιαρθρώσεις των ΔΕΚΟ είναι το νέο τεστ αντοχής για την κυβέρνηση, καθώς πριν ακόμη αρχίσουν τα δύσκολα η συνοχή της δοκιμάζεται, ενώ η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε πολύ μεγάλη ένταση.


Πρόσφατα, στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ όπου είχε κληθεί και ο υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωσταντίνου, στην παρατήρηση μέλους ότι οι συνδικαλιστές των ΔΕΚΟ είναι «σπάλχνα από τα σπλάχνα μας», αντέτεινε ότι «τώρα δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το να δυσαρεστήσουμε τα σπλάχνα μας».
Γεγονός είναι ότι όχι μόνο οι συνδικαλιστές, αλλά και οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ παραδοσιακά αποτελούσαν τη «σπονδυλική στήλη» του κυβερνώντος κόμματος.
Οι διαρθρωτικές αλλαγές που είναι αναγκαίες, είναι βέβαιο ότι και οικονομικά και εργασιακά θίγουν τους εργαζόμενους και φυσικά δοκιμάζουν τα αντανακλαστικά ετοιμότητας της κυβέρνησης. Πώς δηλαδή θα μπορέσει να διαχειριστεί ένα μείζον θέμα, χωρίς μεγάλη «αιματοχυσία».


Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, μιλώντας πρόσφατα στο εξωτερικό, παραδέχθηκε ότι αναμένει μεγάλες αντιδράσεις, αλλά δεν γίνεται διαφορετικά, καθώς το να προχωρήσει είναι μονόδρομος. Ο κ. Παπανδρέου το εννοεί, όταν υποστηρίζει ότι δεν θα υπολογίσει το πολιτικό κόστος προκειμένου να σωθεί η χώρα.
Την άποψή του ωστόσο, δεν φαίνεται να συμμερίζονται τα μέλη της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, πολλά εκ των οποίων μάλιστα προέρχονται από τον χώρο του συνδικαλισμού και φυσικά εκεί βρίσκεται και το κομματικό τους ακροατήριο.


Επίσης, υπουργοί που καλούνται να σηκώσουν το βάρος των μεταρρυθμίσεων, γνωρίζουν ότι δεν θα έχουν την αλληλεγγύη των συναδέλφων τους, αλλά συχνά θα βρίσκονται και στο στόχαστρο της κριτικής τους.


Το κυβερνών κόμμα, παρά το ότι αντεύχεται το ενδεχόμενο μπρόωρων εκλογών, εν τούτοις δεν αποκλείει η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές την ΄Ανοιξη, κάτω από το βάρος κοινωνικών αναταραχών.


Ο Πρωθυπουργός τα γνωρίζει όλα αυτά και προσβλέπει ως σανίδα σωτηρίας, όχι μόνο στον μόνιμο μηχανισμό στήριξης της ΕΕ, αλλά και στην έκδοση ευρωομόλογου που θα έδινε μια προοπτική ελάφρυνσης της χώρας από υψηλά επιτόκια. Για αυτό άλλωστε ο κ. Παπανδρέου εδώ και καιρό γυρίζει για μια φορά ακόμη τον κόσμο, προκειμένου να δει φίλους και εταίρους για τη δημιουργία συμμαχιών, εν όψει του Συμβουλίου Κορυφής στις Βρυξέλλες στις 16 και 17 Δεκεμβρίου.


Κική Παππά