ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
Η Ελλάδα πρωταγωνιστής, όχι ουραγός των εξελίξεων
Η μετάβαση της χώρας σε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο πράσινης οικονομίας δεν είναι εύκολο ζήτημα, ούτε θέμα ευχολόγιων - Η κυβέρνηση δείχνει να έχει κατανοήσει την ανάγκη μεταρρυθμίσεων
Τους επόμενους μήνες και όταν τελειώσουμε με την περιπέτεια της πανδημίας η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πρέπει να τρέξει με «ταχύτητες του φωτός» προκειμένου να απορροφήσει τα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης που αφορούν το νέο μοντέλο της αποκαλούμενης «πράσινης ανάπτυξης».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει πολύ καλά ότι η χώρα μας πρέπει να τρέξει ώστε η Ελλάδα να μην είναι ουραγός, αλλά πρωταγωνιστής, με τολμηρές αποφάσεις, έξυπνες πολιτικές, κινητοποίηση δημοσίων πόρων όπου αυτό είναι αναγκαίο, ώστε αυτή τη μεγάλη υπαρξιακή κρίση να τη μετατρέψουμε σε μία μεγάλη ευκαιρία.
Όχι τυχαία, όπου βρεθεί κι όπου σταθεί ο Έλληνας πρωθυπουργός μιλάει για ένα νέο κλιματικός νόμο, «ένα νόμο – πλαίσιο για τα επόμενα 30 χρόνια». «Η πρόκληση δεν αφορά τόσο την δική μας γενιά, αλλά πρωτίστως την επόμενη γενιά που πρέπει να βγει και να στηρίξει αυτές τις αλλαγές» έχει τονίσει πολλές φορές.
Το «πείραμα της Αστυπάλαιας» που παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι μόνο η αρχή.
Ποιο είναι το μεγάλο στοίχημα; Μέχρι το 2030, δύο στις τρεις κιλοβατώρες που θα καταναλώνονται στην Ελλάδα να προέρχονται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Σ’ έναν προικισμένο από τη φύση τόπο σαν την Ελλάδα, η μετάβαση σ’ ένα πρότυπο που θα βασίζεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην εξοικονόμηση ενέργειας και στη διαχείριση της ενεργειακής ζήτησης είναι εφικτή. Η εξοικονόμηση της ενέργειας τίθεται στο κέντρο της ενεργειακής πολιτικής τα επόμενα χρόνια. Η εξοικονόμηση και η ορθή διαχείριση της ενέργειας αποτελούν το πιο σημαντικό, οικολογικά βέλτιστο, εγχώριο «κοίτασμα» ενέργειας της χώρας μας.
Η Πράσινη Ανάπτυξη αποτελεί μια νέα στρατηγική για την έξοδο από αυτήν την κρίση επιδιώκοντας την ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης της χώρας, την ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Όλα αυτά δεν μπορεί να γίνουν χωρίς επένδυση στην παιδεία, τη γνώση, την καινοτομία, τις νέες τεχνολογίες.
Η ανάδειξη αυτού του νέου αναπτυξιακού προτύπου ανοίγει νέες δυνατότητες από τον αγροτικό μέχρι τον τουριστικό τομέα. Δημιουργώντας νέες προοπτικές στον κλάδο της μεταποίησης, στον κατασκευαστικό τομέα, στον τομέα της ενέργειας.
Στο Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκουν να στηρίξουν όλες τις κοινωνικές κατηγορίες, με βασικά εργαλεία τα ευρωπαϊκά κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς οι αναπτυξιακοί στόχοι του ταμείου απευθύνονται κυρίως στη μεσαία τάξη.
Με βάση τον σχεδιασμό, τα πρώτα δισεκατομμύρια από τα συνολικά 57 δισ. των επενδύσεων που προβλέπει το πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0», θα εκταμιευθούν μέσα στην τρέχουσα χρονιά. Κονδύλια που θα χρηματοδοτήσουν δράσεις ικανές να επουλώσουν τα τραύματα του λεγόμενου παραγωγικού ιστού της χώρας. «Θέσεις εργασίας, με αξιοπρεπείς απολαβές», αυτός είναι ο στόχος.
Στο εσωτερικό του πρωθυπουργικού γραφείου υπάρχει η εκτίμηση ότι το πολιτικό «παιχνίδι» την επόμενη διετία θα παιχθεί στο πεδίο της οικονομίας.
Τίποτα όμως από όλα αυτά δεν μπορεί να γίνει αν η πλειονότητα του λαού δεν πιστέψει ότι πρέπει να γυρίσουμε σελίδα. Όσο υπάρχουν δυνάμεις αντίδρασης που λένε όχι σε όλα, ο τόπος θα παραμένει στο βούρκο.
Το στρεβλό μοντέλο που ακολουθήθηκε τα προηγούμενα χρόνια στην οικονομία και στην δημόσια διοίκηση απέτυχε παταγωδώς και παρόλα αυτά κάποιοι προσπαθούν να το συντηρήσουν ή έστω να καθυστερήσουν την μετάβασή μας σε μια άλλη εποχή.
Το στοίχημα είναι να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των παιδιών μας και σε αυτό δεν επιτρέπεται να αφήσουμε κανέναν να μας καθυστερήσει...
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.