Σαρακιώτης στο Newsbomb.gr: Είμαστε υπέρ της χαλάρωσης, αλλά με σχέδιο, όχι επικοινωνιακές κινήσεις

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της χαλάρωσης των μέτρων», αλλά πάντα υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει ολοκληρωμένο σχέδιο και όχι «με επικοινωνιακές φωτοβολίδες», καταθέτει μιλώντας στο Newsbomb.gr ο Γιάννης Σαρακιώτης.
10'

Ο βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ επιρρίπτει την πλήρη ευθύνη για την έκρηξη της πανδημίας, σημειώνοντας ότι κυβερνητικά στελέχη, ανάμεσα τους και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, έστελναν αντιφατικά μηνύματα στους πολίτες.

Επίσης, o Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, ασκεί σκληρή κριτική στη κυβέρνηση για το σχέδιο αξιοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης, τονίζοντας ότι «οι κυβερνητικές εξαγγελίες δεν απαντούν στις ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας, καθώς δε λαμβάνεται η παραμικρή μέριμνα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Ο Γιάννης Σαρακιώτης ασκεί σφοδρή κριτική για τη στάση της κυβέρνησης έναντι της Τουρκίας, κάνοντας λόγο για «αλλεπάλληλες υποχωρήσεις και διαρκή αποστολή μηνυμάτων φοβικότητας προς την τουρκική πλευρά».

Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξυη του Γιάννη Σαρακιώτη στο Newsbomb.gr:

Κύριε Σαρακιώτη, πως κρίνετε τα μέτρα χαλάρωσης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση;

Κύριε Γκιόκα, είναι εμφανές πλέον ότι απουσιάζει παντελώς το επιστημονικό αλλά και το ορθολογικό κριτήριο όσον αφορά τη διαχείριση της πανδημίας. Απουσιάζει η συγκρότηση, η λογική, το σχέδιο και προγραμματισμός, καθώς οι αποφάσεις δε λαμβάνονται με επιστημονικούς όρους και οι παρεμβάσεις των κυβερνητικών στελεχών στο έργο της Επιτροπής των Ειδικών Επιστημόνων είναι καθημερινές και εμφανείς. Οι κυβερνώντες δεν κρατούν ούτε τα προσχήματα με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την προ μηνών δήλωση του Υπουργού Υγείας κ. Κικίλια ότι «θα προσέλθει στις συνεδριάσεις της Επιτροπής και θα εισηγηθεί lockdown».

Σύμφωνα με στοιχεία του Ε.Ο.Δ.Υ., στις 7 Νοεμβρίου με 2.556 κρούσματα, 34 καταγεγραμμένους θανάτους και 207 διασωληνωμένους συνανθρώπους μας οδηγηθήκαμε σε ολικό lockdown, ενώ στις 2 Απριλίου με 3.080 νέα κρούσματα, 72 νεκρούς και 753 διασωληνωμένους ανοίγουν και πάλι δραστηριότητες. Βρίσκετε άραγε λογική τη στρατηγική αυτή; Πώς μπορεί να το αιτιολογήσει κανείς αυτό και να πείσει την κοινωνία; Μετά από 6 συνεχόμενους μήνες αποτυχημένου lockdown, η κατάσταση διαρκώς επιδεινώνεται, αλλά φταίνε οι πάντες εκτός… από την Κυβέρνηση, που έχει την ευθύνη της διαχείρισης της πανδημίας! Εμείς τασσόμαστε υπέρ της χαλάρωσης που εισηγούνται οι επιστήμονες, γιατί οι πολίτες είναι ψυχικά εξουθενωμένοι και η οικονομία με ευθύνη της Κυβέρνησης έχει οδηγηθεί στο ναδίρ, αλλά αυτό πρέπει να συμβεί με ολοκληρωμένο σχέδιο. Όχι με επικοινωνιακές φωτοβολίδες και επίρριψη των ευθυνών και πάλι στην κοινωνία σαν να μην υπάρχει συντεταγμένη Πολιτεία.

Την Παρασκευή, στη Βουλή, ακούσαμε τον Αλέξη Τσίπρα να ασκεί πολύ σκληρή κριτική στη κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας. Τι θα έπρεπε να είχε κάνει διαφορετικό;

