Κυριάκος Μητσοτάκης: Ισχυρό Λιμενικό Σώμα σημαίνει ισχυρή Ελλάδα

Τι ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά  την τελετή ένταξης δύο νέων περιπολικών σκαφών στον στόλο του Λιμενικού Σώματος

«Δεν είναι μυστικό ότι προσωπικά νοιώθω πάντα μεγάλη χαρά και υπερηφάνεια κάθε φορά που βρίσκομαι κοντά στο Λιμενικό Σώμα και την ελληνική ακτοφυλακή», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τελετή ένταξης δύο νέων περιπολικών σκαφών στον στόλο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

«Σήμερα υποδεχόμαστε τα δύο από τα τέσσερα συνολικά σκάφη. Ισχυρό λιμενικό σημαίνει και ισχυρή Ελλάδα. Τα νέα μας αποκτήματα είναι μεγάλα περιπολικά σκάφη, 38 μέτρων, αναπτύσσουν πολύ μεγάλες ταχύτητες, έχουν ραντάρ τελευταίας γενιάς, διαθέτουν προδιαγραφές και ξεχωριστούς χώρους για διάσωση ναυαγών», ανέφερε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός. και συνέχισε «το πρώτο από αυτά θα ταξιδέψει αμέσως στη Λέσβο όπου θα επιχειρεί σε μόνιμη βάση».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη συνέχεια στον επαγγελματισμό και το ήθος των στελεχών του Λιμενικού Σώματος, «τα στελέχη του Λιμενικού έχουν ξεχάσει άδειες και Σαββατοκύριακα, δεν ξέρουν από ημέρα και νύχτα. Αγρυπνούν στα κύματα για τη δική μας ασφάλεια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Τα αποτελέσματα τα περιγράφουν οι ίδιοι οι αριθμοί. Οι μεταναστευτικές ροές υποχώρησαν ραγδαία από το 2019 και ολόκληρο το 2020. Είναι κάτι που βλέπει και η ίδια η Ευρώπη αναγνωρίζοντας και τα δικά της σύνορα. Γι'αυτό συγχρηματοδοτεί την αγορά», είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός.

«Με την εμπειρία του Έβρου και του Αιγαίου θα χαρακτήριζα τα σκάφη του Λιμενικού πλωτά συνοριακά φυλάκια. Σε πείσμα όσων ακούστηκαν στο παρελθόν, η θάλασσα έχει σύνορα. Το ίδιο καθαρή θα πρέπει να είναι η απάντηση από την απέναντι πλευρά του Αιγαίου. Πρώτη κίνηση η επιστροφή στο έδαφός της των 1450 ανθρώπων των οποίων οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί τελεσίδικα», κατέληξε λέγοντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η Ελλάδα και η Ευρώπη περιμένει εξίσου καθαρή απάντηση και από την απέναντι όχθη του Αιγαίου

«Είναι», πρόσθεσε «ένα καθαρό μήνυμα και το ίδιο καθαρή ωστόσο θα πρέπει να είναι η απάντηση που περιμένει η Ελλάδα και η Ευρώπη από την απέναντι όχθη του Αιγαίου. Η Τουρκία έχει τώρα την ευκαιρία να επιστρέψει στο πνεύμα της κοινής δήλωσης για το Μεταναστευτικό. Να πάψει να εξάγει ροές παρανόμων αντιμετωπίζοντας επιτέλους αποτελεσματικά τους διακινητές που δρουν από τις ακτές της. Με πρώτη κίνηση την επιστροφή στο έδαφός της των 1450 ανθρώπων των οποίων οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί τελεσίδικα».

