Στ. Μάνος: Με την παραίτησή του ο Παπανδρέου έσωσε την Ελλάδα!

Τι λέει για την κυβέρνηση Παπαδήμου, τον Γιώργο Παπανδρέου, τον Αντώνη Σαμαρά, τη στάση της Αριστεράς, το μοιραίο λάθος του Ανδρέα στο Νταβός και το «χαμένο εκατομμύριο» της Ντόρας
13'

Του Χ.Κ. Λαζαρόπουλου

Τον χαρακτηρίζουν αντισυμβατικό, αιρετικό, σκληροπυρηνικό του νεοφιλελευθερισμού, ωστόσο όλοι σέβονται και διαβάζουν τις απόψεις του όσο κι αν διαφωνούν.

Ο λόγος για τον κ. Στέφανο Μάνο, ο οποίος κάνει μια σημαντική παρέμβαση στο “Newsbomb.gr” λέγοντας ότι με την παραίτησή του, ο κ. Γιώργος Παπανδρέου έκανε τη μόνη σοβαρή ενέργεια για να σώσει τη χώρα. Ο κ. Μάνος ασκεί κριτική προς την κυβέρνηση του κ. Λουκά Παπαδήμου, ειδικά όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα και τις επιδόσεις της.

Αναφέρεται επίσης στη Νέα Δημοκρατία με θετικές εκτιμήσεις ενώ είναι σκληρός στην κριτική του προς την Αριστερά και τον πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γιώργο Καρατζαφέρη. Ο κ. Μάνος αναφέρεται επίσης στην υπόθεση με το «χαμένο εκατομμύριο» ενώ αναμοχλεύει μια λεπτομέρεια που έχουμε ξεχάσει: ποιος έχει συμφωνήσει με την Τουρκία να μη γίνουν έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στο Αιγαίο.

Όσον αφορά στο ερώτημα «αν έχουμε πιάσει πάτο» λέει αφοπλιστικά: «Υπάρχουν πολλοί πάτοι, κάτω από τον πάτο».

Όπως και να γίνει οι αναφορές του κ. Μάνου έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον:

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ

Από πού πηγάζει η αισιοδοξία που εξέφρασε ο μεταβατικός πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, την Παρασκευή; Έχουν γίνει τόσο ευχάριστα τα πράγματα;

Όχι! Δεν είναι ευχάριστα. Ο κ. Λουκάς Παπαδήμος μπορεί να είναι αισιόδοξος που θα πάρει η Ελλάδα τα λεφτά αλλά δεν είναι μπορεί να αισιοδοξεί για κάτι παραπάνω. Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά.

Τα λεφτά αποτελούν μια πτυχή του προβλήματος. Το ζητούμενο είναι να εργασθούμε -όλοι μαζί- ώστε να σταθεί η Ελλάδα και πάλι στα πόδια της, με ανάπτυξη και άνοιγμα θέσεων εργασίας. Αυτό δεν είναι γραμμένο κάπου και δεν είναι ορατό, ότι θα γίνει στο άμεσο μέλλον.

Είναι πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν και δεν είμαι βέβαιος ότι υπάρχει κάποιος που θέλει να τα κάνει.

Μα και ο κ. Παπαδήμος κάνει. Το θέμα είναι να δούμε αν κάνει συνετή πολιτική ή εάν, όπως τον ψέγουν, εφαρμόζει την πολιτική που υποδεικνύουν ξένα κέντρα όπως η Ε.Ε., η τρόικα ή η γερμανική ηγεσία μέσω του Μνημονίου. Συμφωνείτε;

Γνωρίζετε τις απόψεις μου. Υπάρχουν στοιχεία μέσα στο Νέο Μνημόνιο τα οποία είναι εξαιρετικά θετικά. Πρόκειται για ζητήματα που έθιγα και ορισμένοι ακόμα, εδώ και χρόνια.

Εφ’ όσον έρχονται και οι ξένοι και εντοπίζουν τις παθογένειες που προκαλούν οπισθοδρομήσεις, τότε ιδού δρόμος για σοβαρές μεταρρυθμίσεις. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα με τα «κλειστά επαγγέλματα» ή η κατάργηση ορισμένων αναχρονιστικών ρυθμίσεων. Ήταν αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, τις οποίες προσωπικώς διατύπωνα εδώ και τρία χρόνια.

