ΣΥΡΙΖΑ: Το διαχρονικό φλερτ του Τσίπρα με την ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία γίνεται ξανά επίκαιρο

Τη Δευτέρα του Πάσχα, ο Αλέξης Τσίπρας συμμετείχε σε ημερίδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για το Μέλλον της Ευρώπης, όπου επανέλαβε την άποψη του για την ανάγκη ενός νέου, Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Συμβολαίου.
InTime

Η παρουσία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην εν λόγω εκδήλωση αναθέρμανε τα σενάρια προσέγγισης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία, σε ένα φλερτ που κρατάει χρόνια.

Όλα ξεκίνησαν την εποχή που ο Αλέξης Τσίπρας ήταν πρωθυπουργός της Ελλάδας, τους πρώτους ταραγμένους μήνες του 2015. Τότε, σε μία προσπάθεια να πείσει τους ευρωπαίους εταίρους ότι η Ελλάδα δεν χρειάζονταν νέα μνημόνια, αλλά στήριξη για να επιστρέψει στην ανάπτυξη, είχε ξεκινήσει έναν γύρο επαφών σε χώρες όπως η Ιταλία και η Γαλλία, που τότε είχαν Σοσιαλιστικές κυβερνήσεις. Η μεν Ιταλία με πρωθυπουγό τον Ματέο Ρέντσι, η δε Γαλλία με Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Φρανσουά Ολάντ.

Όπως αφηγούνται στο Newsbomb.gr πρόσωπα που έζησαν από κοντά εκείνες τις ημέρες, οι δύο ευρωπαίοι ηγέτες -εκείνων των ημερών- αναγνώριζαν στις κατ' ιδίαν συζητήσεις τους με τον τότε έλληνα πρωθυπουργό την ανάγκη να απεγκλωβιστεί η Ευρώπη από τις - γερμανικής προέλευσης - πολιτικές λιτότητας. Μάλιστα, δεν έκρυβαν τον έντονο προβληματισμό τους για τη γραμμή που κυριάρχησε τα τελευταία 20 χρόνια στα σοσιαλιστικά κόμματα, που είχε ως αποτέλεσμα τη σχεδόν πλήρη ταύτισή τους με τη Δεξιά.

Και οι δύο φέρονταν να επιθυμούσαν μια πολιτική στροφή προς τα αριστερά, η οποία θα συνδυαζόταν και με την απαλλαγή της Ευρώπης από τη γερμανική ηγεμονία. Αυτή η στροφή θα έπρεπε να συνοδεύεται από μια πολιτική συμμαχία με την Αριστερά. Τουλάχιστον σε θεωρητικό επίπεδο. Γιατί όταν έφτασε η ώρα της κρίσης, το καλοκαίρι του 2015, εκείνοι σφύριζαν αδιάφορα.

Μπορεί εκείνες οι επαφές να μην βοήθησαν στο να διευθετηθεί το ελληνικό πρόβλημα, αφού χρειάστηκε ακόμα ένα σκληρό μνημόνιο, ωστόσο, πίσω από τις κλειστές πόρτες στο κυβερνητικό μέγαρο Παλάτσο Κίτζι στη Ρώμη και στο Ελιζέ στο Παρίσι, τοποθετείται χρονικά η έναρξη αυτής της σχέσης, που παρά τις διακυμάνσεις που πέρασε, παραμένει σταθερή.

Ένα χρόνο αργότερα, την άνοιξη του 2016, ο Αλέξης Τσίπρας, έχοντας πλέον περάσει από τη φάση της ρήξης με την Ευρώπη, στον ρεαλισμό, δέχθηκε με μεσολαβητή τον Φ.Ολάντ μία πρόσκληση για να παρακολουθήσει τη προσύνοδο των Σοσιαλιστών, ως παρατηρητής. Δεν θα ήταν ο πρώτος αρχηγός κόμματος της Αριστεράς που θα παραβρίσκονταν σε τέτοια εκδήλωση. Είχε προηγηθεί και ο αείμνηστος Δημήτρης Χριστόφιας, την εποχή που ήταν Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτή ήταν και η δικαιολογία που χρησιμοποιούσαν οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές προς την ομογάλακτη τους Φώφη Γεννηματά, όταν εκείνη διαμαρτυρήθηκε για την παρουσία του στις συνάξεις τους. Ότι ήταν αρχηγός κυβέρνησης και με αυτή την ιδιότητα προσκαλείται.

Όμως, τα χρόνια πέρασαν, ο Ολάντ και ο Ρέντσι αποτελούν εδώ και χρόνια παρελθόν, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι πλέον πρωθυπουργός της Ελλάδας. Παρ’ όλα αυτά, η ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία εξακολουθεί να συζητάει μαζί του, να τον καλεί στις εκδηλώσεις της και να τον παρακολουθεί.

Ήταν τόσο καλές οι σχέσεις που ανέπτυξαν μαζί του, που το σενάριο ένταξης του ΣΥΡΙΖΑ στην ευρωκοινοβουλευτική ομάδα των Σοσιαλιστών, ήταν υπαρκτό. Μάλιστα, οι πιέσεις προς τον Αλ.Τσίπρα ήταν πολύ μεγάλες, παρ’ όλα αυτά εκείνος δεν ενέδωσε και έτσι η Κουμουνδούρου παρέμεινε στην ευρωομάδα της Αριστεράς, όπου έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Αυτός ο ρόλος που διατηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ ανάμεσα στα κόμματα της GUE, είναι ακόμα ένας λόγος που ο Αλ.Τσίπρας συνεχίζει να διατηρεί με τους Σοσιαλιστές, καθώς είχε ενθαρρύνει τους συντρόφους του σε Ισπανία και Πορτογαλία, προκειμένου να σχηματιστούν κυβερνήσεις συνασπισμού, ανάμεσα στα Σοσιαλιστικά και Αριστερά κόμματα σε Ισπανία και Πορτογαλία.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός - Self Test: Ποιοι πρέπει να το προμηθευτούν από σήμερα- Τι ισχύει για σχολεία και Δημόσιο