Επίσκεψη Τσαβούσογλου: Ήπιοι τόνοι, διπλωματικοί χειρισμοί και ραντεβού Μητσοτάκη – Ερντογάν

Ήπιοι τόνοι επικράτησαν κατά τη διήμερη επίσκεψη στη χώρα μας του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κάτι που είχε να συμβεί για αρκετά χρόνια. Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας φάνηκε να μην θέλει να σηκώσει τους τόνους, ούτε να πάρει το αίμα του πίσω για τη σκληρή επίθεση που δέχθηκε από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών κατά το πρόσφατο ταξίδι του στην Άγκυρα.

Επίσκεψη Τσαβούσογλου: Ήπιοι τόνοι, διπλωματικοί χειρισμοί και ραντεβού Μητσοτάκη – Ερντογάν
INTIME NEWS
5'

Και η ελληνική πλευρά, όμως, δεν επιδίωκε ένα ακόμη μπρα ντε φερ μεταξύ των δυο υπουργών Εξωτερικών. Οι χαμηλοί τόνοι δεν σημαίνει βεβαίως πως έχουν αμβλυνθεί οι διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Εξάλλου ο Νίκος Δένδιας, αφού συνεχάρη την Ανατολού Εφές για την κατάκτηση του τίτλου της Euroleague έσπευσε να επισημάνει πως: «Έχουμε πλήρη επίγνωση των διαφορετικών και των διαμετρικά αντίθετων θέσεων που πρεσβεύουμε εμείς και η Τουρκία», τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών λέγοντας ότι «σκοπός της συνάντησης είναι μια πρώτη συνεννόηση και αν καταστεί δυνατόν η σταδιακή ομαλοποίηση της κατάστασης σε βάθος χρόνου».

Για συζητήσεις με την Ελλάδα χωρίς όρους και προϋποθέσεις έκανε λόγο από την δική του πλευρά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά τις κοινές δηλώσεις με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια.

Από την πλευρά του ο Μ. Τσαβούσογλου, αφού ευχαρίστησε για την υποδοχή που του επιφύλαξε η ελληνική πλευρά και επιβεβαίωσε τη συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη – Ταγίπ Ερντογάν στις 14 Ιουνίου στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, έκανε λόγο για επιτάχυνση διμερών διαπραγματεύσεων που αφορούν οικονομικά και εμπορικά ζητήματα.

Σε πολιτικό επίπεδο, όπως κι ο Νίκος Δένδιας, παραδέχτηκε πως υπάρχουν εκκρεμή ζητήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας τα οποία θα πρέπει να επιλυθούν βάσει σεβασμού στο διεθνές δίκαιο και τα κοινά συμφέροντα.

Ανοικτά ζητήματα

Όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές υπήρξε μια ειλικρινής ανταλλαγή θέσεων και απόψεων. Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε εκτενώς τόσο στις διμερείς σχέσεις όσο και στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, υπογραμμίζοντας ότι οι σχέσεις αυτές είναι αλληλένδετες.

Επεσήμανε ότι έχουν γίνει συγκρατημένα βήματα διαλόγου όπως η επανάληψη των διερευνητικών επαφών, οι πολιτικές διαβουλεύσεις, η τηλεδιάσκεψη για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και πιο πρόσφατα η συνάντηση του Υφυπουργού Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη με τον Τούρκο ομόλογό του Sedat Önal στην οποία συζητήθηκαν θέματα διμερούς συνεργασίας στους οικονομικούς και εμπορικούς τομείς. Οι δύο Υπουργοί ενέκριναν έναν κατάλογο για το θέμα αυτό. Επανέλαβε δε, ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη τάσσεται υπέρ ενός εποικοδομητικού διαλόγου με την Τουρκία, πάντα, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

Υπογράμμισε το απαράδεκτο της εμμονής στο «casus belli» εφόσον η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο, κάτι που επανέλαβε και ο ίδιος ο Τούρκος ΥΠΕΞ σε πρόσφατη συνέντευξη του. Επίσης, τον μη σεβασμό στις διατάξεις της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία αποτελεί μέρος του Εθιμικού Δικαίου. Στο πλαίσιο αυτό επεσήμανε ότι το «τουρκο-λιβυκό μνημόνιο» είναι παράνομο και ανυπόστατο.

Τόνισε το απαράδεκτο της παραβίασης της Ελληνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων σε αέρα και θάλασσα, της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού, καθώς και τη συνέχιση της επιθετικής ρητορικής που προέρχεται από ορισμένους κύκλους στην Τουρκία.

Υπογράμμισε εκ νέου ότι η συνέχιση της ρητορικής αναφορικά με ζητήματα που άπτονται της Μουσουλμανικής Μειονότητας στη Θράκη είναι προκλητική και αδικαιολόγητη.

Οι λόγοι της υποτονικότητας

Οι λόγοι που το κλίμα κατά την επίσκεψη Τσαβούσογλου ήταν ήπιοι είναι οι εξής:

Καταρχήν στην τρέχουσα συγκυρία ουδείς λόγος υπήρχε Δένδιας και Τσαβούσογλου να αντιπαρατεθούν επαναλαμβάνοντας το σκηνικό που έλαβε χώρα στη κοινή συνέντευξη τύπου στην Άγκυρα, καθώς θα δημιουργούσε περαιτέρω αρνητικό κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών.

Παράλληλα η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στις 14 Ιουνίου στο πλαίσιο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, δημιουργεί νέα δεδομένα και πλέον τα ανοικτά ζητήματα θα τεθούν σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, με τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον Τούρκο Πρόεδρο να επιλέγουν τον τρόπο που θα βάλουν τα θέματα στο τραπέζι.

Από την άλλη πλευρά η Άγκυρα λόγω της επικείμενης Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 21 Ιουνίου στις Βρυξέλλες και στην οποία θα τεθούν οι ευρωτουρκικές σχέσεις δεν ήθελε να δυναμιτίσει το κλίμα, καθώς κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε αρνητικό προηγούμενο. Εξάλλου με δεδομένο το χαμηλό βαρομετρικό που επικρατεί στις αμερικανικό-τουρκικές σχέσεις, ο Ταγίπ Ερντογάν είναι αναγκασμένος να ρίξει γέφυρες στους Ευρωπαίους.

Τέλος, ρόλο κλειδί στο πώς θα διαμορφωθούν οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας το επόμενο διάστημα θα διαδραματίσει η πολιτική που θα ακολουθήσει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Σημειώνεται πως στη διάρκεια της Συνόδου του ΝΑΤΟ, ο Αμερικανός πρόεδρος θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες από ελληνικής πλευράς για τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τζο Μπάιντεν. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, καθώς οι σχέσεις της Ελλάδας με τις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε ιστορικά υψηλό επίπεδο, είναι πολύ πιθανή μια συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τζο Μπάιντεν.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Δολοφονία Τάσου Μπερδέση: Το «τυφλό» σημείο, το κινητό και το όπλο «ειδικού χειρισμού»

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή