Lockdown: Η «επιχείρηση αποσυμπίεσης» και τα σταδιακά βήματα επιστροφής στην κανονικότητα
Βασικός στόχος των μέτρων που ανακοινώθηκαν χθες είναι να πάρουν ανάσα οι πολίτες αλλά και να μπορούν να βγαίνουν περισσότερο έξω ώστε να περιοριστεί η ενδοοικογενειακή διασπορά του κορονοϊού. Ωστόσο καταδείχθηκε, πως ο δρόμος προς την επιστροφή στην κανονικότητα θα γίνει με σταδιακό και προσεχτικό τρόπο, ζυγίζοντας πάντα τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Στο πλαίσιο των ανακοινώσεων των νέων μέτρων, ο υφυπυργός παρά τω πρωθυπουργώ Ακης Σκέρτσος κάλεσε σε «συστράτευση» - «είναι αναγκαία η συστράτευση των πολιτών» - και να απέχουμε από νέους διχασμούς: «Δεν πρέπει να υπάρξουν διχασμοί, όπως στο παρελθόν».
Σημείωσε επίσης, ότι η κυβέρνηση τα πάει καλύτερα με την παμνδημία από άλλες χώρες. «Έχουν ειπωθεί πολλά για τη διαχείριση της πανδημίας. Να δούμε τι έχουμε καταφέρει έως σήμερα. Τα έχουμε πάει καλύτερα από τις περισσότερες χώρες του κόσμου», είπε.
Και χθες η επιδημιολογική εικόνα δεν ήταν καλή, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει2.785 νέα κρούσματα, 64 θανάτους και 649 διασωληνωμένους.
Με 52.850 τεστ που έγιναν, η θετικότητα ήταν την Παρασκευή στο 5,26, δηλαδή πολύ υψηλότερα από το 4 που αποτελεί το όριο συναγερμού.
Στο ερώτημα γιατί αποφασίστηκε να χαλαρώσουν οι περιορισμοί παρά το γεγονός ότι η πανδημία καλπάζει ο αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής, Δημήτρης Παρασκευής επεσήμανε πως το κεντρικό μήνυμα δεν είναι ότι γίνεται άρση των περιοριστικών μέτρων αλλά γίνεται ένα πολύ μικρό άνοιγμα για να αντιμετωπιστεί η κόπωση στην κοινωνία.
Όσο για το πότε θα γίνει άνοιγμα στο λιανεμπόριο, ο κύριος Παρασκευής ανέφερε πως αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας.
Σε ό,τι αφορά στη διατήρηση της απαγόρευσης από δήμο σε δήμο η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, στην ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, εξήγησε:
«Συζητήθηκε στην Επιτροπή και αποφασίστηκε να μην επιτραπεί η μετακίνηση από δήμο σε δήμο, διότι θεωρούμε ότι είναι ένα μέτρο που έχει αποδώσει» και πρόσθεσε:
«Θεωρούμε ότι η μετακίνηση αυτή θα αύξανε την πιθανότητα να έρθουν σε επαφή με οικογένειες από διαφορετικούς δήμους που πιθανότατα έχουν διαφορετικό επιδημιολογικό φορτίο».
«Είναι κάτι που θα επανεξετάσουμε και αν δούμε μείωση του επιδημιολογικού φορτίου γενικότερα μπορεί να επανεξεταστεί», υπογράμμισε.
Παράλληλα η κ. Βάνα Παπαευαγγέλου εξήγησε γιατί παρά τα αυστηρά μέτρα, η κατάσταση στην Αττική δεν αποκλιμακώνεται και τα κρούσματα παραμένουν σε υψηλό επίπεδο. Η καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας ανέφερε στην ενημέρωση για τον κορονοϊό πως: «Πολλές αστικές και ημιαστικές περιοχές έχουν βελτίωση και τα μέτρα αποδίδουν μετά από δύο εβδομάδες.
Δεν λέμε ότι στην Αττική δεν τηρούν τα μέτρα, αλλά είναι μία περιοχή με 5 εκατ. κατοίκους και η διασπορά του ιού είναι μεγάλη. Τα μέτρα δεν έχουν αποδώσει όπως θα θέλαμε». Η κα. Παπαευαγγέλου στάθηκε και στα μεταλλαγμένα στελέχη που έχουν επικρατήσει στην περιοχή, ενώ τόνισε πως ο χειμώνας και η κόπωση των πολιτών δεν βοήθησαν.
Επιστήμονες και κυβέρνηση αναμένουν την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων τις επόμενες ημέρες για να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα. Η κατάσταση πάντως παραμένει δύσκολη και με την ασφυκτική πίεση στο ΕΣΥ να συνεχίζεται τίποτε δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.