H ομιλία Βενιζέλου
- Το ΠΑΣΟΚ ειναι ενωμένο και δυνατό και θα μείνει έτσι, όπως αξίζει στην ιστορία μας και στο μέλλον. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η χθεσινή μέρα ήταν ιστορική, γιατί βγάλαμε από τις πλάτες του ελληνικού λαού, ελαφρύναμε τις επόμενες γενιές από ένα βάρος 50 ποσοστιαίων μονάδων. αποκαταστήσαμε, με τη βοήθεια εταίρων και πιστωτών, αλλά λόγω των θυσιών, μια μεγάλη ιστορική αδικία σε βάρος των επόμενων γενιών.
Χθες συνετελέστηκε η μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους στην παγκόσμια οικονομική και δημοσιονομική ιστορία. Άλλαξαν τα οικονομικά και
δημοσιονομικά δεδομένα της Ελλάδος. Χθες η Ελλάδα απέφυγε οριστικά τη χρεοκοπία. αλλά αυτή η περιγραφή είναι κολοβή. Γιατί αυτό που έγινε χθες είναι η αλλαγή της εικόνας της χώρας.
Όλος ο πλανήτης μιλά θετικά για την εικόνα της Ελλάδος. Οι ταπεινώσεις που έχουμε υποστεί, η βλάβη που έχει επέλθει στη διεθνή επωνυμία της χώρας, η εικόνα αρχίζει σιγά-σιγά να αντιστρέφεται.
- Οι Έλληνες πόνεσαν, πονούν ακόμη, αλλά στέκονται όρθιοι. Χθες συνέβησαν δύο πράγματα, ένα οικονομικό γεγονός που γράφεται στην ιστορία κι ένα επικοινωνιακό γεγονός, που μας δίνει μια τεράστια ευκαιρία, που οφείλουμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο, αλλά κυρίως χρειάζεται δουλειά, δουλειά, δουλειά.
- Αποφύγαμε τη χρεοκοπία, αλλά η κρίση δεν τελείωσε. Μέσα από μια Ελλάδα που θα μετατραπεί σε εθνικό κίνημα παραγωγής, μπορούμε να λύσουμε το τεράστιο πρόβλημα που έχουμε ως χώρα και εθνική οικονομία. Είναι μια στιγμή που πρέπει να καταγράψουμε στη συνείδησή μας.
Είναι η στιγμή που πρέπει να του πούμε -κι εγώ προσωπικά- ένα μεγάλο ευχαριστώ για τις θυσίες, την υπομονή, τη συλλογική προσπάθεια, την
αντοχή -έστω και την ανοχή-. Στον κάθε Έλληνα και την κάθε Ελληνίδα προσωπικά. Οφείλουμε να κοιτάξουμε στα μάτια τον κάθε συμπολίτη και να
του πούμε με ειλικρίνεια ένα μεγάλο συγνώμη για διαχρονικά πολιτικά και ιστορικά λάθη και παραλείψεις, που βαραίνουν την παράταξη και εμάς, όσους ασκούμε εξουσία προσωπικά.
- Δεν φτάσαμε τυχαία. Συστηματικά, επί εννέα μήνες, που κι εγώ βρέθηκα στο τιμόνι του υπουργείου οικονομικών, δώσαμε μια μάχη. Προσπαθήσαμε, ζήσαμε στιγμές μεγάλης απογοήτευσης.
Και συνεχίσαμε το Νοέμβριο με τη νέα κυβέρνηση με τον Λουκά Παπαδήμο και συνεχίζουμε, παρά την ελληνική ιδιορρυθμία, κάποιοι να θέλουν να είναι αντιπολιτευόμενη συμπολίτευση ή συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση.
- Τώρα που αποφύγαμε τη χρεοκοπία, μπορούμε να πούμε ότι δεν υπάρχει μόνον η ύφεση, η ανεργία, η μείωση μισθών και συντάξεων, αλλά η προσδοκία να γυρίσει ο τροχός της ανάπτυξης, να αποκαταστήσουμε ανισότητες, παλιές και νέες.
Ας πούμε κατ' αρχάς εδώ, μεταξύ μας, τι είναι αυτό που συνέβη στην Ελλάδα τα 2,5 τελευταία χρόνια; Τι έπαθε μια χώρα δημοκρατική, ανεπτυγμένη, ένα ιστορικό έθνος, μέλος της ΕΕ και της ευρωζώνης, με ένα υψηλό επίπεδο ζωής; Η Ελλάδα μπήκε με καθυστέρηση, αλλά με τον πλέον βίαιο τρόπο στην δίνη της οικονομικής κρίσης, ενώ το τέλος των ψευδαισθήσεων, το τέλος της μεταπολιτευτικής ιστορίας, ήρθε με ακραίο τρόπο. Η χώρα ταπεινώθηκε, γιατί αναγκάστηκε να ζητήσει διεθνή βοήθεια. Πρέπει όλοι να τοποθετηθούμε ξανά. Το ΠΑΣΟΚ χρώσταγε στον τόπο. Του έλαχε η ιστορική μοίρα να διαχειριστεί τη μεγαλύτερη κρίση της μεταπολεμικής περιόδου.
- Αναγκαστήκαμε να σηκώσουμε το σύνολο της ευθύνης. Και από εσφαλμένες εκτιμήσεις, αλλά επειδή οι άλλες δυνάμεις βιάστηκαν να κρυφτούν μεδημαγωγικό τρόπο πίσω από την υπευθυνότητα του ΠΑΣΟΚ. Φταίμε γιατί καλλιεργήσαμε προσδοκίες, αλλά κάποιοι άλλοι καλλιέργησαν πολλοί περισσότερα. φταίμε γιατί καθυστερήσαμε να λάβουμε κρίσιμες αποφάσεις, αλλά κάποιοι ποτέ δεν θα είναι έτοιμοι. Αργήσαμε νακάνουμε ρήξεις με συντεχνίες στο παρελθόν. Συμβάλλαμε σε έναν πολιτικό λόγο ανεπίγνωστο των επιπτώσεων.
- Το ΠΑΣΟΚ έπρεπε να σηκώσει το βάρος της δικής του ευθύνης, γιατί εξέφρασε και εκφράζει το πνεύμα της Μεταπολίτευσης. Ο Ανδρέας
Παπανδρέου έδωσε το στίγμα, μιλώντας για αλλαγή και για μη προνομιούχους. Αλλά από ένα σημείο και μετά, το κίνημα της Αλλαγής
μετατράπηκε σε έναν φοβικό συντηρητισμό. Οι δε μη προνομιούχοι του ΄80 δεν υπάρχουν πια. Άλλοι είναι οι μη προνομιούχοι, οι νέοι άνεργοι, οι μεσήλικες, οι συνταξιούχοι.
Δίνουμε έναν διπλό ασύμετρο πόλεμο
Πρέπει να ξαναδούμε από την γωνία του μέλλοντος το παρελθόν μας και να προσδιορίσουμε αξιακά τις γενετικές έννοιες, το γενετικό υλικό του ΠΑΣΟΚ, που συγκεφαλαιώνεται στις δύο καίριες λέξεις: Αλλαγή και μη προνομιούχοι, εν έτει 2012 και με το βλέμμα στο 2020.
Δίνουμε έναν διπλό ασύμετρο πόλεμο. Γιατί παλεύουμε να κρατήσουμε τη χώρα όρθια, όταν άλλοι εύκολα δημαγωγούν και λαϊκίζουν. Μια ασύμετρη μάχη, δύσκολη να κερδηθεί, αλλά πρέπει να την κερδίσουμε. Κανείς να μην υποτιμά τον ελληνικό λαό.
- Υπάρχει το καλύτερο, το λαμπρότερο μέλλον για την πατρίδα μας. Η διάσωση είναι το πρώτο στάδιο. Έρχεται η ανάκτηση του εδάφους που
έχουμε χάσει, για να πάρει η Ελλάδα τη θέση που της αναλογεί στον παγκόσμιο καταμερισμό. πώς διαμορφώνουμε το μέλλον αυτό;
Ανταποκρινόμενοι στο εθνικό καθήκον αλήθειας κι ένα δεύτερο, ακόμη μεγαλύτερο, το εθνικό καθήκον αλληλεγγύης. Γιατί αλληλεγγύη δεν είναι
μόνον κοινωνική, αλλά και εθνική, να διαφυλάξουμε τη συνοχή της πατρίδας, τη συνοχή του έθνους.
