Κρατική αεροπειρατεία: Σφοδρή επίθεση της ΕΕ στη Λευκορωσία - Θέτει θέμα στη Σύνοδο Κορυφής η Ελλάδα
Πρωτοφανές στα χρονικά, για την ΕυρωπαϊκήΈνωση, ήταν το περιστατικό της κρατικής αεροπειρατείας που συνέβη την Κυριακή (23.05). Η πτήση FR 4978 της RyanAir που αναχώρησε από την Αθήνα και το «Ελευθέριος Βενιζέλος», με προορισμό την πρωτεύουσα της Λιθουανίας, Βίλνιους, αναγκάστηκε να προσγειωθεί στο Μινσκ της Λευκορωσίας.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, άνδρες της μυστικής αστυνομίας της Λευκορωσίας που επέβαιναν στο αεροσκάφος επέμειναν στο πλήρωμα να εκπέμψει SOS για την ύπαρξη εκρηκτικού μηχανισμού, ενώ η κυβέρνηση Λουκασένκο έδωσε εντολή να απογειωθεί ένα μαχητικό MIG-29 για να οδηγήσει το αεροπλάνο στο αεροδρόμιο του Μινσκ.
Εκεί, με την άφιξη της πτήσης συνελήφθη ο ακτιβιστής δημοσιογράφος Ρομάν Προτάσεβιτς, ο οποίος είχε βρεθεί πριν λίγες ημέρες και στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ως μέλος της αποστολής που συνόδευσε την αρχηγό της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια.
Ο Προτάσεβιτς καταζητείται στη Λευκορωσία με τις αρχές της χώρας να υποστηρίζουν ότι αντιλήφθηκαν την παρουσία του αφού βγήκαν οι επιβάτες από το αεροσκάφος, κάτι όμως που ελέγχεται αν είναι ακριβές. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση Λουκασένκο έδωσε την εντολή για την αλλαγή πορείας του αεροπλάνου και τη συνοδεία του από το μαχητικό, έτσι ώστε να συλληφθεί ο «αντιφρονούντας» Προτάσεβιτς. Σύμφωνα με όσα κατηγορείται στη Λευκορωσία, κινδυνεύει με 15 χρόνια κάθειρξης, ενώ ο ίδιος φέρεται να έλεγε σε συνεπιβάτες του στην πτήση πως τον περιμένει η θανατική ποινή.
Όταν έγινε αντιληπτό το περιστατικό, σύσσωμη η διεθνής κοινότητα έσπευσε να καταδικάσει τις πρακτικές της Λευκορωσίας του Λουκασένκο και να απαιτήσει την άμεση απελευθέρωση των 171 επιβατών της πτήσης, συμπεριλαμβανομένου του Προτάσεβιτς. Εν τέλει, μετά από πολύωρη ταλαιπωρία το αεροπλάνο της RyanAir απογειώθηκε από το Μινσκ και έφτασε στον τελικό του προορισμό στο Βίλνιους, λίγο μετά τις 21:30 το βράδυ της Κυριακής (23.05). Στη Λιθουανία έφτασαν οι 170 επιβάτες, ανάμεσά τους 11 Έλληνες και 1 Κύπριος, ενώ ο Προτάσεβιτς παρέμεινε κρατούμενος στη Λευκορωσία.
Πάει το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής ο Μητσοτάκης
Από την πρώτη στιγμή, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είχε αντιδράσει έντονα στο περιστατικό. Το υπουργείο ενημέρωσε επίσης πως είναι σε διαρκή συντονισμό με τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αναμένει την ενδελεχή συζήτηση του θέματος στη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας (24.05).
Σε αντίστοιχα «σκληρό» ύφος ήταν και το μήνυμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος υπογράμμισε πως θα πρέπει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να εντείνει τις πιέσεις στη Λευκορωσία του Λουκασένκο καθώς δεν υπάρχει πλέον ανοχή σε ανάλογες ενέργειες.
