Εργασιακό νομοσχέδιο: Υπερψηφίστηκε επί της αρχής από την αρμόδια επιτροπή

Υπέρ του νομοσχεδίου για τα εργασιακά τάχθηκε η Νέα Δημοκρατία στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ενώ ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και Μερα25 είπαν «όχι». Τέλος, η Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκε να εκφράσει τελική άποψη στην Όλομελεια.

Εργασιακό νομοσχέδιο: Υπερψηφίστηκε επί της αρχής από την αρμόδια επιτροπή
InTime
2'

Το νομοσχέδιο που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων βρίσκεται πλέον στη συζήτηση επί των άρθρων και θα ακολουθήσει η δεύτερη ανάγνωση μέχρι να βρει το δρόμο για την Ολομέλεια την ερχόμενη εβδομάδα. Σημειώνεται, ότι ψήφιση του αναμένεται να γίνει στις 17 Ιουνίου, με τους πολιτικούς αρχηγούς να αναμένεται να τοποθετηθούν επι του νομοσχεδίου.

Κατά την ακρόαση των φορέων στην επιτροπή της Βουλής η αντίδραση στο εργασιακό νομοσχέδιο ήταν μεγάλη με τον Πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργο Καββαθά να λέει:

«Είναι ένα νομοσχέδιο που αφήνει αν όχι όλους, τουλάχιστον τους περισσότερους δυσαρεστημένους. Νομοσχέδιο που γεννά ερωτήματα, έχει πολλές ασάφειες, δημιουργεί προβλήματα στη συλλογική έκφραση εργοδοτών και εργαζόμενων και χτυπάει τον πηρυνα του συνδικαλιστικού κινήματος που είναι οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Η ΓΣΕΒΕΕ είναι υπέρ της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στα χέρια των εθνικών Κοινωνικών Εταίρων και οι κλαδικές συμβάσεις είναι αυτές που δημιουργούν ένα ασφαλές περιβάλλον τόσο για επιχειρήσεις όσο και για εργαζόμενους».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Δημήτρης Μπράτης, Προερδεύων της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, τονίζοντας πως το νομοθέτημα αποδομεί το υφιστάμενο πλαίσιο που διέπει εδώ και δεκαετίες το εγρατικό δίκαιο. «Είναι βέβαιο ότι το 8ωρο καταργείται», ανέφερε και συμπλήρωσε πως «με τις νέες διατάξεις δημιουργείται μια εργασιακή ζούγκλα».

«Αυτό το νομοσχέδιο μπορεί να χαρακτηριστεί ως νομοσχέδιο προστασίας του εργοδότη και μάλιστα όχι των μικρομεσαίων εργοδοτών. Είναι ένας ύμνος στην ατομικότητα, νομοσχέδιο μίσους στη συλλογικότητα. Ακόμα και τα 4-5 θετικά που φέρνει θα μπορούσαν να περάσουν με μια τροπολογία και έτσι κι αλλιώς έρχονται από την ΕΕ» σχολίασε ο Γεώργιος Μυλωνάς, Πρόεδρος ΕΚΑ.

Για απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων έκανε λόγο ο προεδρος τως ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, σχολιάζοντας μεταξύ άλλων πως είναι αδύνατον να διώκεται μια συνδικαλιστική οργάνωση αν γίνουν έκτροπα σε μια απεργία και ζήτησε από τον Υπουργό να βγάλει την ατομική σύμβαση εργασίας από το νομοσχέδιο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Self test: Αλαλούμ με τη δωρεάν διάθεση - «Πόλεμος» κυβέρνησης- φαρμακοποιών για τα κανάλια διανομής

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή