Ψηφίζεται το νομοσχέδιο για τη Συνεπιμέλεια - Αλλάζει το οικογενειακό δίκαιο μετά από 38 χρόνια

Ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης που αφορά σε ρυθμίσεις στις σχέσεις γονέων και τέκνων.

Ψηφίζεται το νομοσχέδιο για τη Συνεπιμέλεια - Αλλάζει το οικογενειακό δίκαιο μετά από 38 χρόνια
InTime
4'

Έπειτα από 38 χρόνια αναμένεται σήμερα να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο που φέρνει σημαντικές ρυθμίσεις στις σχέσεις μεταξύ γονέων και τέκνων. Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε με αρκετές εντάσεις την χθεσινή ημέρα, με τον υπουργό Δικαιοσύνης να προχωρά αργά το απόγευμα σε κάποιες νομοτεχνικές βελτιώσεις προκειμένου να βρεθεί η «χρυσή τομή» και να καμφθούν κάποιες από τις ενστάσεις που διατυπώθηκαν.

Ειδικότερα, ο κ. Τσιάρας, ο οποίος αναμένεται να τοποθετηθεί αύριο στη Βουλή, ανακοίνωσε τρεις νομοτεχνικές βελτιώσεις, ενώ και στην αυριανή συνεδρίαση αναμένονται κάποιες ακόμα. Η πρώτη νομοτεχνική βελτίωση αφορά στο άρθρο 1510 του Αστικού Κώδικα για τη γονική μέριμνα, όπου προστίθεται η φράση «και εξίσου» και το εδάφιο διαμορφώνεται ως εξής: «Η μέριμνα για το ανήλικο τέκνο είναι καθήκον και δικαίωμα των γονέων (γονική μέριμνα), οι όποιοι την ασκούν από κοινού και εξίσου».

Η αλλαγή προέκυψε έπειτα από τη διατύπωση ενστάσεων για την λέξη «εξίσου» στο άρθρο 7 του νομοσχεδίου, που αντιστοιχεί στο 1513 του ΑΚ και αφορά την από κοινού άσκηση γονικής μέριμνας σε περίπτωση διαζυγίου ή διάστασης των συζύγων. Κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου στην επιτροπή αλλά και στην Ολομέλεια, υπήρξαν ενστάσεις από την αντιπολίτευση αλλά και τις «γαλάζιες» βουλεύτριες Μαριέττα Γιαννάκου και Όλγα Κεφαλογιάννη, σχετικά με την πρόβλεψη της από κοινού και «εξίσου» γονικής μέριμνας μετά το διαζύγιο. Σύμφωνα με όσα υποστήριξαν, η λέξη παραπέμπει στην ισόχρονη γονική μέριμνα και άρα σε εναλλασσόμενη διαμονή του παιδιού.

Αρχικά, ο κ. Τσιάρας απάντησε ότι «στο 1510 ΑΚ δεν αναφέρεται το «εξίσου» κατά τη διάρκεια του γάμου γιατί είναι αυτονόητο. Η συγκεκριμένη φράση είναι ενδεικτική ότι μετά το χωρισμό θέλουμε να υπάρχει κοινή άσκηση γονικής μέριμνας με τον ίδιο ακριβώς τρόπο κι από τους δύο γονείς. Όντως είναι καινοτομία η από κοινού και εξίσου άσκηση της γονικής μέριμνας γιατί με το 1513 τη γονική μέριμνα υπεύθυνος να την κατανείμει ήταν ο δικαστής. Δεν περιγραφόταν τι γινόταν μετά τη λύση του γάμου. Νομοθετούμε την από κοινού και εξίσου άσκηση γονικής μέριμνας για πρώτη φορά εδώ μετά το διαζύγιο».

Ωστόσο, με τη νομοτεχνική βελτίωση πρόσθεσε την λέξη «εξίσου» και στο άρθρο 1510, που αφορά στην άσκηση της γονικής μέριμνας κατά τη διάρκεια του γάμου, για να μην υπάρχουν παρερμηνείες για το θέμα. Επιπλέον, με νομοτεχνική βελτίωση εξαιρείται η περίπτωση ενδοοικογενειακής βίας από την δυνατότητα προσφυγής σε διαμεσολάβηση για την άσκηση της γονικής μέριμνας, ενώ τέλος στο αντικείμενο των σεμιναρίων για την επιμόρφωση των δικαστικών λειτουργών περιλαμβάνεται ιδίως η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Η σημερινή συζήτηση και ψηφοφορία

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, αλλά και οι επιπλέον νομοτεχνικές βελτιώσεις που ενδεχομένως θα φέρει. Σύμφωνα με πληροφορίες ενδέχεται να έρθουν αλλαγές επί των παρατηρήσεων της επιστημονικής επιτροπής της Βουλής, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει αποσαφήνιση γύρω από το θέμα της εναλλασόμενης κατοικίας.

Την πρόθεσή της να τοποθετηθεί επί του νομοσχεδίου έχει εκφράσει η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο τοποθέτησης και του Αλέξη Τσίπρα. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ενδέχεται να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία, γεγονός που θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει δηλώσει την πρόθεσή του να αποχωρεί από τις ονομαστικές ψηφοφορίες εξαιτίας της διαδικασίας που υιοθετείται λόγω της πανδημίας.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να στηριχθεί μόνο από τους βουλευτές της κυβέρνησης, αφού οι εισηγητές των υπολοίπων κομμάτων δήλωσαν την πρόθεση τους να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο. Ωστόσο, οι προβολείς έχουν στραφεί στις Μαριέττα Γιαννάκου και Όλγα Κεφαλογιάννη, που διατύπωσαν ξεκάθαρα την αντίθεση τους στις προωθούμενες διατάξεις, καταθέτοντας και σειρά τροπολογιών. Μάλιστα, η Μαριέττα Γιαννάκου δήλωσε πως δεν προτίθεται να ψηφίσει υπέρ του νομοσχεδίου αν δεν αλλάξει το «εξίσου», το 1/3 και το «οριστική απόφαση» στις περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας. Από την άλλη πλευρά, η Όλγα Κεφαλογιάννη, αν και διατύπωσε εντάσεις δεν ξεκαθάρισε τι σκοπεύει να κάνει, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι ενδέχεται να μην καταψηφίσει, αλλά να μην εμφανιστεί στην ψηφοφορία.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Φωτιά στην Κορινθία: Ανεξελέγκτο το μέτωπο - Εκκενώθηκαν οικισμοί, κάηκαν σπίτια

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή