Κουρουμπλής στο Newsbomb.gr: Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ηγηθεί ενός νέου κοινωνικού και εργασιακού «114»
Την άποψη πως η κυβέρνηση αξιοποιεί τη συγκυρία για να περάσει ένα «εργασιοκτόνο» νομοσχέδιο, που καταργεί το οκτάωρο και τις Συλλογικές Συμβάσεις, καταθέτει μιλώντας στο Newsbomb.gr ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να ηγηθεί ενός «κοινωνικού και εργασιακού “114”».
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στον Δυτικό Τομέα της Β' Αθηνών, επιτίθεται στον Κυριάκο Μητσοτάκη, καταλογίζοντας του ότι με τους νόμους επιχειρεί για λόγους πολιτικούς και ρεβανσιστικούς να ανατρέψει τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις των κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου.
Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής θεωρεί ότι για να μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει ξανά ο πλειοψηφικός πολιτικός πόλος, θα πρέπει να συνεχίσει στον δρόμο των πλατιών κοινωνικών συμμαχιών που έχει ξεκινήσει να χαράζει το τελευταίο διάστημα, «στεγάζοντας» τις δυνάμεις που ξεκινούν από το δημοκρατικό, αντιδεξιό κέντρο και φτάνουν στη ριζοσπαστική αριστερά.
Αναλυτικά η συνέντευξη του Παναγιώτη Κουρουμπλή στο Newsbomb.gr:
Κύριε Κουρουμπλή, σε λίγες ημέρες η κυβέρνηση θα φέρει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει λόγο για τη «μητέρα των μαχών». Γιατί πιστεύετε ότι το υπουργείο Εργασίας επιλέγει αυτή τη συγκυρία, για να προωθήσει ένα τόσο αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο;
Η κυβέρνηση αξιοποιεί το μουδιασμένο περιβάλλον της πανδημίας, για να ψηφίσει ένα πραγματικά εργασιοκτόνο νομοσχέδιο. Με τις εργασιακές αυτές απορρυθμίσεις έχουμε ιδιωτικοποίηση των κερδών και κοινωνικοποίηση του κόστους.
Η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και του οκταώρου, η μείωση του κόστους των υπερωριών και η επιβάρυνση των μικρομεσαίων επιχειρηματιών με το κόστος καθιέρωσης της κάρτας, χωρίς κάποια ελάφρυνση και χωρίς γενναίο κούρεμα του ιδιωτικού χρέους, που δημιούργησε η πανδημία, σκοτώνουν τη «ραχοκοκκαλιά» της κοινωνίας και της οικονομίας. Γι αυτό πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρέπει να ηγηθεί ενός νέου κοινωνικού και εργασιακού «114».
Με αφορμή τις αλλαγές στην αγορά εργασίας, δεν είναι λίγοι εκείνοι που λένε ότι η κυβέρνηση καταργεί τους νόμους του Ανδρέα Παπανδρέου. Διακρίνετε κάποια ρεβανσιστική διάθεση εκ μέρους του νυν πρωθυπουργού προς τη πλευρά του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ ή όλα αυτά είναι υπερβολές;
Το πολιτικό DNA της οικογένειας Μητσοτάκη ενέχει τον πολιτικό ρεβανσισμό, γιατί ψυχαναλυτικά δεν έχει ξεπεράσει την αποστασία του ’65. Ταυτόχρονα είναι και η ιδεολογία της να ξεθεμελειώνει τις κοινωνικές κατακτήσεις, που έφερε στη χώρα, η δημοκρατική ανατροπή του 1981 και οι θετικές ρυθμίσεις των εργασιακών, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Η πανδημία δεν φαίνεται να μας αφήνει, ενώ η τουριστική σεζόν έχει ήδη αρχίσει. Τι θεωρείτε ότι πήγε λάθος;
Όταν στις 29 Μαΐου, δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα όλοι οι κάτοικοι των νησιών, των τουριστικών περιοχών και των παραλιακών τουριστικών πόλεων, καθώς και οι εργαζόμενοι στον τουρισμό, τότε τι μπορεί να περιμένει κανείς, από μια κυβέρνηση, που δεν μπόρεσε να αποδυναμώσει τις ένοχες πηγές (συγκοινωνίες) για τον κορονοϊό, αλλά εύκολα ενοχοποιούσε ό,τι προσωρινά νόμιζε ότι τη βόλευε στη διαχείριση της πανδημίας. Παλινωδίες, πισωγυρίσματα και σύγχυση. Όταν κατακάτσει ο κουρνιαχτός της πανδημίας και η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας ζήσει τις δραματικές επιλογές στην οικονομία (πχ λιανεμπόριο), τότε θα φανεί πόσο «γυμνός» είναι ο βασιλιάς της Δεξιάς.
Πριν από μερικές ημέρες, ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, με το σχέδιο «Ελλάδα+». Όμως η Ευρωπαϊκή Ένωση θέτει όρους και στόχους για την εκταμίευση των κονδυλίων, τους οποίους η κυβέρνηση έχει ήδη συνυπογράψει. Το ερώτημα, συνεπώς, είναι αν το σχέδιο μπορεί να γίνει πράξη…
Μέσα από μια νέα διαπραγμάτευση με την Ε.Ε. μπορεί να αλλάξει το πρόσημο υλοποίησης αυτού του προγράμματος. Από το να στηρίξει δηλαδή κάποιες δεκάδες επιχειρήσεων, να στηρίξει την πραγματική οικονομία, μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας, της οποίας τη σημασία για τους μικρομεσαίους, σχεδόν αγνόησε η κυβέρνηση. Ο Αλέξης Τσίπρας με την πρότασή του επιχειρεί να αναδείξει αυτή την ανάγκη στήριξης της πραγματικής οικονομίας, ανάγκη που αναγνώρισε και μάλιστα εμπράκτως ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν, υλοποιώντας κεϋνσιανού τύπου προγράμματα.
Από τις δημοσκοπήσεις, φαίνεται πως η κυβέρνηση έχει παγιώσει μια μεγάλη διαφορά υπέρ της. Μπορείτε να ανατρέψετε την κατάσταση και να διεκδικήσετε τη νίκη στις εκλογές, όποτε και αν αυτές διεξαχθούν;
Οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν την πραγματικότητα, στη δεδομένη στιγμή που διεξάγονται. Δεν είμαι από τους ανθρώπους που τις προσπερνώ. Όμως ο πολιτικός χρόνος κρύβει αστάθμητους παράγοντες. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ενεργοποιεί πλέον στο μεγαλύτερο βαθμό τα πολιτικά του αποθέματα. Αποκτά μεγαλύτερη συλλογικότητα και σαφήνεια στο λόγο του και απαλλάσσεται από παλαιές εμμονές, που ενοχοποιούσαν την επιχειρηματικότητα.
Ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επιδιώκει ευρύτερες κοινωνικές συμμαχίες. Φιλοδοξεί να ηγηθεί όλων των κοινωνικών στρωμάτων και με δυνάμεις που ξεκινούν από το δημοκρατικό, αντιδεξιό κέντρο και φτάνουν στη ριζοσπαστική αριστερά. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλείται να στεγάσει τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τη νεολαία, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, αλλά οπωσδήποτε πρέπει να ξαναεμπνεύσει με τις αξίες της αλληλεγγύης, όσους δεν τον ξαναψήφισαν και όσους επέλεξαν την αποχή. Με τέτοιες κοινωνικές συμμαχίες, το κόμμα μπορεί να ηγεμονεύσει και πάλι στον πλατύ δημοκρατικό χώρο. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν μπορεί είναι μόνο ένα κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς, όπως ήταν το Ιταλικό Κομμουνιστικό Κόμμα που αρκούνταν να είναι ένα μεγάλο κόμμα της αντιπολίτευσης και μόνο. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ο Αλέξης Τσίπρας έχουν την ιστορική ευθύνη και την ευκαιρία να αποδείξουν ότι είναι όχι μόνο οι δυναμικοί και κοινωνικοί ανατροπείς μιας νεοφιλελεύθερης, δογματικής δεξιάς, αλλά και να υπερασπιστούν το Λαό, που δεν ξεχνά για άλλη μια φορά, διαχρονικά, τι σημαίνει Δεξιά.
Το προηγούμενο διάστημα η συζήτηση για μία «προοδευτική διακυβέρνηση» απασχόλησε τον δημόσιο διάλογο. Εκτιμάτε ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις για μία τέτοια συμμαχική κυβέρνηση της ευρύτερης Κεντροαριστεράς;
Η πολιτική δεν εκφράζεται με προθέσεις. Την πολιτική την ορίζουν τα γεγονότα. Οι επερχόμενες εκλογές και οι επιλογές του ελληνικού λαού με βάση τα έργα και τις ημέρες της δεξιάς διακυβέρνησης που άρπαξε με πολλά ψέματα το αποτέλεσμα των εκλογών, θα καθορίσουν και θα διαμηνύσουν τις επιθυμίες των πολιτών. Τώρα είναι πρώιμο να τοποθετηθεί κανείς για αυτό. Η επόμενη ημέρα των εκλογών θα είναι και η ημέρα των ευθυνών για αυτούς που ο Λαός θα καταστήσει εκφραστές της δημοκρατικής παράταξης.
Έχετε υπάρχει και υπουργός Ναυτιλίας. Θα ήθελα ένα σχόλιο γύρω από το θόρυβο των δηλώσεων του Π. Λασκαρίδη.
Γνώρισα τον Παναγιώτη Λασκαρίδη και τον θεωρώ νουνεχή. Αποδοκιμάζω αυτά που είπε, ωστόσο ξέρω ότι απηχούν κάποιες από τις απόψεις του χώρου των πλοιοκτητών, που θέλουν την εκάστοτε κυβέρνηση και τον εκάστοτε υπουργό πρόθυμους και υπάκουους. Σε ότι με αφορά ξέρουν ότι δεν υπήρξα ούτε υπήκοος ούτε υπάκουος. Προφανώς υπάρχει λόγος που είπε όσα είπε ο κ. Λασκαρίδης, όπως υπάρχει λόγος και για την τετραήμερη, εκκωφαντική σιωπή του Μαξίμου, του υπουργού Ναυτιλίας και της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Κορονοϊος: Νέο εργαλείο για παρακολούθηση της πορείας της πανδημίας – Νέα μέτρα όταν υπάρχει έξαρση