Δεν χρειαζόταν να περιμένουμε το Μνημόνιο για να προσαρμοστούμε στα ευρωπαϊκά δεδομένα.

ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

Δεν μπορεί να είναι όλα καμωμένα στην Ευρώπη και τελικώς η εφαρμογή του Μνημονίου οδηγεί σε ανάπτυξη ή επιτείνει την ύφεση;

Θεωρώ πως αν εφαρμοστούν οι πρόνοιες που αφορούν στις διαρθρωτικές αλλαγές, το Μνημόνιο μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη. Ωστόσο, προσέξτε: Πρέπει να γίνουν τομές και μάλιστα σοβαρές.

Η κυβέρνηση Παπανδρέου και η μεταμόρφωσή της, η κυβέρνηση Παπαδήμου, δείχνει ότι δεν θέλει να κάνει τις απαιτούμενες και αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Γιατί ποιος την εμποδίζει; Κάποτε λέγαμε για το «βαθύ ΠΑΣΟΚ», τους συνδικαλιστές, τους «μαυρογυαλούρους». Υφίστανται ακόμα;

Υπάρχει κανείς που θεωρεί ότι δεν υπάρχουν; Λόγου χάρη, πάντα το ίδιο «βαθύ ΠΑΣΟΚ» εξακολουθεί να υπάρχει. Επίσης, συνδικαλιστές άλλων παρατάξεων εξακολουθούν να προβάλλουν εμπόδια, αντιρρήσεις ή και απαιτήσεις που βρίσκονται εκτός της πραγματικότητας.

Αυτή είναι μια παλιά δουλειά που έχει πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις το τελευταίο διάστημα με το πρόσχημα της κρίσης. Ακούστε. Είναι θέμα νοοτροπίας. Συμπεριφερόμαστε σαν να διαβούμε στο πλαίσιο μιας κατευθυνόμενης οικονομίας από το κράτος.

ΠΕΡΙ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ

Ενός κράτους όμως που προκαλεί θέματα συζητήσεως ή αμφισβητήσεων -έστω σε ακαδημαϊκό επίπεδο ακόμα- επί της εθνικής κυριαρχίας. Η εφαρμογή του Μνημονίου θα μπορούσε να αποτελέσει αφορμή για να τοποθετήσουν οι Γερμανοί επίτροπο και να θέσουν την Ελλάδα υπό το καθεστώς πολιτικής επικυριαρχίας;

Η εθνική κυριαρχία κινδυνεύει από την ώρα που εξαιτίας της ανοησίας μας, θα αφήσουμε την Ελλάδα να χρεοκοπήσει. Τότε θα κινδυνεύσει σοβαρά η κυριαρχία.

Μια χρεοκοπημένη χώρα δεν έχει αντιστάσεις. Σε μια τέτοια περίπτωση η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί σε εξαιρετικώς δυσμενή θέση. Αντιθέτως, η εξυγείανση της οικονομίας κατοχυρώνει την εθνική κυριαρχία και δεν την περιορίζει.

Τότε γιατί υπήρξε τόση φιλολογία για τη χρεοκοπία, την επαναυιοθέτηση της δραχμής ή την έξοδο από την ευρωζώνη;

Υπήρξαν διάφοροι που θα ήθελαν να γυρίσουμε στη δραχμή. Ποιοι θέλουν τη δραχμή; Όσοι χρωστούν ακόμα και στη "Μιχαλού", όπως λέει ο λαός, θα ήθελαν να σβήσουν τα χρέη τους ή κάποιοι άλλοι να αποκομίσουν οφέλη…

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Πώς σχολιάζετε το πολιτικό έργο της κυβέρνησης Παπανδρέου, η οποία οδήγησε τη χώρα στο ΔΝΤ, στα Μνημόνια και εν τέλει στην «μεταμόρφωσή» της, όπως είπατε, την κυβέρνηση Παπαδήμου;

Με δυο λόγια: Μας κατέστρεψε!
Όσον αφορά στη… «μεταμόρφωση», το λίφτινγκ έγινε αλλά δεν ξέρουμε αν πέτυχε.

