Τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης: Προσεκτική επανεκκίνηση, μεταρρυθμίσεις και διόρθωση αδικιών
Το σχέδιο Μητσοτάκη για επιστροφή στην κανονικότητα - Πώς θα καταφέρει το ΕΣΥ να σταθεί όρθιο - Το στοίχημα του εμβολιασμού και η επανεκκίνηση της οικονομίας
Η ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, η επιτάχυνση των εμβολιασμών, η προσεκτική επανεκκίνηση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, αλλά και οι μεταρρυθμίσεις που θα προετοιμάσουν την οικονομία για την επόμενη μέρα μετά την πανδημία, ήταν οι κύριοι άξονες της εισήγησης του Πρωθυπουργού στη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Καθώς η περίμετρος της εκστρατείας εμβολιασμού διευρύνεται ώστε να καλύψει περισσότερες ηλικιακές ομάδες, ο σχεδιασμός προβλέπει ότι η Ελλάδα μπορεί να πλησιάσει το ορόσημο των 5 εκατομμυρίων εμβολιασμών στα τέλη Μαΐου.
Στην κυβέρνηση θεωρούν πως η επιτάχυνση των εμβολιασμών είναι ο βασικός παράγοντας που θα οδηγήσει στην ολική επιστροφή στην κανονικότητα. Όπως είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου η εκστρατεία “Ελευθερία” επεκτείνεται και στη μάχη μπαίνουν και οι 30άρηδες. «Φτάνουμε τα 3.000.000 εμβολιασμούς. Και αν τηρήσουμε το σχέδιό μας, στα τέλη Μαΐου, μπορούμε να πλησιάσουμε τα 5.000.000», επεσήμανε.
Επίσης ο πρωθυπουργός απηύθυνε εκ νέου έκκληση στους μεγαλύτερους να σπεύσουν να κάνουν το εμβόλιο όσο πιο γρήγορα γίνεται.
Παράλληλα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η τήρηση βασικών κανόνων ατομικής προστασίας -όπως η χρήση μάσκας- και η συστηματική αξιοποίηση των self-tests συμβάλλουν στην ασφαλή επανεκκίνηση δραστηριοτήτων, ώστε ό,τι ανοίγει να μην χρειαστεί να κλείσει ξανά.
Αναφορικά με την επόμενη ημέρα της πανδημίας στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού τονίζουν πως ο σχεδιασμός για την επόμενη ημέρα περιλαμβάνει και τη διόρθωση των αδικιών του χθες, κυρίως όσον αφορά τη μεσαία τάξη, η οποία επλήγη από τις πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται τα μέτρα ελάφρυνσης φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών για επιχειρήσεις, επαγγελματίες και εργαζόμενους, όπως η μόνιμη μείωση του φορολογικού συντελεστή στα νομικά πρόσωπα στο 22%, η μείωση της προκαταβολής φόρου για επαγγελματίες και επιχειρήσεις και η μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3 μονάδες για τον επόμενο χρόνο.
Εν τω μεταξύ στο κυβερνητικό επιτελείο υπογραμμίζουν πως η πρόσφατη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας από την S&P αποδεικνύει ότι η χώρα βαδίζει στο σωστό δρόμο, ενώ ήδη το κόστος δανεισμού είναι σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.
Κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν πως ο δείκτης οικονομικού κλίματος στη χώρα ανακάμπτει, καθώς η πραγματική οικονομία διαβλέπει το τέλος αυτής της δοκιμασίας και προετοιμάζεται για την επόμενη μέρα. Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε το α΄ δίμηνο του 2021, ενώ και οι κατασκευές είναι σε υψηλότερο επίπεδο ακόμη και από την έναρξη της οικονομικής κρίσης, στο τέλος της δεκαετίας του 2000. Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους η εικόνα αυτή ενισχύεται και από άλλους πρόδρομους δείκτες.
Οπως επισημαίνουν σημαντική είναι η αύξηση των καταθέσεων κατά περίπου 20 δισεκ. ευρώ από τον Φεβρουάριο του 2020 έως τον αντίστοιχο μήνα του 2021, δεδομένου ότι δίνει το περιθώριο για δυνητική ενίσχυση της ζήτησης και της κατανάλωσης. Μάλιστα, το 57% της αύξησης των αποταμιεύσεων αποδίδεται σε νοικοκυριά.
Παράλληλα, την επόμενη τριετία αναμένεται ισχυρή τόνωση των επενδύσεων, ενώ ο τουρισμός -που αποτελεί πυλώνα της οικονομίας- αναμένεται να καταγράψει σαφώς καλύτερες επιδόσεις φέτος σε σχέση με το 2020. Στο χειρότερο σενάριο εκτιμάται ότι τα έσοδα θα διαμορφωθούν στο 40% των εσόδων του 2019, έναντι 25% το 2020.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Εμβόλιο κορονοϊού: Το χρονοδιάγραμμα της Μεγάλης Εβδομάδας - Από 5 Μαΐου στο πρόγραμμα και της J&J