«Καρότο» και «μαστίγιο» για την Τουρκία: Ικανοποίηση της Αθήνας για την Κοινή Δήλωση των 27
Ιδιαίτερα ικανοποιημένη εμφανίζεται η Αθήνα ως προς το περιεχόμενο της Κοινής Δήλωσης των 27 της ΕΕ ως προς την Τουρκία, η οποία περιλαμβάνει τόσο θετικά μέτρα, όσο και κυρώσεις.
H Tουρκία τίθεται σε καθεστώς διαρκούς επίβλεψης, με το κείμενο, που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Μπάρεντ Λέιτς, συνεργάτη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, να παραπέμπει σε κυρώσεις, εφόσον η Τουρκία προβεί και πάλι σε μονομερείς ενέργειες ή παραβατική συμπεριφορά που θίγει συμφέροντα κρατών- μελών της ΕΕ.
H Σύνοδος ολοκληρώθηκε γύρω στις 22.30, και αναμενόταν να ακολουθήσει τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν- ο οποίος συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη, απευθύνοντας χαιρετισμό- με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, η Κοινή Δήλωση των 27 στη Σύνοδο Κορυφής επιβεβαιώνει τη διττή προσέγγιση έναντι της Τουρκίας που είχε επιδιώξει ο πρωθυπουργός, καθώς περιλαμβάνει θετικά μέτρα, αλλά και περιοριστικά μέτρα-κυρώσεις εφόσον η Τουρκία επαναλάβει μονομερείς ενέργειες και παραβατική συμπεριφορά έναντι κρατών-μελών.
Όπως αναφέρουν οι εν λόγω πηγές, η Κοινή Δήλωση «πατά» πάνω στην Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ύπατου Εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ, αλλά και στις προηγούμενες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που αφορούν την Τουρκία και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Περιγράφουν μια διαδικασία με όρους και προϋποθέσεις (αιρεσιμότητα) με βάση και προηγούμενα συμπεράσματα και, πέραν της όποιας θετικής ατζέντας, επαναλαμβάνουν το μήνυμα για περιοριστικά μέτρα και εργαλεία που έχει στη διάθεσή της η ΕΕ, εφόσον η Τουρκία επαναλάβει μονομερείς ενέργειες ή παραβατική συμπεριφορά που θίγει συμφέροντα κρατών-μελών της Ε.Ε.
Αναφορές υπάρχουν και στο μεταναστευτικό-προσφυγικό, καθώς η Τουρκία καλείται να συνεργαστεί για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και τις επιστροφές μεταναστών προς την Τουρκία με βάση την Κοινή Δήλωση Ε.Ε-Τουρκίας, η οποία, όπως αναφέρεται, θα πρέπει να εφαρμοστεί χωρίς διακρίσεις.
Όπως τονίζουν οι κυβερνητικές πηγές, η ΕΕ δεν δίνει «λευκή επιταγή» στην Τουρκία, καθώς πρόκειται για μια διαδικασία σταδιακή (σε φάσεις), αναλογική και αναστρέψιμη.
Τα όποια θετικά μέτρα δηλαδή μπορούν να αναστραφούν εφόσον η Τουρκία επανέλθει σε παραβατικές συμπεριφορές. Και σε κάθε περίπτωση, η Τουρκία θα πρέπει να δείξει συνέπεια και συνέχεια και θα συνεχίσει να αξιολογείται, καθώς οι όποιες αποφάσεις παραπέμπονται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου.
Οι ηγέτες της ΕΕ καλωσορίζουν την Κοινή Δήλωση. τονίζεται στα συμπεράσματα της τηλεδιάσκεψης. Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι είναι στρατηγικό συμφέρον για την ΕΕ ένα ασφαλές και σταθερό περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο, η ανάπτυξη μιας συνεργασίας και αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Τουρκία.
«Με την προϋπόθεση ότι διατηρείται η τρέχουσα αποκλιμάκωση και ότι η Τουρκία εμπλέκεται εποικοδομητικά και υπόκειται στις καθιερωμένες προϋποθέσεις που ορίζονται στα προηγούμενα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω η πρόσφατα πιο θετική δυναμική, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Τουρκία με έναν σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο για την ενίσχυση της συνεργασίας σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος και τη λήψη περαιτέρω αποφάσεων κατά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου. υπό τον όρο ότι η σημερινή αποκλιμάκωση θα συνεχισθεί και ότι η Τουρκία θα συμπράξει κατά εποικοδομητικό τρόπο» αναφέρεται στα συμπεράσματα.
Γενικότερα μιλώντας, η ΕΕ αποφασίζει να θέσει την Άγκυρα υπό παρακολούθηση ως τον Ιούνιο, σηματοδοτώντας έτσι τη δυσαρέσκειά της για την επιδείνωση της κατάστασης όσον αφορά τα δικαιώματα και τις ελευθερίες στην Τουρκία.
Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία ανακοίνωσε πρόσφατα πως αποχωρεί από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, μετά από συνομιλία που είχε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν- κάτι που φέρεται να εξελήφθη ως προσβολή.
Σημειώνεται πως ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος συνέταξε την έκθεση για τις σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας, ξεκαθάρισε ότι αποφάσεις που έλαβαν το τελευταίο διάστημα οι τουρκικές αρχές επιτείνουν «τις ανησυχίες της ΕΕ σχετικά με την οπισθοδρόμηση όσον αφορά θεμελιώδη δικαιώματα» και «υπονομεύουν την αξιοπιστία της δέσμευσης για μεταρρυθμίσεις». Επίσης, πρόσθεσε ότι «τον τελευταίο μήνα έχουμε δει θετικές εξελίξεις από την πλευρά της Τουρκίας αλλά η κατάσταση παραμένει εύθραυστη».
Από πλευράς του, ο Σαρλ Μισέλ, στην επιστολή- πρόσκλησή του προς τους ηγέτες της ΕΕ, υπογράμμισε πως οι Ευρωπαίοι θα ήθελαν να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους με την Άγκυρα έπειτα από μια χρονιά εντάσεων, αλλά θα προτιμήσουν μια διαδικασία «προοδευτική», βασισμένη «σε όρους και προϋποθέσεις» και «αντιστρέψιμη».
Σημειώνεται ότι στην τηλεδιάσκεψη κορυφής συμμετείχε και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στο πλαίσιο της αναθέρμανσης των ευρωαμερικανικών σχέσεων, απευθύνοντας χαιρετισμό.
Για ανανεωμένη και ισχυρότερη σχέση ΕΕ-ΗΠΑ έκανε λόγο ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης: «Καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σήμερα, θα ήθελα επίσης να υπογραμμίσω τη μεγάλη σημασία που αποδίδουμε σε μια ανανεωμένη και ισχυρότερη σχέση ΕΕ-ΗΠΑ για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων και απειλών, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Μεσογείου», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter o κ. Αναστασιάδης.
Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε πως «δεν είναι μυστικό πως έχουμε διαφωνίες με την Τουρκία», αν και υπογράμμισε πως η χώρα είναι παλιός και πολύτιμος σύμμαχος. Ιδιαίτερα σκληρός απέναντι στην Άγκυρα ήταν ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος, μεταξύ άλλων, εξέφρασε την εκτίμησή του πως η Άγκυρα θα επιχειρήσει να παρέμβει στις επόμενες γαλλικές εκλογές.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Κλοπή θυρίδων στο Χαλάνδρι: Η κοσμική ζωή του Βασίλη Γκουρούση και το άγχος που τον πρόδωσε