Αδαμοπούλου στο Newsbomb.gr: Το νομοσχέδιο για τα εργασιακά μετατρέπει την απασχόληση σε «γαλέρα»
Η βουλευτής της Ά Αθηνών του ΜΕΡΑ25, υποστηρίζει ότι το σχέδιο του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη μετατρέπει την απασχόληση σε «ρωμαϊκή γαλέρα», συμπληρώνοντας πως ταυτόχρονα «εμπαίζει» τους εργαζόμενους λέγοντας τους ότι θα μπορούν να πηγαίνουν να «μαζεύουν ελιές».
Η βουλευτής του ΜΕΡΑ25 κατηγορεί την κυβέρνηση ότι εργαλειοποίησε τη πανδημία για να περάσει νομοσχέδια στην «αναμπουμπούλα», προσφέροντας παράλληλα με «αδιαφανείς διαδικασίες» ζεστό χρήμα του φορολογούμενου σε κάθε λογής εκλεκτούς ημέτερους. Στέκεται ιδιαίτερα στις πρόσφατες εξαγγελίες του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν, διατηρώντας, ωστόσο, τις επιφυλάξεις της για το κατά πόσο αυτές μπορούν να επηρεάσουν το πολιτικό κλίμα στην Ευρώπη.
Τέλος, καταθέτει μία πολύ ενδιαφέρουσα άποψη, καθώς υποστηρίζει ότι χρειάζεται «παλλαϊκή συστράτευση» για να αντιμετωπιστεί η «επικίνδυνη» -όπως τη χαρακτηρίζει- κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Όσο για το αν θα υπήρχαν προϋποθέσεις πολιτικών συνεργασιών με άλλες δυνάμεις της Αριστεράς, η Αγγελική Αδαμοπούλου σημειώνει ότι το κόμμα της θέτει πέντε προαπαιτούμενα για να υπάρξει συζήτηση προς αυτή τη κατεύθυνση.
Αναλυτικά η συνέντευξη της Αγγελικής Αδαμοπούλου στο Newsbomb.gr
Κυρία Αδαμοπούλου, παρά το γεγονός ότι η πανδημία δεν φαίνεται να υποχωρεί, οδηγούμαστε σε μία ταχύτατη άρση των περιοριστικών μέτρων. Θεωρείτε πως είναι προς τη σωστή κατεύθυνση το άνοιγμα;
Ήδη εδώ και πολύ καιρό ως ΜέΡΑ25 έχουμε καταλήξει στα εξής ως προς τα περιοριστικά μέτρα, το άνοιγμα του λιανεμπορίου και της εστίασης, τον τουρισμό και τις λαϊκές αγορές: άμεση πλήρη επέκταση του εντελώς ανεπαρκούς δικτύου κέντρων μαζικών τεστ· τέλος στα SMS, τα αυτό-τεστ και τις νυχτερινές απαγορεύσεις, που αποδεδειγμένα όχι μόνο δεν βοηθούν αλλά συγκαλύπτουν τις βαριές ευθύνες της Κυβέρνησης που άφησε έρμαιο τη δημόσια δωρεάν υγειονομική κάλυψη, αλλά αντανακλούν συνάμα αυταρχικές διαθέσεις· άνοιγμα της εστίασης και του λιανεμπορίου με τα ίδια μέτρα προφύλαξης που ισχύουν στα σουπερμάρκετ και τα πολυκαταστήματα· άφιξη τουριστών μόνο με αρνητικό μοριακό τεστ τις τελευταίες 72 ώρες και ράπιντ τεστ κατά την άφιξη.
Η κυβέρνηση ένιψε τας χείρας της κι επέλεξε την οδό της «ατομικής ευθύνης», δηλαδή της μετάθεσης των δικών της ευθυνών στους πολίτες. Ο συνδυασμός των τεράστιων κυβερνητικών παραλείψεων ακυρώνει το άνοιγμα που επιχειρεί η κυβέρνηση, δεν παρέχει τις απαιτούμενες δικλείδες ασφαλείας και διευκολύνει ένα νέο κύμα έξαρσης του κορωνοϊού.