Αρχικά, η Κυβέρνηση όφειλε να εναρμονίσει τις αποφάσεις της με τις προτάσεις των επιστημόνων και να μην παρεμβαίνει στο έργο τους, προκειμένου να προβαίνει ανενόχλητη στα επικοινωνιακά παιχνίδια της. Τα λεγόμενα «έξυπνα μέτρα» αποδείχθηκαν «ανόητα», με αποκορύφωμα τη σύσταση «μείνετε σπίτι σας» σε ανθρώπους, που κάθε πρωί συνωστίζονται στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για να πάνε στις δουλειές τους, ενώ η διενέργεια των διαγνωστικών ελέγχων (test) όφειλε να είναι τακτική τουλάχιστον κάθε αρχή και τέλος της εβδομάδας, όπως άλλωστε ζητούσαν και οι επιστήμονες. Παράλληλα, μεγαλύτερο βάρος όφειλε να δοθεί στην εκτεταμένη και εξονυχιστική ιχνηλάτηση από τα κλιμάκια του Ε.Ο.Δ.Υ.. Είναι όμως τέτοια η ιδεοληπτική εμμονή τους, που ακόμη και τα σχολεία άφησαν ανοχύρωτα αντί να προσλάβουν έστω για ένα έτος επιπλέον εκπαιδευτικούς και να προχωρήσουν σε δημιουργία ολιγομελών τμημάτων. Εκτός αυτών, τα στελέχη της Κυβέρνησης και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός φρόντισαν να στέλνουν αντικρουόμενα μηνύματα προς μια ήδη κουρασμένη και εξοργισμένη κοινωνία, με βόλτες στην Πάρνηθα, γλέντια στην Ικαρία και βαπτίσεις με «ειδική κατ’ εξαίρεση άδεια».

Από ό,τι καταλαβαίνουμε, έχετε αρκετές ενστάσεις για το σχέδιο αξιοποίησης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάπτυξης, που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Τι σας προβληματίζει;

Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης δεν ανήκουν ούτε στην Κυβέρνηση της Ν.Δ., ούτε στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, με τους οποίους αποκλειστικά διαβουλεύεται για την αξιοποίηση τους. Ανήκουν στους πολίτες, με εκπροσώπους των οποίων η Κυβέρνηση αρνείται επίμονα να συζητήσει. Δυστυχώς, η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου φαίνεται ότι θα καταστεί υπόθεση λίγων, με τους κοινωνικούς εταίρους, τους επιστημονικούς φορείς και τα κόμματα της Αντιπολίτευσης να έχουν εξοβελιστεί από το συνολικό σχεδιασμό και προκύπτει εύλογα ένα μείζον θέμα Δημοκρατίας. Μέχρι στιγμής οι κυβερνητικές εξαγγελίες δεν απαντούν στις ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας, καθώς δε λαμβάνεται η παραμικρή μέριμνα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τη ρύθμιση των ιδιωτικών χρεών και τη μείωση της ανεργίας. Η Κυβέρνηση εμπαίζει τη νοημοσύνη μας υποσχόμενη ουσιαστικά ότι αξιοποιώντας τα 32 διατιθέμενα δισεκατομμύρια, θα επαναφέρει την ανεργία στα επίπεδα του 2019 μετά από 6 χρόνια! Να θυμίσω ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., εν μέσω ασφυκτικών δημοσιονομικών συνθηκών και με «άδεια ταμεία» κατάφερε να μειώσει το ποσοστό της ανεργίας κατά 10 μονάδες μέσα σε 4 χρόνια.

Εσείς πώς πιστεύετε ότι θα πρέπει να αξιοποιηθούν αυτά κονδύλια;

Μια από τις ουσιώδεις διαφωνίες μας έχει να κάνει με τα κριτήρια έγκρισης των επιχειρηματικών σχεδίων που θα ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Σκυλακάκης, έχει προκλητικά δηλώσει ότι «θα λάβουν χρήματα, όσοι διαθέτουν χρήματα»! Η πρόβλεψη της Κυβέρνησης, μετά από τις εισηγήσεις των Τραπεζών, να κατευθυνθούν τα δισεκατομμύρια προς επιχειρήσεις, που είναι αξιόχρεες, bankable, πληρούν δηλαδή τα κριτήρια που θα ορίσουν τα τραπεζικά ιδρύματα, ουσιαστικά θέτει εκτός τη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων, κατά κύριο λόγο των μικρομεσαίων. Έτσι, η δυνατότητα άντλησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης προσφέρεται αποκλειστικά στους μεγάλους ομίλους με τη δεδομένα ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια. Εκτός και αν κάποιος πιστεύει ότι υπάρχουν επιχειρήσεις, οι οποίες μπορούν σήμερα να απευθυνθούν σε μια τράπεζα και να λάβουν ένα δάνειο, χωρίς προηγουμένως να ρυθμίσουν τουλάχιστον τα χρέη που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Δυστυχώς η Κυβέρνηση σχεδιάζει να παράσχει πολλά χρήματα σε πολύ λίγους, καθότι η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων δεν μπορεί να περάσει “ούτε έξω από μία τράπεζα”.

Είστε βουλευτής της περιφέρειας, άρα εκ των πραγμάτων έχετε μεγαλύτερη επαφή με τους ψηφοφόρους. Τι κλίμα εισπράττετε από τους πολίτες;

Η ανησυχία, ο φόβος και η αβεβαιότητα για το μέλλον είναι συναισθήματα διάχυτα μεταξύ των πολιτών, οι οποίοι παράλληλα αισθάνονται και προσβεβλημένοι από τους εκτός τόπου και χρόνου πανηγυρισμούς του κ. Μητσοτάκη και των Υπουργών του. Ουδείς συμμερίζεται την αισιοδοξία ανθρώπων, οι οποίοι άνοιξαν ανεξέλεγκτα τον τουρισμό το περασμένο καλοκαίρι διακηρύττοντας ότι «τα είχαν καταφέρει». Ουδείς μπορεί να πιστέψει ξανά τους ανθρώπους, που υπόσχονταν τον Οκτώβριο εν όψει της έναρξης των εμβολιασμών ότι «τα δύσκολα πέρασαν». Η Κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει χάσει την αξιοπιστία της, αφού πρώτα έχασε την επαφή της με την πραγματικότητα.

