Γεννηματά σε Μητσοτάκη: Δώστε απαντήσεις για τη νέα σύσταση σχετικά με το εμβόλιο της Astrazeneca

Απαντήσεις για την νέα σύσταση σχετικά με το εμβόλιο της Astrazeneca ζήτησε η Φώφη Γεννηματά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη - «Ενισχύετε τους ασύδοτους ερδγοδότες»
INTIME

Σε υψηλούς τόνους απευθύνθηκε στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννήματα, ζητώντας απαντήσεις για την αλλαγή στρατηγικής στον εμβολιασμό με Astrazeneca αλλά και ενημέρωση για τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ρετζεπ Ταγιπ Ερντογάν.

«H κυβέρνηση της Nέας Δημοκρατίας στο μέσο της θητείας της έχει βάλει την συντηρητική την σφραγίδα σε όλους τους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Ο δήθεν μεταρρυθμιστικός τους λόγος και η προπαγάνδα δεν μπορούν να κρύψουν την οπισθοδρόμηση παντού. Κυβερνά υπέρ μίας κομματικής και επιχειρηματικής ελίτ και με την πολιτική για την αντιμετώπιση της πανδημίας κατάφερε να εξαντλήσει και την υπομονή της κοινωνίας αλλά και την αντοχή της οικονομίας» ανέφερε η κ. Γεννηματά.

Η ίδια υποστήριξε ότι το ΕΣΥ έχει αφεθεί στην τύχη του ενώ ο ιδιωτικός τομέας έχει ωφεληθεί. «Παρόλα αυτά η πανδημία είναι ακόμα εδώ. Το νέο άνοιγμα εξελίσσεται και φέτος χωρίς κανένα συγκεκριμένο σχέδιο. Τα λάθη που δήλωσε με την προηγούμενη χρονιά επαναλαμβάνονται. Τα ποσοστά των εμβολιασμένων εξακολουθούν να είναι χαμηλά σε σχέση με ό,τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη».

«Η σύγχυση και η ανασφάλεια που υπήρχε στην ελληνική κοινωνία έχει ενισχυθεί ιδιαίτερα μετά από τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το Astrazeneca και την ανακοίνωση της επιτροπής. Κύριε Μητσοτάκη η κυβέρνησης σας οφείλει να δώσει απαντήσεις» είπε η κ. Γεννήματα και συμπλήρωσε:

«Πρέπει να εξηγήσετε στον ελληνικό λαό γιατί και με ποια κριτήρια χορηγήθηκε το συγκεκριμένο εμβόλιο σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες και ποια είναι τα δεδομένα που οδήγησαν την επιτροπή στον αλλάξει την εισήγηση της».

«Συνδέεται η απόφαση σας για τη χορήγηση του Astra Zeneca με το άνοιγμα των δραστηριοτήτων το προηγούμενο διάστημα που φαινόταν ότι ήταν επιτακτική ανάγκη για την κυβέρνηση σας; Θέλουμε να μας πείτε τώρα, ζητάμε συγκεκριμένες απαντήσεις» πρόσθεσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

Όσον αφορά το πεδίο της οικονομίας, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ επεσήμανε ότι η στήριξη της κυβέρνηση δόθηκε στους ισχυρούς, την ώρα που η μικρές επιχειρήσεις ασφυκτιούν.

«Οδηγείτε κύριε Μητσοτάκη σε ένα μοντέλο στενής εργασίας, λουκέτων και μαζικής ανεργίας. Ακόμα και η μεγάλη ευκαιρία του ταμείου ανάκαμψης κινδυνεύει να χαθεί, διότι προχωράτε με ένα σχέδιο που δεν υπάρχει στόχευση. Έχετε παρουσιάσει ένα σχέδιο που δεν είναι αποτέλεσμα διαλόγου, δεν έχει βασικό στόχο την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου».

Η κυρία Γεννηματά έκανε λόγο για τεράστιο έλλειμα εθνικής στρατηγικής στα εθνικά θέματα, με αποτέλεσμα, όπως είπε, να μην αντιμετωπίζεται ο αναθεωρητισμός, η προκλητικότητα και η επιθετικότητα της Τουρκίας.

«Η κυβέρνηση οφείλει να έχει καταστήσει σαφές και στην Ευρωπαΐκή Ένωση και στους συμμάχους και στο εσωτερικό της χώρας ότι δεν θα δώσει την ψήφο της σε μία θετική ατζέντα με την Τουρκία χωρίς να υπάρξουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις και δεσμεύσεις της χώρας αυτής απέναντι μας, απέναντι στο διεθνές δίκαιο, με την προσχώρηση της το δίκαιο της θάλασσας, με το σεβασμό των ατομικών δικαιωμάτων, με την σταθερότητα και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή».

