Γεραπετρίτης για Νέα Σμύρνη: Οι σκηνές «μας ενοχλούν όλους», μεμονωμένο το περιστατικό

Οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν στη Νέα Σμύρνη «μας ενοχλούν όλους», σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης παραπέμποντας στα δύο επίπεδα έρευνας που θα γίνουν, από τη Δικαιοσύνη και το Συνήγορο του Πολίτη.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε κάθε περίπτωση, προσέθεσε, το περιστατικό είναι μεμονωμένο και «σε κάθε περίπτωση δεν αφορά το σύνολο της Αστυνομίας». Στην ίδια συνέντευξη, στο ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, υπογράμμισε την παρουσία αντιεξουσιαστών στο χώρο ενώ επέκρινε την αξιωματική αντιπολίτευση με τη φράση «όχι απλά αγκαλιάζουμε τους αρνητές, αναλαμβάνουμε το ρίσκο και ό,τι ήθελε προκύψει».

Για τα περιστατικά της Νέας Σμύρνης, «οι σκηνές που είδαμε, μας ενοχλούν όλους και, φαίνεται, πράγματι, να υπερβαίνουν το αναγκαίο μέτρο. Για αυτό το λόγο έχει ήδη κινηθεί η Δικαιοσύνη με προκαταρκτική εξέταση και θα διερευνηθεί ως το τέλος», δήλωσε χωρίς περιστροφές ο υπουργός Επικρατείας θυμίζοντας ότι η παρούσα κυβέρνηση έφερε ένα πλαίσιο «εξαιρετικά αυστηρό στην απόδοση ευθυνών για δυσανάλογη βία εκ μέρους αστυνομικών οργάνων. Για πρώτη φορά, με το νόμο 4760/2020 και το Προεδρικό Διάταγμα 111/2019 ο Συνήγορος του Πολίτη εμπλέκεται πλέον άμεσα και ενεργά στη διερεύνηση όλων των περιπτώσεων στις οποίες φέρεται να υπάρχει δυσανάλογη βία. Δεν πρόκειται για έναν έλεγχο που γίνεται εσωτερικά, ένα διοικητικό αυτοέλεγχο δηλαδή, αλλά έχουμε μια αντικειμενική και αμερόληπτη κρίση από ένα συνταγματικό όργανο όπως είναι ο Συνήγορος του Πολίτη», επιχειρηματολόγησε επαναλαμβάνοντας πως η υπόθεση «θα φθάσει μέχρι τέλους, σας διαβεβαιώ γι’ αυτό».

Μάλιστα για την προκαταρκτική εξέταση ειδικότερα ο Γ. Γεραπετρίτης ανέφερε ότι «ορθώς ξεκίνησε η Δικαιοσύνη άμεσα για να διερευνήσει το φαινόμενο».

Στις λεπτομέρειες, τώρα, του χθεσινού περιστατικού, ο υπουργός το χαρακτήρισε «μεμονωμένο, περιπτωσιολογικό και σε κάθε περίπτωση δεν αφορά το σύνολο της Αστυνομίας. Είναι ολοφάνερο ότι δεν υπήρξε καμία εντολή», είπε και ζήτησε να τηρείται ένα μέτρο στα πράγματα, αφού η Αστυνομία δεχόταν κριτική εκατέρωθεν, δηλαδή από τη μια ότι δεν επιτηρεί τα περιοριστικά μέτρα και από την άλλη να κατηγορείται για βία. Με τη διευκρίνιση ότι «δεν μας αρέσουν καθόλου τα φαινόμενα αυτά, θα χτυπήσουμε εκεί όπου πρέπει έτσι ώστε να θεραπευθεί η παθολογία όπου υπάρχει. Αλλά συνολικός αφορισμός της Αστυνομίας ούτε σωστός είναι ούτε δημιουργεί πλαίσιο ορθού διαλόγου».

