Μητσοτάκης για νομοσχέδιο της παιδείας: Κανένα τάγμα εφόδου δεν έχει θέση στον κόσμο της προόδου
Ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής αναγνώρισε τέσσερεις βασικές θετικές μεταρρυθμίσεις.
«Υπάρχουν ρυθμίσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα δεκαετιών, άλλες οι οποίες υπηρετούν ζητούμενα του παρόντος και άλλες που ανοίγουν ορίζοντες στο μέλλον. Το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα διαθέτει και τα τρία αυτά χαρακτηριστικά. Απαντάει στο διαχρονικό πρόβλημα της ασφάλειας των πανεπιστημίων, καθιερώνει ένα σύγχρονο τρόπο για την εισαγωγή και επιλογή των σπουδών και αναβαθμίζει συνολικά την ανώτατη εκπαίδευση εκσυγχρονίζοντας την με τις ανάγκες και με το βηματισμό του 21ου αιώνα. Με δυο λόγια θα έλεγα ότι μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στο σχέδιο νόμου που συζητούμε σήμερα για τρίτη μέρα. Κινούνται σε τέσσερις σαφείς κατευθύνσεις».
Κατά τον πρωθυπουργό, οι προωθούμενες διατάξεις «διασφαλίζουν την στοιχειώδη ικανότητα των υποψηφίων φοιτητών να ξεκινήσουν τις σπουδές τους, θεσπίζοντας ελάχιστη βάση εισαγωγής σε κάθε σχολή. Ένα όριο μάλιστα το οποίο θα καθορίζουν τα ίδια τα πανεπιστημιακά τμήματα».
Οπως εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης πλέον ο ενδιαφερόμενος να φοιτήσει εκεί που οργανωτικά επιθυμεί «αντί να καταλήγει τυχαία πολύ συχνά σε ένα τμήμα το οποίο είναι πολύ πιθανό ποτέ να μην αποφοιτήσεις».
Σχετικά με το όριο των σπουδών και την πανεπιστημιακή αστυνομια ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε: «Υπάρχει χρονικό όριο στην διάρκεια των σπουδών, ενώ προβλέπονται και ειδικές διατάξεις για όσους εργάζονται και σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Τέλος οι ρυθμίσεις στέκονται με ωριμότητα αλλά και με θάρρος απέναντί στην ανομία που πολιορκεί εδώ και χρόνια τα πανεπιστήμια μας. Καθιερώνει πειθαρχικό πλαίσιο και ελεγχόμενο είσοδο.
Στις σχολές θα υπάρχει επιτροπή προστασίας με την ευθύνη των πρυτάνεων, ενώ όπου εκδηλώνεται ιδιαίτερη βία και παραβατικότητα θα λειτουργούν οι ειδικές ομάδες, αόπλων, αλλά εκπαιδευμένων αστυνομικών. Όλα αυτά δεν προέκυψαν ασφαλώς ούτε ξαφνικά ούτε τυχαία, αλλά ως αντίδραση σε ένα ανορθολογικό καθεστώς».
Δείτε την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη:
Στις σχολές δεν μπαίνει η αστυνομία, μπαίνει η δημοκρατία
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα ελληνικά πανεπιστήμια αφού προηγουμένως σχολίασε ότι «8 στους 10 φοιτητές στη χώρα μας εισάγονται στο πανεπιστήμιο. Αυτό δε συμβαίνει πουθενά στον κόσμο. Οι πτυχιούχοι σε σχέση με τους εγγεγραμμένους είναι μόλις 9% έναντι 24% που είναι στην Ευρώπη».
Αναφερόμενος στην θέσπιση βάσης εισαγωγής στα πανεπιστήμια εξήγησε ότι αυτό είναι επιβεβλημένο και αποτελούσε προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης.
«Όποιος εισάγεται στο πανεπιστήμιο πρέπει κάποια στιγμή και να το τελειώνει, διαφορετικά αυτό χάνει το νόημα του. Γίνεται ουσιαστικά ένας προθάλαμος υποψηφίων ανέργων με τμήματα φαντάσματα, που στοιχίζουν στα ιδρύματα στην πολιτεία και τελικά στοιχίζουν πολύ περισσότερο στην ίδια την νεολαία» είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Για το «καυτό» ζήτημα της πανεπιστημιακής αστυνομίας ο πρωθυπουργός εξήγησε:
«Ομάδα ασφαλείας και προστασίας θα εποπτεύει την εύρυθμη λειτουργία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και την φύλαξη των υποδομών τους. Θα πλαισιώνεται όμως και από μία νέα δομή. Την ομάδα προστασίας πανεπιστημιακού ιδρύματος, χωρίς όπλα αλλά με ειδική εκπαίδευση.
Το νομοσχέδιο προβλέπει και κάτι ακόμα. Την ελεγχόμενη είσοδο στα ανώτατα ιδρύματα. Ώστε να πάψουν επιτέλους οι αίθουσες των φοιτητών να μετατρέπονται σε γιάφκες τον περιθωριακών. Να πάψουν επιτέλους οι χώροι του δημόσιου πανεπιστημίου να γίνονται χώροι παραεμπορίου. Οι σχολές έτσι θα κλείσουν την πόρτα στην βία ανοίγοντας την πόρτα στην ελευθερία, με περιμετρική φύλαξη, με τεχνικά μέσα θα αποτρέπονται παράνομες πράξεις και θα εντοπίζονται εγκαίρως περιπτώσεις ατυχημάτων η εκτάκτων κίνδυνων».
Μάλιστα, υποστήριξε ότι πολλοί πρυτάνεις συμφωνούν με τις μεταρρυθμίσεις που φέρνει η κυβέρνηση, κυρίως γιατί μέχρι σήμερα δεν έχουν καταφέρει να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα.
«Οι νέες ρυθμίσεις εισάγουν ένα πλαίσιο ακαδημαϊκών κανόνων. Κανένα τάγμα εφόδου δεν έχει θέση στον κόσμο της προόδου. Μας λένε οι πρυτάνεις ότι διαφωνούν. Όχι. Είχαμε αποφάσεις συγκλήτων είχαμε πολλά μηνύματα από πανεπιστημιακούς που υποστηρίζουν τις προτάσεις μας. Όλοι οι πρυτάνεις δέχονται την ελεγχόμενη είσοδο και την πανεπιστημιακή αστυνομία γιατί δεν υπάρχει άλλος τρόπος αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Ήδη αναγκάζονται συχνά να συνεδριάζουν εκτός Πανεπιστημίου και βέβαια να βιώνουν ενίοτε επιθέσεις προπηλακισμούς και ταπεινωτικές ομηρίες» είπε και συμπλήρωσε: «Στις σχολές δεν μπαίνει η αστυνομία, μπαίνει η δημοκρατία».
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Σοκ στην Κύπρο: Πατέρας δολοφόνησε σύζυγο και παιδί – Επιτέθηκε με μαχαίρι και στον δεύτερο γιο