«Ένα νέο Ελσίνκι με λίγα λόγια που είναι αναγκαίο όσο ποτέ. Δε γνωρίζουμε τι ακριβώς συζητήσατε και με τον κύριο Ερντογάν και δε μας αρκούν πομπώδεις διαρροές. Ζητήσαμε και ζητάμε αναλυτική ενημέρωση των κομμάτων της Βουλής από σας για το περιεχόμενο της συζητήσεων και την προοπτική του πως θα προχωρήσουμε από εδώ και πέρα» ανέφερε απευθυνόμεν εκ νέου στον πρωθυπουργό.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ εξαπέλυσε μύδρους και για το νομοσχέδιο για τα εργασιακά λέγοντας μεταξύ άλλων: «Το περίφημο αυτό εργασιακό νομοσχέδιο απλά είναι άλλο ένα παράδειγμα της συγκριτικής πολιτικής της κυβέρνησης. Απορρυθμίζει τις εργασιακές σχέσεις, ισοπεδώνει τα εργασιακά δικαιώματα υπονομεύει τις συλλογικές συμβάσεις, ενισχύει τους ασύδοτους εργοδότες, εκθεμελιώνει το εργατικό δίκαιο και αποδυναμώνει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς στην αγορά εργασίας στην οποία γίνεται κανόνας η ασυδοσία».

Η κυρία Γεννήματα δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο περίφημο σποτ του συνεδρίου γονιμότητας υποστηρίζοντας: «Δεν ευθύνεται η γυναίκα μόνη της ούτε για την υπογεννητικότητα ούτε για το δημογραφικό. Πάρτε μέτρα τώρα. Θέλουμε πράξεις. Αρκετά με τα λόγια και την προπαγάνδα».

Τα 4 αγκάθια του νομοσχεδίου - το ΚΙΝΑΛ θα υπερψηφίσει τις θετικές ρυθμίσεις

«Είμαστε απέναντι και καταψηφίζουμε τα άρθρα. Βάζετε σε μας διλήμματα για το αν θα ψηφίσουμε προτάσεις που εφαρμόζουν ευρωπαϊκές οδηγίες και κάνουν πράξη ρυθμίσεις που εδώ και μήνες προωθούμε και ζητάμε εμείς να φέρει κυβέρνηση. Εμείς θα τους ψηφίσουμε. Είμαστε κόμμα με ξεκάθαρες θέσεις. Δεν είμαστε τυχοδιώκτες της πολιτικής ζωής. Έχουμε ιστορία ρίζες και ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα. Ανεξάρτητα από τον χρησιμοποιούνται από εσάς ώστε να προκαλούμε για να κρύψετε το αποκρουστικό πρόσωπο του νομοσχεδίου τις θετικές ρυθμίσεις θα τις ψηφίσουμε» ανάφερε η κ. Γεννήματα στην ομιλία της στην Ολομέλεια της Βουλής για το εργασιακό νομοσχέδιο.

Στο κλείσιμο της ομιλίας της αναγέρθηκε στα αγκάθια του νομοσχεδίου, επισημαίνοντας τις 4 πιο προβληματικές διατάξεις. «Πριν κλείσω θέλω αναφερθώ σε τέσσερα σημεία που για μας αποτελούν σημαντικό πρόβλημα. Τέσσερα θέματα που λειτουργούν σωρευτικά. Πρώτον αφαιρείται η συλλογική σύμβαση ως προϋπόθεση για την διευθέτηση του χρόνου εργασίας, δηλαδή ο εργαζόμενος μένει μόνος του να διαπραγματευτεί με τον εργοδότη. Στην πράξη δεν υπάρχουν πια οκτάωρα, πάμε για δεκάωρά και υπερωρίες που δεν θα πληρώνονται. Αυτή η διάταξη μια πρόκληση. Και βρίσκει αντίθετο, και το επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής, που επισημαίνει ότι δεν υπάρχεις ότι η διαπραγμάτευση μεταξύ του μεμονωμένου εργαζομένου και του εργοδότη» ανάφερε.

Το δεύτερο αγκάθι εντοπίζεται στην απελευθέρωση των απολύσεων με την κ. Γεννήματα να επισημαίνει: «Δεύτερον διευκολύνονται οι απολύσεις. Ακόμη κι αυτές που κρίνονται παράνομες στο δικαστήριο. Το μήνυμα είναι στον εργαζόμενο ότι αν δεν είσαι άριστος τον εργοδότη θα φύγεις. Τελείωσε. Ακόμα κι αν δικαιωθεί από τα δικαστήρια δεν θα επαναπροσληφθεί. Θα δώσει κάτι παραπάνω ο παράνομος εργοδότης και θα κλείσει με αυτό τον τρόπο την παρανομία του. Είναι παράνομο και ανήθικο, αλλά θα μπορεί να το κάνει με δική σας παρέμβαση».

Τελος, η κ. Γεννήματα αναφέρθηκε στος ρυθμίσεις για την απεργία και το ΣΕΠΕ. «Τρίτον η απεργία παρεμποδίζεται και η προστασία των συνδικαλιστικών στελεχών καταργείται και τέταρτον η ελεγκτική μηχανισμοί του κράτους, το ΣΕΠΕ, αποδυναμώνονται πλήρως. Η ευθύνη φέρει για το υπουργείο εργασίας και επιθεώρηση εργασίας γίνεται μια ανεξάρτητη αρχή. Ο κάθε υπουργός δεν θα έχει καμία ευθύνη για το τι συμβαίνει στην αγορά εργασίας. Βεβαίως θα διορίζουν τα μέλη της ανεξαρτητης αρχής, αλλά δεν θα υπαγορεύουν απευθείας, αλλά θα υπαγορεύουν πλαγίως. Καμία ελπίδα λοιπόν στον εργαζόμενο».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Εμβόλιο κορονοϊού: «25 με 27 περιστατικά μυοκαρδίτιδας μετά από mRNA εμβόλιο»