Μπορεί ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. να διεκδικήσει και πάλι με αξιώσεις τη νίκη στις εκλογές;

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και ο Αλέξης Τσίπρας, ανέλαβε την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας το 2015 με ένα δημόσιο χρέος ανεξέλεγκτα αυξανόμενο, ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής εκτροχιασμένο, τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας έναντι των Θεσμών τορπιλισμένη από την Κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου και παρ’ όλα αυτά κατάφερε να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια, στα οποία την είχαν βάλει η Ν.Δ. και το ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Παρά τους ασφυκτικούς δημοσιονομικούς όρους των προγραμμάτων, η Κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. πέτυχε ρεκόρ 20ετίας στις ξένες άμεσες επενδύσεις και ποσοστό ανάπτυξης 2,8%, ενίσχυσε το Ε.Σ.Υ. με προσλήψεις προσωπικού και ενίσχυση των υποδομών, οδήγησε τον ελληνικό τουρισμό σε διαδοχικά ρεκόρ, ενώ και η ελληνική οικονομία απέκτησε επιτέλους εξωστρέφεια μέσω της αύξησης των εξαγωγών. Με αυτόν τον τρόπο, αποκαταστάθηκε η αξιοπιστία της χώρας και σταμάτησε να βρίσκεται στο περιθώριο των ευρωπαϊκών εξελίξεων. Συνεπώς, τα έχουμε καταφέρει στο παρελθόν και φυσικά μπορούμε ξανά.

Ποια είναι η θέση σας για την εξωτερική πολιτική της Κυβέρνησης εν όψει και της πενταμερούς για το Κυπριακό στις 27 Απριλίου στη Γενεύη;

Παρατηρώντας τη Ν.Δ. στα έδρανα της Αντιπολίτευσης την περίοδο 2015-2019 δε φανταζόμουν ποτέ ότι θα αναλάμβανε τα ηνία της χώρας και θα υιοθετούσε μιας τέτοιας έκτασης κατευναστική στρατηγική, με αλλεπάλληλες υποχωρήσεις και διαρκή αποστολή μηνυμάτων φοβικότητας προς την τουρκική πλευρά. Τα πλήγματα στα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα ουδέποτε ήταν τόσα πολλά, με το τουρκικό ωκεανογραφικό Oruc Reis να έχει προβεί σε συνεχιζόμενες παραβιάσεις επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, την τουρκική αεροπορία να προχωρά σε υπερπτήσεις ακόμη και άνωθεν του ηπειρωτικού χώρου στον Έβρο, την υπογραφή του τουρκολιβυκού μνημονίου οριοθέτησης Α.Ο.Ζ. και την απουσία της Ελλάδας από το Συνέδριο του Βερολίνου για τα τεκταινόμενα στη Λιβύη. Την ίδια στιγμή, η Κυβέρνηση έχει αποτύχει επανειλημμένως στην επιβολή «κυρώσεων που δαγκώνουν», όπως άλλωστε υποσχόταν πριν τη Σύνοδο του Οκτωβρίου 2020 ο τότε Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πέτσας. Η Τουρκία έχει φθάσει να συνομιλεί με κεντρικούς πόλους ισχύος της Ε.Ε. με πολύ καλύτερους όρους εν σχέσει με το τι πράττουμε εμείς, εκμεταλλευόμενη τα κενά της σημερινής ελληνικής διπλωματίας.

Αναφορικά με την πενταμερή, η οποία θα διεξαχθεί στη Γενεύη στις 27 Απριλίου, εμείς ως Κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είχαμε θέσει συγκεκριμένες «κόκκινες γραμμές» για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού στο Κραν Μοντανά το 2017, ζητώντας την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων από τη Μεγαλόνησο και την απόσυρση του αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων. Επί αυτού του οδικού χάρτη αναμένουμε να πορευτεί και η σημερινή Κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι έως σήμερα έχει προτιμήσει δυστυχώς τη στάση του παθητικού θεατή των εξελίξεων στην Κύπρο. Ούτε οι πανηγυρισμοί του κ. Δένδια ότι «οι Τούρκοι τρυπούν λάσπη» όταν το Γιαβούζ παραβίαζε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου ήταν οι προσήκοντες, ούτε φυσικά η συνέχιση των επαφών των Ελλήνων Κυβερνητικών αξιωματούχων με τους Τούρκους ομολόγους τους τη στιγμή που η Άγκυρα προσαρτούσε προκλητικά τα Βαρώσια.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.