Νίκος Βούτσης στο Newsbomb.gr: «Αυταρχική και ακραία συντηρητική η αντιμεταρρύθμιση στα ΑΕΙ»
Τόνισε ότι το νομοσχέδιο εξωθεί στην πραγματικότητα χιλιάδες νέα παιδιά στο να αναζητήσουν λύση για να σπουδάσουν στα ιδιωτικά κολλέγια, ενώ κατηγόρησε την κυβερνητική πλευρά ότι δεν απάντησε ουσιαστικά σε πολλές πτυχές του νέου νόμου, υπογραμμίζοντας πως τα ελλληνικά πανεπιστήμια ούτε «απαξιωμένα» είναι, ούτε «κέντρα ανομίας» όπως παρουσιάστηκαν από την αρμόδια υπουργό και τον πρωθυπουργό.
Επίσης, ο Ν.Βούτσης απάντησε σε όσους χρησιμοποιούν το επιχείρημα της πανδημίας για να επιτεθούν προς τους φοιτητές που αντιτάσσονταν στις κυβερνητικές ρυθμίσεις, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση ευθύνεται για τις αντιδράσεις.
Αναλυτικά η συνέντευξη του τ.Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση
Κύριε Πρόεδρε, το κόμμα σας και εσείς ο ίδιος προσωπικά κατά την τοποθέτηση της στην Ολομέλεια της Βουλής, ήσασταν ιδιαίτερα επικριτικοί απέναντι στην κυβέρνηση για το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ. Ποιοι είναι οι λόγοι που στέκεστε απέναντι του;
Στη Βουλή διεξήχθη μια σκληρή αντιπαράθεση για τον ευαίσθητο χώρο της ανώτατης παιδείας με αφορμή το ευθέως προκλητικό νομοθέτημα το οποίο η κυβέρνηση, εν μέσω πανδημίας με κλειστά επί ένα χρόνο τα πανεπιστήμια και με αντίθετους όλους του φορείς της εκπαίδευσης στις βασικές του ρυθμίσεις, έφερε προς συζήτηση. Η αντιπαράθεση ήταν διεξοδική και εφ’ όλης της ύλης, κατέδειξε την διαφορετική στρατηγική και την αντίληψη της δεξιάς από τη μια και των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων από την άλλη, καθώς το νομοσχέδιο, ευθέως, υπηρετεί την εξώθηση χιλιάδων νέων ανθρώπων στα ιδιωτικά κολλέγια, τη μεροληπτική σε βάρος των αδύναμων κοινωνικά νέων να έχουν δυνατότητα πρόσβασης και ενδεχόμενης πολυετούς φοίτησης στα πανεπιστήμια. Η πρωτοφανής διεθνώς απόδοση στην ευθύνη της ελληνικής αστυνομίας του θέματος της τήρησης της τάξης και της αντιμετώπισης υπαρκτών κρουσμάτων «παραβατικών ενεργειών» στα ΑΕΙ και όχι στην αυτονόητη ευθύνη των πρυτανικών αρχών και της πανεπιστημιακής κοινότητας με βάση το ήδη διαμορφωμένο νομοθετικό πλαίσιο.
Θέλω να σταθούμε λίγο στις «παραβατικές συμπεριφορές», καθώς η κυβέρνηση και μεγάλη μερίδα του Τύπου, χαρακτηρίζουν τα πανεπιστήμια της χώρα «κέντρα ανομίας». Πως απαντάτε σε αυτό τον χαρακτηρισμό;
Αντί επιχειρημάτων υπήρξε μια σαφής διάθεση για προπαγάνδα απαξίωσης του πανεπιστημίου από πλευράς της κυβέρνησης, ομιλίες και εισηγήσεις ακόμα και της υπουργού και του ιδίου του Πρωθυπουργού διανθισμένες με δήθεν επιχειρήματα τα όποια απεδείχθησαν απολύτως ψευδή. Απεδείχθη μέσα από τη συζήτηση ότι πουθενά σε όλο τον κόσμο όπου υπάρχουν πανεπιστημιακά ιδρύματα με κατοχυρωμένες τις δημοκρατικές ελευθερίες και το αυτοδιοίκητο τους δεν υπάρχει φύλαξη από αστυνομία με ευθύνη της αστυνομίας. Αποδείχθηκε επίσης ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια δεν είναι απαξιωμένα και «άντρα ανομίας» και παραγωγής άχρηστων πτυχίων αλλά συμπεριλαμβάνονται σε διακριτές θέσεις στη διεθνή κατάταξη των πανεπιστημίων, ενώ αντίστοιχα τα ιδιωτικά κολλέγια που τυγχάνουν συνεχώς προνομιακής μεταχείρισης από την κα Κεραμέως, βρίσκονται χιλιάδες θέσεις πιο κάτω στη διεθνή κατάταξη.
