Ξεκάθαρο μήνυμα Δένδια από τη Λιβύη: Έτοιμη για συμφωνία στις θαλάσσιες ζώνες η Ελλάδα

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντησή του με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Λιβύης, έκανε ξεκάθαρη τη θέση της Αθήνας για το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο αλλά και την πρόθεση της χώρας να υπογράψει συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες με την Τρίπολη αλλά και συμβάλει στην ανοικοδόμηση με επενδύσεις.
Οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών από τη Βεγγάζη
Twitter

Σαν συνέχεια του ταξιδιού του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Λιβύη χαρακτήρισε το δικό του στον ίδιο τόπο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Μετά τη συνάντησή του με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της χώρας, Χουσεΐν Ατίγια Αμπντούλ Χαφίζ Αλ-Κατράνι, ο κ. Δένδιας υποστήριξε πως η Αθήνα δέχθηκε με ικανοποίηση την πρόθεση της μεταβατικής κυβέρνησης να ακυρώσει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, επεσήμανε την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνάψει νέες συμφωνίες με τη Λιβύη τόσο για το θέμα των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ των δυο χωρών, όσο και για την ανοικοδόμηση της Αφρικανικής χώρας μέσω των επενδύσεων που μπορούν να γίνουν.

«Βρίσκομαι ξανά στη Λιβύη, μόλις μία εβδομάδα μετά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη στην Τρίπολη, τον οποίον συνόδευα. Η επίσκεψη μου σήμερα εδώ στην Βεγγάζη είναι συνέχεια της επίσκεψης αυτής και σηματοδοτεί την πλήρη στήριξή μας στη μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης και στην εκλογική διαδικασία που θα λάβει χώρα το Δεκέμβριο», είπα αρχικά ο κ. Δένδιας.

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Η Ελλάδα υποστήριζε πάντοτε ότι η λύση του προβλήματος στη Λιβύη πρέπει να προέλθει από την άμεση υποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων και των ξένων μισθοφόρων από το έδαφος της Λιβύης. Αυτό πρέπει να γίνει αμέσως και ο Λιβυκός λαός να είναι υπεύθυνος για την τύχη της χώρας του».

Ο υπουργός Εξωτερικών, συμπλήρωσε επίσης πως «Επίσης, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω, κύριε Αναπληρωτή Πρωθυπουργέ, για την ευθεία τοποθέτησή σας για το παράνομο «μνημόνιο» που υπεγράφη από τη Διοίκηση του GNA και την Τουρκία για τις θαλάσσιες ζώνες. Και να σας ευχαριστήσω που μου θυμίσατε αυτό που μας είναι ήδη γνωστό, την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων να μην κυρώσει αυτό το παράνομο «μνημόνιο».

Σχετικά με την πρόθεση της Ελλάδας να συνάψει συμφωνίες με τη Λιβύη, τόνισε: «Η Ελλάδα είναι στη διάθεση της Λιβύης για να συμφωνήσουμε στις θαλάσσιες ζώνες μας. Είχαμε φτάσει, άλλωστε, όπως πολύ σωστά μου είπατε, εξαιρετικά κοντά το 2010. Δεν απέμεναν παρά ελάχιστα πράγματα για να ολοκληρωθεί τότε αυτή η συμφωνία. Και βέβαια, είμαστε εδώ για να ενεργοποιήσουμε όλο το πλαίσιο των συμφωνιών με τη Λιβύη και να συνάψουμε και καινούριες συμφωνίες για να βοηθήσουμε με όποιο τρόπο μπορούμε στην ανοικοδόμηση της χώρας».

«Γι’ αυτό λειτουργήσαμε αμέσως την πρεσβεία μας στην Τρίπολη και γι’ αυτό θα ανοίξουμε σήμερα και το Προξενείο μας εδώ στη Βεγγάζη. Ο νέος Πρόξενός μας, ο κ. Ρακίνας, όπως και ο Επιτετραμμένος μας στην Τρίπολη, ο κ. Σταματέκος, είναι σήμερα εδώ μαζί μου», πρόσθεσε ο κ. Δένδιας.

Μάλιστα, έκανε ξεχωριστή αναφορά στην Ελληνική Κοινότητα της Βεγγάζης και γενικά της Λιβύης, καθώς όπως τόνισε «ένα μεγάλο τμήμα της έμεινε εδώ μέσα στα χρόνια της κρίσης και η οποία είναι έτοιμη να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της χώρας. Θα τους συναντήσω αμέσως μετά. Όπως και στην παρουσία των ελληνικών επιχειρήσεων που και έχουν μείνει εδώ και λειτουργούν εδώ στη Λιβύη και τη Βεγγάζη, και είναι έτοιμες, επίσης, να βοηθήσουν με γνώση της περιοχής στην ανοικοδόμηση της φίλης-χώρας, της Λιβύης».

«Η Ελλάδα επιστρέφει»

Στη συνέχεια, ο κ. Δένδιας συναντήθηκε με τον δήμαρχο της Βεγγάζης Σακρ Μπουζουάρι και τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Αγκίλα Σάλεχ Ίσα.

Μετά τη συνάντηση που είχε με τον Δήμαρχο της Βεγγάζης, παρουσία εκπροσώπων και της Ελληνικής Κοινότητας, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως «Αυτό που μπορώ να υποσχεθώ στην κοινωνία της Βεγγάζης είναι ότι η Ελλάδα επιστρέφει. Επιστρέφει να βοηθήσει όσο πιο πολύ μπορούμε. Με το λαό μας, με την ιδιότητα του μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επιθυμούμε να διατηρήσουμε τη φιλία μας με τη Λιβύη και να βοηθήσουμε τη Λιβύη να προχωρήσει μπροστά και να γίνει ευημερούσα και σταθερή χώρα».

Σύμφωνα με τον κ. Δένδια, όπως υποστήριξε μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αγκουίλα Σάλεχ, η θέση της Ελλάδας παραμένει σταθερή και αταλάντευτη, σε ό,τι αφορά την απόσυρση ξένων στρατευμάτων από τη Λιβύη.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Άρση lockdown: Ποιο είναι το επόμενο μεγάλο άνοιγμα