Δημοσκοπήσεις: Γυρίζει το παιχνίδι; Οι τελευταίες μετρήσεις και ο προβληματισμός στο Μαξίμου
Οι πολίτες μετά από ένα χρόνο συμβίωσης με την μολυσματική ασθένεια έχουν αρκετούς λόγους να είναι προβληματισμένοι και ιδιαίτερα ανήσυχοι για το μέλλον, κάτι το οποίο αποτυπώνεται παραπάνω από ξεκάθαρα στις τελευταίες μεγάλες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν τους τελευταίους δύο μήνες.
Αναμφισβήτητα, η δύσκολη εποχή της πανδημίας του κορονοϊού την οποία διανύουμε, έχει επιφέρει τόσο έντονο προβληματισμό στους πολίτες, σε ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων που «γέννησε» ή ανέδειξε αυτή η πολύ δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε, όσο και πολλούς και ισχυρούς «τριγμούς» στο πολιτικό σύστημα και την διακυβέρνηση. Οι πολίτες μετά από ένα χρόνο συμβίωσης με την μολυσματική ασθένεια έχουν αρκετούς λόγους να είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι για το μέλλον, το οποίο ατενίζουν στο μεγαλύτερο ποσοστό τους με επιφυλακτικότητα και απαισιοδοξία.
Η «ελεύθερη πτώση» της οικονομίας και ο χρονικός ορίζοντας που απαιτείται ώστε να επουλώσει τις βαθιές πληγές της, η εκτίναξη της ανεργίας με πολλές επιχειρήσεις να βάζουν μόνιμο λουκέτο και τους εργαζόμενους να βρίσκονται στον δρόμο. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας που αποδείχθηκε «αδύναμο» να σηκώσει επαρκώς το βάρος μιας τέτοιας κατάστασης και ανέδειξε τις διαχρονικές παθογένειες, αλλά και ο κοινωνικός αναβρασμός -ο οποίος πλάστηκε από «στιγμές» κακής διαχείρισης των Αρχών να επιβάλουν τα περιοριστικά μέτρα-, συνοδευόμενος από την ψυχολογική κούραση μετά από μήνες σκληρών περιορισμών, έχουν επιφέρει μια «σκιά» πάνω από την ελληνική κοινωνία, η οποία πλανάται και αποτυπώνεται επαρκώς και στις τελευταίες μετρήσεις των μεγαλύτερων δημοκοπικών εταιρειών.
Είναι γεγονός ότι ύστερα από περισσότερα από δέκα χρόνια μνημονίων και με μια νέα κυβέρνηση η οποία κλείνει αυτό το καλοκαίρι δυο χρόνια στο τιμόνι της χώρας, οι πολίτες ατένιζαν το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία, αυτό όμως κράτησε, μέχρι το ξέσπασμα της πανδημίας και τις επιπτώσεις που αυτή έφερε σε όλους τους κοινωνικούς και οικονομικούς τομείς.
Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν έχει βγει αλώβητη μέχρι στιγμής από την μάχη του κορονοϊού, συνυπολογίζοντας μάλιστα το γεγονός ότι η υγειονομική κρίση κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει και με κάθε επιλογή του κυβερνητικού επιτελείου να αφαιρεί ή να προσθέτει «πόντους». Είναι χαρακτηριστικό ότι τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων του Απριλίου έδειξαν ακόμα και μονοψήφιο ποσοστό διαφοράς μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ όταν πριν από μερικούς μήνες η διαφορά ήταν πάνω από το 15%. Σημειώνεται πάντως ότι από την δυσχέρεια των πολιτών δεν γλιτώνει ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, για τον οποίο εμφανίζονται δυσαρεστημένοι σε πολλούς τομείς, που αφορούν τόσο τις προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης όσο και τις επιλογές που κάνει στην άσκηση της αντιπολίτευσης.
Όλοι χαμένοι από την υγειονομική κρίση
(η αναδημοσίευση των παρακάτω δημοσκοπήσεων γίνεται με χρονική σειρά από την πιο πρόσφατη)
Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της Prorata για την «Εφημερίδα των Συντακτών», η οποία δημοσιεύθηκε στις (10/4) στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ λαμβάνει ποσοστό 33% έναντι 24% του ΣΥΡΙΖΑ, διαφορά εννέα ποσοστιαίων μονάδων με μεγάλο ποσοστό να λαμβάνουν οι αναποφάσιστοι που φτάνουν το 20%. Στην ίδια δημοσκόπηση το μεγάλο ζήτημα των πολιτών κινείται γύρω από την χαλάρωση των αυστηρών μέτρων ανάσχεσης της πανδημίας του κορονοϊού με το 61% να ζητεί χαλάρωση των εν λόγω μέτρων, ενώ το 63% των πολιτών αξιολογούν «σίγουρα και μάλλον αρνητικά» την κυβέρνηση. Αναφορικά με το πόσο ευχαριστημένοι είναι οι πολίτες από την κυβέρνηση, το 34% εμφανίζεται γενικά «ευχαριστημένο», ενώ το 64% δηλώνει «καθόλου ή όχι ιδιαίτερα ευχαριστημένο». Δυσαρεστημένοι, εμφανίζονται οι πολίτες και από την αντιπολίτευση καθώς αρνητικά αξιολογούν τον ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό 78%, ενώ μόνο 20% εκφράζει ικανοποίηση.