Γιατί μιλάτε για «προπαγάνδα» από την πλευρά της κυβέρνησης;
Δεν έγινε δυνατόν να διαψευστούν τα στοιχεία και η μελέτη που πιστοποιούν ότι 24 χιλιάδες επιπλέον υποψήφιοι θα κοπούν από την πρόσβαση στα ΑΕΙ και δεκάδες τμήματα και σχολές της περιφέρειας θα συρρικνωθούν με προοπτική το κλείσιμό τους. Η εμμονή για να μην έχουν δικαίωμα, κυρίως εργαζόμενοι φοιτητές, για παράταση της δυνατότητας της φοίτησης τους ή και επάνοδο στα φοιτητικά έδρανα, έμεινε απολύτως μετέωρη με τη δήθεν επίκληση βάρους και δαπανών για τα ιδρύματα και τις σχολές που δεν τεκμηριώθηκε ούτε κατά ένα ευρώ. Πιστεύω ότι τόσο οι ομιλίες του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης του Αλέξη Τσίπρα όπως και των εισηγητών μας, ιδιαίτερα του Ν. Φίλη κονιορτοποίησαν τα προσχηματικά επιχειρήματα και πιστοποίησαν αυτό που κι εγώ στη δική μου αγόρευση έθεσα, ότι πρόκειται για μια αυταρχική ακραία συντηρητική αντιμεταρρύθμιση στον ευαίσθητο χώρο της παιδείας. Σημειώνω τις μαζικές κινητοποιήσεις που έκαναν οι φοιτητές σπάζοντας το νόμο της σιωπής και της χειραγώγησης της ενημέρωσης που θέλει η κυβέρνηση να επιβάλει αξιοποιώντας την πανδημία μέσα από μια στρατηγική διαχείρισης του φόβου, όπως επίσης σημείωσα στην Ολομέλεια.
Τα οποία συλλαλητήρια, θα αναγκαστώ να επικαλεστώ πάλι την κυβέρνηση και μερίδα του Τύπου, τα χαρακτηρίζουν «υγειονομικές βόμβες»…
Υγειονομικές βόμβες είναι η πολύμηνη κατάσταση συνωστισμού στους εργασιακούς χώρους και τα ΜΜΜ, η ασυδοσία και η έλλειψη ελέγχων στους χώρους δουλειάς και βέβαια, όπως επισημάναμε και στη Βουλή, η εμμονική και επικίνδυνη αντίληψη να ανοιγοκλείνουν τα σχολεία με την ίδια πυκνότητα μαθητών και εργαζομένων στους ίδιους χώρους επί οκτάωρο καθημερινά. Οι ευθύνες άρα ανήκουν αποκλειστικά στην προκλητική νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης και όχι σε όσους διαδηλώνουν και θέλουν να μη μπει και η δημοκρατία της χώρας μας σε καραντίνα.
Αφού περάσαμε στα της πανδημίας και συζητάμε για την τήρηση των μέτρων, ήταν τόσο κακό που ο πρωθυπουργός γευμάτισε με τη συνοδεία του και μερικούς τοπικούς παράγοντες στην Ικαρία ή πρόκειται για μία αντιπολιτευτική υπερβολή;
Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, μετά την παρέλευση τριών ημερών και την αδυναμία να σβήσει το επιτελικό του κράτος την είδηση και τις εντυπώσεις που προκάλεσε αυτή η αλαζονική συμπεριφορά του ιδίου και της συνοδείας του, αναγνώρισε ότι πρόκειται για λάθος, χωρίς βεβαίως να ζητήσει και πάλι συγγνώμη από τον ελληνικό λαό που υφίσταται τα πάνδεινα, απίστευτους περιορισμούς και μοναξιά μέσα στα αλλεπάλληλα lockdown. Η διεθνής αρνητική "απήχηση" που είχε αυτή η ενέργεια του κ. Μητσοτάκη δεν εκθέτει απλώς τη χώρα μας αλλά πιστοποιεί για μια ακόμα φορά και το απαράδεκτο ύφος της αυταρχικής διακυβέρνησης που έχει επιβληθεί στη χώρα με αρωγό τα μερικά μεγάλα χειραγωγημένα μέχρι και αυτολογοκρινόμενα ΜΜΕ.
Για ακόμα μία φορά βρισκόμαστε σε καθεστώς σκληρού lockdown, με το κόμμα σας να επιρρίπτει την ευθύνη στην κυβέρνηση γι’ αυτή την εξέλιξη, όμως το ίδιο βλέπουμε να συμβαίνει σχεδόν σε ολόκληρη την Ευρώπη…
Η ερώτηση επιδέχεται δύο απαντήσεις γιατί πράγματι μιλάμε για μια διεθνή τραγωδία που δημιουργεί μια παγκόσμια πανδημία. Από τη μια σημειώνω ότι βεβαίως και σε κλίμακα Ευρώπης, τόσο για την αντιμετώπιση ιδιαίτερα στις κεντροευρωπαϊκές χώρες του πρώτου κύματος της πανδημίας, όσο και για τη στρατηγική των εμβολιασμών που μένει εγκλωβισμένη στο παζάρι με τις εταιρείες, υπάρχουν βαρύτατες συνέπειες ακόμα και για ενισχυμένα συστήματα υγείας. Ιδιαίτερα τώρα για τη χώρα μας, που προφανώς είναι και μέρος του "μεγάλου κάδρου" όσων συμβαίνουν στην Ε.Ε., είμαστε μάρτυρες μιας εγκληματικής όπως την έχουμε χαρακτηρίσει κυβερνητικής ευθύνης για τις καθυστερήσεις και την έλλειψη πολιτικής βούλησης που επέδειξε η κυβέρνηση σε όλη τη φάση από τα προμηνύματα μέχρι και την έναρξη του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η χώρα μας να βρεθεί ξαφνικά ψηλά σε κρούσματα, σε απώλειες συμπολιτών μας, σε βαριές συνέπειες για μια ήδη χτυπημένη οικονομία, σε μεγάλη επισφάλεια των εργασιακών σχέσεων και σε αβεβαιότητα για το μέλλον και της επιχείρησης εμβολιασμού του πληθυσμού και του μέλλοντος μιας οικονομίας που ήδη μεγάλα τμήματα της μικρής επιχειρηματικότητας και των αυτοαπασχολουμένων οδηγούνται στην εξαφάνιση.
Εσείς τι διαφορετικό θα είχατε κάνει;
Έχουμε κάνει έγκαιρα πολύ συγκεκριμένες προτάσεις και σε κλίμακα Ευρώπης για την κοινωνική διαχείριση των πατεντών των εμβολίων και της φαρμακευτικής αγωγής για τον κορωνοϊό, όσο βέβαια και επανειλημμένως στη χώρα μας, μέσα και έξω από τη Βουλή, έχουμε προτείνει μια διαφορετική στρατηγική με επίκεντρο τόσο την ολόπλευρη στήριξη του ΕΣΥ σε όλες του τις βαθμίδες, όσο και την εμπροσθοβαρή στήριξη σε κρίσιμους κλάδους της οικονομίας που τώρα σωρεύουν μεγάλες δανειακές υποχρεώσεις για το μέλλον και βρίσκονται σε προφανή αδυναμία επανεκκίνησης για τη φάση που θα έχει υποχωρήσει η πανδημία.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.