Υπόθεση Λιγνάδη: Πώς ο ΣΥΡΙΖΑ «κράτησε» την Μενδώνη στο υπουργείο Πολιτισμού

Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να επιμένει και έως ένα βαθμό να έχει δίκιο, στην απομάκρυνση της υπουργού Πολιτισμού, Λίας Μενδώνη, η οποία ομολογουμένως χειρίστηκε αδέξια επικοινωνιακά την υπόθεση Λιγνάδη, ωστόσο είναι ουσιαστικά αυτός που την... έσωσε.
INTIME

Και αυτό διότι, η αξιωματική αντιπολίτευση με το να μην καταδικάζει τις χυδαίες αναφορές στον πρωθυπουργό και να τον «βάζει» στο κάδρο, όχι μόνο εκτρέπει το δημόσιο διάλογο γύρω από το τόσο σοβαρό ζήτημα των καταγγελιών περί σεξουαλικής κακοποίησης και βιασμών ακόμη και ανήλικων παιδιών αλλά και αποπροσανατολίζει τη συζήτηση, προστατεύοντας ουσιαστικά την κ. Μενδώνη.

Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε πως υπήρχαν φιλικές σχέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Δημήτρη Λιγνάδη και ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να συγκαλύψει την υπόθεση. «Η συγκάλυψη είναι πιο βαρύ αδίκημα. Θα έλεγα ότι η συγκάλυψη ίσως είναι ταυτόσημο έγκλημα με το ίδιο το έγκλημα για το οποίο κατηγορείται ο κ. Λιγνάδης. Θα περίμενα, επαναλαμβάνω, μεγαλύτερη γενναιότητα», επεσήμανε.

Και είναι αναμενόμενο ο κ. Τσίπρας ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να θέτει ερωτήματα για μία τόσο σοβαρή υπόθεση, να μιλά για πολιτική ευθύνη και να ζητά απαντήσεις. Όμως δεν μπορεί να μην καταδικάζει φήμες και αβάσιμες αιτιάσεις περί ΜΚΟ που έστελναν ανήλικα στον κατηγορούμενο Λιγνάδη, «στοχοποιώντας» πίσω από τα κυκλώματα παιδεραστίας ακόμα και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, οι οποίες κινούνται στα όρια της πολιτικής αλητείας. Όπως αντίστοιχα, χυδαιότητα είναι και η στοχοποίηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα για το αν φωτογραφήθηκε με κάποιον ηθοποιό στο θέατρο.

Πλέον η πολιτική κόντρα έχει χτυπήσει κόκκινο μετά και την ανοίκεια επίθεση εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τη Νέα Δημοκρατία να καλεί τον Αλέξη Τσίπρα να δηλώσει αν αποδέχεται την χυδαία ανάρτηση. Η Κουμουνδούρου επέλεξε να μην τοποθετηθεί για τη συγκεκριμένη ανάρτηση και αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης.

Υπό αυτού του τοξικού κλίματος ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε συζήτηση στη Βουλή την Πέμπτη σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών προκειμένου να συζητηθεί το ζήτημα των ημερών που είναι οι καταγγελίες της σεξουαλικής κακοποίησης, καθώς όπως ανακοίνωσε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος κ. Αριστοτελία Πελώνη, θα ανακοινωθούν σημαντικές πρωτοβουλίες.

Η κ. Πελώνη σημείωσε επίσης ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι βρισκόμαστε σε μια ευαίσθητη κοινωνική στιγμή και πρόσθεσε: «Όπως θα έχετε διαπιστώσει, δυστυχώς μέρος της αντιπολίτευσης επιλέγει να σύρει στο βούρκο την πολιτική αντιπαράθεση. Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιλέγουν τον κατήφορο της χυδαιότητας, είδαμε οχετό μηνυμάτων από κουκουλοφόρους του διαδικτύου. Οφείλει ο κ. Τσίπρας να τοποθετηθεί, να πει αν τα αποκηρύσσει αυτά, αν συμφωνεί με το hashtag ΝΔ_παιδεραστές και να τοποθετηθεί στη Βουλή. Να τοποθετηθούν και τα υπόλοιπα κόμματα αν αυτό είναι το επίπεδο του δημόσιου διαλόγου που θέλουμε, αν συμφωνούν με επάνοδο που θυμίζει αντιμνημονιακά χρόνια, κρεμάλες και συνολική ισοπέδωση. Να απαντήσουν αν έχουμε δημοκρατική υποχρέωση να ορθώσουμε τείχος και ανάστημα απέναντι σε αυτόν τον κατήφορο».

Αναφορικά με την κ. Λίνα Μενδώνη, υπήρξε πλήρης κάλυψη της υπουργού από την κυβέρνηση, καθώς θεωρείται επιτυχημένη και με σημαντικό έργο στο υπουργείο, αν και η ενόχληση του Μεγάρου Μαξίμου για τις δηλώσεις της στη συνέντευξη Τύπου είναι δεδομένη. Γι’ αυτό και η Αριστοτελία Πελώνη στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει «ατυχή» την έκφραση της υπουργού Πολιτισμού ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι ένας "επικίνδυνος άνθρωπος". Η κ. Πελώνη συμπλήρωσε ότι ένας ατυχής επικοινωνιακά χειρισμός δεν συνιστά λόγο απομάκρυνσης της υπουργού. «Η κυβέρνηση στηρίζει την υπουργό Πολιτισμού» ανέφερε.

Βεβαίως η κ. Μενδώνη ίσως θα έπρεπε να επιδείξει ευθιξία και να αναλάβει η ίδια την πολιτική ευθύνη, υποβάλλοντας την παραίτησή της στον πρωθυπουργό, ο οποίος θα ήταν αυτός που θα λάμβανε και την τελική απόφαση. Πάντως ήδη βουλευτές και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, όπως η Ελίζα Βόζενμπεργκ τάσσονται υπέρ της απομάκρυνσης της κ. Μενδώνη, ενώ και ο Θανάσης Πλεύρης ανέφερε πως «πολιτικός δεν νοείται να λέει "εξαπατήθηκα"».

Σε ό,τι αφορά στη συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στη Βουλή, αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο ο τρόπος και το ύφος με το οποίο εξελίσσεται και εκτρέπεται ο δημόσιος διάλογος γύρω από το τόσο σοβαρό ζήτημα των καταγγελιών περί σεξουαλικής κακοποίησης και βιασμών ακόμη και ανήλικων παιδιών.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.