Ανατροπές στην εργατική νομοθεσία: Η αντιπολίτευση προετοιμάζεται για τη «μητέρα των μαχών»
«Θερμός» αναμένεται να είναι ο Μάιος με κυβέρνηση και σύσσωμη την αντιπολίτευση να προετοιμάζονται για σκληρή σύγκρουση με αφορμή το νέο εργασιακό νομοσχέδιο
Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που προετοιμάζει ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, έχει σημάνει συναγερμό σε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που προειδοποιούν την κυβέρνηση για έναν «θερμό» Μάιο, που θα κάνει τις πρόσφατες αντιδράσεις για τα πανεπιστήμια να μοιάζουν με βόλτα στο πάρκο.
Εδώ και μήνες όλοι γνώριζαν πως η κυβέρνηση ετοιμάζει αλλαγές σε ότι θεωρούσαμε δεδομένα στην εργατική νομοθεσία. Ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, είχε σχεδόν ολοκληρώσει το νομοσχέδιο που εν τέλει θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή, εντός του Μαΐου ο Κωστής Χατζηδάκης, το οποίο και αναμένεται να αποτελέσει την μεγαλύτερη εστία έντασης ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και σύσσωμη την αντιπολίτευση.
Ήδη τα επιτελεία των κομμάτων της Αριστεράς βρίσκονται σε αναβρασμό, σχεδιάζοντας τους τρόπους με τους οποίους θα αντιδράσουν στον «πόλεμο», που όπως λένε κηρύττει η κυβέρνηση στους εργαζόμενους, εν μέσω πανδημίας, υποστηρίζοντας για πολλοστή φορά ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκμεταλλεύεται τον κορονοϊό για να περάσει μία άκρως αντιδραστική ατζέντα.
Τσίπρας: Η «μητέρα των μαχών»
«Θα δουλεύει 15ωρο ο κόσμος. Αυτό είναι πόλεμος. Βγάλανε τα τεθωρακισμένα απέναντι στην εργατική τάξη», είπε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό «Κόντρα», ο Αλέξης Τσίπρας, το βράδυ της Δευτέρας, προϊδεάζοντας με αυτόν τον τρόπο για το πως θα αντιδράσει ο ΣΥΡΙΖΑ με την κατάθεση του νομοσχεδίου από τον Κ.Χατζηδάκη. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβούλιου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε στα στελέχη του κόμματος του για την «μητέρα των μαχών».
Από τη στιγμή που ο Αλ.Τσίπρας χρησιμοποίησε τον παραπάνω όρο, συνεπάγεται αυτομάτως πως ολόκληρος ο μηχανισμός του ΣΥΡΙΖΑ θα ρίξει όλες του τις δυνάμεις στην «απόκρουση» αυτής της «απειλής». Αν και ακόμα δεν έχει υπάρξει συγκεκριμένο πλάνο μάχης -θα πραγματοποιηθεί ειδική συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, με αποκλειστική θεματολογία τα εργασιακά-, οι πληροφορίες του Newsbomb.gr αναφέρουν ότι στη «μητέρα των μαχών» θα ριχθούν και οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ στα συνδικάτα, οι οποίες αν και δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλες, στη παρούσα φάση μπορούν να αποδειχθούν χρήσιμες για το ευρύτερο κίνημα.
Επίσης, δεν αποκλείεται να αναζητηθούν και μορφές συντονισμού με τα υπόλοιπα κόμματα, κατά τα πρότυπα της 17ης Νοέμβρη του 2020, αλλά και κοινές κοινοβουλευτικές δράσεις. Το ερώτημα που πλανάται, πάντως, στους «άσπονδους» φίλους της ευρύτερης Αριστεράς, είναι μέχρι που σκοπεύει να φτάσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε αυτή τη σύγκρουση. Αν προτίθεται, δηλαδή, να συμπεριφερθεί σαν να είναι όντως η «μητέρα των μαχών» ή αν θα κάνει απλά λίγα βήματα εμπρός στην αρχή και αρκετά πίσω στη συνέχεια, παραπέμποντας την υπόθεση για τη «δεύτερη κυβέρνηση» της Αριστεράς, υποσχόμενος ότι θα καταργήσει τον νόμο Μητσοτάκη-Χατζηδάκη.
«Αιτία πολέμου», λέει το ΚΚΕ
Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, αποτελεί για το ΚΚΕ «αιτία πολέμου». Το έχουν δηλώσει πάρα πολλές φορές δημόσια, τόσο ο Γραμματέας του κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας, όσο και άλλα κορυφαία του στελέχη, με πιο πρόσφατη σχετική τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Θανάση Παφίλη.
Από τον Περισσό υποστηρίζουν ότι το νομοσχέδιο προβλέπει κατάργηση του 8ωρου, θέσπιση του 10ωρου μετά το 1920 που είχε καταργηθεί, τη σύνδεση του ωραρίου και της σχέσης εργασίας με την παραγωγικότητα κάθε επιχείρησης ή κλάδου, τη πλήρη απελευθέρωση των ατομικών συμβάσεων εργασίας, την απογείωση των υπερωριών έως και 150 ώρες, κάνοντας λόγο για «μέτρα – κόλαση για τη ζωή εκατομμυρίων εργαζομένων».
Η θεμελιώδης διαφορά του ΚΚΕ σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, είναι οι κατά πολύ μεγαλύτερες δυνάμεις που διαθέτει στο εργατικό κίνημα και μάλιστα σε κομβικούς και μαζικούς χώρους δουλειάς. Μάλιστα, οι «κόκκινοι» συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ βρίσκονται καθημερινά όπου τους επιτρέπουν οι δυσμενείς συνθήκες ελέω lockdown, καλώντας τους εργαζόμενους «να βγουν στο προσκήνιο του αγώνα» και «να μην επιτρέψουν να περάσει αυτό το έκτρωμα, που αποτελεί την ανατροπή του αιώνα».
ΚΙΝΑΛ: «Όχι στις αντεργατικές αλλαγές»
Κάθετα εναντίον του νομοσχεδίου στέκεται και το Κίνημα Αλλαγής, όπως έχει ήδη δηλώσει από το βήμα της Βουλής η Φώφη Γεννηματά. Μάλιστα, η Χαριλάου Τρικούπη υποστηρίζει πως ότι «το σχέδιο ανάκαμψης της ΝΔ στηρίζεται στη φθηνή και απαξιωμένη εργασία. Το βάρος της κρίσης θα το πληρώσουν πάλι οι πιο αδύναμοι. Για τον κ. Μητσοτάκη οι δίκαιες αμοιβές θεωρούνται αντιπαραγωγικές και αντιαναπτυξιακές. Εμείς πιστεύουμε στην ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη».
Το πάλαι ποτέ κραταιό ΠΑΣΟΚ, έχει διατηρήσει τη δυναμική του σε αρκετά συνδικάτα, κυρίως σε αυτά των πρώην και νυν ΔΕΚΟ, συνεχίζοντας έτσι η ΠΑΣΚΕ να αποτελεί την πρώτη δύναμη στη ΓΣΕΕ. Το θέμα είναι ότι η άλλοτε δυναμική «πράσινη» συνδικαλιστική παράταξη, έχει εδώ και χρόνια μετατραπεί σε μια σκληρή συνδικαλιστική γραφειοκρατία, που όπως αποδείχθηκε στα χρόνια των μνημονίων, είναι ανίκανη να πραγματοποιήσει έστω και μία μαζική διαδήλωση. Μοιάζει αρκετά δύσκολο στην παρούσα φάση να τα καταφέρει να παίξει σημαντικό ρόλο στις κινητοποιήσεις, οδηγώντας με αυτό τον τρόπο σε ακόμα μεγαλύτερη απαξίωση στα μάτια των εργαζόμενων την σημερινή πλειοψηφία της ΓΣΕΕ.
ΜέΡΑ 25: «Αντεργατικό έκτρωμα το νομοσχέδιο για τα εργασιακά»
Με βάση το ερώτημα «σε ποια άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Μητσοτάκη το 8ώρο 'μετεξελίσσεται' σε 10ωρο αντί για 6ωρο;» ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ 25 Μιχάλης Κριθαρίδης καλεί την κυβέρνηση «να μην διανοηθεί καν να φέρει αυτό το αντεργατικό έκτρωμα», καθώς «πρόκειται για πλήρη απορρύθμιση και για επιβολή εργασιακού μεσαίωνα και ζούγκλας, όχι για μια μεταρρύθμιση».
Σε κινηματικό επίπεδο, οι δυνάμεις του κόμματος του Γιάνη Βαρουφάκη, είναι στην κυριολεξία ανύπαρκτες. Για να αποκτήσει κάποια παρέμβαση στη συγκεκριμένη κρίσιμη συγκυρία, δεν αποκλείεται να έρθει σε επαφή με τα πολύπειρα πρώην στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που σήμερα βρίσκονται στη ΛΑΕ, τα οποία αν και λίγα, έχουν ακόμα επιρροή σε ορισμένους χώρους δουλειάς.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Μητσοτάκης: Οι ειδικοί αποφασίζουν για το Πάσχα - Εξετάζουμε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό υγειονομικών