Υπουργικό για τις μειώσεις μισθών και συντάξεων
Στη συνεδρίαση αναμένεται με Πράξη του υπουργικού Συμβουλίου να αποφασιστεί η έναρξη ισχύος, από την 1η Μαρτίου, των περικοπών στους μισθούς και τις συντάξεις.
Εντός της εβδομάδας θα πρέπει να έχουν εκδοθεί οι εγκύκλιοι για την κατάργηση της μετενέργειας, το πάγωμα ωριμάνσεων στον ιδιωτικό τομέα, την κατάργηση της υποχρεωτικής διαιτησίας, το κλείσιμο του ΟΕΚ και του ΟΕΕ, τη μείωση του ΠΔΕ, τη μείωση των λειτουργικών δαπανών και το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων.
Αναμένεται επίσης η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τις αλλαγές στο καθεστώς του ιδιωτικού τομέα που φέρνει το νέο Μνημόνιο, μεταξύ των οποίων και η μείωση του χρόνου της μετενέργειας των κλαδικών συμβάσεων εργασίας σε τρεις από έξι μήνες, που μπορεί να οδηγήσει χαμηλότερα τους μισθούς έως και 40%.
Στην Πράξη θα ορίζεται ότι η τρίμηνη μετενέργεια θα ισχύει και για τις κλαδικές συμβάσεις που έχουν ήδη λήξει, ότι μετά τη λήξη της μετενέργειας οι μισθοί θα υποχωρούν στα επίπεδα των κλαδικών -και όχι των κατώτατων- αμοιβών και όπως οι όποιες μειώσεις έγιναν μετά τις 14 Φεβρουαρίου, όταν δημοσιεύθηκε ο νόμος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, είναι νόμιμες.
Στο νομοσχέδιο για μισθούς-συντάξεις υπάρχουν ακόμα οι ρυθμίσεις για τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό του 2012 (μέτρα 3,2 δισ. ευρώ), εν μέσω πρόβλεψης για έλλειμμα 6,7% του ΑΕΠ εφέτος, από 5,4% παλαιότερα, η μείωση του εκλογικού επιδόματος, η περικοπή της αντιμισθίας των αιρετών υπαλλήλων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και η παράταση της προθεσμίας για τα αυθαίρετα μέχρι τις 30 Ιουνίου.
Το υπουργείο Εργασίας με τροπολογία αποσύνδεσε ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές παροχές από τη μείωση του κατώτατου μισθού, όπως το επίδομα βαρύτατης και απόλυτης αναπηρίας, τις συντάξεις του ΟΓΑ, το πλαφόν για την απασχόλησης συνταξιούχων κ.ά.
Ερωτηματικό αποτελούν τα σχέδια για το επίδομα ανεργίας και την αμοιβή των μητέρων που κάνουν χρήση της άδειας μητρότητας.
Για το επίδομα ανεργίας εξετάζεται το ενδεχόμενο να παραμείνει στο 55% του κατώτατου μισθού (δηλαδή να μειωθεί) στις περιπτώσεις των εργαζομένων που έχουν πάρει ξανά επίδομα στο παρελθόν, των εποχιακών υπαλλήλων κ.ά. Τα κριτήρια χορήγησης και οι κατηγορίες των δικαιούχων μένει να διευκρινισθούν.
Σε ό,τι αφορά τους ανέργους που δεν έχουν πάρει ξανά επίδομα και απέδιδαν κανονικά ασφαλιστικές εισφορές στο παρελθόν, εξετάζεται η αύξηση του στο 80% περίπου του νέου, μειωμένου κατώτατου μισθού, ώστε σε απόλυτα μεγέθη να μην υπάρξει ουσιαστική απώλεια.