Μητσοτάκης: Εάν διαπιστώσουμε φαινόμενα συνωστισμού οι περιορισμοί θα επανέλθουν

Προειδοποίηση για επαναφορά των περιορισμών σε περίπτωση που διαπιστωθούν φαινόμενα συνωστισμού μετά τις αλλαγές στο lockdown απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητώντας υπευθυνότητα στη συζήτηση στη Βουλή.

«Όλοι θα ευχόμασταν να είχαμε βάλει τελεία στο κεφάλαιο της πανδημίας και να γράφαμε τώρα τις νέες γραμμές ενός βιβλίου της ευημερίας» είπε αρχικά ο πρωθυπουργός.

«Δυστυχώς παντού στον κόσμο ο ιός παρουσιάζεται εξαιρετικά ανθεκτικός στον επίλογο του και οι επιθετικές του μεταλλάξεις επιβάλουν προσαρμογές στις δικές μας αμυντικές τακτικές μέχρις ότου ο μαζικός εμβολιασμός να φέρει την τελική νίκη» είπε ο κ. Μητσοτάκης στην αρχή της τοποθέτησής του και συμπλήρωσε:

«Γι’ αυτό θεωρώ εξαιρετικά χρήσιμη την σημερινή συζήτηση που προκάλεσε η πρόεδρος του κινήματος αλλαγής. Γιατί βρισκόμαστε μπροστά σε ένα, ακόμα κρίσιμο δίμηνο της μάχης με τον covid-19 ελπίζοντας ότι θα είναι το τελευταίο άλλα είναι μια ακόμα ευκαιρία να δούμε τι έγινε τι γίνεται και τι πρέπει να γίνει, τι πετύχαμε ως κράτος και που σκοντάψαμε ως κράτος» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Ελπίζουμε η φετινή άνοιξη να φέρει το αληθινό καλοκαίρι στην οικονομία και την κοινωνία» πρόσθεσε στην εισαγωγή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δείτε live την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή:

«Αν ήμασταν στον ευρωπαϊκό μέσο όρο θα είχαμε ακόμα 8000 νεκρούς, μία κωμόπολη»

Επικαλούμενος διεθνή στοιχεία, τα οποία -όπως ανέφερε δε θέλει να χρησιμοποιεί, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Έχω ξαναπεί ότι δεν θα ήθελα να επικαλούμαι διεθνή στοιχεία τα οποία μάλιστα περιέχουν πολύ δυσάρεστα δεδομένα, κάποτε όμως θα πρέπει να συμφωνήσουμε επιτέλους σε μία κοινή βάση συζήτησης. Η γλώσσα των αριθμών, η γλώσσα της τεκμηρίωσης είναι ο μόνος δημοκρατικά έγκυρος τρόπος για να μπορούμε να συνυπάρχουμε και να συνεννοούμαστε, χωρίς αυτούς απλά θα έχουμε παράλληλους μονολόγους».

Μάλιστα, συνέχισε λέγοντας ότι «σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό οργανισμό υγείας η Ελλάδα βρίσκεται στην 23η θέση σε απώλειες ανά 1 εκατομμύριο κατοίκων».

«Αν ήμασταν στον ευρωπαϊκό μέσο όρο θα είχαμε ακόμα 8000 νεκρούς, μία κωμόπολη. Αυτή είναι μια επιτυχία της χώρας στην πιο σκληρή και οδυνηρή στατιστική, που αποτυπώνει όμως πως έχουμε αντιμετωπίσει τη υγειονομική κρίση από την αρχή της» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Σχετικά με τους εμβολιασμούς, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα με βάση τα διαθέσιμα εμβόλια βρίσκεται στην 5η θέση σε σχέση με τους ανθρώπους ότι έχουν κάνει και τος δυο δόσεις.

«Σε σχέση με τα τεστ βρισκόμαστε λίγο καλύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, γίνονται πολλά περισσότερα τεστ στη χώρα μας σε σχέση με αυτά που γινόντουσαν πριν από δύο μήνες και επειδή ακούω κατηγορίες από την αξιωματική αντιπολίτευση για μαζικά δωρεάν τεστ, θέλω να επισημάνω ότι παραπάνω από δύο στα τρία τεστ που έχουν γίνει στη χώρα είναι δωρεάν» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο δείκτη πρόσθετης θνησιμότητας, δηλαδή των απωλειών που καταγράφονται σε μία χώρα πέραν όσων σημειώνονται κάθε χρόνο, λέγοντας ότι «σύμφωνα με έγκυρη γαλλική μελέτη η χώρα μας έχει μία από τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη με πρόσθετη θνησιμότητα μόλις 6,6%, όταν ενδεικτικά Ιταλία έχει 24,8% , η Τσεχία 26,7%».

Μαραθώνιος και όχι σπριντ

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι είναι «μαραθώνιος η διαχείριση της πανδημίας και δεν είναι σπριντ»

«Συνεπώς παρά τις μεγάλες δυσκολίες ένα είναι το συμπέρασμα των επιστημονικών αναλύσεων: η Ελλάδα τα κατάφερε καλύτερα σε σχέση με άλλα κράτη με πιο προηγμένα συστήματα υγείας» υποστήριξε ο πρωθυπουργός.

Χαρακτήρισε, δε, «ψέμα» την εικόνα που παρουσιάζει η αντιπολίτευση «που αδικεί τη χώρα και προσβάλει όλους όσοι παλεύουν νύχτα-μέρα με τον κορονοϊό».

«Κανείς δεν πανηγυρίζει και δεν χαμογελά αλλά δεν μπορούμε να μηδενίζουμε όσα έχουμε πετύχει» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό «η αναλογία εισιτηρίων-εξιτηρίων στα νοσοκομεία δείχνει σταθεροποίηση όμως μην έχουμε αυταπάτες».

Λάθος να μιλάμε για άνοιγμα - Θα επανέλθουν τα μέτρα αν υπάρξουν συνωστισμοί

«Οι περιορισμοί που επιβάλαμε τις τελευταίες 6 εβδομάδες προστέθηκαν στις δυσκολίες του τελευταίου χρόνου και αυτό μεγέθυνε τις δυσκολίες για τους πολίτες. Δεν ήταν μόνο οι 700 διαδηλώσεις με το ρίσκο που δέχθηκε κάποιος αλλά και τα πάρτι και η κατάχρηση των SMS» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Δεν είναι λίγες φορές που αναγκάστηκα σε συνεργασία με το υπουργείο υγείας να αλλάξω το σχεδιασμό, διαπιστώνοντας ένα νέο δεδομένο όπως η ταχύτητα διάδοσης της μετάλλαξης της βρετανικής εκδοχής του ιού ή όταν προέκυπτε ένα απροσδόκητο γεγονός όπως οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων από μια εταιρία».

«Η Ευρώπη δεν μας τα είπε καλά. Πέτυχε την συλλογική προμήθεια εμβολίων αλλά απέτυχε στην έγκαιρη προμήθεια ποσοτήτων και την τροφοδοσία των κρατών μελών» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε, πάντως, ότι «είναι λάθος να μιλάμε για άνοιγμα και πολύ πιο σωστό να μιλάμε για αναπροσαρμογή δραστηριοτήτων» και προειδοποίησε:

«Εάν διαπιστώσουμε φαινόμενα συνωστισμού οι περιορισμοί θα επανέλθουν» τονίζοντας πως «περισσότερη ελευθερία σημαίνει και περισσότερη υπευθυνότητα».

Αν η Ελλάδα είχε διπλάσια εμβόλια στη διάθεση της θα έκανε διπλάσια εμβόλια, ανέφερε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι «άλλες χώρες δεν τα έχουν καταφέρει τόσο καλά ούτε στην οργάνωση της διαδικασίας εμβολιασμού».

Μάλιστα, χαρακτήρισε «μικρότητα» τα σχόλια για την επιχείρηση Ελευθερία, η οποία, όπως είπε, «δουλεύει υποδειγματικά χάρη στις υπηρεσίες δημοσίων λειτουργών, και δεν τυγχάνει της στοιχειώδους αναγνώρισης από τα κόμματα της αντιπολίτευση».

Self test και εμβολιασμοί

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «σημαντικό για να ανοίξουν τα σχολεία η δυνατότητα στους μαθητές να έχουν κάνει 24-48 ώρες πριν επιστρέψουν στις αίθουσες με μια βεβαίωση ότι είναι αρνητικοί» προσθέτοντας ότι τα self test δεν υποκαθιστούν τα μοριακά τεστ ή τα τεστ αντιγόνου.

Όσον αφορά τους εμβολιασμούς ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι στόχος είναι «μέχρι το Πάσχα να έχουμε χτίσει τοίχος ανοσίας και τον Μάιο να έχουμε ξεκινήσει εμβολιασμούς στον μαζικό πληθυσμό».

Σημείωσε, δε, ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υποχρέωση να αξιοποιήσει όλα τα νομικά εργαλεία ώστε να υποχρεώσει εταιρείες που έχουν υπογράψει συμβάσεις να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους ακόμα και με απαγόρευση εξαγωγών».

Οικονομία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη στήριξη της οικονομίας από την κυβέρνηση με συνολικά 40 δισ. ευρώ χαρακτηρίζοντας «δείγμα της στήριξης με τα 330 εκατ. ευρώ που ανακοινώσαμε χθες ως μέτρο στήριξης τους εστιάτορες, που θα δοθεί ως κεφάλαιο κίνησης για να μπορέσουν να προμηθευτούν πρώτες ύλες».

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για πανευρωπαϊκή «κούραση» από τα μέτρα υπογραμμίζοντας όμως ότι η μεγαλύτερη μερίδα των πολιτών τα τηρεί.

«Στους συμπολίτες μας οι οποίοι μας λένε και ειδικότερα στα νέα παιδιά είμαι κουρασμένος θέλω να βγω έξω τους λέω αναγνωρίστε την κούραση των γιατρών. Συμμερίζομαι απόλυτα την μεγάλη κόπωση και την διάχυτη αγωνία, όμως έχουμε να διαχειριστούμε δυο δύσκολους μήνες ακόμα και θα πρέπει να κάνουμε την τελική προσπάθεια» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Αυτοί είναι οι δήμοι στην Αττική που είναι στο «κόκκινο» απο ενεργά κρούσματα