Ηλιόπουλος στο Newsbomb.gr: Ο κ. Χατζηδάκης θα προσπαθήσει να φέρει τον εργασιακό μεσαίωνα

Την άποψη πως o Κυριάκος Μητσοτάκης έχει χάσει πλήρως τον πολιτικό έλεγχο της διαχείρισης της πανδημίας, καταθέτει μιλώντας στο Newsbomb.gr ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Ηλιόπουλος στο Newsbomb.gr: Ο κ. Χατζηδάκης θα προσπαθήσει να φέρει τον εργασιακό μεσαίωνα
8'

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση έχει απωλέσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι με τις «εγκληματικές επιλογές» της έχει καταδικάσει τη κοινωνία στο σημερινό αδιέξοδο.

Ο Ν. Ηλιόπουλος τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της σταδιακής επανέναρξης της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας, αλλά με σχέδιο και συγκεκριμένα μέτρα προστασίας των πολιτών. Προειδοποίησε, επίσης, για μαζικά λουκέτα στην αγορά αν δεν διαγραφεί σημαντικό μέρος του ιδιωτικού χρέους και δεν γίνει ρύθμιση του υπολοίπου σε 120 δόσεις και αν δεν μετατραπεί η επιστρεπτέα προκαταβολή, σε μη επιστρεπτέα ενίσχυση.

Κατηγορεί επίσης τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη ότι θα προσπαθήσει να φέρει «τον εργασιακό μεσαίωνα σε πακέτο νόμου», προειδοποιώντας την κυβέρνηση πως «οι εργαζόμενοι δεν θα κάτσουν με σταυρωμένα τα χέρια».

Αναλυτικά η συνέντευξη του Νάσου Ηλιόπουλου στο Newsbomb.gr

Κύριε Ηλιόπουλε, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό τη μικρή αυτή χαλάρωση των μέτρων που πραγματοποίησε η κυβέρνηση;

Από τον Νοέμβρη μέχρι σήμερα, εν μέσω περιοριστικών μέτρων, έχουμε θρηνήσει περισσότερους από 8.000 συνανθρώπους μας. Δεν έχουμε σκεπτικισμό, δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση έχει συνολικά αποτύχει στην διαχείριση της πανδημίας. Έχει χάσει τον έλεγχο της κατάστασης και την εμπιστοσύνη της κοινωνίας. Η ίδια η επιστημονική κοινότητα είναι αυτή που αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό την χαλάρωση ορισμένων μέτρων. Μόλις την Τετάρτη ο κ. Τσιόδρας, που μέχρι εχθές στην κυβέρνηση τον αποθέωναν και ο κ. Μητσοτάκης έκανε μαζί του συνεντεύξεις Τύπου, κράτησε αποστάσεις και, όπως μάθαμε, ψήφισε αρνητικά στο ενδεχόμενο ανοίγματος των σχολείων. Μία ημέρα πριν ο κ. Τσιόδρας από το βήμα της Ακαδημίας Αθηνών, είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου εφιστώντας την προσοχή να μην γίνει η Ελλάδα Χιλή και να μην φτάσουμε τους 1000 διασωληνωμένους μετά το Πάσχα.

Έχουμε να κάνουμε με μια κυβέρνηση που κάθε φορά που έχει χαλαρώσει τα μέτρα όλο αυτό το διάστημα, το έκανε με τέτοιο τρόπο που μετά από λίγο επέβαλε νέα σκληρότερη καραντίνα οδηγώντας και την κοινωνία και την οικονομία σε καταστροφικά οπισθωγυρίσματα.

Δεν θα έπρεπε, όμως, κάποια στιγμή να ξεκινήσει και η σταδιακή επανέναρξη των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων;

Φυσικά. Με σχέδιο που θα προβλέπει την προστασία των πολιτών. Με σχέδιο που θα επιτρέπει στους πολίτες να κινούνται στην πόλη με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια, και όχι με την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στα ΜΜΜ. Όχι με την κατάσταση που επικρατεί στους χώρους εργασίας. Και φυσικά εφ’ όσον υπήρχαν δωρεάν συνταγογραφημένα τεστ για όλους, οπότε θα μπορούσαμε να έχουμε και καλύτερη επιδημιολογική εικόνα.

Εδώ έχουμε να κάνουμε, όμως, με μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα. Η κυβέρνηση λόγω εγκληματικών επιλογών έχει καταδικάσει τη κοινωνία στο σημερινό αδιέξοδο.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης μάς έλεγε ότι δεν χρειάζονται περισσότερα ΜΜΜ, και ο κ. Καραμανλής ότι δεν αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης.