Παρ’ όλα αυτά ο κ. Παπανδρέου προσήλθε στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ την Παρασκευή, λέγοντας ότι σήκωσε το βάρος για τη σωτηρία της χώρας. Θεωρείτε ότι με τις πρωτοβουλίες και τις ενέργειές του, ο κ. Παπανδρέου έσωσε τη χώρα;

Το πιο θετικό απ’ όλα ήταν ότι έφυγε ο κ. Παπανδρέου. Αυτή ήταν μια πρωτοβουλία που κινήθηκε προς τη σωστή κατεύθυνση.

Αφ’ ότου έφυγε ο κ. Παπανδρέου, βελτιώθηκαν οι προοπτικές για τη χώρα. Μπορείτε να σκεφθείτε να είχαμε ακόμα τον κ. Παπανδρέου; Ρητορικό το ερώτημα θα μου πείτε.

Στην παρούσα κατάσταση λοιπόν είμαστε καλύτερα, αλλά αν θα μπορούσε η χώρα να είναι ακόμα καλύτερα είναι μια άλλη κουβέντα. Η πραγματικότητα μετά την παραίτηση του κ. Παπανδρέου από την πρωθυπουργία όμως, έδειξε μια αισθητή βελτίωση. Κι αυτό δεν το λέω εγώ προσωπικώς. Το λένε όσοι συναλλάσσονται με την Ελλάδα.

ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Σ’ αυτήν την βελτίωση έχει συντελέσει και η συμμετοχή της Νέας Δημοκρατίας στην μεταβατική κυβέρνηση, καθώς και οι αναθεωρήσεις που έκανε ο κ. Αντώνης Σαμαράς στη ρητορική και τις θέσεις του;

Δεν ξέρω τι ακριβώς μέτρησε. Είναι γεγονός πάντως, ότι η Νέα Δημοκρατία επέδειξε ιδιαίτερη σοβαρότητα όταν τα πράγματα έγιναν πολύ δύσκολα για τη χώρα κι έκανε αυτό που ήταν το πολιτικώς ορθόν.

Αλλά προσέξτε · επειδή υπάρχει μια τάση επιπολαιότητος και λήθης στην τόπο μας θα πρέπει να υπενθυμίσω ότι φθάσαμε σε πολύ κακή κατάσταση εξ αιτίας λανθασμένων χειρισμών που έγιναν από τη Νέα Δημοκρατία στην τελευταία διετία της διακυβέρνησής της. Το 2008 και το 2009 δεν είναι τόσο μακρυά.

Σε εκείνη την κρίσιμη διετία έγιναν αλόγιστες δαπάνες, οι οποίες τίναξαν στον αέρα τα ελλείμματα. Στη συνέχεια βεβαίως το ΠΑΣΟΚ και ο κ. Παπανδρέου οδήγησαν τα πράγματα στο απροχώρητο με τη μηδενική και καταστρεπτική τακτική που ακολούθησαν.

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΙ ΚΟΥΤΟΠΟΝΗΡΕΣ ΤΑΚΤΙΚΕΣ

Αν θα θέλαμε να αποδώσουμε πολιτική ευθύνη για την πολιτική που εφαρμόσθηκε από το 2009 και μετά, ποια πρόσωπα θα βάζαμε στο κάδρο; Σε ποια πρόσωπα καταλογίζονται λάθη και αστοχίες;

Η είσοδος της Ελλάδος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποτελεί ως γεγονός που δεν μπορεί να αποδοθεί σε ένα πρόσωπο αποκλειστικώς, αλλά το βάρος της αποφάσεως βαρύνει και πολλούς άλλους. Φυσικά πρώτος είναι ο τέως πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου και αμέσως μετά ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Πολιτική ευθύνη έχει και ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος αλλά όχι στον ίδιο βαθμό.

Υπάρχουν όμως και πολλοί υπουργοί, οι οποίοι σε όλες τις φάσεις της κρίσης, αντί να βοηθούν προσπάθησαν με κάθε τρόπο να κοροϊδέψουν τους ξένους. Το μόνο που κατάφεραν ήταν να υπονομεύσουν κι άλλο την αξιοπιστία της χώρας.

