Γεροβασίλη στο Newsbomb.gr: «Η διακυβέρνηση κ. Μητσοτάκη δεν έχει μόνο Πάρνηθα, Ικαρία και Κολωνάκι»
Η γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για τον νέο νόμο για την Παιδεία, τονίζοντας ότι δημιουργήθηκε προς όφελος των ιδιωτικών κολλεγίων, κάνοντας λόγο για «πατεντάτη δεξιά» με αφορμή την πρόσφατη εισβολή των ΜΑΤ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.
Επίσης, σημειώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσα από το νέο του πρόγραμμα βάζει τις βάσεις για μία νέα «κοινωνική συμφωνία», αφήνοντας, παράλληλα, αιχμές για την εικόνα που παρουσιάζουν οι δημοσκοπήσεις.
Ολόκληρη η συνέντευξη της Όλγας Γεροβασίλη:
Είναι σαφές ότι δεν σας έπεισαν οι εξηγήσεις της Λίνας Μενδώνη για τους χειρισμούς της στην υπόθεση Λιγνάδη. Γιατί θεωρείτε ότι υπάρχει απόπειρα «συγκάλυψης»;
Δεν ξέρω αν αυτές οι εξηγήσεις έπεισαν οποιονδήποτε. Μάλλον γέννησαν ακόμα περισσότερα ερωτήματα, ιδιαίτερα μάλιστα μετά τη συζήτηση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή. Τελικά γιατί έπρεπε να ακυρωθεί ο διαγωνισμός που είχε προκηρύξει η δική μας κυβέρνηση για τη θέση του κ. Λιγνάδη; Ο κ. Μητσοτάκης μας είπε από το βήμα της Βουλής πως τον κ. Λιγνάδη διόρισε η κα. Μενδώνη. Εκείνη στη συνέντευξή της μας είπε πως δεν ήταν δική της γνωριμία. Αν είναι έτσι ποιος τελικά είναι αυτός που ευθύνεται για το ρουσφετολογικό διορισμό του στο Εθνικό Θέατρο; Ή μήπως στο τέλος θα μας πουν πως διορίστηκε μόνος του;
Ας δεχθούμε επίσης πως όλοι έπεσαν από τα σύννεφα τις τελευταίες δέκα ημέρες. Σχεδόν ένα μήνα πριν είχαν ξεκινήσει οι κραυγές και οι ψίθυροι για την παραίτηση του κ. Λιγνάδη. Τί είναι αυτό που οδήγησε την κυρία Μενδώνη να προσπαθήσει να διαχειριστεί επικοινωνιακά τη συγκεκριμένη υπόθεση; Ποιος καλεί σε τέτοια υπόθεση τον εμπλεκόμενο για να ρωτήσει τις απόψεις του, αντί να δώσει χώρο και χρόνο στις διωκτικές αρχές; Και ποιος λέει την αλήθεια για την παραίτηση Λιγνάδη; Ο κ. Γεραπετρίτης που είπε πως του τη ζήτησε η κα. Μενδώνη ή η κα. Μενδώνη που το αρνήθηκε κατηγορηματικά;
Κάποιος πρέπει να εξηγήσει στον κ. Μητσοτάκη πως η διακυβέρνηση δεν έχει μόνο Πάρνηθα, τσουρέκια, Ικαρία και καφέ στο Κολωνάκι. Έχει ευθύνες. Έχει πανδημία, Μήδεια, Ορουτς Ρέις, Τσεσμέ και περιπτώσεις δυστυχώς σαν του κ. Λιγνάδη ή του κ. Ν. Γεωργιάδη. Και με τόσες αποτυχίες ακόμα και αν σφυρίζεις αδιάφορα, θα βρεθεί ένα νέο παιδί να φωνάξει πως είσαι γυμνός!
Τι θα έπρεπε, κατά τη γνώμη σας, να έχει πράξει η υπουργός Πολιτισμού και ο πρωθυπουργός; Εφόσον δεν υπήρχαν καταγγελίες στις δικαστικές αρχές…
Το αυτονόητο. Να έχουν διορίσει αξιοκρατικά το διευθυντή του Εθνικού θεάτρου, να έχουν διευκολύνει τις διωκτικές αρχές και να μην παίζουν καθυστερήσεις για την επικοινωνιακή διαχείριση. Γιατί την ώρα που εκείνοι παρίσταναν πως βρέχει, μπορεί πολύτιμα στοιχεία να χάνονταν ή να καλύπτονταν μεθοδικά.