«Η αναγκαστική προσγείωση ενός εμπορικού αεροπλάνου για την κράτηση ενός δημοσιογράφου είναι μια άνευ προηγουμένου, συγκλονιστική πράξη. Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση όλων των επιβατών. Η αυριανή Σύνοδος Κορυφής πρέπει να αντιμετωπίσει την ανάγκη αύξησης της πίεσης στη Λευκορωσία. Αρκετά», έγραψε στο Twitter ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Έντονες αντιδράσεις από την ηγεσία της ΕΕ και τα κράτη
H ηγεσία της ΕΕ εξέφρασε άμεσα ανησυχία για την αναγκαστική προσγείωση της πτήσης της Ryanair από την Αθήνα προς το Βίλνιους και κάλεσε τις αρχές της Λευκορωσίας να απελευθερώσουν αμέσως τους επιβάτες της πτήσης.
Σε ανάρτησή του στο twitter, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ ανέφερε: «Ανησυχώ πολύ με τα όσα έχουν αναφερθεί για την αναγκαστική προσγείωση της πτήσης της Ryanair στο Μινσκ. Καλούμε τις αρχές της Λευκορωσίας να απελευθερώσει αμέσως την πτήση και τους επιβάτες της. Η διερεύνηση του συμβάντος από το ICAO θα είναι απαραίτητη».
Από την πλευρά της η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε: «Είναι απολύτως απαράδεκτο να αναγκαστεί η πτήση της Ryanair από την Αθήνα προς το Βίλνιους να προσγειωθεί στο Μινσκ. ΟΛΟΙ οι επιβάτες πρέπει να είναι σε θέση να συνεχίσουν το ταξίδι τους στο Βίλνιους αμέσως και να διασφαλιστεί η ασφάλειά τους. Οποιαδήποτε παραβίαση των διεθνών κανόνων αεροπορικών μεταφορών πρέπει να έχει συνέπειες».
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ ξεκαθάρισε με ανάρτησή του στο twitter ότι παρακολουθούσε στενά τις εξελίξεις γύρω από την πτήση της Ryanair από την Αθήνα στο Βίλνιους. «Αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο», σχολίασε ο Ζοζέπ Μπορέλ και πρόσθεσε: «Θεωρούμε υπεύθυνη την κυβέρνηση της Λευκορωσίας για την ασφάλεια όλων των επιβατών και των αεροσκαφών. ΟΛΟΙ οι επιβάτες πρέπει να μπορούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους αμέσως».
Tην άμεση και σκληρή αντίδραση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και θεσμών ζήτησε και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ντόναλντ Τουσκ αναφερόμενος στο γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο φέρεται να διέταξε την αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους που εκτελούσε την πτήση Αθήνα-Βίλνιους, στο Μινσκ και τη σύλληψη του ακτιβιστή Ραμάν Προτασέβιτς.
«Ο Λουκασένκο έχει γίνει απειλή όχι μόνο για τους πολίτες του αλλά και για τη διεθνή ασφάλεια» ανέφερε ο Ντόναλντ Τουσκ και προσέθεσε ότι «η πράξη της κρατικής τρομοκρατίας απαιτεί άμεση και σκληρή αντίδραση όλων των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και θεσμών».
Την άμεση απελευθέρωση του Ρόμαν Προτάσεβιτς ζήτησε και ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα. «Καλώ τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ να αντιδράσουν αμέσως στην απειλή που έθεσε στη διεθνή πολιτική αεροπορία το καθεστώς της Λευκορωσίας. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να λάβει αμέσως βήματα ώστε αυτό να μην επαναληφθεί», ανέφερε ο Λιθουανός πρόεδρος.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας προειδοποίησε ότι το επεισόδιο με την εξαναγκαστική προσγείωση στο Μινσκ θα έχει «σαφείς συνέπειες» από την ΕΕ, σημειώνοντας ότι πρόκειται για «σοβαρή παραβίαση της ευρωπαϊκής πολιτικής αεροπορίας».