Γι’ αυτό βγαίνει κάθε τόσο ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, ο κ. Φίλιπ Ρέσλερ, εκτοξεύοντας ανθελληνικές κορώνες και αιτιάσεις για την επικοινωνία με τους Έλληνες υπουργούς, όπως στοχοποίησε τον κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη;

Δεν ξέρω τι έχει συμβεί με τον κ. Χρυσοχοΐδη και δεν το σχολιάζω. Γνωρίζω όμως ότι ως υπουργός Μεταφορών, ο κ. Δημήτρης Ρέππας, δεν απελευθέρωσε το επάγγελμα των μεταφορέων και των αυτοκινητιστών φορτηγών. Πήγε να απελευθερώσει ένα επάγγελμα, κάνοντάς το ακόμα λιγότερο ελεύθερο. Δεν ήταν «κάζο» αυτό με τα φορτηγά;

Πολλοί υπουργοί της κυβέρνησης Παπανδρέου ακολούθησαν μια κουτοπόνηρη τακτική. Άλλα έκαναν δημοσίως κι άλλα έπρατταν υπογείως, με αποτέλεσμα να μην τους εμπιστεύεται κανείς και να μην εμπιστεύεται κανείς την Ελλάδα.

ΟΧΙ ΣΕ ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

Πληθαίνουν οι φωνές όσων λένε ότι πρέπει να συσταθεί Ειδικό Δικαστήριο, το οποίο θα διερευνήσει και θα αποδώσει πολιτικές και ποινικές ευθύνες σε πρόσωπα που πέρασαν από θέσεις εξουσίας, από την εποχή πρωθυπουργίας του κ. Κώστα Σημίτη ως σήμερα. Αποτελεί ενδεδειγμένη λύση;

Διαφωνώ κατηγορηματικά. Η πολιτική δεν είναι ποινική διαδικασία. Υπάρχουν πρόσωπα που εφάρμοσαν λανθασμένη πολιτική κι αυτό δεν αφορά κάποιο δικαστήριο αλλά τον ελληνικό λαό, ο οποίος είναι πάρα πολύ επιεικής στην κρίση του.

Η ΕΛΛΑΔΑ, Ο ΠΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ

Τελικά η Ελλάδα έχει πιάσει πάτο;

Χα… Υπάρχουν πολύ πάτοι κάτω από τον πάτο.

Αν γίνουν οι εκλογές, ο πολίτης θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός σε ό,τι ψηφίσει. Η χώρα βρίσκεται στην εντατική και δεν χρειάζονται απερισκεψίες ή επιπολαιότητες. Ένα λάθος μπορεί να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερες περιπέτειες.

Γιατί λέτε «αν γίνουν εκλογές»; Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Παντελής Καψής επανειλημμένως έχει πει ότι ολοκληρώνεται το έργο της παρούσας κυβέρνησης και θα οριστεί η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών…

Οι εκλογές πρέπει να γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια. Το Σύνταγμα ξεκαθαρίζει ότι πρόωρη προσφυγή στις κάλπες μπορεί να γίνει μόνο όταν συντρέχει εθνικό ζήτημα, το οποίο χωρίς εκλογές δεν μπορεί να επιλυθεί.

Έχω την εντύπωση -και όλοι το καταλαβαίνουμε- ότι τέτοιο ζήτημα δεν υπάρχει. Τα δύο μεγάλα κόμματα, το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ., συμμετέχουν σε μια κυβέρνηση συνασπισμού. Όλοι προεξοφλούμε πως μετά τις εκλογές, είναι πιθανή η συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού των δύο κομμάτων. Επομένως δεν υπάρχει υποχρέωση εκλογών…

Δεν μπορεί να υπάρχει ένα κλίμα μόνιμης αβεβαιότητας και δεν είναι σωστό.

ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ ΛΑ.Ο.Σ.

Πώς κρίνετε τη στάση της Αριστεράς;

Η Αριστερά έχει επιλέξει να βρίσκεται μονίμως στο περιθώριο της εξουσίας. Δεν διεκδικεί την εξουσία. Διεκδικεί το δικαίωμα να διαμαρτύρεται.