Μέσα στις επόμενες ημέρες, το υπουργείο Εργασίας ετοιμάζεται να φέρει ένα νομοσχέδιο το οποίο ανατρέπει τον τρόπο που γνωρίζαμε τις εργασιακές σχέσεις. Δεν θα έπρεπε να υπάρξει κάποιος εκσυγχρονισμός στο θεσμικό πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων;
Ξέρετε, στην Ελλάδα η λέξη «εκσυγχρονισμός» κουβαλά δικαίως ένα συγκεκριμένο και αντιφατικό ιδεολογικό πρόσημο, και θα προτιμούσα να την αποφύγω. Άλλωστε, αν ρωτήσετε το ίδιο το Υπουργείο Εργασίας θα σας πει ότι κινείται «εκσυγχρονιστικά» όταν φέρνει νόμους που κάνουν την απασχόληση ρωμαϊκή γαλέρα, που προωθούν τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, που καταργούν συλλογικές συμβάσεις, και που μετατρέπουν τον εργαζόμενο σε θύμα εκμετάλλευσης. Αυτή τη στιγμή σε ολοένα και περισσότερες χώρες καθιερώνεται η τετραήμερη εργασία με πλήρη μισθό, αναγνωρίζεται ως χρόνος απασχόλησης ο χρόνος μετακίνησης από και προς την εργασία, αυξάνονται μισθοί και ενισχύονται δικαιώματα. Αυτά είναι γνήσια εκσυγχρονιστικά μέτρα, είναι προοδευτικές παρεμβάσεις, είναι αποκατάσταση της αδικίας. Εσείς βλέπετε την κυβέρνηση της ΝΔ να κινείται προς αυτή την κατεύθυνση ή προς την εντελώς αντίθετη; Την ίδια ώρα, λοιπόν, που ο κύριος Χατζηδάκης έχει βάλει όπισθεν ολοταχώς, μας εμπαίζει ότι δήθεν θέλει το καλό του εργαζόμενου με αστεία επιχειρήματα για διευκόλυνση στο… μάζεμα της ελιάς.
Πιστεύετε πως η κυβέρνηση εργαλειοποίησε τη πανδημία για να περάσει χωρίς αντιδράσεις νομοσχέδια όπως είναι το εργασιακό και εκείνο για τα ΑΕΙ;
Την εργαλειοποιεί σίγουρα και για να περάσει νομοσχέδια «στην αναμπουμπούλα». Μάλιστα, θα προσθέσω στα παραδείγματά σας και τους νόμους για τις δημόσιες συναθροίσεις, τα σωφρονιστικά, και τη νέα πτωχευτική διαδικασία. Αλλά δεν περιορίζεται εκεί: βρήκε στην πανδημία βολική αφορμή για να μοιράσει με συνοπτικές αδιαφανείς διαδικασίες ζεστό χρήμα του φορολογούμενου σε κάθε λογής εκλεκτούς ημέτερους. Με απευθείας αναθέσεις για προμήθειες, με ειδικές ενισχύσεις εκατομμυρίων σε συγκεκριμένα ΜΜΕ, και με τεράστιες ανώφελες δαπάνες αντί να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες γέμισαν τα πορτοφόλια κάποιων ενώ οι πολίτες βρίσκονταν σε κατ’ οίκον εγκλεισμό. Μάλιστα, αυτή τη χυδαία τακτική δεν την εγκαταλείπει η κυβέρνηση, παρά τις πολυάριθμες καταγεγραμμένες μας διαμαρτυρίες.
