Μητσοτάκης: Βγαίνει μπροστά για να πειστούν οι απρόθυμοι – H υποχρεωτικότητα και τα προνόμια
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βγαίνει μπροστά στην προσπάθεια ενίσχυσης του εμβολιαστικού «κινήματος», αφού σε συγκεκριμένες ηλιακές ομάδες αλλά και σε διάφορες περιοχές της χώρας καταγράφεται επιφυλακτικότητα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην εισαγωγική τοποθέτησή του ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας σημείωσε ότι «θα γίνει συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, αναμένουμε εντός των επόμενων ημερών το πόρισμα από την Επιτροπή». Επεσήμανε επίσης ότι η προσήλωσή μας αυτή την στιγμή είναι «να πείσουμε τους καχύποπτους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν» και ότι η αντίληψη «δε βαριέσαι… ας το κάνουν οι άλλοι το εμβόλιο» υπονομεύει την κοινωνική συνοχή.
Σε ό,τι αφορά στα προνόμια, τόνισε ότι «μέρος αυτής της συζήτησης έχει να κάνει και με τις διευκολύνσεις. Προτιμώ αυτόν τον όρο από τον όρο προνόμια – οι ελευθερίες που μπορεί να έχουν οι εμβολιασμένοι συμπολίτες μας. Θεωρώ ότι αυτή η συζήτηση θα ανοίξει σύντομα. Θα ανοίξει από πλευράς κυβέρνησης από την στιγμή που όλοι οι συμπολίτες μας θα έχουν την δυνατότητα εντός εύλογου χρονικού διαστήματος να έχουν πρόσβαση σε ένα εμβόλιο, θεωρώ απολύτως λογικό όμως, όπως ήδη συμβαίνει, π.χ. με το ψηφιακό πιστοποιητικό, αρκεί η απόδειξη του εμβολιασμού, ενώ σε άλλη περίπτωση πρέπει κάποιος να κάνει συνέχεια ένα τεστ για να αποδεικνύει ότι είναι αρνητικός».
Λίγη ώρα αργότερα ο πρωθυπουργός μιλώντας από το βήμα της Βουλής ανέφερε ότι «την πειθώ που έχει χρησιμοποιήσει η πολιτεία θα την διαδεχθεί και η επίσημη θέση της για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό υγειονομικών και εργαζομένων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων». Όπως είπε, η επιτροπή βιοηθικής θα συνεδριάσει και η κυβέρνηση θα αποφασίσει με γνώμονα τη δημόσια υγεία.
Και προσέθεσε πως για τους υπόλοιπους τομείς η ίδια η ζωή και πραγματικότητα θα φέρει διευκολύνσεις για πολίτες εμβολιασμένους, στέλνοντας σαφές μήνυμα ότι ο εμβολιασμός θα γίνει υποχρεωτικός για συγκεκριμένες κατηγορίες του πληθυσμού και πως για τους μη εμβολιασμένους ενδεχομένως να υπάρξουν περιορισμοί που θα απορρέουν από τους κανόνες της αγοράς.
Επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως δεν μπορεί να κατανοήσει γιατί μερικές περιοχές υστερούν στον ποσοστό εμβολιασμού και κάλεσε τις τοπικές κοινότητες να βοηθήσουν στην εθνική προσπάθεια που γίνεται. Η συζήτηση σχετικά με τα προνόμια για τους εμβολιασμένους, είπε, πως θα ξεκινήσει σύντομα και συγκεκριμένα όταν όλοι οι πολίτες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στα εμβόλια.
Αναφορικά με το ψηφιακό πιστοποιητικό, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρωθυπουργός στη Βουλή, ήδη το έχουν χρησιμοποιήσει 230.000 πολίτες.
Από τις παραπάνω τοποθετήσεις του πρωθυπουργού αποδεικνύεται πως έχει αποφασίσει να πάρει πάνω του την προσπάθεια κινητοποίησης του πληθυσμού σχετικά με την αναγκαιότητα του εμβολιασμού. Ετσι από τη μία προτρέπει τους πολίτες να κάνουν το εμβόλιο και από την άλλη βάζει στο τραπέζι τον υποχρεωτικό εμβολιασμό συγκεκριμένων ομάδων αλλά και τα προνόμια για τους πλήρως εμβολιασμένους. Kαι δεν ήταν τυχαία η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη πως ουδείς το φθινόπωρο θα μπορεί να απαγορεύσει πχ σε έναν επιχειρηματία της εστίασης να πει ότι δέχεται μόνο εμβολιασμένους.
Επιδίωξη του πρωθυπουργού είναι να πειστούν οι απρόθυμοι και να κατανοήσουν όλοι οι πολίτες πως ο εμβολιασμός αποτελεί εθνική προσπάθεια, η επιτυχία της οποίας θα οδηγήσει τη χώρα σε μία νέα εποχή και την οικονομία στο δρόμο της ουσιαστικής ανάκαμψης.
Η έξοδος όμως από την πανδημική κρίση μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν τους το επόμενο διάστημα οικοδομηθεί ένα ικανό «τείχος ανοσίας», το οποίο θα προφυλάξει την κοινωνία και την οικονομία από ένα ενδεχόμενο τέταρτο κύμα του κορωνοϊού αλλά και από τις μεταλλάξεις.
Και φυσικά η πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος το επόμενο διάστημα θα αποτελέσει το κλειδί για τον τουρισμό και εν γένει τις οικονομικές προοπτικές της χώρας, οπότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρίχνει όλα τα «όπλα» που διαθέτει στη μάχη για να επιταχυνθούν περαιτέρω οι εμβολιασμοί.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Άρση μέτρων: Πότε επανέρχεται η μουσική στην εστίαση – Τι αλλάζει σε γάμους και ωράριο κυκλοφορίας