Χωρίς την Ελλάδα δεν υπάρχει Ευρώπη
- Η Ευρώπη είναι το πλαίσιο αναφοράς. Χωρίς την Ελλάδα δεν υπάρχει Ευρώπη. Χωρίς Ευρώπη δεν μπορεί να αντέξει η Ελλάδα την υπαρξιακή
κρίση που διέρχεται. Αλλά η Ευρώπη του 2012 δεν είναι η Ευρώπη του 2.000 ούτε των εμπνευστών της.
Η σημερινή Ευρώπη είναι μονοδιάστατη, γκρίζα, είναι συντηρητική. Αναφέρομαι σε λαούς, σε κοινωνίες, σε εκλογικά σώματα, που αναδεικνύουν συγκεκριμένους συσχετισμούς και αυτά με τη σειρά τους σε συγκεκριμένες κυβερνήσεις.
- Δεν αρκεί να αγωνιζόμαστε μέσα στην ευρώπη. πρέπει να αγωνιζόμαστε και για μια άλλη Ευρώπη. Μια δύσκολη και αντιφατική κίνηση, που θέλει βούληση και συμμαχίες. Τα παλιά μέτωπα που ξέρουμε δεν υπάρχουν πια.
Πρέπει να φτιάξουμε ένα νέο εθνικό συμβόλαιο
- Πρέπει να απαντήσουμε καταφατικά στυο ερώτημα, αν υπάρχουν περιθώρια άσκησης πολιτικής σε αυτά τα πλαίσια, σε αυτήν την ευρώπη και με αυτό
το μνημόνιο. Ναι, εμείς πρέπει να διαμορφώσουμε τα πλαίσια αυτά.
Γι' αυτό χρειάζονται συντακτικού χαρακτήρα πρωτοβουλίες. Πρέπει να φτιάξουμε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο. Μια διαφορετική αντίληψη για τη δημοκρατία και την πολιτική.
-Οι προτάσεις Βενιζέλου
Χρειαζόμαστε μηχανισμούς ελέγχου και αυτοκάθαρσης σε κάθε μορφή εξουσίας. Χρειάζεται δικαιοσύνη να απονέμεται και να γίνεται σεβαστή η νομιμότητα. Μιλάμε για ένα κράτος με φορολογικό σύστημα δίκαιο και ασφαλές.
Χρειαζόμαστε ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης, βασισμένο στην ανταγωνιστικότητα.
Κάποιοι επιλέγουν το δημαγωγικό λόγο, μετατρέπουν το αυτονόητο και το προφανές σε ανακάλυψη της Αμερικής.
Τι δίνει το νέο πρόγραμμα στην Ελλάδα
Έχουμε τη διαβεβαίωση ότι οι εταίροι μας θα μας στηρίξουν μέχρι να βγούμε στις αγορές. Αναδιαρθρώνουμε το χρέος μας κατά 100 δισ. ευρώ.
Έχουμε επανεκαφαλαίωση και εξυγιάνηση του τραπεζικού μας συστήματος. Διαμορφώνουμε τις ουσιαστικές προϋποθέσεις επανόδου σε τροχιά ανάπτυξης. η Ελλάδα δεν είναι μόνον ένα σταθερό μέλος της ΕΕ.
Η Ελλάδα μπορεί να γίνει πραγματικά μια φιλοεπενδυτική χώρα. Χρειαζόμαστε χωροταξικό σχεδιασμό, γρήγορο δικαστικό έλεγχο. Πράγματα που δεν είναι δεδομένα. Αλλα είναι εμπόδια στην εθνική ανταγωνιστικότητα.
Αυτό που έγινε με την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους δείχνει ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε και θα τα καταφέρουμε.
Μπορούμε να προσελκύσουμε άμεσα ξένες επενδύσεις, να μετατρέψουμε το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων σε πρόγραμμα επενδύσεων.
Οι τράπεζες, το χαρτοφυλάκιο των οποίων περιέρχεται στον έλεγχο του Δημοσίου, μπορεί να γίνουν μοχλός ανάπτυξης μέσα από τον διακανονισμό των δανείων πρέπει να μετατρέψουμε το νέο πρόγραμμα στήριξης σε ένα ολοκληρωμένο και ενδογενές εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης.
