Λεπτό προς λεπτό η ομιλία Παπανδρέου
Στο βήμα της Εθνικής Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται ο πρόεδρος του Γιώργος Παπανδρέου.
- Πριν από 30 χρόνια ξεκίνησα μια πορεία στα χωριά της Τριταίας στην Αχαία μαζί με ανθρώπους που πίστεψαν ότι η Ελλάδα μπορεί. Μια Ελλάδαμακριά από εξαρτήσεις, δημοκρατική, δίκαιη.
- Σ΄αυτήν την πορεία βρεθήκαμε μαζί. τα τελευταία 30-40 χρόνια βρεθήκαμε μαζί άλλοτε κοντά, άλλοτε σε αντιπαράθεση, αλλά πάντα με κοινές αγωνίες.
- Θα είμαστε και πάλι μαζί, σε έναν κοινό αγώνα. Από μετερίζια διαφορετικά, αλλά και πάλι κοντά.
Τα τελευταία χρόνια βρέθηκα σε απόσταση δύσκολων αποφάσεων, απόσταση που δημιουργεί η εξουσία, αλλά και η απόσταση που διένυσα για να αντιμετωπίσω την μεγαλύτερη κρίση των τελυεταίων δεκαετιών.
Αλλά χαίρομαι γιατί από αύριο, μπορούμε να γίνουμε πιο απλοί.
- Ο αγώνας μας δεν έχει τελειώσει κι έχουμε ακόμη να κλάψουμε πολύ για να μάθουμε τον κόσμο να γελάει (Ρίτσος). Έχουμε αγώνα καθημερινό. Δενέχει τελειώσει. Και θα κερδηθεί μόνο με το λαό, όχι ενάντιά του.
- Να ευχαριστήσω τους πολίτες, που έδωσαν τη μάχη. Να ευχαριστήσω τα υπουργικά συμβούλια, που άντεξαν, τα μέλη της ΚΟ που άντεξαν με απειλές, με λάσπη, με βία.
Άντεξαν και σήκωσαν το βάρος της ιστορικής ευθύνης. Να ευχαριστήσω και τους αφανείς ήρωες που μάτωσαν για την πατρίδα, ακόμη και σε βάρος της υγείας τους. Να ευχαριστήσω τον Λουκά Παπαδήμο, που με τον Βαγγέλη Βενιζέλο και όλους τους υπουργούς έδωσε καθοριστικά τις μάχες κορυφής για τις αποφάσεις της 26ης οκτωβρίου.
- Θα ήθελα να ευχαριστήσω τη ΝΔ, αλλά η προσφορά της έγινε με μια δόση μιζέριας. Αμετανόητη, με μικροπολιτικούς υπολογισμούς και έλλειψη ουσιαστικής προσφοράς. Πολλά για το θεαθήναι, λίγα για την ουσία.
Η συνεργασία έγινε κάτω από την απειλή ενός δημοψηφίσματος που φοβήθηκε. Η ΝΔ έβαλε την υπογραφή της. δέχθηκε το σωστό των όσων κάναμε. Αναίρεσε τα όσα μας καταμαρτυρούσε δύο χρόνια. Αναίρεσε την απαράδεκτη
στάση και επιχειρηματολογία, τα όσα επισήμως έλεγε ακόμα και για τις στατιστικές που παρακολουθούσε. Δέχθηκε ότι τελικά είχαμε δίκιο. Ότι από τον Μάιο του 2010 κάναμε αυτό που έπρεπε. Θα ήθελα να τους επαινέσω. Αλλά και στην κυβέρνηση συνεργασίας, δεν πάλεψαν να δώσουν πνοή. Σε εθνικά θέματα, την αλλαγή πολιτικού συστήματος, πολλά απ' όσα είχα πει. Σήμερα δεν το αξίζουν. Μακάρι αύριο να το δείξουν. Από την πρώτη μέρα η ΝΔ ανακύκλωνε τη μιζέρια, πόνταρε στην αποτυχία.
- Σήμερα, μετά από δύο χρόνια μόνο, ο ΟΟΣΑ μας επαινεί. Μας βάζει ανάμεσα σε όλες τις χώρες στην πρώτη θέση των διαρθρωτικών αλλαγών. Εμείς. Πρώτη η Ελλάδα. Μην αγοράζετε πάντα τι λένε τα ΜΜΕ, η αντιπολίτευση, η τρόικα και οι εταίροι. Ο ελληνικός λαός έχει κάνει τεράστια βήματα.
Ζητούμε την αξιοπρέπεια, το σεβασμό και την ευκαιρία να πάει η Ελλάδα μπροστά.
- Τα σπρεντς είχαν αποκλιμακωθεί. Αλλά τα πράγματα άλλαξαν όταν ελήφθη η απόφαση του Ντοβίλ, στη Γαλλία. Και σήμερα βλέπουμε μια συστημική
κρίση, κι αν δεν υπήρχε η παρέμβαση της ΕΚΤ, θα είχαμε σήμερα την κατάρρευση της ευρωζώνης. βρεθήκαμε σε παγκόσμια δυστοκία και φόβο απέναντι στις προκλήσεις των αγορών.
- Το δίλημμα είναι Δημοκρατία ή Βαρβαρότητα. Σ΄ αυτό το παγκόσμιο χωριό, ποιος τελικά αποφασίζει; Αυτό το ερώτημα έθετα στους ηγέτες. Ποιος αποφασίζει; Οι αγορές; Οι τράπεζες; οι επιχειρηματίες; Οι πολυεθνικές; Τα χρηματιστήρια; Τα μίντια;
Με τη συγκέντρωση εξουσίας της παγκοσμιοποίησης, έχουν περιθωριοποιηθεί οι πολίτες. Η Δημοκρατία έχει υπόσταση ενώ το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα.
Στο παγκόσμιο χωριό, δεν υπάρχουν κανόνες.Οι πολιτικοί είναι σήμερα πιο αδύναμοι. μερικοί και αιχμάλωτοι, ενός πιο ισχυρού οικονομικού συστήματος. Απαιτείται παγκόσμιο μέτωπο δημοκρατίας. Μέτωπο για την ισότητα, για την καταπολέμηση της διαφάνειας.
Το μέτωπο δημοκρατίας θα πρέπει να είναι ευρωπαϊκό. Η ευρώπη να μπει στην εμπροσθοφυλακή της παγκόσμιας δημοκρατίας. Κι έχει η Ευρώπη τεράστιες δυνατότητες, που η συντηρητική ευρώπη δεν συνειδητοποιεί.
Να βάλει τέλος στα CDS, να σπάσει την κερδοσκοπία εκδίδοντας ευρωομόλογα, που θα σήμαιναν για την Ελλάδα πιο ήπια προσαρμογή. Να φορολογήσει τις τράπεζες με φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, που θα πάνε σε επένδυση, στην οικονομία, την πράσινη οικονομία. Να ελέγξει τους φορολογικούς παραδείσους. Αυτές είναι οι κινήσεις που θα βάλουν τέλος στην κρίση. Αυτή είναι η δική μας προοδευτική πρόταση.
- ΄Το Μάρτιο του 2010, πριν το μνημόνιο, είχα πει ότι το χρέος είχε φτάσει στα 325 δισ. ευρώ. και κάθε χρόνο δαπανούμε όλο και περισσότερα, ενώ εισπράττουμε όλο και λιγότερα.
Με αποτέλεσμα οι δανειστές να ζητούν αυξημένα επιτόκια και ο δανεισμός έχει γίνει απαγορευτικός. Από το 2004 ως το 2009, τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 10 δισ, ενώ οι πρωτογενείς δαπάνες αυξήθηκαν κατά 23 δισ. ευρώ. πριν από δυο χρόνια, κανείς δεν μας πίστευε όταν λέγαμε ότι θα πατάξουμε τη φοροδιαφυγή και θα εισπράξουμε φόρους.
Γιατί έβλεπαν πάρτι πολιτών, σπατάλες, οφ σορ υπουργών και σκάνδαλα.
- Η ανασυγκρότηση του ελληνικού κράτους είναι θέμα επιβίωσης. Μικρή σημασία έχει να μειώσουμε το έλλειμμα και το χρέος, αν δεν αντιμετωπίσουμε παράλληλα τα αίτια που μας έφεραν εδώ. Γιατί αν δεν το κάνουμε, θα βρεθούμε στο ίδιο σημείο. το πρόβλημα της χώρας είναι πολιτικό. τελειώνει για τη χώρα μια εποχή. ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο στο βιβλίο της ιστορίας. Η μεταπολίτευση βρήκε τη χώρα σε μια τεράστια διαίρεση. Κάναμε πολλά, αλλά έγιναν και τραγικά σφάλματα κι εκπτώσεις.
