Politico: Γιατί ο Μητσοτάκης ήταν ο ηγέτης που ζήλεψαν οι ηγέτες της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής

Έναν ιδιαίτερο χαρακτηρισμό για τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε σχέση με τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιφύλαξε το περιοδικό Politico.
INTIME

Όπως αναφέρει το Politico «ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ο ηγέτης που ζήλεψαν οι περισσότεροι συνάδελφοί του την Πέμπτη».

Εξηγώντας γιατί επιλέγει αυτό τον χαρακτηρισμό ο συντάκτης του άρθρου σημειώνει ότι «αυτό γιατί ήταν ο μόνος που είχε εξασφαλίσει διμερή επικοινωνία με τον πρόεδρο Μπάιντεν αμέσως μετά την ομαδική τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού συμβουλίου».

Το Politico επισημαίνε, επίσης, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «δεν είχε ενημερώσει τους ομολόγους του για αυτό το κατ’ ιδίαν τηλεφώνημα– ανήμερα και των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821. Τους άφησε να το "ανακαλύψουν" μόνοι τους σήμερα το πρωί».

«Βάζοντας το κερασάκι στην τούρτα, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για θερμή και εποικοδομητική τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια της οποίας οι δυο τους συζήτησαν εκτενώς τους δεσμούς που ενώνουν τις δύο χώρες» καταλήγει το άρθρο.

Όσον αφορά το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής για την Τουρκία το Politico σημειώνει ότι «η συζήτηση για την Ανατολική Μεσόγειο ολοκληρώθηκε με τον κ. Μητσοτάκη να ευχαριστεί τόσο την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν όσο και τον Ζοσέπ Μπορέλ, τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, για την πρόσφατη έκθεσή τους για την Τουρκία».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, σημειώνει το Politico, στην τοποθέτησή του χαρακτήρισε την έκθεση δίκαιη, ισορροπημένη και ρεαλιστική, καθιστώντας σαφές ότι οι διατυπώσεις που χρησιμοποιήθηκαν στο τελευταίο προσχέδιο των συμπερασμάτων, που τελικά υιοθετήθηκε χωρίς χρονοτριβές, ήταν αποδεκτό για την Ελλάδα καθώς αντανακλούσε την προσέγγιση «μαστίγιο και καρότο» της έκθεσης.

Τι συζήτησαν Μητσοτάκης - Μπάιντεν

Κυριάκος Μητσοτάκης και Τζο Μπάιντεν επαναβεβαίωσαν τον στρατηγικό χαρακτήρα της συνεργασίας Ελλάδος και ΗΠΑ για την ασφάλεια και την ευημερία στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου κατά την διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας αργά χθες το βράδυ.

Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα του Γραφείου τύπου του Πρωθυπουργού, ο Τζο Μπάιντεν τόνισε ότι σήμερα η Ελλάδα είναι ένας κρίσιμος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, με ενεργή δράση για την ειρήνη και την ευημερία στις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, της Μαύρης Θάλασσας και των Δυτικών Βαλκανίων υπογραμμίζοντας τη σημασία της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών, με αιχμή τη φιλοξενία των αμερικανικών δυνάμεων στη Σούδα.

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη τον κ. Μπάιντεν για την εκλογή του εκφράζοντας την ετοιμότητα της Ελλάδας για στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ στα διεθνή φόρα, με στόχο την προάσπιση των κοινών αξιών των δύο χωρών, με έμφαση στα ανθρώπινα δικαιώματα και την καταπολέμηση της Κλιματικής αλλαγής.

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε προσωπικά τον Αμερικανό πρόεδρο για τη συνεπή υποστήριξη της Ελλάδας, ενώ τόνισε ότι στη διαχρονική σχέση των δύο χωρών η ελληνοαμερικανική κοινότητα λειτουργεί ως γέφυρα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κατά τη συνομιλία των δύο ηγετών, που πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικό κλίμα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ συνεχάρη τον Πρωθυπουργό για τη συμπλήρωση των 200 ετών από την επανάσταση του 1821, τονίζοντας ότι τα ίδια ιδανικά της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας ενέπνευσαν και την Αμερικανική Επανάσταση και συνεχίζουν να ενώνουν τους δυο λαούς.

Υπογράμμισε, δε, ότι ο λαός των Ηνωμένων Πολιτειών γιορτάζει σήμερα τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης ως επιστέγασμα της ιστορικής φιλίας μεταξύ των δύο εθνών.

Ο κ. Μπάιντεν, εξέφρασε, μάλιστα, την προσωπική του προσήλωση στη φιλία αυτή στη διάρκεια της πολιτικής του σταδιοδρομίας και εξήρε την ελληνοαμερικανική κοινότητα, με την οποία έχει στενότατες σχέσεις, για τη συνεισφορά της στην πρόοδο και την ευημερία των ΗΠΑ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ για τις ευχές του και υπογράμμισε τη σημασία τους για το σύνολο του Ελληνισμού.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μετακίνηση εκτός νομού το Πάσχα: Έτσι θα πάμε στα χωριά μας - Τα κριτήρια που θα κρίνουν την «έξοδο»