Και σε άλλο σημείο της συνέντευξης, επεσήμανε ότι «οι σκηνές βίας αφορούν άτομο που προέρχεται από συγκεκριμένο αντιεξουσιαστικό χώρο που έχει προγενέστερη σύλληψη σε σχέση με ανάλογα γεγονότα (...) δεν μπορεί πράγματι ένα κράτος δικαίου να ανέχεται καμία υπερβάλλουσα ή δυσανάλογη βία από τα όργανα καταστολής, από την άλλη και οι αστυνομικοί θα πρέπει να προστατευθούν εάν δέχονται επίθεση».

Στο πρόσθετο ερώτημα για το ποια σημασία έχει από το ποιο χώρο φέρεται να προέρχεται εμπλεκόμενος στα επεισόδια πολίτης, ο Γ. Γεραπετρίτης απάντησε: «Δεν έχει καμία σχέση από ποιον χώρο προέρχεται, αλλά αυτό που θέλω να επισημάνω, είναι ότι δεν έχουμε μια απλή περίπτωση πιθανώς -αυτό είναι προς διερεύνηση- πολιτών που βρέθηκαν εκεί τυχαία. Αλλά η ευρύτερη εικόνα παραπέμπει ότι υπήρξε από ένα υποσύνολο των ανθρώπων που βρέθηκαν εκεί, μια προδιάθεση ώστε να υπάρξει αντίσταση. Δεν έχει σημασία το χρώμα και η ιδεολογία, αυτή τη στιγμή βιώνουμε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση και θα πρέπει όλοι να επιδεικνύουμε την αναγκαία αυτοσυγκράτηση», ζήτησε και πρόσθεσε: «Είναι απολύτως δεκτό κάθε πολίτης να διαμαρτύρεται, γι' αυτό και η κυβέρνηση έχει δεχθεί να παραμένουν ανοιχτές δημόσιες συναθροίσεις, αλλά από την άλλη πλευρά δεν μπορούμε να ανεχθούμε και ενέργειες που θέτουν τη δημόσια υγεία σε μείζονα κίνδυνο. Είναι υποχρέωσή μας να σταθούμε απέναντι σε αυτό».

Στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για παραίτηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη και του αρχηγού της Αστυνομίας, ο υπουργός απάντησε κατηγορώντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «έχει γίνει δεύτερη φύση του να ζητεί την παραίτηση υπουργών για κάθε τι το οποίο συμβαίνει. Αισθάνομαι ότι υπάρχει ένας πολιτικός εναγκαλισμός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ένα ρεύμα αντίστασης, το είδαμε στις διαδηλώσεις υπέρ του καταδίκου Κουφοντίνα, το είδαμε σε άλλες περιπτώσεις, το βλέπουμε και σήμερα εδώ».

Και, εν συνεχεία, «είχαμε συγκροτημένη ενέργεια από τη Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ που διένειμε φυλλάδια, τα οποία καλούσαν τον κόσμο σε αντίσταση και φυλλάδια με περιεχόμενο που αφορούσε υβριστικά τη σύζυγο του πρωθυπουργού. Στη συνέχεια είχαμε επίθεση στους αστυνομικούς, οι οποίοι βρίσκονταν εκεί να κάνουν τους ελέγχους».

Ξετυλίγοντας μάλιστα το «κουβάρι» των συμβάντων στη Νέα Σμύρνη, ο κ. Γεραπετρίτης επικαλέστηκε «επώνυμες καταγγελίες ότι στη συγκεκριμένη περιοχή υπάρχει τεράστιος συγχρωτισμός. Ως όφειλαν από το νόμο τα αστυνομικά όργανα πήγαν στην περιοχή, ξεκίνησε η σύσταση και η επιβολή των διοικητικών κυρώσεων, στη συνέχεια περίπου 40 άτομα επιτέθηκαν στα αστυνομικά όργανα, υπήρξε μια επιχείρηση να αφαιρεθεί από αστυνομικό ο εξοπλισμός του ενώ τραυματίσθηκαν και δύο αστυνομικοί. Σε αυτήν την αντίδραση υπήρξαν οι σκηνές που δυστυχώς παρακολουθήσαμε.