Και επιτέλους: δεν είναι όλα θέμα εγωισμού και προσωπικής πολιτικης επιβίωσης. Υπάρχει και η πολιτική ευθιξία. Για τον κ. Μητσοτάκη που έχει σπάσει ρεκόρ ανεμελιάς γνωρίζαμε πως αυτά είναι λεπτομέρειες άνευ ουσίας. Μπορεί να πίστεψε πως με το χαρτάκι στον πίνακα ανακοινώσεων της ΕΡΤ και με την κάλυψη του επικοινωνιακού συστήματος θα ξεμπέρδευε. Η κα Μενδώνη, όμως, μάλλον πρέπει να γνωρίζει πως αν έχεις διορίσει ένα συνεργάτη εκτός αξιοκρατικών διαδικασιών, φέρεις ακόμα βαρύτερη την ευθύνη της επιλογής σου. Έχεις ταυτόχρονα την ευθύνη για το θεσμό στον οποίο τοποθετείται και εάν προκληθεί ζημιά εξαιτίας της, οφείλεις να αναλάβεις την πολιτική ευθύνη. Δεν μπορεί όταν στραβώνουν τα πράγματα να τον αποκαλείς επικίνδυνο, να κατηγορείς όλους τους άλλους και εσύ να δηλώνεις εξαπατημένη. Μια συγγνώμη δεν μπορούσε να αρθρώσει για αυτή της την επιλογή ή τους χειρισμούς της η υπουργός; Ή παραιτούμενη να δηλώσει ότι παγιδεύτηκε και εκτέθηκε στην προσπάθειά της να τακτοποιήσει γραμμάτια άλλων;
Τη Δευτέρα, είδαμε για τα ΜΑΤ να επεμβαίνουν στο ΑΠΘ και να συλλαμβάνουν φοιτητές. Έχετε υπάρξει υπουργός Προστασίας του Πολίτη και θα ήθελα ένα σχόλιο σας πάνω σε αυτές τις εικόνες…
Η γενιά που μεγάλωσε στα μνημόνια και ενηλικιώνεται στην πανδημία βλέπει αυτή την κυβέρνηση να της κόβει κάθε ανάσα. Σε αυτές τις συνθήκες, μέσα στην πανδημία, με την κοινωνία κλεισμένη από φόβο και από ανάγκη, η κυβέρνηση αποφάσισε να λύσει τους λογαριασμούς της με τα ελληνικά πανεπιστήμια προς όφελος των κολλεγίων. Τώρα λοιπόν στερεί από τα νέα παιδιά και ιδιαίτερα όσα προέρχονται από οικονομικά αδύναμα στρώματα και το δικαίωμα στην μόρφωση. Το αναγνωρίζει μόνο σε όσους μπορούν να πληρώσουν τα δίδακτρα των κολλεγίων. Όσοι δε κατορθώσουν και βρουν μια θέση στο ελληνικό πανεπιστήμιο, αυτομάτως θεωρούνται ύποπτοι και παρακολουθούνται από αστυνομία, κάμερες και drone!
Δεν φτάνει στη νέα γενιά η ανεργία με την οποία έρχεται αντιμέτωπη εξαιτίας της οικονομικής πολιτικής του κ. Μητσοτάκη. Δεν τη φτάνει η διάλυση του κοινωνικού κράτους το οποίο θα μπορούσε να τη στηρίξει στα πρώτα της βήματα. Δεν τη φτάνει καν το ενδεχόμενο να βρεθεί έξω από το σπίτι της οικογένειάς της, πτωχευμένη και καταδικασμένη στην ανέχεια. Έχει απέναντι της την καχυποψία και τον αυταρχισμό μιας αυταρχικής πατεντάτης δεξιάς, η οποία την αντιμετωπίζει δίκαια ως το πιο ζωντανό τμήμα μιας κοινωνίας που εξακολουθεί να αντιδρά και να διεκδικεί. Και μαζί της αφυπνίζεται μια ολόκληρη κοινωνία που βλέπει αυτή την αυταρχική κυβέρνηση να τη δείχνει με το δάχτυλο σε κάθε ευκαιρία, μεταφέροντας το βάρος των ευθυνών της. Μια κοινωνία, που, μέσα σε ένα χρόνο πανδημίας, βλέπει τον κ. Μητσοτάκη να παίζει ακορντεόν με τις τύχες και τη ζωή της, αντί να λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης. Πίσω από αυτό τον αυταρχισμό και την καταστολή κρύβεται η ανικανότητα και η ιδιοτέλεια της νέας δεξιάς που εργαλειοποιεί ακόμα και την πανδημία για να επιβάλλει την ατζέντα της.
Πριν από μερικές ημέρες, ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφτηκε τη Βουλή και του έθεσε μια σειρά από ζητήματα λειτουργίας της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Εσείς που είστε κορυφαίο κοινοβουλευτικό στέλεχος του κόμματος σας, πιστεύετε ότι εξαιτίας της πανδημίας δεν θα έπρεπε να ψηφίζονται νομοσχέδια, που η κυβέρνηση τα θεωρεί «εμβληματικές μεταρρυθμίσεις», όπως αυτό για την Παιδεία;
Εμβληματική είναι η μεταρρύθμιση που καλύπτει μια υπαρκτή κοινωνική ανάγκη. Τέτοιες ήταν η εξασφάλιση της υγειονομικής περίθαλψης των ανασφάλιστων πολιτών, η αποκομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης και άλλες σοβαρές μεταρρυθμίσεις που έγιναν επί των ημερών μας. Αυτή η κυβέρνηση, από την πρώτη ημέρα νομοθετεί, είτε αδιαφορώντας, είτε παρακάμπτοντας την κοινωνία. Γι' αυτό φέρνει τις δήθεν μεταρρυθμίσεις της νύχτα και μεταμφιεσμένες. Γι' αυτό κατεβάζει νομοσχέδια 70 σελίδων για διαβούλευση και τα ψηφίζει όταν φτάσουν στην ολομέλεια τις 250 σελίδες από τις τροπολογίες.
Γιατί δεν έφερνε την εξίσωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των δημοσίων πανεπιστημίων με αυτούς των κολλεγίων σε μια κανονική διαδικασία; Γιατί δεν έδωσε την ευκαιρία να "γιορτάσουμε" αυτή την μεταρρύθμιση όπως της άξιζε από κοινού με τους συναδέλφους μηχανικούς και οικονομολόγος βουλευτές της συμπολίτευσης;
Δηλαδή, θεωρείτε ότι η κυβέρνηση «εργαλειοποιεί» την πανδημία προς όφελος της;
Η αντιδημοκρατική ατζέντα της κυβέρνησης δεν αντέχει σε διάλογο. Για αυτό τον λόγο η κυβέρνηση ξεκίνησε με το καλημέρα την ωμή βία και την καταστολή. Γιατί ακόμα και αν δεν υπήρχε η πανδημία, θα έπρεπε ο κ. Μητσοτάκης να εφεύρει ένα τρόπο για να δράσει ερήμην της κοινωνίας. Αυτός ο πολιτικός αμοραλισμός δεν είναι πρωτότυπος για την ελληνική δεξιά. Είναι όμως επικίνδυνος για την ελληνική κοινωνία και τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού.
Εκτιμάτε ότι η «προοδευτική διακυβέρνηση», στις παρούσες συνθήκες, είναι ρεαλιστικός στόχος;
Μέσα σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες καταφέραμε να βρούμε διέξοδο από το φαύλο κύκλο της λιτότητας και των μνημονίων. Μπήκαμε σε μια δυναμική φάση ανάπτυξης και μετατρέψαμε τη χώρα μας σε παράγοντα ειρήνης σταθερότητος και ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής. Η παλινόρθωση της αμετανόητης συντηρητικής νοοτροπίας και οι συνέπειές της, δημιουργούν τις ικανές και αναγκαίες συνθήκες για να οικοδομήσουμε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο. Μόνο μέσα από μία τέτοια εξέλιξη μπορεί η κοινωνία μας να βρει διέξοδο και προοπτική σε μία νέα πραγματικότητα. Οι νέες προκλήσεις είναι πολλές και πολυεπίπεδες. Η δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, η εγγύηση στην πρόσβαση βασικών κοινωνικών αγαθών και υπηρεσιών, ο σεβασμός στο περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους, η επιδίωξη της ειρηνικής συνύπαρξης μέσα από τη διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων, δεν μπορούν να επιτευχθούν με τα εργαλεία του χθες. Είναι χρέος όλων των ευρωπαϊκών προοδευτικών δυνάμεων να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Μέσα σε αυτή τη λογική βρίσκεται και το δικό μας κάλεσμα διαλόγου, μετασχηματισμού και διεύρυνσης προς τους προοδευτικούς πολίτες της χώρας.
Πιστεύετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αντιστρέψει την αρνητική δημοσκοπική εικόνα και να κερδίσει τις επόμενες εκλογές;
Η δημοσκοπική εικόνα είναι ακριβώς αυτό: μια εικόνα. Και όπως μάθαμε πολύ καλά τον τελευταίο καιρό, στη διαμόρφωσή της έχει πολύ μεγάλη σημασία η σκηνοθεσία. Εμείς δεν περιμένουμε να βαρεθεί ο σκηνοθέτης ή να τελειώσει το μπάτζετ της ταινίας. Αυτά τα είδαμε στο παρελθόν και είδαμε και τα αποτελέσματά τους. Σε αυτό λοιπόν το έργο που η κυβέρνηση έχει περάσει τους πολίτες για "εθελοντές" κομπάρσους και νομοθετεί, αναθέτει, λεηλατεί ερήμην τους, λέμε "τέλος". Εμείς παρουσιάζουμε στην κοινωνία, όχι σενάρια και fake news, αλλά πρόγραμμα, το οποίο θα συζητήσουμε διεξοδικά με τους πολίτες. Και μαζί θα διαμορφώσουμε την πραγματικότητα που αξίζει σε εμάς και ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.