Δεν φαίνεται ότι η Αριστερά θέλει να αναλάβει ευθύνες, ίσως από φόβο…

Τον ίδιο φόβο που αισθάνθηκε ο κ. Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος αρχικώς στήριξε την κυβέρνηση Παπαδήμου και στη συνέχεια ήρε την εμπιστοσύνη του;

Δεν μπορώ να ξέρω τι σκέφτεται ο κ. Καρατζαφέρης. Είναι φανερό ότι από ένα σημείο και μετά απεφάσισε πως δεν ήθελε να συμμετέχει στην κυβέρνηση και έφυγε.

Πόσο πολύπλοκες σκέψεις έκανε πριν συμμετάσχει και πόσες άλλες για να αποχωρήσει δεν μπορώ να γνωρίζω. Πολλές φορές έχει αλλάξει τη στάση του σε πολλά ζητήματα. Εκ του πράγματος λοιπόν δεν ξέρω ποια είναι η κατάλληλη στιγμή για να εξετάσουμε τη θέση του.

ΤΟ ΠΑΙΓΝΙΔΙ ΜΕ ΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ

Η οικονομική κρίση στη χώρα μας συνδυάστηκε με το ευρύτερο γεωστρατηγικό παίγνιο σχετικώς με την ενέργεια και τον έλεγχο του πετρελαίου. Μόλις την Παρασκευή ανακοινώθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος ότι οκτώ ξένοι κολοσσοί ενδιαφέρονται για τη διεξαγωγή σεισμολογικών ερευνών στο Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης. Τι σημαίνει αυτό;

Αν πρόκειται να γίνουν έρευνες, ας γίνουν το συντομότερο δυνατό. Αυτά έπρεπε να έχουν γίνει προ πολλού.

Θα σας πω το εξής:Για την αναστολή των ερευνών στο Αιγαίο ευθύνεται ο Ανδρέας Παπανδρέου. Κάθε σχετική δραστηριότητα μετά τις συνομιλίες που είχε ο Ανδρέας με τον τότε Πρόεδρο της Τουρκίας Τουργκούτ Οζάλ στο Νταβός.

Όταν είπε το περιβόητο “mea culpa” η ζημιά είχε ήδη συντελεστεί, όταν είχε συμφωνηθεί με τον Οζάλ να γίνονται έρευνες εκτός χωρικών υδάτων στο Αιγαίο. Ήταν μια ολέθρια απόφαση που εξακολουθεί να ισχύει γι’ αυτό και δεν γίνονται έρευνες στο Αρχιπέλαγος.

Αυτό που μπορεί να πει για τις μετέπειτα κυβερνήσεις είναι ότι δεν έκαναν ώστε να ανατραπεί αυτή η απόφαση σε συμφωνία με την Τουρκία. Κι αυτή είναι η μαεστρία στην πολιτική. Άλλο να πίνει κανείς καφέ μαζί ή να χορεύει ζεϊμπέκικο μαζί -όπως ο κ. Γιώργος Παπανδρέου επί υπουργού Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ στη γείτονα- κι άλλο η προσέγγιση που έχει να κάνει με την ουσία των προβλημάτων.

Αυτή η ουσιαστική προσέγγιση απεφεύχθη και δεν συντελέστηκε ποτέ.

ΤΟ «ΧΑΜΕΝΟ» ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ

Για το «χαμένο εκατομμύριο» και το θόρυβο σχετικώς με την κ. Ντόρα Μπακογιάννη τι έχετε να σχολιάσετε;

Άλλη μια εικόνα του απίστευτου λαϊκισμού που διακατέχει όλη την ελληνική κοινωνία και δυστυχώς, τόσο την πολιτική, όσο και την δικαστική εξουσία.

Αυτός ο εισαγγελέας έκανε λόγο περί ενός βουλευτού. Απεδείχθη ότι δεν ήταν βουλευτής, ούτε κάτι συγκεκριμένο. Αυτές είναι φασιστικές μέθοδοι διαπόμπευσης που δεν αρμόζουν σε δημοκρατικά καθεστώτα.

Αν συνεχιστεί όλη αυτή η ιστορία με τις φήμες και την πόλωση, χωρίς συνεπή εφαρμογή των νόμων και των διαδικασιών, θα βρεθεί εκτός ελέγχου ολόκληρη η κοινωνία. Η κρίση και οι εξεγέρσεις στην Αργεντινή δεν θα είναι τίποτα σε αυτά που μπορεί να συμβούν εδώ…