Στη συνέχεια, είπε ο υπουργός, σε ελάχιστο χρόνο, υπήρξε συγκέντρωση μεγάλου αριθμού προσώπων που έκαναν πορεία γύρω από την πλατεία με συνθήματα κατά της αστυνομίας και της κυβέρνησης. Όλο αυτό παραπέμπει σε μια κατάσταση που δεν είναι αυθόρμητη», δήλωσε επαναλαμβάνοντας ότι αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι «πράγματι θα πρέπει να διερευνηθεί» και «να επιβληθούν οι κυρώσεις που προβλέπονται».

Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, επειδή «βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου τα νοσοκομεία μας υποφέρουν από εισαγωγές, θα πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη ευθύνη από όλους μας, και την κυβέρνηση, και την αξιωματική αντιπολίτευση, και την κοινωνία. Όχι απλά αγκαλιάζουμε τους αρνητές, αναλαμβάνουμε το ρίσκο και ό,τι ήθελε προκύψει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Και αφήνοντας νέες αιχμές κατά του Αλέξη Τσίπρα, αφού πρώτα σημείωσε ότι «έχει ήδη υπερενισχυθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας (...) δεν υπήρξε ούτε μία περίπτωση που να μην χρειάσθηκε κάποιος ΜΕΘ και να μη βρέθηκε», έβαλλε κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης γιατί «το μόνο που κάνει» όπως υποστήριξε, είναι «να επενδύει πάνω στην κατάργηση των μέτρων. Κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν φέρνει αποτελεσματικά μέτρα ενώ είμαστε στην καλύτερη θέση σε όλη την Ευρώπη αλλά από την άλλη πλευρά "αγκαλιάζει" ανοιχτά και ενίοτε κυνικά την οποιαδήποτε πορεία, συγκέντρωση, διαδήλωση γίνεται (...) και αυτός ο εναγκαλισμός γίνεται με σαφή τρόπο από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όταν δήλωσε ότι αναλαμβάνει το ρίσκο να έχουμε αυτήν τη διάδοση του ιού χωρίς τη συναίσθηση που απαιτείται στις μέρες που ζούμε».

Για αυτήν καθαυτή την πανδημία και τις επιπτώσεις της, τέλος, ο υπουργός Επικρατείας ξεκίνησε με την πρόβλεψη ότι τον Απρίλιο θα πολλαπλασιαστούν οι προμήθειες και στη συνέχεια οι δόσεις του εμβολίου. «Πρόθεση της κυβέρνησης και το λιανεμπόριο και τα σχολεία, πρώτα τα γυμνάσια και τα λύκεια, και στη συνέχεια τα δημοτικά, να ανοίξουν με τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας ως το τέλος του μήνα αυτού», ξεκαθάρισε και συνέχισε ως εξής: «Αν θα είναι 16 ή 22 (σ.σ.: Μαρτίου) θα το δούμε εν καιρώ», παραπέμποντας και στη σχετική εισήγηση των επιδημιολόγων. «Είναι όμως καθαρή δική μας πρόθεση να ανοίξουμε, κι επιπλέον εντός του Απριλίου αν τα πράγματα πάνε με τη φυσιολογική φορά των πραγμάτων, σταδιακώς να σκεπτόμαστε και τα υπόλοιπα κεφάλαια της αγοράς που παραμένουν κλειστά, όπως η εστίαση κ.α. οικονομικές δραστηριότητες».

Εν κατακλείδι, «έχουμε την πεποίθηση ότι τον Μάιο θα είμαστε σε μια πάρα πολύ βελτιωμένη κατάσταση».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Νέα Σμύρνη - Επεισόδια: Δικογραφία για πέντε αδικήματα στους 11 συλληφθέντες