Τις τελευταίες ημέρες, στη χώρα μας αλλά και διεθνώς, έχει ξεκινήσει μια μεγάλη συζήτηση ως προς τις πρόσφατες εξαγγελίες του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν, για την οικονομία. Εκτιμάτε ότι μπορεί αυτό ο λεγόμενος «αέρας αλλαγής» που έρχεται από τις ΗΠΑ, να φτάσει και στην Ευρώπη;
Καταρχάς, τέτοιες τοποθετήσεις από τόσο ισχυρά και επιδραστικά χείλη είναι ευπρόσδεκτες όχι μόνο από τους Αριστερούς, αλλά από κάθε άνθρωπο που προσδοκά περισσότερη δικαιοσύνη. Γιατί η συρρίκνωση του χάσματος εισοδημάτων και η αύξηση της αξίας της εργασίας και του μόχθου σίγουρα χτίζουν μια πιο δίκαιη κοινωνία, μια κοινωνία με λιγότερες ανισότητες. Στα επίσης θετικά καταγράφεται η διάθεση του κ. Μπάιντεν να προωθήσει κάποιες από τις εξαγγελίες του συντομότερα και πιο δυναμικά από όσο θα περίμενε κανείς.
Για την πιθανότητα μεταφοράς αυτού του κλίματος στην Ευρώπη, και κυρίως για την ταχεία του επίδραση, διατηρώ αρκετές επιφυλάξεις. Στις ΗΠΑ εφαρμόζεται ένα πολιτικό-κυβερνητικό μοντέλο που απέχει αρκετά από τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά, και βεβαίως οι συσχετισμοί συμφερόντων στις αντίστοιχες κοινωνίες είναι διαφορετική. Βλέπετε, λόγου χάρη, ότι τα αντανακλαστικά της Ε.Ε. δεν είναι τόσο άμεσα, ούτε τόσο δραστικά. Ακόμη και μέσα στην οικονομική δίνη της πανδημίας, η Ε.Ε. δεν δείχνει να επιθυμεί ριζικές λύσεις, αλλά προσωρινά μπαλώματα που απλώς αναβάλουν και δεν ματαιώνουν την κατάρρευση. Η Ένωση θέλει πάση θυσία να πορευθεί με το ίδιο αποτυχημένο υπόδειγμα, με το ίδιο αυτοκαταστροφικό αφήγημα. Μακάρι να διαψευστώ, αλλά πιστεύω πως ο αγώνας για μια πιο δίκαιη κι ανθρώπινη Ευρώπη έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά του.
Δεν είναι λίγες οι φορές που ακούμε και διαβάζουμε για την λεγόμενη προοδευτική διακυβέρνηση. Θα μπορούσε το ΜΕΡΑ25 να λάβει μέρος σε μία τέτοια κυβέρνηση, της ευρύτερης Κεντροαριστεράς;
Η βιωσιμότητα της κοινωνίας πλήττεται καθημερινά από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Μόνο μια παλλαϊκή συστράτευση μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την επικίνδυνη κυβέρνηση της ΝΔ.
Μια τέτοια, όμως, συμμαχία απαιτεί ειλικρίνεια στον τρόπο με τον οποίο απαντάμε στο μείζον ερώτημα της εποχής: «υπάρχει περιθώριο για προοδευτικές πολιτικές που ανατρέπουν ουσιαστικά την συρρίκνωση και την λεηλασία των πολλών εντός των περιορισμών της Ενισχυμένης Επιτήρησης και των εντολών του Eurogroup;»
Εμείς θεωρούμε ότι ο άξονας συνεργασίας πρέπει πάση θυσία να συμπεριλαμβάνει πέντε κεντρικά προαπαιτούμενα: προστασία της ιδιωτικής περιουσίας από τα αρπακτικά, διαφύλαξης της δημόσιας περιουσίας που έχει απομείνει, ανάκτηση κυριαρχίας στον φορολογικό μηχανισμό που η τρόικα και πάταξη της φοροδιαφυγής, κουρέματα φόρων, εισφορών, προκαταβολών και οφειλών υπέρ των μικρομεσαίων, και καταπολέμηση της φτώχειας με αναλογική αύξηση της αγοραστικής δύναμης των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων.
Μόνο με μια τέτοια συμφωνία αρχών μπορεί να έρθει η πολιτική επανάσταση που απαιτεί η ιστορική συγκυρία, και όχι μια στερεοτυπική κυβερνητική εναλλαγή που απλά θα νομιμοποιήσει το 5ο Μνημόνιο με τάχα «προοδευτικό» πρόσημο.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.