Διέλυσαν την επιθεώρηση εργασίας, σταμάτησαν τους ελέγχους και αναγκάζουν εργαζόμενους που μπήκαν σε καραντίνα να δουλεύουν απλήρωτες υπερωρίες.

Δεν στήριξαν ποτέ το δημόσιο σύστημα υγείας, γιατί ακριβώς δεν πιστεύουν σε αυτό. Δεν το έκαναν, με αποτέλεσμα να μη στηρίξουν ουσιαστικά τα δημόσια νοσοκομεία και αυτά να καταρρεύσουν. Σε σχέση με έναν χρόνο πριν έχουμε 1.680 λιγότερους μόνιμους εργαζόμενους στο σύστημα υγείας και μειωμένο τον προϋπολογισμό για το 21 κατά 600 εκ.

Τέλος η άρνηση τους για πραγματική στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων μας έφερε τη τρίτη χειρότερη ύφεση στην ευρωζώνη. Ακριβώς για αυτό επιμένουμε για την ανάγκη διαγραφής και ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους της πανδημίας, για να αποφύγουμε λουκέτα και απολύσεις.

Ακούσαμε τη Δευτέρα, τον Αλέξη Τσίπρα να δηλώνει στον τηλεοπτικό σταθμό «Kontra», ότι «η χώρα μοιάζει να μην έχει κυβέρνηση». Τι σας κάνει να πιστεύετε κάτι τέτοιο;

Στις 9 Φεβρουαρίου ο κ. Μητσοτάκης σε δήλωση που απηύθυνε στον ελληνικό λαό είπε ότι διανύουμε το τελευταίο μίλι προς την ελευθερία από την πανδημία. Σε εκείνη τη δήλωσή του δημιούργησε την εντύπωση ότι τα πράγματα τελειώνουν σιγά σιγά και ότι μπαίνουμε στην τελική ευθεία. Λίγες ημέρες μετά η χώρα ξαναμπήκε σε μια σκληρή καραντίνα και ο κ. Μητσοτάκης προσπάθησε να ξεχάσει όλα όσα είπε μερικά εικοσιτετράωρα πριν. Πριν από λίγες ημέρες σε συνέντευξή του στο δελτίο ειδήσεων του «Star» και στην κα Ζαχαρέα δήλωσε ότι «βρισκόμαστε στη μέση μιας φουρτούνας». Δύο μήνες μετά τη δήλωση του Φεβρουαρίου το «τελευταίο μίλι» μετατράπηκε στη «μέση μιας φουρτούνας». Ειλικρινά, δεν ξέρω αν έχει καταλάβει κανείς ακούγοντας τον πρωθυπουργό σε ποια κατάσταση τελικά βρισκόμαστε. Ο κ. Μητσοτάκης έχει χάσει πλήρως τον πολιτικό έλεγχο της διαχείρισης της πανδημίας. Τη στιγμή που δηλώνει ότι δεν υπάρχουν πολίτες που χρειάζονται ΜΕΘ και δεν βρίσκουν οι γιατροί δίνουν στοιχεία για 113 ασθενείς διασωληνωμένος εκτός ΜΕΘ (82 με covid19) εκ των οποίων οι 37 περιμένουν πάνω από τρεις μέρες.

Ο Κωστής Χατζηδάκης προανήγγειλε αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, όπως τις γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Ποια θα είναι η αντίδραση σας; Θα καλέσετε τον κόσμο σας και τους εργαζόμενους να λάβουν μέρος σε κινητοποιήσεις;

Απλήρωτα δεκάωρα, κακοπληρωμένες δουλειές και διαλυμένη προσωπική ζωή, αυτό είναι το εργασιακό τοπίο που σχεδιάζει η ΝΔ. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση οι εργαζόμενοι, κύριε Γκιόκα, δεν θα περιμένουν από κανένα κόμμα να τους πει τι θα κάνουν. Προφανώς το σήριαλ που θα στήσει η κυβέρνηση θα είναι το εξής: ο κ. Χατζηδάκης θα προσπαθήσει να φέρει τον εργασιακό μεσαίωνα σε πακέτο νόμου, οι εργαζόμενοι δεν θα κάτσουν με σταυρωμένα τα χέρια και η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να προκαλέσει αντιπερισπασμό κατηγορώντας την αντιπολίτευση για την πρόκληση των αντιδράσεων εν μέσω πανδημίας. Έτσι νομίζει ότι θα περάσει το νομοσχέδιο με το ελάχιστο πολιτικό κόστος. Ας μην το επιχειρήσουν καλύτερα. Σε αυτή τη μάχη η θέση μας είναι και θα είναι ξεκάθαρα με τη μεριά των εργαζομένων και της κοινωνίας.

Την ίδια στιγμή, προειδοποιείτε και για μαζικά «λουκέτα» στην αγορά. Πως μπορεί να αντιστραφεί αυτή η δυσμενής πρόβλεψη;

Η προειδοποίηση έρχεται από το σύνολο των φορέων της αγοράς. Η ουσιαστική οικονομική στήριξη των κλειστών επιχειρήσεων είναι η απάντηση στα «λουκέτα» που έρχονται: η διαγραφή σημαντικού μέρους του ιδιωτικού χρέους και η ρύθμιση του υπολοίπου σε 120 δόσεις, η μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα ενίσχυση, η στήριξη της εργασίας για την ανακοπή της αύξησης της ανεργίας. Τα «λουκέτα» των επιχειρήσεων τα πληρώνει στο σύνολό της η χώρα, έχουν αβάσταχτο κοινωνικό και δημοσιονομικό - φορολογικό κόστος μακροχρόνια. Μην επιτρέψουμε να δούμε εικόνες που είδαμε στα χρόνια της οικονομικής κρίσης που πέρασε.

Ασκείτε κριτική στο κυβερνητικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης. Τι σας προβληματίζει;

Μας προβληματίζει ότι συστήνουν Ταμείο Ανάκαμψης Κολλητών. Είναι ορατός ο κίνδυνος να ενταθεί στην Ελλάδα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης το φαινόμενο του κρατικοδίαιτου καπιταλισμού. Δηλαδή ενός φαινομένου που κάποιοι λίγοι πέριξ του Μεγάρου Μαξίμου θα πλουτίζουν, θα αποκτούν ισχύ και πολιτική επιρροή εις βάρος όλων των υπολοίπων. Είναι ξεκάθαρο ότι ο σχεδιασμός για το Ταμείο δεν απαντάει στα άμεσα προβλήματα επανεκκίνησης της οικονομίας. Ταυτόχρονα η διάθεση των πόρων θα γίνει με όρους που θα οξύνει τις κοινωνικές ανισότητες και θα επιστρέψει σε πολιτικές που ευθύνονται για την χρεωκοπία της χώρας, όπως η ιδιωτικοποίηση κρίσιμων υποδομών και η διάλυση των εργασιακών σχέσεων.

Ζητάτε επίμονα εξηγήσεις από τον πρωθυπουργό για τις καταγγελίες του Γιάννη Βρούτση, σχετικά με τα όσα είπε για τον γνωστό τηλεπαρουσιαστή. Τι σχέση μπορεί να έχει ο πρωθυπουργός με τη συμπεριφορά ενός ιδιώτη;

Ζούμε τη θεσμική παρακμή μιας κυβέρνησης που εκβιάζεται από πρακτικές και λογικές του υποκόσμου. Αποτελεί παγκόσμιο παράδοξο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κυβερνόντος κόμματος να κάνει καταγγελίες και η κυβέρνηση του να σιωπά. Όταν αυτός ο ιδιώτης κατηγορείται για απάτη και εκβιασμό και αντί για διώξεις απολαμβάνει τη φύλαξη μισού αστυνομικού τμήματος, τότε ο πρωθυπουργός οφείλει να δώσει εξηγήσεις. Όταν αυτός ο ιδιώτης έχει βγάλει μια εφημερίδα που λιβανίζει από το πρωί μέχρι το βράδυ τον πρωθυπουργό, τότε ο πρωθυπουργός πρέπει να μας εξηγήσει τι τους συνδέει. Τις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα τις χρωστάνε στην κοινωνία, όχι στην αξιωματική αντιπολίτευση. Στους χιλιάδες εργαζόμενους που προσπαθούν να επιβιώσουν με τα 500 ευρώ τι στιγμή που άλλο κάνουν απάτες εκατοντάδων χιλιάδων και απολαμβάνουν τη προστασία της αστυνομίας. Η παρακμή της κυβέρνησης δεν μπορεί να κρυφτεί άλλο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

«Φάκελος Μένιος Φουρθιώτης»: Το χρονικό της υπόθεσης που έβαλε «φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή