Επίκαιρη ερώτηση Γεννηματά στον πρωθυπουργό για το «άνοιγμα» του τουρισμού
Η κ. Γεννήματα επισημαίνει την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων, ενώ ρωτά ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θα αποφευχθούν τα λάθη του 2020.
Αναλυτικά η ερώτηση:
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Το 2021 για τον Ελληνικό Τουρισμό θέλουμε να είναι μια «κερδισμένη χρονιά». Αυτό επιβάλλουν οι σημερινές ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας, ιδιαίτερα μετά την αρνητική πορεία του 2020. Όμως και φέτος το «άνοιγμα» της τουριστικής περιόδου γίνεται με μεγάλες δυσκολίες και πολλά κενά. Η δήθεν ειδυλλιακή εικόνα, που προσπαθεί επικοινωνιακά να δημιουργήσει η Κυβέρνηση, δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. Όπως δεν είχε και την περασμένη χρονιά.
Τα μεγάλα προβλήματα από την πανδημία, εντείνονται με τις ανεπάρκειες και τις καθυστερήσεις της Κυβέρνησης. Τόσο στον υγειονομικό τομέα, όσο και στην στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων. Είναι χαρακτηριστικές οι δυσκολίες που προκάλεσε η απόφαση της Κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, να μας εντάξει στις «πορτοκαλί» χώρες.
Απαιτούνται σίγουρα πρόσθετα μέτρα.
Πρώτον: Για να εγγυηθούμε την προστασία της υγείας των επισκεπτών και των εργαζομένων.
Παρά τις εξαγγελίες περί «γαλάζιας ελευθερίας», πολλές περιοχές της χώρας με μεγάλη τουριστική κίνηση έχουν μείνει εκτός του Κυβερνητικού προγραμματισμού. Ο καθολικός εμβολιασμός των εργαζομένων στο σύνολο των τουριστικών επιχειρήσεων -όπως έχουμε προτείνει- δεν έχει προχωρήσει. Ενώ σύγχυση υπάρχει για το πώς θα γίνουν -και ποιους θα επιβαρύνουν- τα «τεστ αναχώρησης» που απαιτούνται από ορισμένες χώρες.
Δεύτερον: Για τις πύλες εισόδου της χώρας, ιδιαίτερα στα βόρεια σύνορά μας.
Τόσο όσον αφορά στον έλεγχο της τήρησης των κανόνων προστασίας, όσο και για την ταχεία διέλευση των επισκεπτών. Δεν είναι δυνατόν να αντικαθίσταται ο προγραμματισμός και οι προτεραιότητες από πελατειακού τύπου παρεμβάσεις του Πρωθυπουργικού γραφείου, «κατόπιν ενεργειών» Βουλευτών της ΝΔ.
Τρίτον: Για τις τουριστικές επιχειρήσεις.
Έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους και αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα για την έναρξη της επαναλειτουργίας τους. Παρά τις κατά καιρούς Κυβερνητικές εξαγγελίες, τίποτε το συγκεκριμένο για την οικονομική στήριξή τους -ιδιαίτερα στα θέματα ρευστότητας- δεν έχει δρομολογηθεί. Όπως, επίσης, δεν έχουν ληφθεί τα αναγκαία μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους.
Τέταρτον: Για τους εργαζόμενους στον Τουρισμό - επισιτισμό.
Ζουν μήνες με 534 ευρώ, βιώνουν την ανασφάλεια. Δεν έχει εξασφαλισθεί η επαναπρόσληψη πολλών από αυτούς, αλλά ούτε και η στήριξή τους μέχρι να ανοίξουν οι μονάδες. Ιδιαίτερα για τις περιπτώσεις μονομερών αναστολών των συμβάσεων, παραμένουν εκκρεμότητες όσον αφορά στα δικαιώματα και τα ένσημά τους.
Για τους λόγους αυτούς και με δεδομένο ότι τα προβλήματα στον Τουρισμό που αναφέραμε αφορούν το σύνολο της Κυβερνητικής δραστηριότητας,
Για τους λόγους αυτούς, ερωτάσθε κ. Πρωθυπουργέ:
1) Σχεδιάζει η Κυβέρνηση να λάβει πρόσθετα μέτρα για τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων στον Τουρισμό; Ποια συγκεκριμένα και με ποιο χρονοδιάγραμμα;
2) Πώς σκοπεύει η Κυβέρνηση να διασφαλίσει την εικόνα ασφαλούς υγειονομικά Ελλάδας για τους επισκέπτες μας αποφεύγοντας λάθη που έγιναν το 2020 και οδήγησαν στην έξαρση της πανδημίας;
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Έρευνα: Τόσα αντισώματα αποκτήσατε αν κάνατε εμβόλιο Pfizer ή Astrazeneca