Τουρισμός: Τα νέα δεδομένα μετά την απόφαση της Βρετανίας - Το κλειδί του ψηφιακού πιστοποιητικού
Η απόφαση της Μεγάλης Βρετανίας να μην εντάξει την Ελλάδα στην «πράσινη λίστα» δημιουργεί νέα δεδομένα για την πορεία του τουρισμού τον Ιούνιο, ωστόσο η εφαρμογή του ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού από την 1η Ιουλίου εκτιμάται πως θα ενισχύσει την ελληνική τουριστική αγορά.
Σημειώνεται πως χθες η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε να μην εντάξει καμία νέα χώρα στην «πράσινη λίστα», αντιθέτως μετέφερε άλλες επτά από την «πορτοκαλί» στην «κόκκινη». Πρόκειται για το Αφγανιστάν, το Μπαχρέιν, την Κόστα Ρίκα, την Αίγυπτο, τη Σρι Λάνκα, το Σουδάν και το Τρινιντάντ και Τομπάγκο.
Οπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές με την απόφασή της να κρατήσει σχεδόν όλες τις χώρες του κόσμου στην πορτοκαλί και την κόκκινη λίστα προορισμών, η Αγγλία αποφάσισε ουσιαστικά να αποκλειστεί από τον υπόλοιπο κόσμο.
Οπως σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι, η δυσάρεστη αυτή απόφαση αφορά όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που αποτελούν τουριστικό προορισμό, όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Πορτογαλία, η Κύπρος, η Κροατία, η Μάλτα και φυσικά η Ελλάδα. Επηρεάζει αρνητικά, βεβαίως, και τους ίδιους του Άγγλους, οι οποίοι παραδοσιακά παραθερίζουν στη Νότια Ευρώπη. Η απόφαση αυτή δεν είναι ευχάριστη για καμία χώρα που υποδέχεται άγγλους τουρίστες, κυρίως όμως είναι δυσάρεστη για τους ίδιους τους Βρετανούς.
Σε μία περίοδο που η Ευρώπη εξέρχεται από το δεύτερο και τρίτο κύμα της πανδημίας, τα επιδημιολογικά δεδομένα βελτιώνονται, οι εκστρατείες εμβολιασμού προχωρούν και η γίνονται πράξη εργαλεία όπως το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό, η Αγγλία φαίνεται πως κινείται με μία αντίθετη λογική, υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές.
Προστασία και στήριξη του τουρισμού
Υπό τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν λόγω της πανδημίας, κύριος στόχος της κυβέρνησης -όπως τόνισε χθες Πέμπτη ο Πρωθυπουργός- ήταν να διασφαλιστεί ότι όταν ξανανοίξει ο τουρισμός δεν θα έχουν χαθεί θέσεις εργασίας.
Ο τουριστικός κλάδος στηρίζεται με 420 εκατομμυρίων ευρώ, με τη μορφή κεφαλαίου κίνησης, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ταξιδιωτικοί πράκτορες και ξενοδοχεία έχουν ρευστότητα ώστε να μπορούν να ανοίξουν ξανά χωρίς επιπλέον οικονομικούς περιορισμούς.
Μείζονος σημασίας είναι και το γεγονός ότι με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού υπάρχει ήδη το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid, το οποίο θα εφαρμοστεί πανευρωπαϊκά από την 1η Ιουλίου και αναμένεται να προσφέρει στήριξη στον ελληνικό τουρισμό.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Ο σαρωτικός ανασχηματισμός στον καιρό του κι οι εκλογές στην ώρα τους...