Λίγες ημέρες νωρίτερα και συγκεκριμένα στις (29/3) δημοσιεύτηκε η δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ. Και σε αυτή την έρευνα ο κοινός παρανομαστής-κλειδί είναι η αξιολόγηση της κυβέρνησης κατά την διάρκεια της πανδημίας, με τους πολίτες να εμφανίζονται απολύτως διχασμένοι. Το 22% αξιολογεί «σίγουρα θετικά», το 25 % «μάλλον θετικά, ενώ το «μάλλον αρνητικά και σίγουρα αρνητικά», καταλαμβάνουν ποσοστό 15% και 32%. Στην ερώτηση πως αξιολογείτε την στάση και τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης μόλις το 12% απαντά «σίγουρα θετικά», το 18% «μάλλον θετικά», ενώ το «μάλλον αρνητικά και σίγουρα αρνητικά» καταγράφει 24% και 38% αντίστοιχα. Στην πρόθεση ψήφου, η «ψαλίδα» μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι στις 11 μονάδες, με τη ΝΔ να συγκεντρώνει 35% και τον ΣΥΡΙΖΑ 25%.
(αναλυτικά η δημοσκόπηση)
Ο απόλυτος διχασμός επικρατεί στην δημοσκόπηση της Marc που δημοσιεύτηκε για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Alpha στις 25/3 με το 49,1% δηλώνει αισιοδοξία, ενώ το 48,8% απαισιοδοξία. «Πρωταθλητές» της αισιοδοξίας είναι οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας οι οποίοι σε ποσοστό 69,1%. ενώ οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ ακολουθούν με ποσοστό 32,3%.
Όσον αφορά στην επιστροφή στην κανονικότητα, το 29,2% πιστεύει ότι θα έρθει μέχρι το καλοκαίρι, ενώ ακολουθεί το 25% που θεωρεί ότι θα πρέπει να κάνουμε υπομονή μέχρι το τέλος του 2021.
(αναλυτικά η δημοσκόπηση)
Τα συμπεράσματα των παραπάνω δημοσκοπήσεων είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρα και «διατυμπανίζουν» την μεγάλη κόπωση του πληθυσμού τόσο από τα περιοριστικά μέτρα όσο και από τις επιπτώσεις σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο που έχουν επιφέρει, γεννώντας απαισιοδοξία που θυμίζει τα χρόνια των μνημονίων.
Το μήνυμα των πολιτών είναι διπλό, ξεκάθαρο και απευθύνεται τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αντιπολίτευση. Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Metron Analysis για λογαριασμό του MEGA η οποία δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα και συγκεκριμένα στις (24/3). Τόσο το μέτωπο της πανδημίας όσο και τα φαινόμενα αστυνομικής βίας και επεισόδια φαίνεται ότι διαμορφώνουν το πολιτικό σκηνικό.
Και σε αυτή τη δημοσκόπηση η απαισιοδοξία είναι έκδηλη με το 56% να λέει πως η χώρα κινείται προς τη λάθος, ενώ μόλις το 36% προς τη σωστή. Είναι χαρακτηριστικό πως μόλις τον προηγούμενο μήνα (Φεβρουάριο) οι γνώμες ήταν μοιρασμένες, με το 45% να λέει προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ το 44% προς τη λάθος.
Οι πολίτες διερωτήθηκαν παράλληλα, αν τα χειρότερα είναι μπροστά μας ή όχι με το 45% περιμένει ότι έρχονται ακόμη πιο δύσκολες ημέρες ενώ το 47% αν αναφέρει ότι έχουμε αφήσει πίσω μας τα χειρότερα.
(αναλυτικά η δημοσκόπηση)
Τα πρόσωπα-νικητές της κυβέρνησης
Στην «κούρσα» της πανδημίας υπάρχουν πρόσωπα της κυβέρνησης που παρά τις δυσκολίες παίρνουν καλό βαθμό και χαίρουν της ευρείας αποδοχής των πολιτών όπως καταγράφεται και στην πρόσφατη (13/4) δημοσκόπηση της GPO.
Από τα ευρήματα της δημοσκόπησης που διενεργήθηκε για το powergame.gr γίνεται εμφανές ότι η αξιολόγηση των υπουργών, το τρίπτυχο «εθνικά θέματα-πανδημία-οικονομική διαχείριση». Έτσι, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας εμφανίζεται ως ο πιο δημοφιλής υπουργός με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο να βρίσκεται στην τρίτη θέση. Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας είναι στη δεύτερη θέση, ενώ την πρώτη τετράδα συμπληρώνει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.
Ακολουθούν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, ενώ την πρώτη επτάδα συμπληρώνει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.