Τσιάρας: «Δεν υπάρχει υποχρεωτική συνεπιμέλεια στο νομοσχέδιο»

Στην Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Τετάρτη θα δοθεί η τελική «μάχη» για το νομοσχέδιο που ρυθμίζει σχέσεις γονέων και τέκνων. Κλείνοντας τη σημερινή τελευταία συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξουν σαρωτικές αλλαγές που θα αλλοιώσουν τον πυρήνα του νομοσχεδίου για τη συνεπιμέλεια.
ΙΝΤΙΜΕ

«Αν ζητάει κάποιος να αποδομηθεί ένα νομοσχέδιο την προηγούμενη της ψήφισης του, όταν υπάρχει θετική άποψη της πλειοψηφίας των φορέων, όταν έχει λάβει συντριπτικό αριθμό θετικών σχολών στην διαβούλευση, νομίζω ότι είναι σαν να λέμε ότι δεν θέλουμε να προχωρήσει τίποτα. Είμαστε εδώ, έχω τις τροπολογίες της κυρίας Γιαννάκου και της κυρίας Κεφαλογιαννη και ήδη δυο, τρία σημεία τα κάνουμε δεκτά, από κει και πέρα είμαι πεπεισμένος ότι όταν προσπαθεί κανείς να αντιμετωπίσει ένα τεράστιο ζήτημα, είναι γεγονός ότι από τη μία πλευρά θα αντιμετωπίσει την διαφορετική άποψη και μάλιστα με ένταση. Από την άλλη πλευρά όμως αυτές οι προσπάθειες στην πραγματικότητα συνιστούν μεταρρυθμίσεις. Αν υπάρχουν κι άλλες προτάσεις πέρα των κατατεθειμένων τροπολογιών είμαστε εδώ για να τις ακούσουμε και για να δούμε τι άλλο μπορεί να γίνει», είπε ο κ. Τσιάρας.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης εξήγησε ότι από την πρώτη στιγμή επιχείρησε να ύπαρξη συναίνεση λόγω του ευαίσθητου περιεχομένου του νομοσχεδίου, αλλά ποτέ δεν κατέθεσαν δικές τους προτάσεις τα κόμματα της αντιπολίτευσης. «Το ήξερα ότι θα δημιουργήσει θέματα και ζητήματα αντιπαραθέσεις ή ενδεχομένως έκφραση διαφορετικών απόψεων. Επιχείρησα την συναίνεση και νομίζω ότι γι’ αυτό δεν μπορεί να με διαψεύσει κάνεις. Επιχείρησα την συναίνεση όλων των πολιτικών κομμάτων. Είπα ότι έχουμε μια βάση συζήτησης και ήθελα να συνδιαμορφωσουμε μαζί αυτό το νομοσχέδιο. Σας καλέσαμε δυο φορές στο υπουργείο Δικαιοσύνης να συζητήσουμε. Ενώ λοιπόν υπήρχε μία επαινετική στάση για την πρωτοβουλία και μία προσδοκία από τη δική μας πλευρά για την κατάθεση από εσάς συγκεκριμένων προτάσεων, φτάσαμε στο διά ταύτα χωρίς να έχει κατατεθεί καμία απολύτως η θέση από τα πολιτικά κόμματα» είπε ο κ. Τσιάρας και συμπλήρωσε: «Είναι πολύ ωραίο ότι έρχεστε τώρα και αναφέρετε τις κατατεθειμένες τροπολογίες της κυρίας Γιαννάκου και της κυρίας Κεφαλογιάννη. Ναι, εμείς είμαστε δημοκρατικό κόμμα, και μπορούμε να συζητάμε και να δούμε την διαφορετική άποψη. Αλήθεια ειδικές τροπολογίες που βρίσκονται; Έρχεστε απλά να αποσοβήσετε ένα σχέδιο νόμου;».

Σε υψηλούς τόνους αναφέρθηκε στους ισχυρισμούς περί «υποχρεωτικής συνεπιμέλειας» διερωτώμενος που ακριβώς έχουν εντοπίσει τέτοια ρύθμιση στο νομοσχέδιο. «Που έχετε δει για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια; Όταν σας είπα να δείτε το νομοσχέδιο και το έκανα με την παρότρυνση του να δείτε όλα τα άρθρα, ήμουν βέβαιος ότι θα δείτε την πορεία του νομοσχεδίου και στην ανάγνωση των άρθρων, φαίνεται ότι όχι μόνο δεν υπάρχει υποχρεωτική συνεπιμέλεια, αλλά υπάρχουν και συγκεκριμένα άρθρα τα οποία περιγράφουν ακριβώς την εξέλιξη και ποια είναι αυτά τα οποία πρέπει να κρατήσει ο δικαστής αν καταλήξουν οι γονείς στο δικαστήριο, προκειμένου να υπάρξει και η κατανομή της γονικής μέριμνας. Πού βλέπετε υποχρεωτική συνεπιμέλεια;».