- Να δώσουμε τη μάχη. Ο καθένας όπου μπορεί. Να κάνουμε για τη χώρα μας ό, τι θα κάναμε για το σπίτι μας.
- Μπορεί να χάθηκαν η λογική και το μέτρο από κάποιες κυβερνήσεις, αλλά δεν χάθηκε η συνείδηση του λαού. Αυτά τα είπα το Μάρτιο του 2010. Αυτά λέω και σήμερα. πρέπει να τα έχουμε συνέχεια στο μυαλό μας, γιατί τα εμπόδια είναι πολλά ακόμη. Δεύτερον, η συντηρητική επικυριαρχία στην Ευρώπη που μακάρι να αλλάξει. Στις εκλογές και στην Ελλάδα, θα πρέπει να είναι με θετικό πρόσημο στο ΠΑΣΟΚ. Τρίτον, οι δικές μας αδυναμίες, που δεν μας επέτρεψαν να αλλάξουμε την Ελλάδα όσο θα θέλαμε. Τέταρτον, η στείρα αντιπολίτευση, πέμπτον, οι αντιδράσεις συντεχνιών και ένα κατεστημένο μιντιαρχών, επιχειρηματιών. Και ο ελάχιστος χρόνος που είχαμε για όσα δεν έγιναν επί δεκαετίες.
- Οι επιλογές που έχουμε είναι οι αλλαγές που έχουμε να κάνουμε. Δικιά μας είναι η μάχη για τη δημοκρατική επανάσταση στην Ελλάδα. Στις
εκλογές θα συγκριθούμε με τα άλλα κόμματα. Εμείς τολμάμε τη σύγκριση.
- Κάναμε την αρχή στο πραγματικό νοικοκύρεμα, μειώσαμε κατά 8 μονάδες το πρωτογενές έλλειμμα. Δεύτερο διακύβευμα, η διαφάνεια, να ξέρει ο κάθε πολίτης που δαπανάται κάθε ευρώ. Επί έξι χρόνια ΝΔ, το μόνο που είδαμε είναι μικρά και μεγάλα Βατοπέδια.
Για τη φράση λεφτά υπάρχουν
- Η εξουσία επί ΠΑΣΟΚ ελέγχεται πλέον για κάθε ευρώ που δαπανάται υπέρ του ελληνικού λαού. Aυτό εννοούσα όταν έλεγα ότι λεφτά υπάρχουν. Τα λεφτά που χάνονται στη χοάνη της αδιαφάνειας. Κανένα μνημόνιο, καμία εξάρτηση δεν θα είχαμε αν δεν υπήρχε αδιαφάνεια. Εμείς τολμάμε τη σύγκριση και σε ένα τρίτο διακύβευμα. Στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής. Πού ήταν το ΣΔΟΕ έξι χρόνια επί ΝΔ; Πουθενά. Επειδή η ΝΔ είχε διατάξει την κατάργησή του. Έγινε σύλληψη για λαθρεμπόριο καυσίμων; Μπήκαν χειροπέδες σε κανέναν φοροφυγά; η πλήρης ασυδοσία. Εμείς θεσμοθετήσαμε τον Οικονομικό Εισαγγελέα, την Οικονομική Αστυνομία. Φτύσαμε αίμα να φτάσουμε εκεί, να βάλουμε τις βάσεις, να κλείσουμε τα παραθυράκια των νόμων.
Υπάρχουν ακόμη τεράστιες ελλείψεις. Μακάρι να είχαν ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια. Δεν θα είχαμε μνημόνιο. Αλλά εμείς κάναμε την αρχή.
- Δεν έχω αυταπάτες, η κατάσταση είναι ζοφερή και γίνεται όλο και πιο δύσκολη για τον επόμενο καιρό. Αλλά το παλέψαμε. Δεν πήραμε τον εύκολο
δρόμο. Νοιαζόμαστε για τον πολίτη, για τη νέα γενιά της χώρας. Γι αυτό αλλάξαμε το ασφαλιστικό σύστημα.
- Διακύβευμα είναι η πράσινη ανάπτυξη. Ούτε που ασχολήθηκαν με την πράσινη ανάπτυξη. Το μόνο που έκαναν είναι να γελάνε και να μιλάνε για πράσινα άλογα.Ζήτησα από την Task Force να έρθει για να συμβάλει στη δημόσια διοίκηση. Μπαίνουν τα πράγματα σε σειρά. εμείς βάλαμε τη βάση για τη διαφανή αξιοποίηση του δημόσιου πλούτου. Άλλοι έκαναν τα βατοπέδια.