«Το γεγονός ότι το αεροπλάνο που ταξίδευε μεταξύ δύο χωρών της ΕΕ αναγκάστηκε να κάνει ενδιάμεση στάση, με το πρόσχημα ότι υπήρχε απειλή για βόμβα είναι μια σοβαρή παραβίαση των κανόνων πολιτικής αεροπορίας στην Ευρώπη. Ανησυχούμε πολύ για τις πληροφορίες ότι ο δημοσιογράφος Ρομάν Προτασέβιτς συνελήφθη με αυτόν τον τρόπο», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.
Ο Μάας υπογράμμισε ότι το συμβάν αυτό δεν θα αγνοηθεί και θα επιφέρει «σαφείς» συνέπειες από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως ανέφερε, θα συζητηθεί στην επικείμενη σύνοδο κορυφής και η Γερμανία βρίσκεται ήδη σε επαφή με τους εταίρους της στην ΕΕ για το θέμα αυτό.
Για σοβαρές συνέπειες προειδοποίησε τον Λευκορώσο πρόεδρο Λουκασένκο, και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντόμινικ Ράαμπ. «Η Βρετανία ανησυχεί για τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για τη σύλληψη του δημοσιογράφου του NEXTA Ρομάν Προτασέβιτς και τις συνθήκες που οδήγησαν το αεροπλάνο του να προσγειωθεί στο Μινσκ. Θα συντονιστούμε με τους συμμάχους μας. Αυτή η παράλογη ενέργεια του Λουκασένκο θα έχει σοβαρές συνέπειες», έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter.
Η Γαλλία από την πλευρά της, κατήγγειλε την «απαράδεκτη» εκτροπή, από τις αρχές της Λευκορωσίας, και ζήτησε να δοθεί μια απάντηση από τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ. «Η εκτροπή, από τις λευκορωσικές αρχές, μιας πτήσης της Ryanair είναι απαράδεκτη. Είναι αναγκαίο να δοθεί μια ισχυρή και ενιαία απάντηση των Ευρωπαίων», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.
«Όλοι οι επιβάτες της πτήσης, μεταξύ των οποίων και οι πιθανοί Λευκορώσοι αντιπολιτευόμενοι, πρέπει να επιτραπεί χωρίς καθυστέρηση να φύγουν από τη Λευκορωσία», πρόσθεσε. Η ΕΕ κάλεσε επίσης τη Λευκορωσία να επιτρέψει σε όλους τους επιβάτες να συνεχίσουν το ταξίδι τους, κάνοντας λόγο για «μια απολύτως απαράδεκτη ενέργεια» εκ μέρους του Μινσκ.
Διεθνή έρευνα ζητά το ΝΑΤΟ, παραβιάσεις διεθνών κανόνων εντοπίζει ο ΟΗΕ
Το ΝΑΤΟ χαρακτήρισε «σοβαρό και επικίνδυνο συμβάν» την αναγκαστική προσγείωση του αεροσκάφους της Ryanair στο αεροδρόμιο του Μινσκ, τονίζοντας ότι απαιτείται διεθνής έρευνα για το επεισόδιο αυτό.
Από την πλευρά του, ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) του ΟΗΕ εξέφρασε την «έντονη ανησυχία» του για την κατά τα φαινόμενα εξαναγκαστική προσγείωση του αεροπλάνου της εταιρείας Ryanair στη Λευκορωσία.
Η ίδια η εταιρεία, υποστήριξε πως στον έλεγχο που έκαναν οι αρχές της Λευκορωσίας δεν βρέθηκε τίποτα επικίνδυνο, ενώ η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών υποστήριξε πως «Καταδικάζουμε οποιαδήποτε παρέμβαση δεν συνάδει με τις αρχές του διεθνούς δικαίου».
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Αεροπειρατεία στη Λευκορωσία: Προσγειώθηκε στο Βίλνιους το αεροπλάνο της Ryanair με 170 επιβάτες