Ο πρωθυπουργός επιστρέφοντας στη συνέχεια στο σημερινό γεγονός είπε πως «αξίζει να σημειωθεί ότι η σχετική σύμβαση με τα ιταλικά ναυπηγεία Vittoria πλησιάζει τα 57 εκατ. ευρώ. Εξ όσων γνωρίζω είναι η μεγαλύτερη που υπέγραψε ποτέ το Λιμενικό Σώμα. Και πρέπει να πω ότι είναι μια προσπάθεια που ξεκίνησε παλαιότερα και επιταχύνθηκε στην τελευταία της φάση. Γι αυτό και τα συγχαρητήρια ανήκουν διαχρονικά σε όλους όσοι συνέβαλαν σε αυτήν. Σε τέτοιες εθνικές πρωτοβουλίες όλοι έχουν θέση. Πριν από 10 μήνες, στον ίδιο χώρο, υποδεχτήκαμε τα πρώτα ταχύπλοα της δωρεάς της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών. Πράγμα που σημαίνει ότι και στο μέτωπο αυτό όπως και σε εκείνο της Υγείας δημόσιος και ιδιωτικός τομέας οφείλουν να συμπλέουν. Και βέβαια δεν σταματάμε εδώ. Μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουν ενταχθεί δύο ακόμα σκάφη πολλαπλών χρήσεων με δικά τους πλωτά ελικοδρόμια αλλά και πολλά νέα ταχύπλοα, 16 και 13 μέτρων. Ενώ βέβαια εξελίσσεται και ο διαγωνισμός για το σύστημα ολοκληρωμένης θαλάσσιας επιτήρησης όπως και η λειτουργική αναβάθμιση όλων των επιχειρησιακών μέσων. Το σημαντικότερο πρόγραμμα των τελευταίων δεκαετιών ως προς την ανανέωση του εξοπλισμού του Λιμενικού Σώματος», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Στον διπλό αγώνα για ελευθερία και νομιμότητα παραπέμπει και η ονοματοδοσία των δύο σκαφών

«Ας μην ξεχνάμε ωστόσο ότι η ενίσχυση του Λιμενικού Σώματος, της Ελληνικής Ακτοφυλακής σημαίνει και μεγαλύτερη προσφορά σε όλα τα επίπεδα. Από την καταπολέμηση της παρανομίας στα νερά και τις ακτές μέχρι την προστασία των κατοίκων των νησιών μας. Για παράδειγμα, είναι σημαντική η συμμετοχή του Λιμενικού στην εκστρατεία "Ελευθερία", ώστε ο εμβολιασμός κατά του covid να φθάσει σε κάθε γωνιά της επικράτειας. Γιατί όπως είπα, στην ιστορία του το Λιμενικό είναι εδώ και στον πόλεμο αλλά και στην ειρήνη. Σε αυτή την ιστορία του διπλού αγώνα για ελευθερία και νομιμότητα παραπέμπει και η ονοματοδοσία των δύο σκαφών. Του πλωτάρχη Γεωργίου Κωττούλα που τον Απρίλιο του 1942, προσπαθώντας να διαφύγει για να αγωνιστεί στη Μέση Ανατολή συνελήφθη από τον ναζιστικό στρατό κατοχής και εκτελέστηκε στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Αλλά και του λιμενοφύλακα ειδικών αποστολών Μαρίνου Ζαμπάτη που τον Απρίλιο του 1997 πυροβολήθηκε από λαθρέμπορούς στη διάρκεια καταδίωξης στη θάλασσα έξω από τη Σαγιάδα Θεσπρωτίας».

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο πρωθυπουργός «είναι δύο ήρωες, είναι δύο σύμβολα του Λιμενικού Σώματος, τους οποίους οφείλουμε όχι απλά να θυμόμαστε αλλά και να τιμούμε. Γι αυτό και από σήμερα τα ονόματά τους θα ταξιδεύουν πάνω στα κύματα των ελληνικών θαλασσών που τόσο αγάπησαν. Διατηρώντας ζωντανή τη μνήμη τους, συνεχίζοντας την αποστολή τους και εμπνέοντας τους νεότερους στο καθήκον.

Κλείνω μεταφέροντας για ακόμα μια φορά την ευγνωμοσύνη όλων των Ελλήνων προς ένα σώμα αγαπητό σε όλους, κυρίως στους νησιώτες μας. Με τη διαβεβαίωση ότι η Πολιτεία βρίσκεται πάντα στο πλευρό του, δίπλα-δίπλα όπως ακριβώς οι δύο σταθερές άγκυρες με το δυνατό ναυτικό σκοινί σχηματίζουν το έμβλημα του Λιμενικού και της Ελληνικής Ακτοφυλακής. Σας ευχαριστώ κι εύχομαι καλές θάλασσες στα νέα σκάφη και σε όλα τα πληρώματα», είπε ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του ο πρωθυπουργός.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: Αύξηση μολύνσεων με 1.861 νέες στην Αττική - Μεγάλη διασπορά στη Θεσσαλονίκη