- Το ζήτημα δεν είναι η επαναδιαπραγμάτευση, αλλά η διαρκής διαπραγμάτευση και επεξεργασία αυτού του ενδογενούς σχεδίου ανασυγκρότησης. Δημοσιονομική προσαρμογή χρειαζόμασταν επειγόντως.
Αν η επιλογή ήταν δική μας, η προσαρμογή θα γινόταν με πιο ήπιο τρόπο σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Αναγκαία η δημοσιονομική προσαρμογή
Η δημοσιονομική προσαρμογή είναι απολύτως αναγκαία, γιατί αλλιώς δεν υπάρχει αναπτυξιακή προοπτική.
Μπορούμε να περάσουμε στον πυλώνα των διαρθρωτικών αλλαγών, χωρίς ενοχές κι αμφιθυμία. Αλλιώς θα μείνουμε αιχμάλωτοι καταστάσεων οι οποίες με μαθηματική ακρίβεια θα μας οδηγήσουν σε κρίση. Υπάρχει ζωή και κατά τη διάρκεια του προγράμματος και μετά από αυτό. Αρκεί να έχουμε την αναγκαία εθνική ενότητα και αναγκαία συναίνεση.
Το νέο ΠΑΣΟΚ
Σε μεγάλο βαθμό αυτό εξαρτάται από εμάς. Γιατί ένα συντηρητικό ΠΑΣΟΚ, κολλημένο στο παρελθόν, προδίδει και τον εαυτό του και τον ιδρυτή του,
τον Α. Παπανδρέου.
Πρέπει να μετατρέψουμε το ΠΑΣΟΚ από ένα κόμμα του δημόσιου τομέα σε ένα κίνημα της κοινωνίας των πολιτών, σε ένα γνήσιο λαϊκό και πατριωτικό κίνημα.
- Πήραμε δύσκολες και δυσάρεστες αποφάσεις. Στο προηγούμενο Εθνικό συμβούλιο είπα ότι πικράναμε το λαό για να προστατεύσουμε το έθνος,
αλλά δεν χάσαμε την ψυχή μας. Το ΠΑΣΟΚ ήταν, είναι και θα είναι ο εκφραστής της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης, της κεντροαριστεράς.
- Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ ανοιχτό, συλλογικό, αποκεντρωμένο, ανανεωμένο, θεσμικό. Ένα ΠΑΣΟΚ που σέβεται τη Δημοκρατία, τη διαφάνεια, την
αξιοκρατία, το κράτος δικαίου στο εσωτερικό του. Γιατί αυτό είναι προϋπόθεση για να τα σέβεται όλα αυτά σε επίπεδο κράτους και κοινωνίας. Χρειαζόμαστε ενότητα, συσπείρωση, συστράτευση και ανανέωση.
Απευθύνω πρόσκληση συστράτευσης σε όσους θα έπρεπε να είναι μαζί μας και θα είναι μαζί μας. Αλλά χρειαζόμαστε και μια νέα κοινωνική συμμαχία με συνταξιούχους, βιοτέχνες, τους ανέργους, τους νέους επιστήμονες.
H νέα κοινωνική συμμαχία
Θα κάνουμε τη νέα κοινωνική συμμαχία με αυτούς που πικράναμε. Αλλά αυτή η προσπάθεια υπερβαίνει τη συγκυρία. και τελικά διαφυλάσσει εισοδήματα, προοπτικές. Η αποστολή μας είναι να ξαναφτιάξουμε την Ελλάδα.
Θα πρέπει να απαντήσουμε ευθέως το ερώτημα πώς θα κυβερνηθεί ο τόπος μετά τις εκλογές. και αυτήν την απάντηση θα τη δώσει ο ελληνικός λαός.
Οι εκλογές είναι στρατηγικού χαρακτήρα. Κρίνουν το μέλλον της δεκαετίας, την ταυτότητα του έθνους.
Στόχος μόνο η νίκη
- Στόχος μας είναι η νίκη. Το ΠΑΣΟΚ πρώτο κόμμα, ανατροπή των δημοσκοπήσεων. Τώρα αρχίζει η μάχη. Αρχίζουμε σήμερα ξανά.
Ξαναγράφουμε τους όρους της σχέσης μας με τον ελληνικό λαό, επικαλούμενοι τον Δ. Σολωμό: εθνικό είναι το αληθές.
Γειας σας και με την νίκη....