Ο ίδιος έκανε λόγο για την ανάγκη προστασία των παιδιών από τη δικαστική διαδικασία, εφόσον αυτό είναι εφικτό, και την ανάγκη δημιουργίας κουλτούρας και φιλοσοφίας επίλυσης της διαφοράς εξωδικαστικά. «Εμείς δεν θέλουμε να καταλήγουν οι γονείς στο δικαστήριο και να πληγώνουν το παιδί τους. Πρέπει να δημιουργήσουμε τη φιλοσοφία επίλυσης της διαφοράς τους πριν φτάσουμε εκεί. Όλα τα υπόλοιπα αφορούν σε μία δυνατότητα του δικαστή στο τέλος της ημέρας να πάρει την απόφαση και να ερμηνεύσει όπως αυτός κρίνει τα συγκεκριμένα δεδομένα που υπάρχουν. Μάχητο τεκμήριο. Αντιλαμβάνεστε πολύ καλά τι σημαίνει ΜΑΧΗΤΟ τεκμήριο. Αντικειμενικά κριτήρια προκειμένου να υπάρχει δυνατότητα κατανομής της γονικής μέριμνας, εκπαίδευση των δικαστών» εξήγησε ο κ. Τσιάρας.

Οι τρεις νομοτεχνικές βελτιώσεις

Νωρίτερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης, κατέθεσε τρεις νομοτεχνικές βελτιώσεις οι οποίες αφορούν στα εξής:

1.Στο άρθρο 1 του ν/σ στην τέταρτη σειρά μετά τη φράση “ιδίως με” προστίθεται η φράση “τη Διεθνή Σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού και”

2.Στο άρθρο 3 του ν/σ, στο πρώτο εδάφιο στην τρίτη σειρά μετά τη φράση “με τον οποίο” απαλείφεται η λέξη “συνήθως”. Ειδικότερα, το συγκεκριμένο εδάφιο αναφέρει: «Αν τη γονική μέριμνα ασκούν και οι δυο γονείς χωρίς να έχουν την ίδια κατοικία, ο ανήλικος έχει κατοικία την κατοικία του γονέα με τον οποίο (συνήθως: απαλείφεται) διαμένει».

3.Στο άρθρο 6 του ν/σ στη δεύτερη σειρά μετά τη φράση “αποδεκτών λύσεων” απαλείφεται η φράση “,προσφεύγοντας, εάν είναι απαραίτητο, σε διαμεσολάβηση”.

Θ. Ξανθόπουλος: Βαθιά συντηρητικό, επαναφέρει πατριαρχικά πρότυπα περασμένων δεκαετιών, δημιουργεί νέες εστίες έντασης

«Οι εμβαλωματικές, αντιφατικές, επιμέρους ρυθμίσεις που φέρνει η κυβέρνηση στο οικογενειακό όσον αφορά τις σχέσεις γονέων-τέκνων, βρίσκουν αντίθετο ένα μεγάλο μέρος του κοινοβουλίου και της κοινωνίας. Το γεγονός ότι έχουν κατατεθεί δέκα τροπολογίες από βουλεύτριες της συμπολίτευσης, αυτά τα «φίλια πυρά κατά του νομοσχεδίου σας, πρέπει να σας προβληματίσει», τόνισε ο βουλευτής Δράμας, τομεάρχης Δικαιοσύνης της Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, κατά την δεύτερη ανάγνωση του επίμαχου νομοσχεδίου. «Οι επιλογές σας είναι βαθιά συντηρητικές, επαναφέρουν πατριαρχικά πρότυπα περασμένων δεκαετιών και δημιουργούν επιπλέον εστίες έντασης», πρόσθεσε.

Ο κ. Ξανθόπουλος, ως εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επεσήμανε ακόμη ότι υπάρχουν σοβαρότατες ενστάσεις και για την διαδικασία επεξεργασίας του νομοσχεδίου. «Αγνοήσατε θεσμικά τις γυναικείες οργανώσεις ενώ πήρατε αποστάσεις από το πόρισμα της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής Τέντε, την οποία εσείς συστήσατε, γεγονός που μας δημιουργεί δεύτερες σκέψεις», υπογράμμισε.

«Κάνατε κάποιες λεκτικές τροποποιήσεις αλλά δεν αναφέρατε τίποτα για τις παρατηρήσεις που έκανε η αντιπολίτευση αλλά και δύο δικές σας βουλεύτριες. Π.χ το ελάχιστο μαχητό τεκμήριο το 1/3 του συνολικού χρόνου της επικοινωνίας με τον άλλο γονέα, παραμένει. Μάλιστα ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Τσιάρας για να δικαιολογήσει την επιμονή του, επικαλέστηκε της ημερήσιες μονάδες ποινής του Ποινικού Κώδικα. «Πρώτον αυτή είναι η τάση σε όλα τα ποινικά συστήματα και δεύτερον δεν καταλαβαίνω γιατί επικαλείσθε άστοχα επιχειρήματα από ένα άλλο διαφορετικό νομοθέτημα. Όταν θα φέρετε έναν κώδικα πλήρη, άρτιο και με λειτουργική συνάφεια και κυρίως να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας, όπως έκανε ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης κ. Καλογήρου, τότε να αντιπαρατεθείτε», συμπλήρωσε.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: «Βόμβα» Σαρηγιάννη - «Πολύ ανησυχητική η... αθηναϊκή μετάλλαξη»