Για την ΑΟΖ
- Βάλαμε τις βάσεις για ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο με πράσινο χρώμα. Σε αντίθεση με αυτούς που ξέχασαν την ΑΟΖ επί έξι χρόνια, εμείς σε δύο
χρόνια προχωρήσαμε σε έρευνες για την αποτύπώση του φυσικού πλούτου και πετρελαίου. Εμείς μιλήσαμε με πράξεις. Σε δυο χρόνια ό, τι δεν έγινε σε δεκαετίες.
Για την επιτροπεία
- Παρά τη δεινή μας θέση, στην οποία βρέθηκε η χώρα, εμείς πατήσαμε πόδι και αποτρέψαμε κάθε ιδέα για την απώλεια του δικαιώματος ψήφου για
κράτη που βρισκόταν σε πρόγραμμα στήριξης. Αποκρούσαμε κάθε σενάριο που προέβλεπε επιτροπεία. Εμείς το αποτρέψαμε.
Για media και τράπεζες
Ποιος διασφάλισε ότι η ανακεφαλαιοποίηση θα γίνει με κοινές μετοχές και επί ποιας κυβέρνησης σταμάτησαν οι παρεμβάσεις για θαλασσοδάνεια
σε υπερχρεωμένες επιχειρήσεις ΜΜΕ; Ποιος είπε ότι ο κάθε καναλάρχης θα πρέπει να αντιμετωπίζεται όπως κάθε Έλληνας; Ποιος έδωσε μάχη για δεύτερη ευκαιρία σε υπερχρεωμένα νοικοκυριά;
- Δεν κάνω απολογισμό, αλλά το αυτονόητο: υπερασπίζομαι αυτό που κάναμε. Δεν εξωραίζω, υπενθυμίζω γεγονότα. ό, τι λάθος έγινε, το παίρνω πάνω
μου. Όσες επιτυχίες έγιναν, είναι επιτυχίες όλων μας. Όλοι μας συμβάλλαμε, αλλά μην τις λησμονούμε. Είναι και το όπλο μας στην εκλογική αναμέτρηση.
- Το δίλημμα των πολιτών είναι εξαιρετικά απλό. Το πρόγραμμα προσαρμογής θα συνεχιστεί, όποιος κι αν είναι στην κυβέρνηση. αλλά ποιος μπορεί να υπερασπιστεί τους αδύναμους; Να εγγυηθεί ότι η χώρα μας μπορεί να αλλάξει ριζικά; Ποιος πιστεύει στη μάχη για τις αλλαγές και ποιος θέλει να γυρίσουμε στα παλιά;
- Παρόλο που το ΠΑΣΟΚ έχει πολλές και ιστορικές ευθύνες για την κρίση, παραμένουμε ο μοναδικός φορέας με δυνατότητες εξόδου από την κρίση.
Για το δημοψήφισμα
- Είμαι περήφανος γιατί έδωσα μάχη να καθιερώσουμε την εκλογή ηγεσίας από τη βάση, να ανοίξουμε την ευκαιρία συμμετοχής σε δράσης. Πήρα αποφάσεις δύσκολες και ίσως κόστισαν πολιτικά.
Αλλά χαλάλι, γιατί έκανα και θα συνεχίσω να κάνω το προοδευτικό και πατριωτικό καθήκον.
Μετανιώνω που δεν ζήτησα διεξαγωγή δημοψηφίσματος νωρίτερα. Ο λαός έπρεπε να εκφραστεί. Καμιά απόφαση δεν θα περπατήσει τόσο ξεκάθαρα, χωρίς ξεκάθαρη τοποθέτηση της πλειοψηφίας. Με είπαν τρελό, επειδή ζήτησα να δοθεί ο λόγος στο λαό. Αυτοί που με κατηγορούσαν ως υποχείριο, ρωτούσαν έκπληκτοι "ρώτησε τη Μέρκελ;" "ρώτησε το Σαρκοζί;". ήθελα να ρωτήσω τον ελληνικό λαό. Κάποιοι είπαν ότι η απόφαση μου κόστισε την πρωθυπουργία. Χαλάλι.
Ήρθε η ώρα να δώσω τις μάχες μου από άλλα μετερίζια. Θα με βρίσκετε με τους νέους της χώρας, με τους αδύναμους, στα χωριά.